Tuesday, May 19, 2009

Πάνω από τα 925 δολάρια ο χρυσός

Πάνω από τα 925 δολάρια ο χρυσός

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της περεταίρω υποχώρησης του δολαρίου έναντι του ευρώ.Τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 0,5% στα 926,70 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι ενισχύθηκε κατά 2,1% στα 14,12 δολάρια η ουγγιά.

Από την αρχή του μήνα μέχρι σήμερα το δολάριο έχει υποχωρήσει έναντι των έξι βασικότερων νομισμάτων παγκοσμίως κατά 2,9%, υποχωρώντας σε χαμηλά τεσσάρων μηνών. Σήμερα υποχώρησε κατά 0,8%. Πολλοί αναλυτές αναμένουν ανοδο των τιμών το επόμενο διάστημα, αφενός λόγω της υποχώρησης του δολαρίου, και αφετέρου λόγω των μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση για την ανάκαμψη της οικονομίας. Το αποτέλεσμα αυτής της αντίληψης είναι να καταφεύγουν στην προστασία του χρυσού έναντι πιθανού πληθωρισμού.

REPORTER.GR

Σε υψηλά έξι μηνών το αργό- Στα 59,65 δολάρια

Σε υψηλά έξι μηνών το αργό- Στα 59,65 δολάρια

Σε υψηλά έξι μηνών «αναρριχήθηκε» το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της ανόδου των κεφαλαιαγορών και της βενζίνης, και της πυρκαγιάς που ξέσπασε στα διυλιστήρια των Flint Hills Resources.
Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης του Ιουνίου του αργού ανήλθαν στα 59,65 δολάρια σημειώνοντας κατά 1,1%. Σήμερα ήταν η τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης του συγκεκριμένου συμβολαίου και τη θέση του παίρνει το συμβόλαιο του Ιουλίου. Το συμβόλαιο του Ιουλίου ενισχύθηκε κατά 1,2% στα 60,28 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές τους αργού είναι κατά 34% υψηλότερα από την αρχή του έτους. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του brent ενισχύθηκε κατά 0,8% στα 58,95 δολάρια.

Σημειώνεται ότι η φωτιά στο Flint Hills’ Corpus Christi στο Texas, το οποίο έχει δυναμικότητα 300.000 βαρέλια αργού ημερησίως, έχει σβήσει, ωστόσο η πηγή του Sunoco, όπου και είχε πληγεί από πυρκαγιά χθες, βρίσκεται εκτός λειτουργίας.

Υπενθυμίζεται ότι το αργό βρισκόταν σε αρνητικό έδαφος ενδοσυνεδριακά, παράλληλα με την πορεία των κεφαλαιαγορών. Από τη στιγμή που οι κεφαλαιαγορές «γύρισαν» σε θετικό έδαφος, το κλίμα αλλαξε και για το αργό.

REPORTER.GR

Αδρανής ο Buffett!

Αδρανής ο Buffett!

Η Berkshire Hathaway Inc. του δισεκατομμυριούχου Warren Buffett μειώνει τις συναλλαγές της σε μετοχές αμερικανικών επιχειρήσεων, ύστερα από την κάμψη των ρευστών διαθεσίμων της σε χαμηλό πέντε ετών.
Η Berkshire ξοδεύει λιγότερα καθώς η εταιρεία πλησιάζει το επίπεδο των 10 δισ. δολ. που ο Buffett έχει θέσει ως ελάχιστο όριο για λόγους ασφαλείας έναντι απροσδόκητων παραγόντων.

Να σημειωθεί ότι η Berkshire η οποία το Σεπτέμβριο του 2007 διέθετε ρευστότητα 47,1 δισ. δολ. τον περασμένο Απρίλιο αυτά υποχώρησαν κάτω από τα 20 δισ. δολ. καθώς η εταιρεία κατέγραψε τις υψηλότερες ζημιές για τα τελευταία 20 χρόνια και ο Buffett έστρεψε τα κεφάλαια του σε εταιρικά ομόλογα και προνομιούχες μετοχές.

