Thursday, November 24, 2011

ΔΝΤ και S&P "στριμώχνουν" την Ιαπωνία - Πτώση 1,8% ο Nikkei


ΔΝΤ και S&P "στριμώχνουν" την Ιαπωνία - Πτώση 1,8% ο Nikkei


Οι προειδοποιήσεις για την ιαπωνική οικονομία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Standard & Poor’s βρίσκονται την Πέμπτη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών στην Ασία, υποχρεώνοντας σε πτώση τον Nikkei, ενώ μικτές είναι οι τάσεις στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές.

Με νέα του έκθεση τοπ ΔΝΤ προειδοποιεί ότι οι ανησυχίες της αγοράς για δημοσιονομική σταθερότητα μπορεί να προκαλέσουν απροσδόκητη άνοδο των αποδόσεων των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων, μετατρέποντας πολύ γρήγορα το χρέος της χώρας μη βιώσιμο.

«Εάν οι αποδόσεις των ιαπωνικών ομολόγων αυξηθούν από τα τρέχοντα επίπεδα, το ιαπωνικό χρέος μπορεί γρήγορα να γίνει μη βιώσιμο», προειδοποιεί το ΔΝΤ στην έκθεσή του.

«Τα πρόσφατα παραδείγματα από αναπτυγμένες οικονομίες έχουν υπογραμμίσει πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει το κλίμα της αγοράς προς κράτη με δημοσιονομικές ανισορροπίες», επισημαίνει το ΔΝΤ.

Η ιαπωνική οικονομία βρέθηκε σήμερα και στο «στόχαστρο» της Standard & Poor’s, καθώς ο οίκος προειδοποιεί ότι η Ιαπωνία δεν έχει σημειώσει την πρόοδο που θα χρειαζόταν για την ελάφρυνση από το δημόσιο χρέος και, κατά συνέπεια, θα πρέπει να ετοιμάζεται για ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας.

«Τα οικονομικά της Ιαπωνίας επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα, κάθε δευτερόλεπτο» ανέφερε σε συνέντευξή του στη Σιγκαπούρη ο επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων του οίκου για την Ασία, ενώ παραδέχθηκε ότι το ενδεχόμενο της υποβάθμισης γίνεται όλο και πιο [πιθανό.

Στα ασιατικά ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei 225 έκλεισε με απώλειες 1,80%, ενώ πτώση 1,63% σημείωσε ο ευρύτερος Topix.

O δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύεται 0,43%, ενώ στη Σαγκάη ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύεται οριακά σε ποσοστό 0,10%. Ο ευρύτερος CSI 300 της Κίνας σημειώνει άνοδο 0,19%.

Κέρδη 0,67% καταγράφει την ίδια στιγμή στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi, για τον δείκτη Taiex στην Ταϊβάν τα κέρδη διαμορφώνονται σε 0,85%, ενώ στην Αυστραλία ο δείκτης ASX υποχωρεί 0,17%.

Σε αρνητικό έδαφος κινείται και ο δείκτης Sensex της Ινδίας με απώλειες 0,10%, ενώ ο Straits Times της Σιγκαπούρης ενισχύεται 0,20%.



source: capital.gr

No comments:

Share |