Wednesday, June 30, 2010

Απώλειες 2,3% για το τρίμηνο στο αργό


Απώλειες 2,3% για το τρίμηνο στο αργό

Με απώλειες διαμορφώθηκε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων σήμερα, κλείνοντας ένα πολύ «άσχημο» τρίμηνο. Τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανεργία, καθώς και τα θετικά σημάδια από τον μεταποιητικό κλάδο των ΗΠΑ δεν ήταν αρκετά ώστε να δώσουν την ώθηση που χρειάστηκε το αργό ενδοσυνεδριακά για να ανατρέψει το αρχικό αρνητικό κλίμα. Πιέσεις άσκησε και η εξέλιξη της τροπικής καταιγίδας Αλεξ που απειλεί τις πηγές στο Μεξικό.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του αργού υποχώρησαν κατά 0,4% στα 75,63 δολάρια το βαρέλι, διευρύνοντας τις απώλειες του δευτέρου τριμήνου στο 9,3%. Αυτό είναι το 5 συνεχόμενο πτωτικό τρίμηνο, μετά από την πτώση της τάξεως του 55% που είχε σημειώσει το τέταρτο τρίμηνο του 2008. Σε επίπεδο μήνα το αργό έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 2,7%, μετά από το -14% του Μαΐου και το +2,8% του Απριλίου.
Η τροπική καταιγίδα Αλεξ ενισχύθηκε και μετατράπηκε στον πρώτο κυκλώνα της χρονιάς στον Ατλαντικό χθες Τρίτη, ενώ περιδινιζόταν στο νοτιοδυτικό τμήμα του Κόλπου του Μεξικού, ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ.

Το Κέντρο, το οποίο εδρεύει στο Μαϊάμι, ανέφερε ότι ο Αλεξ, με ανέμους ταχύτητας 120 χ.α.ώ., αναμένεται να φθάσει στις ακτές, και πιο συγκεκριμένα κοντά στην μεθόριο Τέξας-Μεξικού, αργά σήμερα Τετάρτη ή νωρίς αύριο Πέμπτη.

''Απογοητευτικά αδύναμη'' χαρακτήρισαν οι αναλυτές την οριακή άνοδο των μισθολογίων στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ κατά το μήνα Ιούνιο. Ειδικότερα, τα μισθολόγια κατέγραψαν άνοδο κατά 13.000 τον Ιούνιο. Το Μάιο, η ανάπτυξη της αγοράς εργασίας του ιδιωτικού τομέα, αναθεωρήθηκε στις 57.000 νέες θέσεις από 55.000 προηγουμένως. Σημειώνεται ότι η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα σημειώνει άνοδο τους τελευταίους πέντε μήνες.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η πτώση στα αποθέματα του αργού


ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η πτώση στα αποθέματα του αργού

Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν τα αποθέματα του αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικάνικης Υπηρεσίας Ενέργειας, τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 2,007 εκατ. βαρέλια, με τους οικονομολόγους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires να έχουν κάνει λόγο για μείωση της τάξης των 0,9 εκατ. βαρελιών.

Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης ενισχύθηκαν κατά 0,537 εκατ. βαρέλια, διαψεύδοντας τους οικονομολόγους που είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για πτώση κατά 0,4 εκατ. βαρέλια.

Τα διυλισμένα εμφάνισαν άνοδο κατά 2,457 εκατ. βαρέλια. Σημειώνεται πως οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρότερη αύξηση κατά 0,9 εκατ. βαρέλια. Τέλος, η παραγωγική δυναμικότητα των διυλιστηρίων των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 88,4% από το 89,4% της προηγούμενης εβδομάδας.

source: capital.gr

Κέρδη 12% στο τρίμηνο για το χρυσό


Κέρδη 12% στο τρίμηνο για το χρυσό

Με μικρά κέρδη διαμορφώθηκε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων σήμερα, κλείνοντας ένα πολύ σημαντικό κερδοφόρο τρίμηνο, και βάζοντας πλώρη για μία νέα ανοδική χρονιά. Τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανεργία, καθώς και τα θετικά σημάδια από τον μεταποιητικό κλάδο των ΗΠΑ ήτα αρκετά ώστε να δώσουν την ώθηση που χρειάστηκε ο χρυσός ενδοσυνεδριακά για να ανατρέψει το αρχικό αρνητικό κλίμα.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 0,3% στα 1.245,90 δολάρια η ουγγιά, διευρύνοντας τα κέρδη του δευτέρου τριμήνου στο 12%. Αυτό είναι το 7 συνεχόμενο ανοδικό τρίμηνο, μετά από την πτώση της τάξεως του 5% που είχε σημειώσει το τρίτο τρίμηνο του 2008. Σε επίπεδο μήνα ο χρυσός έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 2,5%, μετά από το +3% του Μαΐου και το +6% του Απριλίου.
Μικρή επιβράδυνση παρουσίασε η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή του Σικάγο τον Ιούνιο, παραμένοντας ωστόσο σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ο δείκτης μεταποίησης Chicago PMI υποχώρησε στις 59,1 μονάδες από 59,7 μονάδες που ήταν τον Μάιο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

''Απογοητευτικά αδύναμη'' χαρακτήρισαν οι αναλυτές την οριακή άνοδο των μισθολογίων στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ κατά το μήνα Ιούνιο. Ειδικότερα, τα μισθολόγια κατέγραψαν άνοδο κατά 13.000 τον Ιούνιο. Το Μάιο, η ανάπτυξη της αγοράς εργασίας του ιδιωτικού τομέα, αναθεωρήθηκε στις 57.000 νέες θέσεις από 55.000 προηγουμένως. Σημειώνεται ότι η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα σημειώνει άνοδο τους τελευταίους πέντε μήνες.

source: reporter.gr

Απειλεί με υποβάθμιση την Ισπανία η Μοodys


Απειλεί με υποβάθμιση την Ισπανία η Μοodys

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Ισπανίας ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's Investors Service, καθώς σε ανακοίνωση της η επικεφαλής του οίκου για την Ισπανία, Kathrin Muehlbronner, επισήμανε ότι η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών της χώρας μπορεί να σημάνει και την υποβάθμιση της Ισπανικής οικονομίας κατά ένα ή δύο «σκαλοπάτια».
Η αξιολόγηση της Ισπανίας αυτή τη στιγμή είναι άριστη στο Aaa, επίπεδα που μπορεί να μειωθούν εξαιτίας των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη μείωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών. Τα υψηλά ελλείμματα και το υπέρογκο κόστος δανεισμού θα οδηγήσουν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, την οικονομία της σε ύφεση.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Στις 59,1 μονάδες υποχώρησε ο PMI στο Chicago τον Ιούνιο


ΗΠΑ: Στις 59,1 μονάδες υποχώρησε ο PMI στο Chicago τον Ιούνιο

Για ένατο διαδοχικό μήνα επεκτάθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, υποδηλώνοντας ότι η βιομηχανία ξεπερνά τις αναταράξεις των χρηματιστηριακών αγορών.

Όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία, το ινστιτούτο Institute for Supply Management-Chicago ανακοίνωσε ότι το επιχειρηματικό βαρόμετρο μειώθηκε στις 59,1 μονάδες τον Ιούνιο, από 59,7 μονάδες το Μάιο, ωστόσο όντας πάνω από τις 50 μονάδες ο δείκτης υποδηλώνει επέκταση της δραστηριότητας.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση του δείκτη στις 59 μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Μικρότερη των εκτιμήσεων αύξηση στις θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα


ΗΠΑ: Μικρότερη των εκτιμήσεων αύξηση στις θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα

Κατά 13.000 αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα των ΗΠΑ τον Ιούνιο, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ADP.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία, η αύξηση των θέσεων εργασίας ήταν μικρότερη των εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για δημιουργία 60.000 νέων θέσεων εργασίας τον Ιούνιο.

Η αύξηση ήταν «απογοητευτικά αδύναμη», σχολίασε ο Joel Prakken, πρόεδρος της Macroeconomic Advisers, η οποία συντάσσει την έκθεση βασισμένη σε ανώνυμα στοιχεία μισθοδοσίας που διαθέτει η ADP.

Η ανάπτυξη των θέσεων εργασίας του ιδιωτικού τομέα το Μάιο, αναθεωρήθηκε ανοδικά στις 57.000 από 55.000 που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα έχει αυξηθεί για πέντε διαδοχικούς μήνες.

Εξάλλου, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι θέσεις εργασίας εκτός του γεωργικού τομέα θα εμφανίσουν πτώση της τάξης των 130.000 όταν ανακοινωθούν οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης την Παρασκευή.

source: capital.gr

Χ.Α.: Απώλειες 34,7% στο εξάμηνο


Χ.Α.: Απώλειες 34,7% στο εξάμηνο

Σε ταμπλό «δύο ταχυτήτων» εξελίχθηκε το ταμπλό του Χ.Α. την Τετάρτη, με 7 τίτλους του FTSE20 να κλείνουν σε χαμηλό ημέρας, πιέσεις που παρά την άνοδο του τραπεζικού δείκτη κατά 1,40% υποχρέωσαν τον Γενικό Δείκτη σε αρνητικό κλείσιμο για έβδομη συνεχή συνεδρίαση.

Οι συναλλαγές στο Χ.Α. ξεκίνησαν με έντονα ανοδικές διαθέσεις και τον Γ.Δ. να ενισχύεται ενδοσυνεδριακά έως και 3,31%, στις 1.434,22 μονάδες. Παρά την αντίδραση των τραπεζών από τα χθεσινά χαμηλά έτους, τα κέρδη του Γ.Δ. εξανεμίστηκαν, έως ότου «γύρισε» σε αρνητικό έδαφος στις δημοπρασίες, υποχωρώντας οριακά κατά 0,01% στις 1.434,22 μονάδες.

Τα νέα χαμηλά ενεργοποίησαν αγοραστικά αντανακλαστικά, όπως σχολιάζουν αναλυτές, επισημαίνουν ωστόσο ότι δεν μεταβάλλεται ουσιωδώς η βραχυπρόθεσμη εικόνα της αγοράς.

Η συμπεριφορά της αγοράς την Τετάρτη καθορίστηκε αφενός από την αντίδραση των τραπεζών από τα χθεσινά νέα χαμηλά έτους, αφετέρου από κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε τίτλους του FTSE20 εκτός τραπεζικού κλάδου που, «σε γενικές γραμμές εμφανίζονται πιο ανθεκτικοί στις πιέσεις το τελευταίο διάστημα» όπως εξηγούν.

Το α’ εξάμηνο του έτους ολοκληρώθηκε με συνολικές απώλειες 34,69% για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., απόδοση που κατατάσσει την ελληνική αγορά στην «κορυφή» των αγορών με τις μεγαλύτερες απώλειες διεθνώς σε αυτό το διάστημα. Σε μηνιαία βάση, οι απώλειες του Χ.Α. διαμορφώθηκαν σε 7,52%.

Για τον δείκτη των τραπεζών, που χθες υποχώρησε σε νέο χαμηλό έτους στις 1.343,41 μονάδες, το πτωτικό σερί διεκόπη σήμερα, με κέρδη 1,40%. Ο δείκτης, που στην διάρκεια των συναλλαγών της Τετάρτης έφτασε να ενισχύεται έως και 5,17%, υποχώρησε συνολικά σε ποσοστό 48,77% στο α’ εξάμηνο του έτους, με τις απώλειες του Ιουνίου να διαμορφώνονται σε 11,16%.

Συνολικά 27,77 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στο ταμπλό του Χ.Α. σήμερα, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται σε 115,78 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 3,99 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες συναλλαγές. Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσαν 97 μετοχές την Τετάρτη, έναντι 78 που υποχώρησαν και 119 που διατηρήθηκαν αμετάβλητες.

source: capital.gr

Βρετανία: Αύξηση 3% στις τιμές κατοικιών το α' εξάμηνο


Βρετανία: Αύξηση 3% στις τιμές κατοικιών το α' εξάμηνο

Στα ίδια περίπου επίπεδα παρέμειναν τον Ιούνιο οι τιμές αγοράς κατοικίας στη Βρετανία, σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,1%. Στο πρώτο εξάμηνο, οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά 3%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Nationwide.
Ειδικότερα, η μέση τιμή κατοικίας ανήλθε τον Ιούνιο στις 170.111 στερλίνες (255.915 δολ), σημειώνοντας άνοδο 8,7% από τον Ιούνιο του 2009. Το Μάιο, οι τιμές κατοικιών είχαν αυξηθεί κατά 0,5%, με την ετήσια άνοδο να ανέρχεται στο 9,8%.

Σύμφωνα με τη Nationwide, η επιβράδυνση της αύξησης των τιμών θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, καθώς έχει αυξηθεί η προσφορά ακινήτων προς πώληση στην αγορά κατοικίας.

source: reporter.gr

DIW: Βλέπει αύξηση του ΑΕΠ της Γερμανίας κατά 1,9% το 2010


DIW: Βλέπει αύξηση του ΑΕΠ της Γερμανίας κατά 1,9% το 2010



ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Dow Jones) – Αύξηση της τάξης του 1,9% αναμένεται να παρουσιάσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας κατά το τρέχον έτος και 1,7% το 2011, με την επιπρόσθετη ανάπτυξη να οφείλεται στις εξαγωγές, σύμφωνα με τις προβλέψεις του γερμανικού οικονομικού think-tank DIW.

