Friday, March 18, 2011

ΗΠΑ: Σε αναμονή των αποτελεσμάτων των stress tests 19 τράπεζες


ΗΠΑ: Σε αναμονή των αποτελεσμάτων των stress tests 19 τράπεζες

Σήμερα ενδέχεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests των 19 σημαντικότερων τραπεζών των ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το CNBC.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στελέχη της Fed θα επισκεφτούν τις τράπεζες και θα τις ενημερώσουν για τα αποτελέσματα και αργότερα ενδέχεται να τους επιτραπεί να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις. Από τα αποτελέσματα θα εξαρτηθεί η δυνατότητα για αύξησης των μερισμάτων και η πραγματοποίηση προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών.

Σημειώνεται πως τα stress tests διεξήχθησαν για τον έλεγχο της συμπεριφοράς των δανείων, αξιόγραφων, κερδών και κεφαλαίων τους έναντι τριών τουλάχιστον πιθανών οικονομικών συνθηκών, στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδίου.

Οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένου και μερικών που επιδίωκαν να αυξήσουν τις μειώσεις μερισμάτων κατά την διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, υπέβαλλαν τα σχέδιά τους τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι Wells Fargo, US Bancorp και JP Morgan Chase αναμένεται να λάβουν έγκριση για την αύξηση των μερισμάτων.


source: capital.gr

Κατάπαυση πυρός αποφάσισε η Λιβύη



Άμεση κατάπαυση πυρός αποφάσισε η Λιβύη, με τον υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει ότι η χώρα του θα σεβαστεί το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Mussa Kussa τόνισε ότι τη Λιβύη «την ενδιαφέρει περισσότερο απ’ όλα η προστασία του άμαχου πληθυσμού». Πρόσθεσε δε, ότι η Λιβύη θα προστατεύσει επίσης όλους τους ξένους και τα ξένα περιουσιακά στοιχεία στη χώρα.

Ο Λίβυος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να αποδεχτεί το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με αποτέλεσμα να προχωρά στον τερματισμό όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι δέκα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη και άλλων μέτρων ασφαλείας, ενώ κανένα μέλος δεν αντιτάθηκε στο ψήφισμα. Η Ρωσία, η Κίνα, η Γερμανία, η Ινδία και η Βραζιλία απείχαν. Το ψήφισμα έκανε επίσης λόγο για εμπάργκο όπλων και για όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών από τις δυνάμεις του Καντάφι.

Τα μέλη του ΟΗΕ, γνωρίζοντας τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει μία τέτοια στρατιωτική εκστρατεία σε μία μουσουλμανική χώρα, τόνισαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ξένα στρατεύματα στη Λιβύη. «Το ψήφισμα έχει σκοπό την προστασία των πολιτών της Λιβύης», δήλωσε ο πρεσβευτής του Λιβάνου στα Ηνωμένα Έθνη, Nawaf Salam. «Δεν πρόκειται να οδηγήσει στην κατάληψη ούτε ενός εκατοστού λιβυκού εδάφους».



source: capital.gr

S&P: Υποβαθμίζει κατά μια βαθμίδα το Μπαχρέιν


S&P: Υποβαθμίζει κατά μια βαθμίδα το Μπαχρέιν

Η Standard & Poor΄s Ratings Services υποβάθμισε σήμερα κατά μια βαθμίδα το Μπαχρέιν λόγω της συνεχιζόμενης αναταραχής στα κράτη της Μέσης Ανατολής, οδηγώντας την αξιολόγηση της χώρας πιο κοντά στον χαρακτηρισμό "junk".

Η S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση του Μπαχρέν σε BBB από A-, αφήνοντας την αξιολόγηση δύο βαθμίδες πάνω από την κατηγορία "junk". Η χώρα παραμένει υπό αξιολόγηση για πιθανή υποβάθμιση καθώς τα προβλήματα διατηρούνται.

Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή το τελευταίο διάστημα το Μπαχρέιν – η Fitch πρόσφατα προχώρησε σε δύο ξεχωριστές υποβαθμίσεις των αξιολογήσεων της χώρας, ενώ η Moody΄s έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης του Μπαχρέιν – καθώς οι συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και η αναταραχή στο νησιωτικό αυτό βασίλειο.

"Η υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης του Μπαχρείν αντικατοπτρίζει την άποψη μας ότι το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον είναι θεμελιωδώς πιο προκλητικό μετά τα γεγονότα των τελευταίων τριών εβδομάδων", σχολιάζει ο αναλυτής της S&P, Mike Noone.

Η S&P προσθέτει ότι οι διαδηλώσεις έχουν οδηγήσει σε αύξηση της βίας, ενώ εκτιμά ότι η "άφιξη σουνιτικών δυνάμεων στρατού και αστυνομίας [από άλλα κράτη του Κόλπου]... και η επιβολή στρατιωτικού νόμου από την κυβέρνηση της χώρας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αντιπαράθεση τις δύο πλευρές αντί σε σταθεροποίηση σε μια ήδη ιδιαίτερα φορτισμένη πολιτική κατάσταση".




source: capital.gr

Αύξησε για τρίτη φορά το όριο των τραπεζικών αποθεματικών η Κίνα


Αύξησε για τρίτη φορά το όριο των τραπεζικών αποθεματικών η Κίνα


Για τρίτη φορά φέτος, η Κίνα αύξησε το όριο για το αποθεματικό των τραπεζών της, καθώς ο πληθωρισμός και η βιομηχανική παραγωγή υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων το Φεβρουάριο.

Όπως δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της η κεντρική τράπεζα της Κίνας, το όριο των καταθέσεων θα αυξηθεί κατά 0,5% από τις 25 Μαρτίου και μετά.

Ο πρωθυπουργός Wen Jiabao έχει θέσει τον περιορισμό του πληθωρισμού ως την βασική οικονομική προτεραιότητα της χώρας φέτος, εξαιτίας των ρίσκων στην κοινωνική σταθερότητα και των υπερβολικών αυξήσεων στις τιμές κατοικίας.



source: capital.gr

Ιαπωνία: Θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις της G-7 στην αγορά συναλλάγματος


Ιαπωνία: Θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις της G-7 στην αγορά συναλλάγματος

ΤΟΚΙΟ (Dow Jones) – Η Ομάδα των Επτά βιομηχανικών δυνάμεων θα συνεχίσει τις κοινές παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος και την επόμενη εβδομάδα για να περιορίσει την άνοδο του γεν εφόσον διαπιστωθούν "υπερβολικές" προσπάθειες κερδοσκόπων να ενισχύσουν το ιαπωνικό νόμισμα, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών της Ιαπωνίας.

"Αν υπάρξουν υπερβολικές και κερδοσκοπικές κινήσεις θα είναι φυσικό (για την Ομάδα των Επτά) να συνεχίσει τις παρεμβάσεις" και την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Fumihiko Igarashi, ο ένας από τους δύο υφυπουργούς Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Dow Jones Newswires.

Ο Igarashi πρόσθεσε ότι "επιθυμία μου" είναι να επιστρέψει η ισοτιμία γεν-δολαρίου στα επίπεδα που ήταν πριν τον καταστροφικό σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι που έπληξε στις 11 Μαρτίου την Ιαπωνία. Το αμερικανικό νόμισμα τερμάτισε κοντά στα 83 γεν στις 10 Μαρτίου. Το δολάριο ήταν στα 81,45 γεν στις 0950 GMT.

Ωστόσο ο Igarashi υπογράμμισε ότι "αυτό δεν αποτελεί επίσημο στόχο" για το υπουργείο Οικονομικών αλλά προσωπική επιθυμία.

Στελέχη του ιαπωνικού υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν ότι το υπουργείο δεν έχει θέσει σαν στόχο κάποια συγκεκριμένα επίπεδα στην ισοτιμία του γεν με το δολάριο, αν και traders της αγοράς υποψιάζονται ότι έχουν θέσει συγκεκριμένους στόχους.




source: capital.gr

Mάχη με το χρόνο στη Φουκουσίμα


Mάχη με το χρόνο στη Φουκουσίμα


Μάχη με το χρόνο δίνουν οι ιαπωνικές αρχές στη Φουκουσίμα προκειμένου να αποφευχθεί η τήξη των πυρήνων των αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού που έχουν υπερθερμανθεί μετά τη βλάβη στο σύστημα ψύξης. Από το πρωί (τοπική ώρα) έχουν αρχίσει οι ρίψεις νερού από ελικόπτερα του ιαπωνικού στρατού.

Εν τω μεταξύ στο επίπεδο 5 από 4 της επταβάθμιας κλίμακας ανέβασε τη σοβαρότητα του πυρηνικού ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊτσί η Ιαπωνία, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Παρ' όλο που αρχικά εξετάστηκε η διακοπή της επιχείρησης, ώστε να προστατευθούν τα πληρώματά τους από την υπερέκθεση σε ραδιενεργό ακτινοβολία, τα ελικόπτερα του ιαπωνικού στρατού τελικά παρέμειναν ρίχνοντας ποσότητες θαλασσίου ύδατος και βορίου στη δεξαμενή των χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων του αντιδραστήρα 3 που αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Στο χώρο του εργοστασίου παραμένουν την ίδια ώρα περίπου 50 εργάτες που επιχειρούν να εμποδίσουν ενδεχόμενη έκρηξη στους έξι αντιδραστήρες του σταθμού. Ηδη μεταφέρθηκε από το Τόκιο ειδικό πυροσβεστικό όχημα εφοδιασμένο με κανόνι εκτόξευσης νερού, το οποίο τις επόμενες ώρες θα αρχίσει στοχευμένες ρίψεις ποσοτήτων ύδατος στα επικίνδυνα σημεία των αντιδραστήρων

Την Πέμπτη εξάλλου, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού ανακοίνωσε ότι μετέφερε αγωγό ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσεως προκειμένου να επιτύχει την επαναλειτουργία των αντλιών ύδατος εντός των αντιδραστήρων που εξασφαλίζουν τον έλεγχο της θερμοκρασίας ώστε να αποφευχθεί η τήξη των εμπλουτισμένων ράβδων ουρανίου και η ανεξέλεγκτη αλυσιδωτή διάσπαση. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, μπορεί να απαιτηθούν εβδομάδες για να ψυχθούν οι ράβδοι καυσίμου της πυρηνικής εγκατάστασης. «Είναι κάτι που θα χρειαστεί καιρό, πιθανόν εβδομάδες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος της Πυρηνικής Κανονιστικής Επιτροπής Γκρέγκορι Τζάσκο.

Εξετάζεται και λύση «τύπου Τσερνόμπιλ»

Εκπρόσωπος της ιαπωνικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας παραδέχθηκε ότι πλέον οι αρχές σκέπτονται και μία λύση «τύπου Τσερνόμπιλ», να ταφούν δηλαδή οι αντιδραστήρες μέσα σε άμμο και τσιμέντο. Η διαχειρίστρια εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν θα ήταν αδύνατο να ταφούν σε τσιμένο οι αντιδραστήρες της εγκατάστασης, όμως ξεκαθάρισε πως προτεραιότητα είναι να ψυχθούν.

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ΠΟΥ - σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του στην Κίνα Μάικλ Ο' Λίρι- εκτιμά ότι η διάδοση της ραδιενέργειας από το σταθμό στη Φουκουσίμα παραμένει τοπική και δεν δημιουργεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

source: naftemporiki.gr

Ευρωζώνη: Σε επίπεδα - ρεκόρ το εμπορικό έλλειμμα τον Ιανουάριο


Ευρωζώνη: Σε επίπεδα - ρεκόρ το εμπορικό έλλειμμα τον Ιανουάριο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Το μεγαλύτερο εμπορικό της έλλειμμα σημείωσε τον Ιανουάριο η ζώνη του ευρώ καθώς οι εισαγωγές ενισχύθηκαν από τον προηγούμενο μήνα ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν σημαντικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Τα στοιχεία έδειξαν διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος στα 14,8 δισ. ευρώ από 0,5 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμμα από την έναρξη των συγκρίσιμων καταγραφών τον Ιανουάριο του 1999, όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat. Τα στοιχεία δεν έχουν προσαρμοστεί εποχιακά.

Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν σε 124,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, σημειώνοντας άνοδο 27% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ωστόσο μειώθηκαν σημαντικά από τον Δεκέμβριο όταν είχαν φτάσει τα 134,5 δισ. ευρώ. Οι εισαγωγές ανήλθαν σε 139,4 δισ. ευρώ από 135,0 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, ενώ σε ετήσια βάση σημείωσαν άνοδο 29%.

Σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση οι εξαγωγές ανήλθαν σε 139,4 δισ. ευρώ που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη συγκρίσιμων καταγραφών το 1999, ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν σε 142,7 δισ. ευρώ το υωηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008, όπως ανακοίνωσε η Eurostat.

Για το σύνολο του 2010 το εμπορικό ισοζύγιο της ζώνης του ευρώ πέρασε σε έλλειμμα 0,2 δισ. ευρώ από πλεόνασμα 15,8 δισ. ευρώ το 2009 κυρίως ως αποτέλεσμα του μεγαλύτερου ελλείμματος στο εμπόριο πρώτων υλών και ενέργειας, όπως έδειξαν τα στοιχεία.




source: capital.gr

"Ανάσα" 2,7% για τον Nikkei


"Ανάσα" 2,7% για τον Nikkei


Ανοδική «ανάσα» 2,7% για τον ιαπωνικό Nikkei την Παρασκευή, μετά τις βαριές απώλειες των προηγούμενων ημερών, με αφορμή την παρέμβαση της G-7 στην αγορά συναλλάγματος και με «φόντο» τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των αρχών να αντιμετωπίσουν την κατάσταση στη Fukushima.

Σε έκθεσή της η Nomura σημειώνει ότι ήδη καταγράφεται μία απότομη κίνηση της ισοτιμίας δολαρίου/ γεν από το 79 στο 81, ενώ αναμένει ότι η ισοτιμία δολαρίου/ γεν θα κινηθεί σταθεροποιητικά σε επίπεδα άνω του 80 στις επόμενες ημέρες. Η κοινή παρέμφαση στην αγορά συναλλάγματος ξεκίνησε στις 9 π.μ. ώρα Τόκιο (8 μ.μ. ώρα Νέα Υόρκης) και ήδη παρατηρούνται αλλεπάλληλα «κύματα» αγορών αμερικανικού δολαρίου έναντι γεν, σύμφωνα με τη Nomura.

Ο οίκος κάνει λόγο για «αποφασιστική» ανακοίνωση της G-7, υπενθυμίζοντας ότι η τελευταία αυτού του είδους κοινή παρέμβαση είχε σημειωθεί το 2000, προς στήριξη του ευρώ. «Μένει να αποδειχθεί αν η συντονισμένη παρέμβαση θα είναι προσωρινή ή αν θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια» σχολιάζουν οι αναλυτές της Nomura.

Στο ιαπωνικό ταμπλό, ο Nikkei 225 έκλεισε στις 9.206,75 μονάδες με άνοδο 2,72%, ενώ ο ευρύτερος Topix ενισχύθηκε 2,42%. Σε επιμέρους μετοχές, η Renesas Electronics ενισχύθηκε 10,4%, η Toyo Tire & Rubber σημείωσε κέρδη 5%, ενώ οι τίτλοι των Elpida Memory και Nippon Steel ενισχύθηκαν 7,7% και 4,1% αντίστοιχα.

Στα υπόλοιπα ασιατικά ταμπλό, ο κινεζικός CSI 300 ενισχύθηκε 0,58%, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 0,55%, ενώ ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν ενισχύθηκε 1,35%. Ο Kospi στη Ν. Κορέα κινήθηκε επίσης ανοδικά σε ποσοστό 1,04%, ο αυστραλιανός S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 1,56%, ενώ στη Ν. Ζηλανδία και τη Σιγκαπούρη οι NZ50 και Straits Times κατέγραψαν κέρδη 0,30% και 0,32%. Στην Ινδία, ο δείκτης Sensex 30 κινείται πτωτικά σε ποσοστό 1,17%.

Πουλάει γεν η G-7

Για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών, η G7 αποφάσισε να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος πουλώντας γεν, καθώς το ιαπωνικό νόμισμα εκτινάχθηκε, απειλώντας την ανάκαμψη.

Η Ιαπωνία ξεκίνησε την προσπάθεια, στέλνοντας το νόμισμά της χαμηλότερα κατά 3,4% έναντι του δολαρίου. Κάθε ένα από τα επτά μέλη της G7 θα πουλήσουν γεν όταν ανοίξουν οι αγορές τους, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ιαπωνίας, Yoshihiko Noda.

Σε κοινή ανακοίνωσή της η G7 μετά από conference call των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της, διαμήνυσε ότι θα παράσχει οποιαδήποτε συνεργασία χρειαστεί η Ιαπωνία.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας επανέλαβε τη δέσμευσή της να προωθήσει δυναμικά μέτρα νομισματικής χαλάρωσης, καθώς οι αρχές προσπαθούν να μειώσουν την απειλή από το να εισέλθει σε ύφεση η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

«Θα είναι υποστηρικτικό της οικονομίας, εάν κατορθώσουν να σταθεροποιήσουν το γεν», δηλώνει αναλυτής της Standard Chartered. «Και θα είναι καλύτερες οι πιθανότητες επιτυχίας, μέσω μιας συντονισμένης παρέμβασης, από το να γίνει μια μεμονωμένη, από την BoJ».

Στην ανακοίνωσή της η G7 τονίζει πως «σε απάντηση των πρόσφατων κινήσεων για τη διαμόρφωση του γεν σε συνδυασμό με τα τραγικά γεγονότα στην Ιαπωνία, και μετά από αίτημα των ιαπωνικών αρχών», θα παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος σήμερα.

«Θα παρακολουθούμε τις αγορές στενά και θα συνεργαστούμε όπως πρέπει», καταλήγει η ανακοίνωση.



source: capital.gr

Στρατιωτική δράση κατά του Καντάφι αποφάσισε ο ΟΗΕ


Στρατιωτική δράση κατά του Καντάφι αποφάσισε ο ΟΗΕ


Πράσινο φως για την πραγματοποίηση στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Λίβυου ηγέτη Μοαμάρ Καντάφι άναψε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ανοίγοντας το δρόμο σε αεροπορικές επιδρομές Αμερικανών και Ευρωπαίων στην αφρικανική χώρα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πιο αναλυτικά, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι είναι άμεσα απαραίτητη μία διεθνής εκστρατεία για να αποτραπεί η πιθανή σφαγή αντικαθεστωτικών αλλά και πολιτών από τις δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν τονίσει ότι οι στρατιωτικές επιθέσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μόλις λίγες ώρες μετά την έγκριση του ψηφίσματος. Άλλοι αξιωματούχοι ωστόσο εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί για το χρονικό πλαίσιο των επιθέσεων.

Δέκα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη και άλλων μέτρων ασφαλείας, ενώ κανένα μέλος δεν αντιτάθηκε στο ψήφισμα. Η Ρωσία, η Κίνα, η Γερμανία, η Ινδία και η Βραζιλία απείχαν. Το ψήφισμα κάνει επίσης λόγο για εμπάργκο όπλων και για όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών από τις δυνάμεις του Καντάφι.

Η απόφαση του ΟΗΕ, για την οποία άσκησαν σημαντικές πιέσεις Γαλλία και Μ. Βρετανία, έρχεται τη στιγμή που οι δυνάμεις του Καντάφι συνεχίζουν να προελαύνουν προς τη Βεγγάζη.

Τα μέλη του ΟΗΕ, γνωρίζοντας τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει μία τέτοια στρατιωτική εκστρατεία σε μία μουσουλμανική χώρα, τόνισαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ξένα στρατεύματα στη Λιβύη. «Το ψήφισμά έχει σκοπό την προστασία των πολιτών της Λιβύης», δήλωσε ο πρεσβευτής του Λιβάνου στα Ηνωμένα Έθνη, Nawaf Salam. «Δεν πρόκειται να οδηγήσει στην κατάληψη ούτε ενός εκατοστού λιβυκού εδάφους».

Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του, θα συζητήσει σήμερα Παρασκευή το ρόλο που ενδέχεται να διαδραματίσει στη Λιβύη, σύμφωνα με όσα φέρεται να δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της συμμαχίας.

Αντιδράσεις κρατών

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Francois Baroin, δήλωσε σήμερα ότι η στρατιωτική δράση κατά της Λιβύης θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ώρες και η Γαλλία θα συμμετάσχει.

Την ίδια στάση κρατάσει και η Downing Street, ενώ πραγματοποιείται υπουργικό συμβούλιο και ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron θα προβεί σε αανκοίνωση αργότερα στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο QNA, το Κατάρ θα συμβάλλει στις διεθνείς προσπάθειες για την προστασία του λαού της Λιβύης, συμμετέχοντας στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Άμεση κατάπαυση πυρός στη Λιβύη ζητά η Τουρκία, για να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία, μετά την απόφαση του ΟΗΕ να επιβάλλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην αφρικανική χώρα. «Θέλουμε να τερματιστεί η αιματοχυσία και η βία κατά των αμάχων το συντομότερο δυνατό και ζητούμε την άμεση κατάπαυση πυρός», αναφέρει ανακοίνωση από το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού.

Η Τουρκία επίσης τονίζει ότι το ψήφισμα του ΟΗΕ είναι δεσμευτικό για όλες τις χώρες-μέλη και καλωσορίζει την επιβολή ζώνης απαγόρευσης. «Η Τουρκία από την αρχή είχε τονίσει την ανάγκη για διεθνή νομιμότητα οποιασδήποτε πρωτοβουλίας σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική».

Ωστόσο, τα γερμανικά στρατεύματα δεν θα συμμετάσχουν σε καμία στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, καθώς υπάρχουν «σημαντικά ρίσκα και κίνδυνοι», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Guido Westerwelle, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, καθώς το Βερολίνο απείχε από την ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη, για την επιβολή no-fly zone.

«Παραμένουμε κατεξοχήν σκεπτικοί για την προοπτική μιας στρατιωτικής παρέμβασης, όπως εξετάζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση. Θεωρούμε ότι έχει σημαντικά ρίσκα και κινδύνους. Για αυτό δεν μπορούμε να εγκρίνουμε αυτό το σημείο του κειμένου», αναφέρει ανακοίνωση.

Καντάφι: "Δεν φοβόμαστε"

Άμεση ήταν η αντίδραση του καθεστώτος Καντάφι στην απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, με το γιο του Salif al-Islam να δηλώνει ότι η οικογένειά του δεν φοβάται τις αεροπορικές επιθέσεις που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Είμαστε στη χώρα μας, με το λαό μας. Και δεν φοβόμαστε», τόνισε στο αμερικανικό δίκτιο ABC ο Salif al-Islam.

«Δεν θα φοβηθούμε. Εννοώ ότι δεν βοηθάτε το λαό να προτίθεστε να βομβαρδίσετε τη Λιβύη, να σκοτώσετε το λιβυκό λαό. Καταστρέφετε τη χώρα μας. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με αυτή την απόφαση».



source: capital.gr

Japanese engineers strive to restore power to avert catastrophe


Japanese engineers strive to restore power to avert catastrophe

TOKYO (Reuters) - Japanese engineers raced on Friday to restore a power cable to a crippled nuclear power plant in the hope of restarting pumps desperately needed to pour cold water on overheating fuel rods and avert a catastrophic release of radiation.

Officials could not forecast when the cable might be connected, but said work would stop on Friday morning to allow helicopters and fire trucks to resume pouring water on the Daiichi plant, about 240 km (150 miles) north of Tokyo.

"Preparatory work has so far not progressed as fast as we had hoped," an official of plant operator Tokyo Electric Power Co (TEPCO) told a news briefing, adding that a cold snap was hampering the effort, as was the need to constantly check radiation levels were safe for the engineers to work.

Washington and other foreign capitals have expressed growing alarm about radiation leaking from the plant, severely damaged by a magnitude 9.0 earthquake and tsunami a week ago that triggered a series of destructive explosions which compromised the nuclear reactors and spent fuel storage tanks.

Worst case scenarios would involve millions of people in Japan threatened by exposure to radioactive material, but prevailing winds are likely to carry any contaminated smoke or steam away from the densely populated Tokyo area to dissipate over the Pacific ocean.

President Barack Obama, however, said the Japan crisis posed no risk to any U.S. territory -- although he nevertheless ordered a comprehensive review of domestic nuclear plants.

"We do not expect harmful levels of radiation to reach the United States, whether it's the West Coast, Hawaii, Alaska, or U.S. territories in the Pacific," Obama said. "That is the judgment of our Nuclear Regulatory Commission and many other experts."

Yukiya Amano, head of the Vienna-based International Atomic Energy Agency (IAEA), was due back in his homeland later on Friday with an international team of experts after earlier complaining about a lack of information from Japanese authorities on the crisis.

Graham Andrew, his senior aide, said the situation at the plant was serious but "reasonably stable."

"It hasn't got worse, which is positive," he said. "The situation remains very serious but there has been no significant worsening since yesterday."

Even if TEPCO manages to connect the power, it is not clear the pumps will work as they may have been damaged by the natural disaster or subsequent explosions. Work has been slowed by the need to frequently monitor radiation levels to protect workers.

U.S. officials took pains not to criticize Japan's government, but Washington's actions indicated a divide with its close ally about the perilousness of the world's worst nuclear accident since the Chernobyl disaster in 1986.

COOLING POOL MAY HAVE RUN DRY

The top U.S. nuclear regulator said the cooling pool for spent fuel rods at the complex's reactor No.4 may have run dry and another was leaking.

Gregory Jaczko, head of the U.S. Nuclear Regulatory Commission, told a congressional hearing that radiation levels around the cooling pool were extremely high, posing deadly risks for workers still toiling in the wreckage of the power plant.


Japan's nuclear agency said it could not confirm if water was covering the fuel rods. The plant operator said it believed the reactor spent-fuel pool still had water as of Wednesday, and made clear its priority was the spent-fuel pool at the No.3 reactor.

On Thursday, military helicopters dumped about 30 tons of water, all aimed at this reactor. One emergency crew temporarily put off spraying the same reactor with a water cannon due to high radiation, broadcaster NHK said, but another crew later began hosing it.

Latest images from the plant showed severe damage, with two of the buildings a twisted mangle of steel and concrete.

"The worst-case scenario doesn't bear mentioning and the best-case scenario keeps getting worse," Perpetual Investments said in a note on the crisis.

FINANCIAL LEADERS BID TO AVERT GLOBAL CRISIS

Financial leaders of the world's richest nations will hold talks on Friday on ways to calm global markets roiled by the crisis amid concern it will unravel a fragile global economic recovery.

Japanese Economics Minister Kaoru Yosano told Reuters the country's markets were not unstable enough to warrant joint G7 currency intervention or government purchases of shares.

That said, the yen surged to a record high against the dollar on market speculation Japan would repatriate funds to pay for the massive cost of post-disaster reconstruction, rising as high as 76.25 to the dollar and surpassing the previous record high of 79.75 reached in the wake of the Kobe earthquake of 1995.

Japan's Nikkei average fell sharply on opening on Thursday, but ended the day down just 1.44 percent. The Nikkei has fallen more than 12 percent this week.

U.S. markets, which tanked on Wednesday on the back of the crisis, rebounded on Thursday, but investors were not convinced the advance would last.

POSSIBLE LARGE_SCALE BLACKOUTS

The government warned Tokyo's 13 million people to prepare for a possible large-scale blackout but later said there was no need for one. Still, many firms voluntarily reduced power, submerging parts of the usually neon-lit city in darkness.

In a possible sign of panic, one bank, Mizuho, said all its automated teller machines in the country crashed twice on Thursday after excessive transactions.

On Thursday, the U.S. embassy in Tokyo urged citizens living within 80 km (50 miles) of the Daiichi plant to evacuate or remain indoors "as a precaution," while Britain's foreign office urged citizens "to consider leaving the area."

The latest warnings were not as strong as those issued earlier by France and Australia, which urged nationals in Japan to leave the country. Russia said it planned to evacuate families of diplomats on Friday, and Hong Kong urged its citizens to leave Tokyo as soon as possible or head south.

Japan's government has told everyone living within 20 km (12 miles) of the plant to evacuate, and advised people within 30 km (18 miles) to stay indoors.

At its worst, radiation in Tokyo has reached 0.809 microsieverts per hour this week, 10 times below what a person would receive if exposed to a dental x-ray. On Thursday, radiation levels were barely above average.

TOKYO RESIDENTS STAY INDOORS

Many Tokyo residents stayed indoors, however, usually busy streets were nearly deserted and many shops were closed. At the second-floor office of the Tokyo Passport Center in the city's Yurakucho district, queues snaked to the first floor.

"Since yesterday we have had one-and-a-half times more people than usual coming to apply for a passport or to enquire about getting one," said Shigeaki Ohashi, a center official.

The plight of hundreds of thousands left homeless by the earthquake and tsunami worsened following a cold snap that brought heavy snow to worst-affected areas.

Supplies of water and heating oil are low at evacuation centers, where many survivors wait bundled in blankets.

About 30,000 households in the north were still without electricity in near-freezing weather, Tohuku Electric Power Co. said, and the government said at least 1.6 million households lacked running water.

The National Police Agency said on Friday it had confirmed 5,692 deaths from the quake and tsunami disaster, while 9,522 people were unaccounted for in six prefectures.

source: reuters.com

Γερμανικό "μπλόκο" στις αγορές κρατικών ομολόγων από EFSF


Γερμανικό "μπλόκο" στις αγορές κρατικών ομολόγων από EFSF


Πρόταση μομφής ενέκρινε την Πέμπτη το γερμανικό κοινοβούλιο ζητώντας από την γερμανική κυβέρνηση να εμποδίσει την αγορά κρατικών ομολόγων προβληματικών χωρών της Ευρωζώνης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η ψηφοφορία δείχνει ότι η κυβέρνηση της Angela Merkel δεν συμφωνεί με τους νομοθέτες και αφήνει έκθετη τη Γερμανίδα Καγκελάριο η οποία το σαββατοκύριακο έδωσε τη συγκατέθεσή της στην αγορά κρατικών ομολόγων από το EFSF, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης.

"Είμαι κατά της αγοράς κρατικών ομολόγων που σημαίνει ότι το ταμείο θα αναλάβει νέο χρέος" από αυτές τι χώρες, δήλωσε ο Thomas Silberhorn, του Χρηστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) πριν από την ψηφοφορία. "Στηρίζουμε τις γραμμές διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να τεθούν όρια", πρόσθεσε.

Ενώ η πρόταση μομφής δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση, το κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει κάθε αύξηση στις εγγυήσεις που δίνει η Γερμανία για το EFSF.


source: capital.gr

ΗΠΑ: "Κλέβει" τη δεύτερη θέση από την Pepsi η Coca-Cola Light


ΗΠΑ: "Κλέβει" τη δεύτερη θέση από την Pepsi η Coca-Cola Light

Τη δεύτερη θέση στη λίστα με τα πιο δημοφιλή αναψυκτικά στις ΗΠΑ “έκλεψε” η Coca-Cola Light από την Pepsi, σύμφωνα με το περιοδικό Beverage Digest.

Η Coca-Cola (κανονική) παρέμεινε στην κορυφή με μερίδιο αγοράς 17%, που αντιστοιχεί σε πωλήσεις 1,59 δισ. unit cases το 2010.

Το μερίδιο αγοράς της Coca-Cola Light παρέμεινε στο 9,9%, καθώς διατέθηκαν 926,9 εκατ. unit cases, αλλά το μερίδιο της Pepsi υποχώρησε στο 9,5% με πώληση 891,5 εκατ. unit cases σε σύγκριση με 9,9% που ήταν το 2009.



source: capital.gr

Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και άλλα μέτρα εναντίον Καντάφι από Συμβούλιο Ασφαλείας


Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και άλλα μέτρα εναντίον Καντάφι από Συμβούλιο Ασφαλείας


Τα μεσάνυχτα της Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε να επιβάλλει στα πλαίσια μιας σειράς "αναγκαίων μέτρων" ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη προκειμένου να εμποδίσει τη επέλαση του Καντάφι προς τη Βεγγάζη και το θάνατο αμάχων.



source: capital.gr
Share |