Wednesday, June 30, 2010

Επιστρέφουν οι Ρώσοι


Επιστρέφουν οι Ρώσοι



Αυξημένη είναι η ροή ξένων καταθέσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου τους πρώτους μήνες του 2010, ειδικότερα από τη Ρωσία, ενισχύοντας τη ρευστότητα των ιδρυμάτων και δημιουργώντας προσδοκίες για ανάκαμψη του νευραλγικού τομέα του international business. Όπως διαφαίνεται από τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, η αξία των καταθέσεων από κατοίκους τρίτων χωρών αναρριχήθηκε στα ψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2008. Σε ετήσια βάση, η αξία των καταθέσεων των ξένων αυξήθηκε το φετινό Μάιο κατά €3,3 δισ.

«Υπάρχουν τα πρώτα ξεκάθαρα σημάδια ανάκαμψης στις δραστηριότητες των διεθνών επιχειρήσεων και του international banking», ανέφερε στη StockWatch ο επικεφαλής του international banking της Τράπεζας Κύπρου, Λούης Ποχάνης.

Όπως πρόσθεσε, η αυξημένη ροή καταθέσεων προέρχεται κυρίως από τη Ρωσία όπου η χώρα έχει ήδη μπει σε πορεία ανάκαμψης και αναμένεται ανάπτυξη 4%-5% φέτος. Ακολουθούν, είπε, οι καταθέσεις από την Ουκρανία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών, που περιλαμβάνουν και τις καταθέσεις των Ρώσων, ανήλθαν το Μάιο του 2010 στο ψηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας.


Έφθασαν τα €18,7 δισ. από €18 δισ. τον Απρίλιο και €15,3, δισ. το Μάιο του 2009, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση 24,1% σε σύγκριση με πέρσι.

Τον Απρίλιο του 2010 οι καταθέσεις των κατοίκων τρίτων χωρών είχαν αυξηθεί κατά 17,6% σε ετήσια βάση και το Μάρτιο κατά 14,1%.

Τον Ιούλιο του 2008 η ΚΤ κατηγοριοποίησε γύρω στα €4 δισ. ξένων καταθέσεων ως ντόπιες και αν ληφθούν υπόψη αυτές οι διαφοροποιήσεις, τα σημερινά ποσά από ξένους ενδεχομένως να αποτελούν ρεκόρ.

Μεγάλο μέρος των καταθέσεων των ξένων είναι σε συνάλλαγμα και οι τράπεζες μπορούν να δανείζουν το 30% των καταθέσεων με βάση τον κανονισμό της προληπτικής ρευστότητας.

«Όντως από το Φεβρουάριο του 2010 άρχισε σταδιακή ανάκαμψη του international banking που αποδίδεται κυρίως στις καταθέσεις Ρώσων λόγω των πιο ευνοϊκών προοπτικών για την οικονομία της χώρας», σημειώνει ο επικεφαλής των international business units της Marfin Laiki, Μίλτος Μιχαηλάς.

«Έχουμε πιο μεγάλους όγκους αλλά και πιο πολλές πράξεις. Εκτιμούμε να συνεχίσει η αύξηση και τους επόμενους μήνες. Ειδικά τον Ιούνιο, οι συνολικές καταθέσεις που θα δείξουν τα στοιχεία θα είναι πολύ αυξημένες. Το καταθετικό σύστημα της Κύπρου αντικατοπτρίζει τις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας καθώς το 50-60% των πελατών μας είναι Ρώσοι», πρόσθεσε.

Πέραν της αυξημένης ροής καταθέσεων από κατοίκους τρίτων χωρών αυξημένες κατά 148,2% είναι και οι καταθέσεις των κατοίκων της ευρωζώνης λόγω κυρίως των χρημάτων που έρχονται από την Ελλάδα.

Έφθασαν τα €3,1 δισ. από €2,8 δισ. τον Απρίλιο και €1,2 δισ. το Μάιο του 2009. Η στάθμη των καταθέσεων κατοίκων από χώρες της ευρωζώνης έφθασε το φετινό Μάιο στο ψηλότερο επίπεδο από τότε πουν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Οι καταθέσεις των ξένων αποτελούν πλέον το 34,1% του συνόλου των καταθέσεων που υπάρχουν στο σύστημα.

Αντίθετα, οι καταθέσεις των Κυπρίων σημείωσαν μικρή αύξηση 2,6% φθάνοντας τα €42,1 δισ. από €41,6 δισ. τον Απρίλιο και €40,8 δισ. τον περσινό Μάιο.

Στο σύνολο τους οι καταθέσεις ντόπιων και ξένων αυξήθηκαν το Μάιο κατά 11,4% που αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση από το Φεβρουάριο του 2009. Έφθασαν τα €64 δισ. σε σύγκριση €62,3 δισ. τον Απρίλιο και €57,4 δισ. το Μάιο του 2009.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |