Thursday, February 4, 2010

Stop τραπεζών σε νέα δάνεια προς Eurocypria


Stop τραπεζών σε νέα δάνεια προς Eurocypria


Οι τράπεζες κλείνουν τη στρόφιγγα του δανεισμού στην κρατική Eurocypria που χρειάζεται €28 εκ. για αναδίπλωση υφιστάμενων δανείων και πρόσθετες πιστώσεις €13 εκ. για να καλύψει τις υποχρεώσεις της μέχρι τον Απρίλιο. Νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη βουλή, ζητά την έγκριση κεφαλαιακής ένεσης €35 εκ. από το κράτος, που θα βοηθήσουν τη ζημιογόνα εταιρεία ναυλωμένων πτήσεων να ορθοποδήσει. Προειδοποιεί όμως για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση προσφυγής τρίτου μέρους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της στήριξης της εταιρείας από τους φορολογούμενους.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που αναμένεται να πυροδοτήσει έντονη συζήτηση, η Marfin (€20 εκ.) και η Τρ. Πειραιώς (€8 εκ.) έδωσαν τα δάνεια στην Eurocypria μετά που έλαβαν γραπτές διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με την αύξηση κεφαλαίου.

Το πρώτο δάνειο ύψους €8 εκ. λήγει στις 15 Φεβρουαρίου ενώ τα άλλα δύο, €10 εκ. έκαστο, λήγουν στις 28 Φεβρουαρίου και 5 Μαρτίου, αντίστοιχα.

Η εταιρεία πωλήθηκε έναντι €23 εκ. από τις Κυπριακές Αερογραμμές το 2006, μετά από αποτίμηση μεγάλου ελεγκτικού οίκου.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, που αναλύει τους λόγους που καθιστούν αναγκαία την αύξηση κεφαλαίου της Eurocypria, τα τελευταία τρία χρόνια έχει συσσωρεύσει ζημιές ύψους €35 εκ. Συγκεκριμένα το 2007 οι ζημιές της εταιρείας ανήλθαν στα €3,3 εκ., το 2008 στα €13,8 εκ. και το 2009 σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς οι ζημιές ανέρχονται στα €18 εκ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα προέκυψε λόγω της καθυστέρησης της έγκρισης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας αλλά και λόγω της ακύρωσης πτήσεων ύψους €11 εκ. λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Πρόεδρο της Eurocypria μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο η εταιρεία χρειάζεται πόρους συνολικού ύψους €41 εκ. (στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και τα υφιστάμενα δάνεια). Η Eurocypria έχει διερευνήσει το ενδεχόμενο για εξασφάλιση με τον ίδιο τρόπο νέων δανείων, όμως φαίνεται καμιά τράπεζα δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει νέα δάνεια ενώ είναι αμφίβολο κατά πόσο θα ανανεωθούν τα υφιστάμενα», γράφει η έκθεση.

Σύμφωνα με μελέτη του Οίκου SH&E, την οποία διενήργησε εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών, ελλοχεύει ο κίνδυνος να αμφισβητηθεί στην ΕΕ η στήριξη της εταιρείας από το κράτος.

«Σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο, στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων, η εισφορά κεφαλαίου προς μία οποιαδήποτε επιχείρηση δεν αποτελεί κρατική ενίσχυση. Μόνο όταν το κράτος αποδεικνύει μέσω εμπεριστατωμένης μελέτης ότι ενεργεί με βάση το κριτήριο του ιδιώτη επενδυτή υπό συνθήκες οικονομίας της αγοράς, δηλαδή με γνώμονα τη μελλοντική απόδοση της επένδυσης στην οποία προβαίνει», συνεχίζει η έκθεση.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι οι σύμβουλοι του Υπουργείου οικονομικών, SH&E, που έκαναν σχετική μελέτη για τη βιωσιμότητα της Eurocypria, κρίνουν ότι «το κριτήριο του ιδιώτη επενδυτή υπό συνθήκες οικονομίας της αγοράς» θα μπορούσε να ικανοποιηθεί υπό προϋποθέσεις, «με τον κίνδυνο όμως να αμφισβητηθεί σε περίπτωση τρίτου μέρους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Η βασική προϋπόθεση για στήριξη της εταιρείας ήταν η ετοιμασία business plan. Η εταιρεία έκανε το business plan το καλοκαίρι του 2009 αλλά με βάση τις τελευταίες ενδείξεις, οι προτάσεις για μισθολογικές παραχωρήσεις, δεν έχουν ακόμα εγκριθεί από όλες τις συντεχνίες των εργαζομένων.

Στο μεταξύ, η Eurocypria υποστηρίζει ότι έχει κλείσει το 70% των πτήσεων της για το 2010 και ότι υπάρχει ενδιαφέρον για εξαγορά της από ξένο επενδυτή.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |