Wednesday, June 30, 2010

Χ.Α.: Απώλειες 34,7% στο εξάμηνο


Χ.Α.: Απώλειες 34,7% στο εξάμηνο

Σε ταμπλό «δύο ταχυτήτων» εξελίχθηκε το ταμπλό του Χ.Α. την Τετάρτη, με 7 τίτλους του FTSE20 να κλείνουν σε χαμηλό ημέρας, πιέσεις που παρά την άνοδο του τραπεζικού δείκτη κατά 1,40% υποχρέωσαν τον Γενικό Δείκτη σε αρνητικό κλείσιμο για έβδομη συνεχή συνεδρίαση.

Οι συναλλαγές στο Χ.Α. ξεκίνησαν με έντονα ανοδικές διαθέσεις και τον Γ.Δ. να ενισχύεται ενδοσυνεδριακά έως και 3,31%, στις 1.434,22 μονάδες. Παρά την αντίδραση των τραπεζών από τα χθεσινά χαμηλά έτους, τα κέρδη του Γ.Δ. εξανεμίστηκαν, έως ότου «γύρισε» σε αρνητικό έδαφος στις δημοπρασίες, υποχωρώντας οριακά κατά 0,01% στις 1.434,22 μονάδες.

Τα νέα χαμηλά ενεργοποίησαν αγοραστικά αντανακλαστικά, όπως σχολιάζουν αναλυτές, επισημαίνουν ωστόσο ότι δεν μεταβάλλεται ουσιωδώς η βραχυπρόθεσμη εικόνα της αγοράς.

Η συμπεριφορά της αγοράς την Τετάρτη καθορίστηκε αφενός από την αντίδραση των τραπεζών από τα χθεσινά νέα χαμηλά έτους, αφετέρου από κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε τίτλους του FTSE20 εκτός τραπεζικού κλάδου που, «σε γενικές γραμμές εμφανίζονται πιο ανθεκτικοί στις πιέσεις το τελευταίο διάστημα» όπως εξηγούν.

Το α’ εξάμηνο του έτους ολοκληρώθηκε με συνολικές απώλειες 34,69% για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., απόδοση που κατατάσσει την ελληνική αγορά στην «κορυφή» των αγορών με τις μεγαλύτερες απώλειες διεθνώς σε αυτό το διάστημα. Σε μηνιαία βάση, οι απώλειες του Χ.Α. διαμορφώθηκαν σε 7,52%.

Για τον δείκτη των τραπεζών, που χθες υποχώρησε σε νέο χαμηλό έτους στις 1.343,41 μονάδες, το πτωτικό σερί διεκόπη σήμερα, με κέρδη 1,40%. Ο δείκτης, που στην διάρκεια των συναλλαγών της Τετάρτης έφτασε να ενισχύεται έως και 5,17%, υποχώρησε συνολικά σε ποσοστό 48,77% στο α’ εξάμηνο του έτους, με τις απώλειες του Ιουνίου να διαμορφώνονται σε 11,16%.

Συνολικά 27,77 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στο ταμπλό του Χ.Α. σήμερα, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται σε 115,78 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 3,99 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες συναλλαγές. Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσαν 97 μετοχές την Τετάρτη, έναντι 78 που υποχώρησαν και 119 που διατηρήθηκαν αμετάβλητες.

source: capital.gr

No comments:

Share |