Friday, March 18, 2011

Mάχη με το χρόνο στη Φουκουσίμα


Mάχη με το χρόνο στη Φουκουσίμα


Μάχη με το χρόνο δίνουν οι ιαπωνικές αρχές στη Φουκουσίμα προκειμένου να αποφευχθεί η τήξη των πυρήνων των αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού που έχουν υπερθερμανθεί μετά τη βλάβη στο σύστημα ψύξης. Από το πρωί (τοπική ώρα) έχουν αρχίσει οι ρίψεις νερού από ελικόπτερα του ιαπωνικού στρατού.

Εν τω μεταξύ στο επίπεδο 5 από 4 της επταβάθμιας κλίμακας ανέβασε τη σοβαρότητα του πυρηνικού ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊτσί η Ιαπωνία, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Παρ' όλο που αρχικά εξετάστηκε η διακοπή της επιχείρησης, ώστε να προστατευθούν τα πληρώματά τους από την υπερέκθεση σε ραδιενεργό ακτινοβολία, τα ελικόπτερα του ιαπωνικού στρατού τελικά παρέμειναν ρίχνοντας ποσότητες θαλασσίου ύδατος και βορίου στη δεξαμενή των χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων του αντιδραστήρα 3 που αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Στο χώρο του εργοστασίου παραμένουν την ίδια ώρα περίπου 50 εργάτες που επιχειρούν να εμποδίσουν ενδεχόμενη έκρηξη στους έξι αντιδραστήρες του σταθμού. Ηδη μεταφέρθηκε από το Τόκιο ειδικό πυροσβεστικό όχημα εφοδιασμένο με κανόνι εκτόξευσης νερού, το οποίο τις επόμενες ώρες θα αρχίσει στοχευμένες ρίψεις ποσοτήτων ύδατος στα επικίνδυνα σημεία των αντιδραστήρων

Την Πέμπτη εξάλλου, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού ανακοίνωσε ότι μετέφερε αγωγό ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσεως προκειμένου να επιτύχει την επαναλειτουργία των αντλιών ύδατος εντός των αντιδραστήρων που εξασφαλίζουν τον έλεγχο της θερμοκρασίας ώστε να αποφευχθεί η τήξη των εμπλουτισμένων ράβδων ουρανίου και η ανεξέλεγκτη αλυσιδωτή διάσπαση. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, μπορεί να απαιτηθούν εβδομάδες για να ψυχθούν οι ράβδοι καυσίμου της πυρηνικής εγκατάστασης. «Είναι κάτι που θα χρειαστεί καιρό, πιθανόν εβδομάδες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος της Πυρηνικής Κανονιστικής Επιτροπής Γκρέγκορι Τζάσκο.

Εξετάζεται και λύση «τύπου Τσερνόμπιλ»

Εκπρόσωπος της ιαπωνικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας παραδέχθηκε ότι πλέον οι αρχές σκέπτονται και μία λύση «τύπου Τσερνόμπιλ», να ταφούν δηλαδή οι αντιδραστήρες μέσα σε άμμο και τσιμέντο. Η διαχειρίστρια εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν θα ήταν αδύνατο να ταφούν σε τσιμένο οι αντιδραστήρες της εγκατάστασης, όμως ξεκαθάρισε πως προτεραιότητα είναι να ψυχθούν.

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ΠΟΥ - σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του στην Κίνα Μάικλ Ο' Λίρι- εκτιμά ότι η διάδοση της ραδιενέργειας από το σταθμό στη Φουκουσίμα παραμένει τοπική και δεν δημιουργεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |