Wednesday, June 30, 2010

DIW: Βλέπει αύξηση του ΑΕΠ της Γερμανίας κατά 1,9% το 2010


DIW: Βλέπει αύξηση του ΑΕΠ της Γερμανίας κατά 1,9% το 2010



ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Dow Jones) – Αύξηση της τάξης του 1,9% αναμένεται να παρουσιάσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας κατά το τρέχον έτος και 1,7% το 2011, με την επιπρόσθετη ανάπτυξη να οφείλεται στις εξαγωγές, σύμφωνα με τις προβλέψεις του γερμανικού οικονομικού think-tank DIW.

"Η οικονομία φαίνεται να ανακτά τις δυνάμεις της, αν και κινητήριος δύναμη της παραμένει η ζήτηση από το εξωτερικό", δήλωσε ο πρόεδρος του DIW, Klaus F. Zimmerman.

Η εκτίμηση του DIW για την ανάπτυξη του τρέχοντος έτους είναι υψηλότερη της αντίστοιχης πρόβλεψης του 1,7% τον Απρίλιο. Αντίθετα, η εκτίμηση για το 2011, είναι χαμηλότερη του 1,8% που ανέμενε τον Απρίλιο.

Ενώ η ζήτηση από το εξωτερικό επιτρέπει στη Γερμανία να ανακάμψει, η εγχώρια κατανάλωση παραμένει αδύναμη, ανέφερε ο Zimmerman.

Πολλοί Γερμανοί είναι διστακτικοί ως προς τις δαπάνες τους, καθώς φοβούνται ότι η χρηματοοικονομική κρίση δεν ακολουθήθηκε από την απαραίτητη αναμόρφωση της αγοράς προκειμένου να αποφευχθεί παρόμοια ύφεση μελλοντικά.

"Η χρηματοπιστωτική κρίση δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα, ενώ η διεθνής πολιτική δεν έχει καταφέρει ακόμα να θέσει τους χρηματοπιστωτικούς κανόνες της αγοράς σε λειτουργία", δήλωσε ο Zimmerman.

Η επίσημη πρόβλεψη της γερμανικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη του έτους παραμένει στο 1,4%, παρότι ο υπουργός Οικονομικών, Rainer Bruederle, δήλωσε ότι είναι σχεδόν σίγουρο πως οι αναθεωρημένες προβλέψεις στη πορεία του έτους θα είναι υψηλότερες.

Ο Zimmerman τόνισε ότι υποστηρίζει τα σχέδια της κυβέρνησης για περικοπές άνω των 80 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό στα επόμενα τέσσερα έτη, παρά τις έντονες ανησυχίες ότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε την ανάπτυξη τόσο της Γερμανίας όσο και της Ευρώπης.

"Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για τη διόρθωση του προϋπολογισμού", συμπλήρωσε ο Zimmerman.


source: capital.gr

No comments:

Share |