Wednesday, June 30, 2010

Σενάρια Κατάρ στην Εθνική


Σενάρια Κατάρ στην Εθνική


Σε συζητήσεις για στρατηγική συμμετοχή στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδoς, βρίσκεται η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Financial Times που επικαλείται ανώνυμους γνώστες του θέματος.

Συγκεκριμένα, το Κατάρ φέρεται μέσω της μονάδας του (Qatar Holding) να εξαγοράζει το 5%-7% περίπου του κεφαλαίου της NBG έναντι €250 εκ. στη βάση της επενδυτικής πολιτικής για συμμετοχή σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε ποσοστό κάτω του 10%.

Όπως εκτιμάται, η εξαγορά θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της εμπιστοσύνης για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα που βρίσκεται υπό πίεση λόγω της κρίσης χρέους στην Ελλάδα.

Οι συζητήσεις ακολουθούν τις προτροπές την περασμένη εβδομάδα του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου για λήψη στρατηγικών επιλογών από τις τράπεζες για αναδιάρθρωση ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Αξιωματούχοι της Εθνικής δεν ήταν διαθέσιμοι στη FT για σχόλιο.

Το Κατάρ Holding κατέχει ήδη το 4% του κεφαλαίου της Alpha Bank που εξαγοράστηκε από συνδεδεμένη εταιρεία, πριν την κρίση χρέους στην Ελλάδα.

Το Μάιο, η Εθνική ανακοίνωσε κέρδη €21 εκ. για τα τρίμηνο του 2010 έναντι κερδών €317 εκ. ένα χρόνο πριν. Η επιδείνωση αποδίδεται σε έκτακτους φόρους €93 εκ. σε ζημιές από συναλλαγές καθώς και σε αύξηση των προβλέψεων.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |