Friday, March 18, 2011

"Ανάσα" 2,7% για τον Nikkei


"Ανάσα" 2,7% για τον Nikkei


Ανοδική «ανάσα» 2,7% για τον ιαπωνικό Nikkei την Παρασκευή, μετά τις βαριές απώλειες των προηγούμενων ημερών, με αφορμή την παρέμβαση της G-7 στην αγορά συναλλάγματος και με «φόντο» τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των αρχών να αντιμετωπίσουν την κατάσταση στη Fukushima.

Σε έκθεσή της η Nomura σημειώνει ότι ήδη καταγράφεται μία απότομη κίνηση της ισοτιμίας δολαρίου/ γεν από το 79 στο 81, ενώ αναμένει ότι η ισοτιμία δολαρίου/ γεν θα κινηθεί σταθεροποιητικά σε επίπεδα άνω του 80 στις επόμενες ημέρες. Η κοινή παρέμφαση στην αγορά συναλλάγματος ξεκίνησε στις 9 π.μ. ώρα Τόκιο (8 μ.μ. ώρα Νέα Υόρκης) και ήδη παρατηρούνται αλλεπάλληλα «κύματα» αγορών αμερικανικού δολαρίου έναντι γεν, σύμφωνα με τη Nomura.

Ο οίκος κάνει λόγο για «αποφασιστική» ανακοίνωση της G-7, υπενθυμίζοντας ότι η τελευταία αυτού του είδους κοινή παρέμβαση είχε σημειωθεί το 2000, προς στήριξη του ευρώ. «Μένει να αποδειχθεί αν η συντονισμένη παρέμβαση θα είναι προσωρινή ή αν θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια» σχολιάζουν οι αναλυτές της Nomura.

Στο ιαπωνικό ταμπλό, ο Nikkei 225 έκλεισε στις 9.206,75 μονάδες με άνοδο 2,72%, ενώ ο ευρύτερος Topix ενισχύθηκε 2,42%. Σε επιμέρους μετοχές, η Renesas Electronics ενισχύθηκε 10,4%, η Toyo Tire & Rubber σημείωσε κέρδη 5%, ενώ οι τίτλοι των Elpida Memory και Nippon Steel ενισχύθηκαν 7,7% και 4,1% αντίστοιχα.

Στα υπόλοιπα ασιατικά ταμπλό, ο κινεζικός CSI 300 ενισχύθηκε 0,58%, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 0,55%, ενώ ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν ενισχύθηκε 1,35%. Ο Kospi στη Ν. Κορέα κινήθηκε επίσης ανοδικά σε ποσοστό 1,04%, ο αυστραλιανός S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 1,56%, ενώ στη Ν. Ζηλανδία και τη Σιγκαπούρη οι NZ50 και Straits Times κατέγραψαν κέρδη 0,30% και 0,32%. Στην Ινδία, ο δείκτης Sensex 30 κινείται πτωτικά σε ποσοστό 1,17%.

Πουλάει γεν η G-7

Για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών, η G7 αποφάσισε να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος πουλώντας γεν, καθώς το ιαπωνικό νόμισμα εκτινάχθηκε, απειλώντας την ανάκαμψη.

Η Ιαπωνία ξεκίνησε την προσπάθεια, στέλνοντας το νόμισμά της χαμηλότερα κατά 3,4% έναντι του δολαρίου. Κάθε ένα από τα επτά μέλη της G7 θα πουλήσουν γεν όταν ανοίξουν οι αγορές τους, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ιαπωνίας, Yoshihiko Noda.

Σε κοινή ανακοίνωσή της η G7 μετά από conference call των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της, διαμήνυσε ότι θα παράσχει οποιαδήποτε συνεργασία χρειαστεί η Ιαπωνία.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας επανέλαβε τη δέσμευσή της να προωθήσει δυναμικά μέτρα νομισματικής χαλάρωσης, καθώς οι αρχές προσπαθούν να μειώσουν την απειλή από το να εισέλθει σε ύφεση η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

«Θα είναι υποστηρικτικό της οικονομίας, εάν κατορθώσουν να σταθεροποιήσουν το γεν», δηλώνει αναλυτής της Standard Chartered. «Και θα είναι καλύτερες οι πιθανότητες επιτυχίας, μέσω μιας συντονισμένης παρέμβασης, από το να γίνει μια μεμονωμένη, από την BoJ».

Στην ανακοίνωσή της η G7 τονίζει πως «σε απάντηση των πρόσφατων κινήσεων για τη διαμόρφωση του γεν σε συνδυασμό με τα τραγικά γεγονότα στην Ιαπωνία, και μετά από αίτημα των ιαπωνικών αρχών», θα παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος σήμερα.

«Θα παρακολουθούμε τις αγορές στενά και θα συνεργαστούμε όπως πρέπει», καταλήγει η ανακοίνωση.



source: capital.gr

No comments:

Share |