Thursday, November 24, 2011

Παραγραφή τόκων απο φόρους


Παραγραφή τόκων απο φόρους

Ο κύβος ερρίφθη και μετά το πράσινο φως που έδωσε κατά πλειοψηφία η βουλή στην πρόταση νόμου του Αναπληρωτή Πρόεδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, παραγράφονται οι τόκοι και οι πρόσφθετες επιβαρύνσεις για όσους έχουν οφειλές στο φόρο μέχρι το 2008. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν είχαν πληρώσει τις οφειλές τους στο φόρο τώρα θα πληρώσουν το αρχικό κεφάλαιο των φορολογικών οφειλών καθώς και επιπλέον 5%.

Μάλιστα η συγκεκριμένη ρύθμιση θα ισχύσει μόνο μέχρι τις 30 Μαρτίου του 2012, με στόχο να εισρεύσουν όσο περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία από ανείσπρακτους φόρους.

Υπέρ της πρότασης νόμου τάχθηκαν 30 βουλευτές από το ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ, την καταψήφισαν το ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι ενώ αποχή τήρησαν οι 9 βουλευτές του ΔΗΚΟ.

Σύμφωνα με την έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών με την πρόταση νόμου θεσπίζεται προσωρινή νομοθεσία για τον ειδικό διακανονισμό φορολογικών οφειλών που εκκρεμούν μέχρι και το φορολογικό έτος 2008, η οποία θα ισχύσει μέχρι και τις 30 Μαρτίου του 2012.

Συγκεκριμένα οι τόκοι και οι πρόσθετες επιβαρύνσεις, θα διαγράφονται, νοουμένου ότι το υπόχρεο πρόσωπο θα έχει πρώτα εξοφλήσει πλήρως τις βεβαιωθείσες φορολογικές του οφειλές μέχρι και το φορολογικό έτος 2008, καταβάλλοντας ταυτόχρονα επιπρόσθετο ποσό που αντιστοιχεί σε πέντε τοις εκατό (5%) επί του συνόλου των βεβαιωθεισών φορολογικών του οφειλών.

€355 εκ. οι ανείσπρακτοι φόροι μέχρι το 2008

Πάντως κατά τις κλειστές συνεδριάσεις της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης είχε επισημάνει ότι με ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις δεν προωθείται η εμπέδωση φορολογικής συνείδησης, εκφράζοντας παράλληλα τις σοβαρές επιφυλάξεις του υπουργείου.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, ανέφερε ότι οι εκκρεμούσες φορολογικές οφειλές μέχρι το έτος 2008 ανέρχονται σε €355 εκ. χωρίς τους τόκους και τις επιβαρύνσεις .

Υπέδειξε παράλληλα ότι με την υιοθέτηση της πρότασης το κράτος αναμένεται να εισπράξει φόρους ύψους €100 εκ.

Ως γνωστό η Νομική Υπηρεσία σε γνωμάτευση της έκρινε την αρχική πρόταση νόμου αντισυνταγματική επικαλούμενη παρόμοια πρόταση νόμου του 2007.

Να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος του ΣΕΛΚ, είχε τονίσει πως ο σύνδεσμος δεν ευνοεί τη θέσπιση ειδικών προσωρινών νομοθεσιών για τον ειδικό διακανονισμό φορολογικών οφειλών.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δικαιολογώντας τη στάση αποχής που τήρησε το κόμμα του, είναι ότι λήφθηκε σοβαρά υπόψη η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας η οποία έκρινε την πρόταση αντισυνταγματική γιατί παραβιάζει την αρχή της ισότητας.

Εκ μέρους των Οικολόγων ο βουλευτής Γιώργος Περδικης, τόνισε ότι με την πρόταση στέλνονται τα λανθασμένα μηνύματα .

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |