Thursday, February 4, 2010

Γερμανία: Πτώση βιομηχανικών παραγγελιών το Δεκέμβριο


Γερμανία: Πτώση βιομηχανικών παραγγελιών το Δεκέμβριο


ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Dow Jones) - Πτώση σημείωσαν οι βιομηχανικές παραγγελίες το Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα καθώς τόσο η εγχώριο όσο και η εξωτερική ζήτηση υποχώρησαν δραματικά σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, οι παραγγελίες υποχώρησαν 2,3% ενώ αναλυτές σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν άνοδο 0,1%. Το υπουργείο στην ανακοίνωση του τονίζει πως η πτώση αποτελεί ένδειξη πως ο ρυθμός ανάκαμψης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης έχει χάσει με βεβαιότητα και δραστικά” το momentum του δεύτερου και τρίτου τριμήνου.

Το Νοέμβριο, αντίθετα οι παραγγελίες είχαν αυξηθεί κατά 2,7%. Όσον αφορά τα επιμέρους στοιχεία, οι παραγγελίες από το εξωτερικό μειώθηκαν κατά 3,2% ενώ το Νοέμβριο είχαν ενισχυθεί 3,6%. Οι παραγγελίες από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης μειώθηκαν 3,5% ενώ εκτός Ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 3%. Η εγχώρια ζήτηση μειώθηκε σε ποσοστό 1,4% ενώ το Νοέμβριο είχαν αυξηθεί σε ποσοστό 1,6%. Σύμφωνα με το υπουργείο, τα αρνητικά ποσοστά οφείλονται στην επιβράδυνση της ζήτησης για τα αυτοκίνητα.

Στα ανά κλάδο στοιχεία, οι παραγγελίες για παραγωγικά αγαθά υποχώρησαν 3,2% ενώ των επενδυτικών αγαθών 2,5%. Αντίθετα η ζήτηση για καταναλωτικά προϊόντα ενισχύθηκε 1,8%. Σε ετήσια βάση οι παραγγελίες αυξήθηκαν 8,4% ενώ το Νοέμβριο είχαν ενισχυθεί 4,5%. Σε επίπεδο διμήνου – ώστε να απαλειφθούν ορισμένες επιδράσεις- οι παραγγελίες ενισχύθηκαν σε ποσοστό 0,7%.

capital.gr

No comments:

Share |