Monday, April 22, 2013

Υποβάθμιση της Βρετανίας από Fitch

Ηχηρό «χαστούκι» δέχθηκε η κυβέρνηση της Βρετανίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, ο οποίος της στέρησε την κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ». Επικαλούμενος την επιδείνωση της οικονομίας εξαιτίας της σκληρής λιτότητας, ο διεθνής οίκος υποβάθμισε τη βρετανική αξιολόγηση κατά μία βαθμίδα, σε «ΑΑ+». 

Σε αντίστοιχη κίνηση είχε προχωρήσει προ διμήνου η Moody's, με αποτέλεσμα η Βρετανία να διατηρεί πλέον την κορυφαία αξιολόγηση μόνο από τη S&P. Οι αναλυτές της Fitch εκτιμούν, τώρα, ότι η βρετανική οικονομία θα αναπτυχθεί 0,8% φέτος και 1,8% το 2014, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για 1,5% και 2%, αντιστοίχως. Ακόμα πιο επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι αναλυτές του ΔΝΤ, που την προηγούμενη εβδομάδα μείωσαν τις δικές τους προβλέψεις σε 0,7% και 1,5%, από 1% και 1,8%. Η δεξιά κυβέρνηση στο Λονδίνο, όμως, δείχνει αποφασισμένη να επιμείνει στις πολιτικές λιτότητας, ελπίζοντας ότι η ανάπτυξη θα συνεχίσει να τροφοδοτείται από τις τράπεζες. 

Το Σάββατο έγινε γνωστό, μάλιστα, ότι η Βρετανία προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κατά της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Αν και το Λονδίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υιοθετήσει τον φόρο, οι επικριτές του φοβούνται ότι θα επηρεάσει τις βρετανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα κράτη τα οποία θα τον θέσουν σε εφαρμογή. 

source: stockwatch.com.cy
Share |