Friday, March 18, 2011

Στρατιωτική δράση κατά του Καντάφι αποφάσισε ο ΟΗΕ


Στρατιωτική δράση κατά του Καντάφι αποφάσισε ο ΟΗΕ


Πράσινο φως για την πραγματοποίηση στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Λίβυου ηγέτη Μοαμάρ Καντάφι άναψε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ανοίγοντας το δρόμο σε αεροπορικές επιδρομές Αμερικανών και Ευρωπαίων στην αφρικανική χώρα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πιο αναλυτικά, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι είναι άμεσα απαραίτητη μία διεθνής εκστρατεία για να αποτραπεί η πιθανή σφαγή αντικαθεστωτικών αλλά και πολιτών από τις δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν τονίσει ότι οι στρατιωτικές επιθέσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μόλις λίγες ώρες μετά την έγκριση του ψηφίσματος. Άλλοι αξιωματούχοι ωστόσο εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί για το χρονικό πλαίσιο των επιθέσεων.

Δέκα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη και άλλων μέτρων ασφαλείας, ενώ κανένα μέλος δεν αντιτάθηκε στο ψήφισμα. Η Ρωσία, η Κίνα, η Γερμανία, η Ινδία και η Βραζιλία απείχαν. Το ψήφισμα κάνει επίσης λόγο για εμπάργκο όπλων και για όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών από τις δυνάμεις του Καντάφι.

Η απόφαση του ΟΗΕ, για την οποία άσκησαν σημαντικές πιέσεις Γαλλία και Μ. Βρετανία, έρχεται τη στιγμή που οι δυνάμεις του Καντάφι συνεχίζουν να προελαύνουν προς τη Βεγγάζη.

Τα μέλη του ΟΗΕ, γνωρίζοντας τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει μία τέτοια στρατιωτική εκστρατεία σε μία μουσουλμανική χώρα, τόνισαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ξένα στρατεύματα στη Λιβύη. «Το ψήφισμά έχει σκοπό την προστασία των πολιτών της Λιβύης», δήλωσε ο πρεσβευτής του Λιβάνου στα Ηνωμένα Έθνη, Nawaf Salam. «Δεν πρόκειται να οδηγήσει στην κατάληψη ούτε ενός εκατοστού λιβυκού εδάφους».

Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του, θα συζητήσει σήμερα Παρασκευή το ρόλο που ενδέχεται να διαδραματίσει στη Λιβύη, σύμφωνα με όσα φέρεται να δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της συμμαχίας.

Αντιδράσεις κρατών

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Francois Baroin, δήλωσε σήμερα ότι η στρατιωτική δράση κατά της Λιβύης θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ώρες και η Γαλλία θα συμμετάσχει.

Την ίδια στάση κρατάσει και η Downing Street, ενώ πραγματοποιείται υπουργικό συμβούλιο και ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron θα προβεί σε αανκοίνωση αργότερα στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο QNA, το Κατάρ θα συμβάλλει στις διεθνείς προσπάθειες για την προστασία του λαού της Λιβύης, συμμετέχοντας στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Άμεση κατάπαυση πυρός στη Λιβύη ζητά η Τουρκία, για να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία, μετά την απόφαση του ΟΗΕ να επιβάλλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην αφρικανική χώρα. «Θέλουμε να τερματιστεί η αιματοχυσία και η βία κατά των αμάχων το συντομότερο δυνατό και ζητούμε την άμεση κατάπαυση πυρός», αναφέρει ανακοίνωση από το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού.

Η Τουρκία επίσης τονίζει ότι το ψήφισμα του ΟΗΕ είναι δεσμευτικό για όλες τις χώρες-μέλη και καλωσορίζει την επιβολή ζώνης απαγόρευσης. «Η Τουρκία από την αρχή είχε τονίσει την ανάγκη για διεθνή νομιμότητα οποιασδήποτε πρωτοβουλίας σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική».

Ωστόσο, τα γερμανικά στρατεύματα δεν θα συμμετάσχουν σε καμία στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, καθώς υπάρχουν «σημαντικά ρίσκα και κίνδυνοι», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Guido Westerwelle, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, καθώς το Βερολίνο απείχε από την ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη, για την επιβολή no-fly zone.

«Παραμένουμε κατεξοχήν σκεπτικοί για την προοπτική μιας στρατιωτικής παρέμβασης, όπως εξετάζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση. Θεωρούμε ότι έχει σημαντικά ρίσκα και κινδύνους. Για αυτό δεν μπορούμε να εγκρίνουμε αυτό το σημείο του κειμένου», αναφέρει ανακοίνωση.

Καντάφι: "Δεν φοβόμαστε"

Άμεση ήταν η αντίδραση του καθεστώτος Καντάφι στην απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, με το γιο του Salif al-Islam να δηλώνει ότι η οικογένειά του δεν φοβάται τις αεροπορικές επιθέσεις που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Είμαστε στη χώρα μας, με το λαό μας. Και δεν φοβόμαστε», τόνισε στο αμερικανικό δίκτιο ABC ο Salif al-Islam.

«Δεν θα φοβηθούμε. Εννοώ ότι δεν βοηθάτε το λαό να προτίθεστε να βομβαρδίσετε τη Λιβύη, να σκοτώσετε το λιβυκό λαό. Καταστρέφετε τη χώρα μας. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με αυτή την απόφαση».



source: capital.gr

No comments:

Share |