Η Berkshire ξόδεψε 624 εκατ. δολ. αγοράζοντας μετοχές το πρώτο τρίμηνο του έτους, μεταξύ άλλων και της Wells Fargo & Co. ήτοι το μικρότερο ποσό από το 2005.

REPORTER.GR

Fed: Στις 8 Ιουνίου η απάντηση στις τράπεζες για την επιστροφή του TARP

Fed: Στις 8 Ιουνίου η απάντηση στις τράπεζες για την επιστροφή του TARP

Στις 8 Ιουνίου αναμένεται να δοθεί η πρώτη απάντηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στις αιτήσεις των τραπεζών για αποπληρωμή των δανείων του κυβερνητικούς προγράμματος TARP. Οι αξιωματούχοι ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει μηνιαίες ανακοινώσεις στις 19 αμερικανικές τράπεζες, ενώ προς το παρόν διεξάγουν συζητήσεις με τις τράπεζες για την κατάλληλη διαδικασία που θα γίνει η διαδικασία.

Στις επόμενες εβδομάδες θα αποπληρώσει τα δάνεια η JPMorgan

Η JPMorgan Chase θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει λάβει από την αμερικανική κυβέρνηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας Jamie Dimon στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας στη Νέα Υόρκη. Παρόλα αυτά όπως συμπλήρωσε, δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να καθορίσει τον ακριβή χρόνο που θα γίνει αυτό.

Morgan Stanley, Goldman Sachs, JPMorgan: Επιστρέφουν 45 δισ στο ΤARP

Αίτηση αποπληρωμής των κρατικών δανείων, συνολικού ύψους 45 δισ. δολαρίων, κατέθεσαν οι Goldman Sachs, JPMorgan και Morgan Stanley, όπως αναφέρουν πηγές, σύμφωνα με το Bloomberg. Για να γίνει η αναχρηματοδότηση, οι τρεις τράπεζες χρειάζονται την έγκριση της Federal Reserve, που είναι και ο βασικός επόπτης τους.

Αν τελικά εγκριθεί, αυτή θα είναι η μεγαλύτερη αποζημίωση στους φορολογούμενους από τότε που ξεκίνησε το TARP, το πρόγραμμα διάσωσης των αμερικανικών τραπεζών, συνολικού ύψους 700 δισ. δολαρίων, τον περασμένο Οκτώβριο.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες επιθυμούν να αποπληρώσουν τα δάνεια ώστε να αποφύγουν τους περιορισμούς στις αποζημιώσεις και στις προσλήψεις, που επιβλήθηκαν στις εταιρείες που είχαν πρόσβαση στο TARP το Φεβρουάριο.

REPORTER.GR

Το υψηλότερο κλείσιμο εδώ και επτά μήνες στο Χ.Α.!

Το υψηλότερο κλείσιμο εδώ και επτά μήνες στο Χ.Α.!

Στην... πέμπτη ταχύτητα και με δύναμη κατακτάει τα νέα υψηλά έτους, αλλά και τα υψηλά των τελευταίων επτά μηνών ο γενικός δείκτης του Χ.Α. Το σημείο κλειδί της συνεδρίασης της Τρίτης στο Χ.Α. ήταν ότι επετεύχθη κλείσιμο πάνω από το κινητό μέσο όρο 200 ημερών (2.240 μον.), στις 2.253,73 μονάδες, που αποτελεί παράλληλα και ενδοσυνεδριακά υψηλά. Τα ποσοστιαία κέρδη ήταν εντυπωσιακά, διαμορφούμενα σε 3,80%.
Οι δε συναλλαγές, από τη στιγμή που βελτιώθηκε το κλίμα, έκλεισαν λίγο πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος πάντως, ήταν σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας. Το πόσο ενθουσιώδης ήταν η ατμόσφαιρα σήμερα στο Χ.Α. αποτυπώθηκε στο γεγονός ότι μόνο 46 μετοχές υποχώρησαν, ενώ 173 έκλεισαν με κέρδη. Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στις τράπεζες, αποτέλεσμα της φημολογίας για ανακατατάξεις στο κλάδο, ενδεχομένως και ανάμεσα σε πιστωτικά ιδρύματα που το Δημόσιο έχει διακριτή θέση και συμμετοχή. Από την άλλη από τις επόμενες μέρες και κυρίως από αύριο, ξεκινούν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου. Την αρχή κάνει η Τράπεζα Πειραιώς, μετά το κλείσιμο της αγοράς. Η τεχνική ανάλυση δείχνει πάντως, ότι μπορεί να συντηρηθεί κίνηση ως τις 2.300 μονάδες, με τους αναλυτές να «προτιμούν» τη συσσώρρευση και την αφομοίωση των παρόντων επιπέδων.