"Η οικονομία φαίνεται να ανακτά τις δυνάμεις της, αν και κινητήριος δύναμη της παραμένει η ζήτηση από το εξωτερικό", δήλωσε ο πρόεδρος του DIW, Klaus F. Zimmerman.

Η εκτίμηση του DIW για την ανάπτυξη του τρέχοντος έτους είναι υψηλότερη της αντίστοιχης πρόβλεψης του 1,7% τον Απρίλιο. Αντίθετα, η εκτίμηση για το 2011, είναι χαμηλότερη του 1,8% που ανέμενε τον Απρίλιο.

Ενώ η ζήτηση από το εξωτερικό επιτρέπει στη Γερμανία να ανακάμψει, η εγχώρια κατανάλωση παραμένει αδύναμη, ανέφερε ο Zimmerman.

Πολλοί Γερμανοί είναι διστακτικοί ως προς τις δαπάνες τους, καθώς φοβούνται ότι η χρηματοοικονομική κρίση δεν ακολουθήθηκε από την απαραίτητη αναμόρφωση της αγοράς προκειμένου να αποφευχθεί παρόμοια ύφεση μελλοντικά.

"Η χρηματοπιστωτική κρίση δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα, ενώ η διεθνής πολιτική δεν έχει καταφέρει ακόμα να θέσει τους χρηματοπιστωτικούς κανόνες της αγοράς σε λειτουργία", δήλωσε ο Zimmerman.

Η επίσημη πρόβλεψη της γερμανικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη του έτους παραμένει στο 1,4%, παρότι ο υπουργός Οικονομικών, Rainer Bruederle, δήλωσε ότι είναι σχεδόν σίγουρο πως οι αναθεωρημένες προβλέψεις στη πορεία του έτους θα είναι υψηλότερες.

Ο Zimmerman τόνισε ότι υποστηρίζει τα σχέδια της κυβέρνησης για περικοπές άνω των 80 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό στα επόμενα τέσσερα έτη, παρά τις έντονες ανησυχίες ότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε την ανάπτυξη τόσο της Γερμανίας όσο και της Ευρώπης.

"Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για τη διόρθωση του προϋπολογισμού", συμπλήρωσε ο Zimmerman.


source: capital.gr

Foreclosures sell at 30% discount


Foreclosures sell at 30% discount



NEW YORK (CNNMoney.com) -- Foreclosures accounted for a third of all sales -- and sold at a nearly 30% discount -- during the first three months of 2010.

According to a new report from RealtyTrac, the marketer of foreclosed properties, 31% of all sales were foreclosures. And homebuyers purchasing those properties paid a whopping 27% less, on average, compared to sales of non-distressed homes.

These foreclosure sales include properties sold in short sales or after a bank repossession, known as REOs in industry terms. It does not include transfers from borrowers to banks, as in a sheriff's auction.

REOs, those homes already taken back from borrowers, commanded lower prices than short sales and other pre-foreclosures. The average REO sold for 34% less than conventional sales while pre-foreclosures averaged only 15% less.

Part of the reason for the bigger price cut for REOs is that many of them come to the market in poor condition, their previous owners either unable to or unwilling to maintain them.

Beaten-down condos: 'Deals of lifetime'
Foreclosures have become a dominant feature of many real estate markets, finding willing buyers among young bargain hunters and savvy housing market veterans.

During 2009, more than 1.2 million property sales involved foreclosures. That grew 25% compared with the year before, and 2,500% from 2005.

"That number boggled my mind," said Rick Sharga, a spokesman for RealtyTrac. "A 2,500% increase over a four-year period surprised even us."

Foreclosure sales were highest, expectedly in the bubble states. In Nevada, for example, they represented nearly 64% of transactions. And that's actually an improvement over the 75% of all sales during the first three months of 2009.

Surprisingly, both Massachusetts and Rhode Island had higher incidences of foreclosure sales than did the bubble state of Florida, at 42% vs. 39%.

"Massachusetts and Rhode Island were two of the only Northeastern states that racked up unsustainable price increases during the boom," pointed out Sharga.

Managing foreclosure inventories
Lenders have been trying to manage their inventories of foreclosed homes to prevent them from flooding the market and dragging down prices.

"It will be interesting to watch how they will manage the inventory levels of distressed properties on the market in order to prevent more dramatic price deterioration," said Saccacio.

Sharga said the impact of foreclosure sales on the rest of the homes for sale can be very strong. He cited Nevada, where the price difference between foreclosed properties and conventional sales is very narrow, only 17%.

"That state had such a high incidence of foreclosure sales it managed to depreciate the entire inventory there," he said.

source: cnn.com

ΕΚΤ: Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολογιών


ΕΚΤ: Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολογιών


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη πως ολοκλήρωσε το πρόγραμμα καλυμμένων ομολογιών αξίας 60 δισ. ευρώ για τη στήριξη της αγοράς ομολόγων. Η τράπεζα επιβεβαίωσε πως αυτή και οι 16 εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος θα κρατήσουν όλα τα ομόλογα που έχουν αγοράσει μέχρι την ωρίμανσή τους.

Το πρόγραμμα ήταν ένα από τη μη καθιερωμένα μέτρα που υιοθέτησε η ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Αρχικά είχε αξιοσημείωτη επιτυχία στην αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά καλυμμένων ομολογιών της Ευρωζώνης, μειώνοντας δραστικά το premium της απόδοσης που δημιουργήθηκε καθώς οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από προϊόντα που θεωρούσαν επικίνδυνα.

Τα καλυμμένα ομόλογα εκδίδονται από τράπεζες για την αναχρηματοδότηση δανείων που δίνονται στη μορφή ενυπόθηκων δανείων ή για το δημόσιο τομέα.

Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες, τα ομόλογα γνώρισαν νέες πιέσεις οι οποίες προκλήθηκαν έμμεσα λόγω των προβλημάτων με τα χρέη των χωρών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ το Ευρωσύστημα ξόδεψε συνολικά 60,486 δισ. ευρώ για τις αγορές των ομολόγων στις πρωτογενείς και δευτερογενείς αγορές.

Η μικρή απόκλιση από το όριο των 60 δισ. ευρώ οφείλεται στο γεγονός ότι τα ημερήσια στατιστικά αντανακλούν το πραγματικό ποσό που καταβλήθηκε συμπεριλαμβανομένων των τόκων, ενώ τα 60 δισ. ευρώ αναφέρεται στην ονομαστική τους αξία.

capital.gr

EKT: Στα 89,4 δισ. ευρώ η χρηματοδότηση προς ελληνικές τράπεζες στα τέλη Μαίου


EKT: Στα 89,4 δισ. ευρώ η χρηματοδότηση προς ελληνικές τράπεζες στα τέλη Μαίου


Η χρηματοδότηση της ΕΚΤ προς τις Ελληνικές τράπεζες στα τέλη Μαίου ανέρχονταν στα 89,4 δισ. ευρώ, 80% υψηλότερα σε σχέση με την αρχή της χρονιάς, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο στοιχεία από την ΤτΕ.

Στη μηνιαία δήλωσή της, η Τράπεζα της Ελλάδος τόνισε πως «ο δανεισμός προς πιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης στα πλαίσια των επιχειρήσεων νομισματικής πολιτικής» ανέρχονταν στα 89,4 δισ. ευρώ.

Αξιωματούχοι της τράπεζας επιβεβαίωσαν στο πρακτορείο πως το νούμερο αυτό αντανακλά το δανεισμό της ΕΚΤ προς ελληνικές τράπεζες.

Το Reuters υπενθυμίζει πως εξαιτίας της κρίσης χρέους, οι ελληνικές τράπεζες έχουν χάσει την πρόσβασή τους στην αγορά χονδρικής και εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την ΕΚΤ για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους.

source: capital.gr

Ευρωζώνη: Στο 1,4% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο


Ευρωζώνη: Στο 1,4% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Οι τιμές καταναλωτή στις 16 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ ενισχύθηκαν με μικρότερο του αναμενόμενου ρυθμού τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, ανακοίνωσε ότι οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις για τον δείκτη καταναλωτικών τιμών ανέρχονται στο 1,4% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο. Το Μάιο ο δείκτης είχε ενισχυθεί 1,6%.

Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν προβλέψει πως ο δείκτης θα αυξανόταν 1,5%.

Το χαμηλότερο των εκτιμήσεων ποσοστό πληθωρισμού στην Ευρωζώνη ακολούθησε την κατά 0,3% υποχώρηση του γερμανικού πληθωρισμού, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 0,9% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, από το 1,2% το Μάιο.

Επίσης, τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ισπανίας, που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, έδειξαν ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,5% τον Ιούνιο, χαμηλότερα από το 1,8% του Μαΐου, ως αποτέλεσμα των μειωμένων τιμών ενέργειας. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πως θα υποχωρούσε στο 1,4%.

Τα πλήρη στοιχεία του πληθωρισμού θα ανακοινωθούν στις 16 Ιουνίου.


source: capital.gr

China Sinking Like Greece Signals 65% Rally to Morgan


China Sinking Like Greece Signals 65% Rally to Morgan

June 30 (Bloomberg) -- China, the worst-performing stock market after Greece, looks like a buy by almost any measure, according to top-ranked analysts of the Asian nation’s shares.

The Shanghai Composite Index’s 26 percent plunge this year, including yesterday’s 4.3 percent slump, sent its price-earnings ratio to 18, the lowest level versus the MSCI Emerging Markets Index in a decade. The largest owners of yuan-denominated stocks have turned net buyers for the first time since equities bottomed in 2008, while international investors are paying the biggest premium in 21 months to bet on a rally in funds that hold China’s yuan-denominated or A shares, data compiled by Macquarie Group Ltd. and Bloomberg show.

Morgan Stanley, BNP Paribas SA and Nomura Holdings Inc. say stocks will rally as China’s June 19 decision to end the yuan’s two-year peg to the dollar helps curb inflation and asset bubbles. The Shanghai index rose 62 percent in 12 months after China last allowed a more flexible exchange rate in July 2005.

“We are very bullish,” said Jerry Lou, the Hong Kong- based strategist at Morgan Stanley, among the top-ranked analysts for China stocks by Institutional Investor, who predicts the Shanghai Composite may climb 65 percent to 4,000 by June 2011. “We like valuations and inflation will peak. All we need is a catalyst such as a change in yuan policy.”

Prospects for a stock rebound may be cut as China’s exports face “strong headwinds” in the second half and loan growth may slow by the end of 2010, Citigroup Inc. said this week, even as the average of 14 economist estimates in a Bloomberg survey calls for economic growth of 10.2 percent this year and 9.2 percent in 2011.

Revision

The Conference Board yesterday revised its leading economic index for China, contributing to the biggest sell-off in Chinese equities in six weeks. Agricultural Bank of China Ltd., which priced the Shanghai portion of its $20.1 billion initial share sale, also drove banking stocks lower.

The Shanghai Composite fell for a sixth day today, losing 0.8 percent to 2,408.46 at 10:14 a.m. Its slump this year is second only to the 35 percent plunge in Greece’s ASE Index among the world’s 60 biggest stock markets, according to data compiled by Bloomberg. Companies on the Shanghai gauge will increase earnings by 40 percent in 12 months, more than double the pace of the ASE, analysts’ estimates by Bloomberg show.

Rising profits reduced the Shanghai Composite’s valuation premium over the MSCI emerging index to 26 percent, down from an average of 140 percent since 1997, based on weekly price- earnings ratios compiled by Bloomberg. The last time the gap was so small in February 2000, the Shanghai Composite gained 27 percent in 12 months, while the MSCI measure sank 26 percent.

Lower Valuations

Lower valuations spurred the biggest Chinese investors to buy last month. Shareholders who own at least 5 percent of a company’s stock boosted their holdings by 1.1 billion yuan ($162 million), according to Macquarie analysts Michael Kurtz and Shirley Zhao in Shanghai, basing their analysis on data from Wind Information. Similar purchases in October 2008 signaled the end of the Shanghai Composite’s year-long bear market, with the gauge rallying 82 percent from its low on Oct. 28, 2008, through October 2009.

Yuan-denominated shares, restricted almost exclusively to local investors, fell below Chinese stocks traded in Hong Kong this month for the first time in almost four years, according to the Hang Seng China AH Premium Index. When A shares last traded at a discount in November 2006, the Shanghai Composite tripled in 12 months, outpacing a 156 percent gain in the Hong Kong benchmark index and a 58 percent rise in the MSCI gauge.

‘Pay for Exposure’

“The premium between A and H shares is disappearing,” said Hao Hong, Beijing-based global equity strategist at China International Capital Corp., the top-ranked brokerage for China research in Asiamoney’s annual survey. That indicates “foreign investors are willing to pay for exposure to China’s stocks.”

International investors pushed the price of BlackRock Inc.’s iShares FTSE/Xinhua A50 China Index exchange-traded fund to 11 percent above the value of its underlying assets last week, the highest level in almost two years, according to data compiled by Bloomberg. The fund trades in Hong Kong and tracks the 50 biggest A-share companies.

The Shanghai Composite fell 22 percent this quarter, lagging behind gauges in the other so-called BRIC markets of the largest developing economies, after China raised banks’ reserve requirements to the highest level in at least three years and curbed real-estate speculation. Property prices rose 12.4 percent in May from a year earlier, the second-fastest pace after April’s 12.8 percent record gain.

BRIC Markets

Brazil’s Bovespa index dropped 8.7 percent during the period and Russia’s Micex slipped 8 percent, while India’s Bombay Stock Exchange Sensitive Index advanced 0.2 percent. The MSCI emerging gauge lost 7.6 percent.

The New York-based Conference Board corrected its April gauge for the outlook of China’s economy this week, saying its leading index for the country rose the least since November, rather than registering the biggest gain in 14 months.

A flood of new stock may also weigh on the market, according to Credit Suisse Group AG’s Sakthi Siva. Chinese companies will sell about 320 billion yuan ($47 billion) of new shares in Shanghai and Shenzhen this year as they fund expansion and banks bolster capital after a record amount of government- led lending, PricewaterhouseCoopers predicts.

Agricultural Bank’s share sale in Shanghai and Hong Kong is the biggest initial public offering since Industrial & Commercial Bank of China Ltd.’s $21.9 billion sale almost four years ago.

‘Quite Cautious’

“I’m still quite cautious,” Siva, the Singapore-based top-ranked Asia strategist in Institutional Investor’s 2010 poll, said in an interview. “There’s quite a lot of supply.”

Ending the fixed 6.83 yuan peg to the dollar should help “contain inflation and asset bubbles,” China’s central bank said in a June 20 statement. Inflation will probably peak at 3.7 percent toward the end of the third quarter then “level off” the rest of the year, according to CICC’s Hong.

Chinese authorities had prevented the currency from strengthening against the dollar since July 2008 to help exporters cope with the global financial crisis.

The yuan appreciated 21 percent in the three years after a managed float against a basket of currencies was introduced in 2005. Twelve-month non-deliverable forwards yesterday indicate investors are betting the yuan will strengthen 1.6 percent. A yuan revaluation won’t happen quickly or fix all of the global economy’s imbalances, International Monetary Fund Managing Director Dominique Strauss-Kahn said this week.

Vanke, China Merchants

China Vanke Co., the Shenzhen-based property developer that sank 37 percent this year, trades for 13 times reported profits, down from 35 times a year ago, according to data compiled by Bloomberg. Earnings growth of 29 percent this year will help lift the stock 42 percent, according to analyst estimates on Bloomberg.

China Merchants Bank Co.’s 2.7 price-to-book ratio is near a record low relative to the MSCI Emerging Markets Financials Index after the Shenzhen-based company declined 24 percent this year. The stock is poised to surge 49 percent in 12 months, according to analysts, who have 35 “buy” ratings and one “sell,” according to data compiled by Bloomberg.

Consumer-related shares will benefit from a shift in the economy to increase domestic spending, said Leo Gao, who helps oversee about $600 million at APS Asset Management Ltd. in Shanghai, whose APS China Alpha Fund has beaten 87 percent of peers in the past year, according to Bloomberg data.

“Stocks will end the year higher,” Gao said.

source: cloomberg.com

M&A Slowdown May Persist After Dealmaking Fizzles in First Half


M&A Slowdown May Persist After Dealmaking Fizzles in First Half


June 30 (Bloomberg) -- A recovery in mergers and acquisitions may fail to emerge in 2010 after dealmaking fizzled in the first half, with the biggest takeover collapsing and stock markets erasing gains for the year.

The second quarter was marked by the unraveling of London- based Prudential Plc’s $35.5 billion agreement in March to buy American International Group Inc.’s AIA unit. That contributed to a 2 percent decline in global takeovers to $872.9 billion from $891.7 billion in the first half of 2009, data compiled by Bloomberg show. The drop followed a 5 percent increase in transactions in the first quarter of this year.

“The momentum has currently stalled as volatility in the capital markets is making for a challenging deal environment,” said Jeff Kaplan, global head of M&A at Bank of America Corp. “Strategic buyers will likely remain cautious until there’s greater stability in the equity and credit markets.”

Stocks around the world posted the biggest losses in the second quarter since the bull market began last year, prompting many companies to hoard burgeoning cash piles and making June the worst month for deals since July 2009. The Standard & Poor’s 500 Index and the MSCI World Index of shares in 24 developed nations sank 11 percent and 13 percent, respectively, in the second quarter. The VIX, the Chicago Board Options Exchange Volatility Index, almost doubled in the second quarter to 34.07 yesterday from 17.47 on April 1. The index, which measures the cost of using options as insurance against declines in the S&P 500, peaked on May 20 at 45.79.

‘More Challenging’

“It is more challenging to undertake meaningful M&A when your crystal ball is so cloudy,” said Brett Olsher, Deutsche Bank AG’s global co-head of M&A. “It is not all bad news however. We just haven’t seen the sustained upturn that some were predicting at the start of this year.”

Robert Kindler, Morgan Stanley’s global head of M&A, said deal levels will be unchanged from last year, when volume fell about 37 percent to $1.75 trillion.

“In volatile equity markets, stock for stock deals are more likely,” Kindler said.

Morgan Stanley advised Denver-based Qwest Communications International Inc. in a $10.5 billion stock takeover by CenturyTel Inc. in April, the second-biggest deal of the year. It advised Continental Airlines Inc. on a $3 billion stock-swap merger with UAL Corp.’s United Airlines in May.

‘Transformational’

New York-based Morgan Stanley ranks third among financial advisers with $145.3 billion of deals so far this year, according to Bloomberg data. New York-based Goldman Sachs Group Inc. tops the list with $168.8 billion of transactions, followed by Zurich-based Credit Suisse Group AG.

The 7.8 billion-pound ($11.6 billion) offer by Rupert Murdoch’s News Corp. in June to buy the 61 percent stake it doesn’t already own in British Sky Broadcasting Plc is the type of transaction bankers expect to see this year.

“Moves like News Corp.’s on BSkyB are more likely, while transformational deals, with which companies invest far from their core business, are less likely until the cycle peaks again,” said Andy Lipsky, head of M&A for the Americas at Credit Suisse.

Europe’s debt crisis and global market volatility decreased the attractiveness of riskier asset classes in the first half, making it more expensive for companies to finance new deals. The extra yield investors demand to own junk-rated debt instead of Treasuries was 7.06 percentage points yesterday, up from a low this year of 5.42 percentage points April 26, according to Bank of America Merrill Lynch data.

Smaller Deals

“Big leveraged buyouts are more difficult to contemplate in this environment,” said Bank of America’s Kaplan, who instead says conditions are ripe for smaller deals.

Charlotte, North Carolina-based Bank of America was among banks financing the $15 billion proposed leveraged buyout of Fidelity National Information Services Inc. by Blackstone Group LP, Thomas H. Lee Partners LP and TPG Capital. The deal fell apart in May after Fidelity National sought a higher price, underscoring a fragile recovery for LBO firms, which announced a record $1.6 trillion of deals from 2005 to 2007 before credit markets froze. Still, private-equity firms sit on unused funds after they raised $538 billion in 2006 and $587 billion in 2007, just before the recession, according to the Private Equity Council in Washington.

“Although interest rates have come up, credit markets are still very strong and we will see a continuation of small-medium sized LBOs,” Kindler said.

Cross-Border Deals

Dealmakers see M&A activity spread across industries for the rest of 2010, with pockets of strength in technology, financial services and natural resources, where the planned sale of at least $10 billion of assets by BP Plc will boost deal volume.

“Once the spill has been contained, there is likely to be consolidation in the energy sector,” said Kaplan, referring to BP’s plan to sell assets to help pay for cleanup and legal costs from the Gulf of Mexico oil spill.

Declines in the euro and the British pound against the dollar since the beginning of the year provide a strong backdrop for M&A in Europe, dealmakers say.

Glenn Schiffman, head of Americas investment banking for Nomura Holdings Inc., Japan’s largest brokerage, predicts an increase in cross-border deals. “Many Asian companies are cash- rich and in some cases are now more willing to look overseas for acquisitions to build their international businesses,” said Schiffman.

Amassing Cash

The average cash position of the 418 non-financial companies in the S&P 500 increased by 20 percent in the first quarter, according to Bloomberg data. European companies such as Nestle SA are also amassing cash and may seek acquisitions to spur growth. Europe’s largest company by market value will receive $28.1 billion from Novartis AG for its majority stake in Alcon Inc., enough to buy any of Nestle’s rivals in food and non-alcoholic beverages save the six biggest. That includes adding a 22 percent average premium that the Swiss company paid to acquire listed companies since 2000.

“The gun is loaded, and it has been loaded for a long time, and while boards have been reluctant to pull the trigger, that is starting to ease,” said Wilhelm Schulz, head of European M&A at Citigroup Inc. “The trend now is all about Europe being seen as a target and Asia being seen as a place for growth and expansion but at an acceptable political risk.”

source: bloomberg.com

Αμετάβλητα τα ρωσικά επιτόκια


Αμετάβλητα τα ρωσικά επιτόκια


Μόσχα (Dow Jones) Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας άφησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας τη διακοπή στον κύκλο μείωσης των επιτοκίων που διαρκεί περισσότερο από ένα έτος, καθώς η οικονομία εμφανίζει ενδείξεις ανάπτυξης και ο τραπεζικός δανεισμός διευρύνεται.

Το επιτόκιο αναχρηματοδότησης παρέμεινε στο ιστορικό χαμηλό του 7,75%, αναφέρει η Τράπεζα της Ρωσίας σε ανακοίνωσή της, μετά από τη μείωση κατά 0,25% πριν από ένα μήνα. Η μείωση αυτή των επιτοκίων το Μάιο, ήταν η 14η μέσα σε μόλις ένα χρόνο.

Η κεντρική τράπεζα επαναδιατύπωσε την εκτίμησή της ότι τα επιτόκια πιθανότατα θα παραμείνουν ως έχουν για τους επόμενους μήνες, επισημαίνοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν "ήπιες".

source: capital.gr

ΗΠΑ: Εκτός σχεδίου ο φόρος στις μεγάλες τράπεζες


ΗΠΑ: Εκτός σχεδίου ο φόρος στις μεγάλες τράπεζες



Οι Δημοκρατικοί διέγραψαν την Τρίτη την διάταξη περί επιβολής φόρου στις μεγάλες τράπεζες από το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να εξασφαλίσουν αριθμό ψήφων ικανό να εγγυηθεί την έγκρισή του από το Κογκρέσο.

Στελέχη των Δημοκρατικών εξέφραζαν ελπίδες ότι η διαγραφή της διάταξης αυτής θα ωθήσει «μετριοπαθείς» Ρεπουμπλικάνους που είχαν απειλήσει να αποσύρουν τη στήριξή τους στο νομοθέτημα λόγω του σχεδιαζόμενου φόρου στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα -συνολικού ύψους 17,9 δισ. δολαρίων- να το υπερψηφίσουν.

Το νέο κείμενο, που εγκρίθηκε από τους διαπραγματευτές την Τρίτη, διαγράφει το φόρο και προβλέπει την κάλυψη του κόστους της μεταρρύθμισης από την κατάργηση του προγράμματος TARP (ύψους 700 δισ. δολαρίων) και την αύξηση των ποσών που οι τράπεζες πρέπει να καταβάλουν για την εξασφάλιση των καταθέσεών τους.

source: euro2day.gr

«Βυθίστηκαν» οι κεφαλαιοποιήσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών


«Βυθίστηκαν» οι κεφαλαιοποιήσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών

Στα 528 εκατ. ευρώ φθάνει η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ακτοπλοϊκών εταιρειών, με βάση τις τιμές κλεισίματος των μετοχών την προηγούμενη Παρασκευή.


Οι μικρές κεφαλαιοποιήσεις είναι ένας ακόμη πονοκέφαλος για ορισμένες από τις εταιρείες, ενώ σε βάθος χρόνου δεν αποκλείεται να είναι και ευκαιρία.

Με άλλα λόγια, τέσσερις ναυτιλιακές εταιρείες με περισσότερα από 40 πλοία αξίζουν σήμερα στο Χρηματιστήριο όσο μόνο η Attica group το 2007, όταν ο κ. Περικλής Παναγόπουλος την πούλησε στη MIG. Τότε ο κ. Παναγόπουλος εισέπραξε 286 εκατ. ευρώ για το 49% της Attica και είναι ο μόνος κερδισμένος τα τελευταία τρία χρόνια από την ενασχόλησή του με την ελληνική ακτοπλοΐα.

Η οικονομική κρίση και η χρηματιστηριακή κρίση έχει σημαντικές επιπτώσεις, όπως είναι φυσικό, και στις μετοχές των ακτοπλοϊκών εταιρειών οι κεφαλαιοποιήσεις των οποίων έχουν «βυθιστεί» μαζί με το χρηματιστήριο, αλλά και τα αποτελέσματα των εταιρειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κεφαλαιοποίηση της ΝΕΛ ανέρχεται μόλις στα 12,7 εκατ. ευρώ, ενώ επίσης μεγάλος χαμένος είναι και η ΑΝΕΚ, η κεφαλαιοποίηση της οποίας μετά και το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής φθάνει στα 43,5 εκατ. ευρώ.

Καλύτερα είναι τα πράγματα για Attica Group και Minoan Lines οι μετοχές των οποίων βέβαια είναι συγκεντρωμένες σε ποσοστό 90% και πλέον στα χέρια των βασικών μετόχων. Η κεφαλαιοποίηση της Attica Group φθάνει τα 227 εκατ. ευρώ, ενώ της Minoan lines τα 244 εκατ. ευρώ.

Οι μικρές κεφαλαιοποιήσεις είναι ένας ακόμη πονοκέφαλος για ορισμένες από τις εταιρείες, ενώ σε βάθος χρόνου δεν αποκλείεται να είναι και ευκαιρία, καθώς η έξοδος από το Χ.Α. στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού μπορεί να είναι μία ελκυστική προοπτική για μεγαλομετόχους των εταιρειών.

Ωστόσο, προς το παρόν, σε καμία από τις εισηγμένες εταιρείες δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα.

Πάντως, ειδικά σε ό,τι αφορά την ΑΝΕΚ, η σημαντική πτώση της τιμής της μετοχής το τελευταίο διάστημα προκάλεσε την παρέμβαση του Χρηματιστηρίου. Οπως ανακοίνωσε από σήμερα, Δευτέρα 28 Ιουνίου, οι κοινές και προνομιούχες ονομαστικές μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται στην Κατηγορία Χαμηλής Διασποράς & Ειδικών Χαρακτηριστικών.

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη σύμφωνα με την παράγραφο 3.1.2.4. του Κανονισμού του, δεδομένου ότι η μέση τιμή κλεισίματος της κοινής ονομαστικής μετοχής για τις τελευταίες τρεις (3) συνεχόμενες συνεδριάσεις 23/06/2010 - 25/06/2010 είναι μικρότερη του ορίου των ευρώ 0,30, χωρίς η εταιρεία να έχει δημοσιεύσει πρόσκληση για τη σύγκληση Γ.Σ. για τη μεταβολή της ονομαστικής αξίας των μετοχών με ταυτόχρονη συνένωσή τους (reverse split).

Την Παρασκευή η τιμή της μετοχής της ΑΝΕΚ ήταν στο 0,27 ευρώ. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι από την Παρασκευή 18/6 μέχρι και την Παρασκευή 25/6 η εμπορευσιμότητα της μετοχής ανέβηκε σημαντικά με αποτέλεσμα το 4,5% του συνόλου των μετοχών να αλλάξει χέρια.

Επιβατική κίνηση, καύσιμα, ανταγωνισμός

Ομως, δεν είναι μόνο οι κεφαλαιοποιήσεις ο μοναδικός δείκτης των ακτοπλοϊκών εταιρειών που «βυθίζεται». Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματά τους τα οποία επηρεάζονται σημαντικά από τρεις παράγοντες.

Ο πρώτος, όχι όμως κατ' ανάγκη ο σπουδαιότερος, στην παρούσα συγκυρία είναι η μείωση της επιβατικής και μεταφορικής κίνησης. Τα στοιχεία του λιμεναρχείου Πειραιά δείχνουν ότι στο πεντάμηνο του 2010 η επιβατική κίνηση είναι μειωμένη κατά 3% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ η κίνηση φορτηγών κατά 1% περίπου.

Επίσης, μειωμένη εμφανίζεται η κίνηση κυρίως στα φορτηγά και στις γραμμές της Αδριατικής, όπου δραστηριοποιούνται οι τρεις από τις τέσσερις εισηγμένες εταιρείες (ΑΝΕΚ, Attica, Minoan Lines).

Δεύτερος παράγοντας είναι το αυξημένο κόστος καυσίμων. Κόστος που τρέχει με ρυθμούς πολύ υψηλότερους από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (περίπου 25%).

Αν η μέση τιμή των καυσίμων παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα για όλο το έτος θα σημάνει μία επιπλέον επιβάρυνση από 15-20 εκατ. ευρώ για κάθε μία από τις τρεις μεγάλες εταιρείες (ΑΝΕΚ, Attica Group και Minoan Lines), όπως εκτιμούν οι ίδιες οι εταιρείες.

Τρίτος και ίσως σημαντικότερος παράγοντας ο έντονος ανταγωνισμός των εταιρειών σε όλα τα μήκη και πλάτη του Αιγαίου, αλλά και την Αδριατική. Ανταγωνισμός που κρατά τις τιμές χαμηλά, προσφέροντας βέβαια ανάλογη ικανοποίηση στους επιβάτες και τις μεταφορικές εταιρείες.

Στις γραμμές της Κρήτης η μάχη μεταξύ ΑΝΕΚ-Attica και Minoan στο Ηράκλειο και ΑΝΕΚ-Attica στα Χανιά καλά κρατεί. Πρόσφατα προστέθηκε ένα νέο «πεδίο βολής», η γραμμή των Δωδεκανήσων όπου η Hellenic Seaways, συγγενής εταιρεία της ANEK, δρομολόγησε το επιβατηγό-οχηματαγωγό «Νήσος Ρόδος».

Τα τελευταία χρόνια στη γραμμή των Δωδεκανήσων η Attica Group κυριαρχούσε με τρία πλοία ειδικά μετά την αποχώρηση της GA Ferries.

Στα Δωδεκάνησα επιδιώκει να δηλώσει παρούσα και η ΝΕΛ με δύο φορτηγά-οχηματαγωγά, τα «Ιππότης» και «Κολοσσός», διεκδικώντας μεταφορικό έργο στα φορτηγά που αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για ένα επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο.

Ενταση του ανταγωνισμού αναμένεται και στις γραμμές του Βόρειου Αιγαίου μεταξύ ΝΕΛ και ΑΝΕΚ, καθώς η πρώτη προσπαθεί να επανακάμψει δρομολογώντας και δεύτερο πλοίο στη γραμμή Πειραιά-Χίο-Μυτιλήνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΑΝΕΚ θα απαντήσει άμεσα σε αυτή την κίνηση.

Ο έντονος ανταγωνισμός που εκδηλώνεται κυρίως μέσω της πτώσης των ναύλων, τις εκπτώσεις και τις προσφορές έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται ο συνολικός τζίρος της γραμμής.

Χαρακτηριστική πλέον είναι η περίπτωση της γραμμής Πειραιάς-Ηράκλειο. Πριν την κάθοδο της Attica Group, ο ετήσιος τζίρος της γραμμής ήταν στα 100 εκατ. ευρώ και τον καρπώνονταν δύο εταιρείες (Minoan Lines και ΑΝΕΚ). Τώρα, ο τζίρος έπεσε στα 70 εκατ. ευρώ και τον καρπώνονται τρεις εταιρείες.

Οπως εκτιμάται, στο βαθμό που η κατάσταση στο πεδίο του ανταγωνισμού δεν εξορθολογισθεί, δεν μπορεί παρά να αποτελέσει αιτία σημαντικών επιχειρηματικών εξελίξεων στον κλάδο.

source: naftemporiki.gr

Σενάρια Κατάρ στην Εθνική


Σενάρια Κατάρ στην Εθνική


Σε συζητήσεις για στρατηγική συμμετοχή στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδoς, βρίσκεται η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Financial Times που επικαλείται ανώνυμους γνώστες του θέματος.