Τα κέρδη για την Alpha ξεπέρασαν το 6%, της ΑΤΕ το 3,4%, της ΕΤΕ το 7,39%, κλείνοντας στα 18,60 ευρώ, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα της χρονιάς, όπως και η Κύπρου με την άνοδο 10,24%, στα 4,52 ευρώ. Κέρδη 7,67% για τη Eurobank, στα 8 ευρώ και 4,48% για την Πειραιώς, στα 8,40 ευρώ. Στην ΕΤΕ, τη Κύπρου και τη Marfin Popular πραγματοποιήθηκαν σημαντικοί όγκοι 4,2, 5,1 και 10,028 εκατ. τεμαχίων. Από το Mid Cap, μόνο τέσσερις μετοχές έκλεισαν με απώλειες (Eurobank Properties, Intracom, Lamda και Jumbo), ενώ σημαντικά κέρδη βγήκαν στην Alapis 12,82%, με 9,1 εκατ. τεμάχια, ΑΝΕΚ 3,57% με 453 χιλιάδες τεμάχια, ΔΟΛ 16,74% με 338 χιλιάδες, Infoquest 7,58% με 528 χιλιάδες, ΟΛΘ 9,34% και Υγεία 7,21%.

REPORTER.GR

Βρετανία: Σε χαμηλά 15 μηνών ο πληθωρισμός

Βρετανία: Σε χαμηλά 15 μηνών ο πληθωρισμός



Σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας, οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 0,2% στη διάρκεια του μήνα, με αποτέλεσμα ο ετήσιος πληθωρισμός να υποχωρήσει στο 2,3% από 2,9% το Μάρτιο.

Πτώση μεγαλύτερη από το αναμενόμενο σημείωσε το Απρίλιο ο πληθωρισμός στη Βρετανία, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους, εξαιτίας της μείωσης στο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας.


Σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας, οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 0,2% στη διάρκεια του μήνα, με αποτέλεσμα ο ετήσιος πληθωρισμός να υποχωρήσει στο 2,3% από 2,9% το Μάρτιο.


Παρότι ο ΔΤΚ εξακολουθεί να υπερβαίνει το στόχο του 2% που έχει θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσδοκούν περαιτέρω πτώση του πληθωρισμού και επικεντρώνονται κυρίως στην τόνωση της ανάπτυξης της ταχύτατα συρρικνούμενης βρετανικής οικονομίας.


Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο σημαντικότερος παράγοντας υποχώρησης του πληθωρισμού είναι οι μειώσεις των χρεώσεων της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, μετά τις πρωτοφανείς αυξήσεις του περασμένου έτους.


Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν και οι τιμές των τροφίμων, καθώς τόσο το κρέας όσο και τα λαχανικά έχουν υποτιμηθεί σε σχέση με πέρσι, παρά τις ανησυχίες ότι η εξασθένιση της λίρας θα είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο του πληθωρισμού λόγω ανατίμησης των τροφίμων.


Στην πτώση του ΔΤΚ συνέβαλαν επίσης οι τιμές των τσιγάρων και του αλκοόλ, επίδραση που αναμένεται ωστόσο να εξουδετερωθεί σύντομα λόγω της αναμενόμενης αύξησης των δασμών.

NAFTEMPORIKI

Βγενόπουλος: Μας πολέμησε το σύστημα

Βγενόπουλος: Μας πολέμησε το σύστημα

Μύδρους κατά του κυπριακού οικονομικού συστήματος εξαπέλυσε στην ετήσια συνέλευση της Marfin Popular, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ομίλου, Ανδρέας Βγενόπουλος, εξηγώντας στους μετόχους την απόφαση της διοίκησης να μεταφέρει την έδρα του στην Ελλάδα. Στην ομιλία του στη συνέλευση, ο κ. Βγενόπουλος εξήγησε ότι το κυπριακό σύστημα δημιουργεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα στη Marfin, που θέλει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που υπάρχουν σήμερα στις διεθνείς αγορές για να αναπτυχθεί.

Στην ομιλία του, ο ισχυρός ανήρ του ομίλου Marfin, ανέπτυξε την επιχειρηματική λογική της απόφασης του να μεταφέρει την έδρα του στην Κύπρο. Εξήγησε ότι η Marfin σκοπεύει να συνεχίσει να επεκτείνεται τα επόμενα χρόνια αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στις διεθνείς αγορές. Το εγχώριο ρυθμιστικό σύστημα, είπε, επειδή είναι συντηρητικό, δεν παρέχει την απαραίτητη ευελιξία που χρειάζεται ο Όμιλος για να επεκταθεί.

Έφερε ως παράδειγμα τον υπολογισμό των εποπτικών κεφαλαίων, και την διαφορά αντίληψης που υπάρχει μεταξύ των κυπριακών και διεθνών εποπτικών αρχών. «Πέστε ότι αγοράζεις μια τράπεζα έναντι €1 δις και ότι αυτή η τράπεζα έχει equity €0,5 δις. Με βάση τους κυπριακούς κανόνες, αυτό πρέπει να σου αφαιρεθεί από τα εποπτικά κεφάλαια, ενώ αλλού δεν ισχύει αυτό», είπε.

«Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το σύστημα δεν επιτρέπει την ανάπτυξη των διεθνών ομίλων. Θέλουμε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο», συνέχισε.

Ο κ. Βγενόπουλος μίλησε επίσης για το θέμα της αγοράς ιδίων μετοχών. Στο εξωτερικό, είπε, ένας όμιλος μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ίδιες μετοχές που κατέχει για σκοπούς εξαγοράς. Στην Κύπρο, είπε, δεν επιτρέπεται καν μια τράπεζα να αγοράσει τις μετοχές της.

«Επίσης, στην Κύπρο υπάρχει θέμα των κλειστών περιόδου, που σε κανονικές περιόδους προστατεύουν, αλλά σε περιόδους κρίσης είναι οδυνηρές για τους μετόχους, που θέλουν να υπερασπίσουν τη μετοχή τους. Το Δεκέμβριο, όταν η κρίση ήταν έντονη, οι διεθνείς κεφαλαιαγορές άλλαξαν το ρυθμιστικό πλαίσιο για μικρή περίοδο δύο μηνών. Εμείς είπαμε στην Επ. Κεφαλαιαγοράς για δύο μήνες να μην υπάρχει αυτός ο περιορισμός της κλειστής περιόδου, αλλά μας το αρνήθηκαν. Νομίζω πως αν μας είχανε βοηθήσει τα πράγματα μας είχαν βοηθήσει η τιμή της μετοχής δεν θα ήταν τόσο χαμηλά».

«Σας εξήγησα, λοιπόν, πολύ σοβαρούς στρατηγικούς στόχους για την απόφαση μας που σχετίζονται με το θεσμικό πλαίσιο. Δεν είναι κριτική αυτή για το κυπριακό θεσμικό πλαίσιο. Η Κύπρος βάσει του θεσμικού πλαισίου, όπως σας το εξήγησα προηγουμένως, έχει υιοθετήσει την πολιτική ότι πρέπει να έχει μια τράπεζα να τιμωρείται αν θέλει να λαμβάνει κινδύνους για να επεκτείνεται», σημείωσε.