Συγκεκριμένα, το Κατάρ φέρεται μέσω της μονάδας του (Qatar Holding) να εξαγοράζει το 5%-7% περίπου του κεφαλαίου της NBG έναντι €250 εκ. στη βάση της επενδυτικής πολιτικής για συμμετοχή σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε ποσοστό κάτω του 10%.

Όπως εκτιμάται, η εξαγορά θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της εμπιστοσύνης για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα που βρίσκεται υπό πίεση λόγω της κρίσης χρέους στην Ελλάδα.

Οι συζητήσεις ακολουθούν τις προτροπές την περασμένη εβδομάδα του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου για λήψη στρατηγικών επιλογών από τις τράπεζες για αναδιάρθρωση ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Αξιωματούχοι της Εθνικής δεν ήταν διαθέσιμοι στη FT για σχόλιο.

Το Κατάρ Holding κατέχει ήδη το 4% του κεφαλαίου της Alpha Bank που εξαγοράστηκε από συνδεδεμένη εταιρεία, πριν την κρίση χρέους στην Ελλάδα.

Το Μάιο, η Εθνική ανακοίνωσε κέρδη €21 εκ. για τα τρίμηνο του 2010 έναντι κερδών €317 εκ. ένα χρόνο πριν. Η επιδείνωση αποδίδεται σε έκτακτους φόρους €93 εκ. σε ζημιές από συναλλαγές καθώς και σε αύξηση των προβλέψεων.

source: stockwatch.com.cy

Επιστρέφουν οι Ρώσοι


Επιστρέφουν οι Ρώσοι



Αυξημένη είναι η ροή ξένων καταθέσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου τους πρώτους μήνες του 2010, ειδικότερα από τη Ρωσία, ενισχύοντας τη ρευστότητα των ιδρυμάτων και δημιουργώντας προσδοκίες για ανάκαμψη του νευραλγικού τομέα του international business. Όπως διαφαίνεται από τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, η αξία των καταθέσεων από κατοίκους τρίτων χωρών αναρριχήθηκε στα ψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2008. Σε ετήσια βάση, η αξία των καταθέσεων των ξένων αυξήθηκε το φετινό Μάιο κατά €3,3 δισ.

«Υπάρχουν τα πρώτα ξεκάθαρα σημάδια ανάκαμψης στις δραστηριότητες των διεθνών επιχειρήσεων και του international banking», ανέφερε στη StockWatch ο επικεφαλής του international banking της Τράπεζας Κύπρου, Λούης Ποχάνης.

Όπως πρόσθεσε, η αυξημένη ροή καταθέσεων προέρχεται κυρίως από τη Ρωσία όπου η χώρα έχει ήδη μπει σε πορεία ανάκαμψης και αναμένεται ανάπτυξη 4%-5% φέτος. Ακολουθούν, είπε, οι καταθέσεις από την Ουκρανία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών, που περιλαμβάνουν και τις καταθέσεις των Ρώσων, ανήλθαν το Μάιο του 2010 στο ψηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας.


Έφθασαν τα €18,7 δισ. από €18 δισ. τον Απρίλιο και €15,3, δισ. το Μάιο του 2009, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση 24,1% σε σύγκριση με πέρσι.

Τον Απρίλιο του 2010 οι καταθέσεις των κατοίκων τρίτων χωρών είχαν αυξηθεί κατά 17,6% σε ετήσια βάση και το Μάρτιο κατά 14,1%.

Τον Ιούλιο του 2008 η ΚΤ κατηγοριοποίησε γύρω στα €4 δισ. ξένων καταθέσεων ως ντόπιες και αν ληφθούν υπόψη αυτές οι διαφοροποιήσεις, τα σημερινά ποσά από ξένους ενδεχομένως να αποτελούν ρεκόρ.

Μεγάλο μέρος των καταθέσεων των ξένων είναι σε συνάλλαγμα και οι τράπεζες μπορούν να δανείζουν το 30% των καταθέσεων με βάση τον κανονισμό της προληπτικής ρευστότητας.

«Όντως από το Φεβρουάριο του 2010 άρχισε σταδιακή ανάκαμψη του international banking που αποδίδεται κυρίως στις καταθέσεις Ρώσων λόγω των πιο ευνοϊκών προοπτικών για την οικονομία της χώρας», σημειώνει ο επικεφαλής των international business units της Marfin Laiki, Μίλτος Μιχαηλάς.

«Έχουμε πιο μεγάλους όγκους αλλά και πιο πολλές πράξεις. Εκτιμούμε να συνεχίσει η αύξηση και τους επόμενους μήνες. Ειδικά τον Ιούνιο, οι συνολικές καταθέσεις που θα δείξουν τα στοιχεία θα είναι πολύ αυξημένες. Το καταθετικό σύστημα της Κύπρου αντικατοπτρίζει τις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας καθώς το 50-60% των πελατών μας είναι Ρώσοι», πρόσθεσε.

Πέραν της αυξημένης ροής καταθέσεων από κατοίκους τρίτων χωρών αυξημένες κατά 148,2% είναι και οι καταθέσεις των κατοίκων της ευρωζώνης λόγω κυρίως των χρημάτων που έρχονται από την Ελλάδα.

Έφθασαν τα €3,1 δισ. από €2,8 δισ. τον Απρίλιο και €1,2 δισ. το Μάιο του 2009. Η στάθμη των καταθέσεων κατοίκων από χώρες της ευρωζώνης έφθασε το φετινό Μάιο στο ψηλότερο επίπεδο από τότε πουν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Οι καταθέσεις των ξένων αποτελούν πλέον το 34,1% του συνόλου των καταθέσεων που υπάρχουν στο σύστημα.

Αντίθετα, οι καταθέσεις των Κυπρίων σημείωσαν μικρή αύξηση 2,6% φθάνοντας τα €42,1 δισ. από €41,6 δισ. τον Απρίλιο και €40,8 δισ. τον περσινό Μάιο.

Στο σύνολο τους οι καταθέσεις ντόπιων και ξένων αυξήθηκαν το Μάιο κατά 11,4% που αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση από το Φεβρουάριο του 2009. Έφθασαν τα €64 δισ. σε σύγκριση €62,3 δισ. τον Απρίλιο και €57,4 δισ. το Μάιο του 2009.

source: stockwatch.com.cy

S&P: Εξετάζει την υποβάθμιση της Moody΄s


S&P: Εξετάζει την υποβάθμιση της Moody΄s


Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης “A-1” της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της ανταγωνίστριάς της Moody΄s Corp. ενδέχεται να προχωρήσει η Standard & Poor΄s.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η S&P εξετάζει την υποβάθμιση λόγω του αυξημένου επιχειρηματικού κινδύνου έπειτα από την ανακοίνωση της Financial Reform Conference Committee πως ήρθε σε συμφωνία με τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στα πρότυπα συγκεκριμένων νομικών διαδικασιών κατά των οίκων αξιολόγησης.

source: capital.gr
Share |