Θέλουμε να έχουμε στην Κύπρο τράπεζα με €300 δις ενεργητικό. Έχουμε μια υποχρέωση στους μετόχους: να δημιουργήσουμε υπεραξία. Επομένως, χρειάζεται να έχουμε το ίδιο ανταγωνιστικό πλαίσιο», σημείωσε.

Δεν φεύγουμε

«Διάβασα και άκουσα ότι η Marfin φεύγει από την Κύπρο», συνέχισε. «Δεν θα φύγουμε από την Κύπρο ποτέ». Μένουμε και πιθανόν μετά το τέλος αυτής της περιόδους να έχουμε καλύτερη δομή για να μπορούμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, πρόσθεσε.

Έπειτα ο κ. Βγενόπουλος ανέλυσε τα οφέλη που έφερε στους μετόχους η συμμετοχή της Marfin στο μετοχικό κεφάλαιο της Λαϊκής και η νέα διοίκηση.

«Μέσα σε τρία χρόνια επεκταθήκαμε, τα καταστήματα μας πολλαπλασιάστηκαν και οι υπάλληλοι αυξήθηκαν, είπε. Εμείς είχαμε πει τότε, ότι θα αυξηθεί το προσωπικό, δεν θα μειωθεί. Το προσωπικό αυξήθηκε κατά 10%. Οι μέσες απολαβές ανά εργαζόμενο αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 17.5%, κυρίως μεταξύ των χαμηλομίσθων», συνέχισε.

«Επίσης, ήρθαμε εδώ και σπάσαμε τα μονοπώλια. Υπήρχαν παρόμοιες τιμολογήσεις μεταξύ τραπεζών, αλλά αυτό τελείωσε. Έσπασαν επίσης τα μονοπώλια στην εγορά εργασίας. Πριν έρθουμε, δεν επιτρεπόταν η μεταφορά υπαλλήλων σε άλλες τράπεζες. Τώρα γίνεται», είπε.

«Τον ανταγωνισμό, εμείς τον φέραμε», σημείωσε.

«Επίσης, φέραμε και την εκπροσώπηση της ΕΤΥΚ στα διοικητικά συμβούλια, και καθιερώσαμε την Επιτροπή Αξιοκρατίας για τα θέματα προαγωγών», σημείωσε.

Όταν ήρθαμε το 2006, συνέχισε, «η Λαϊκή ήταν σε πέντε χώρες με μικρή παρουσία, όπως η Σερβία και η Ελλάδα. Αυτές οι χώρες εξελίχθηκαν σε έντεκα».

Με την επιτυχή μεταφορά της έδρας, θα υπάρχει ένα αποτέλεσμα: η δημουργία της Marfin Laiki ως θυγατρικής τα μεγέθη της οποίας θα είναι πολύ μεγαλύτερα, ανέφερε «Δεν φεύγουμε από την Κύπρο. Θα υπάρχει μια σημαντική και εύρωστη τράπεζα, που θα βρίσκεται υπό την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου».

Δεχθήκαμε πόλεμο από το κατεστημένο

Πέραν των επιχειρηματικών λόγων για την απόφαση της Marfin να φύγει από την Κύπρο, ο κ. Βγενόπουλος δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και σε συστημικούς λόγους.

«Αν θέλετε μια γενικότερη εξήγηση», πρόσθεσε μετά ο κ. Βγενόπουλος, «πέραν των επιχειρηματικών λόγων, μπορώ να σας πώ ότι θεωρούμε ότι στην Κύπρο υπάρχει ένα κατεστημένο, που λειτουργεί ως κράτος εν κράτει». Από τότε που ήρθαμε στην Κύπρο, πρόσθεσε, το κατεστημένο μας πολέμησε. «Έχουμε φτάσει στο σημείο να μιλάμε με διάφορες αρχές για να δούμε την αντικειμενικότητα τους – πρέπει να δούμε, ποιος είναι συγγενής ποιου, αυτοί που φεύγουν από εκείνη την αρχή, που έχουν πάνε, κτλ», είπε με νόημα.

«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μας κυνηγά αλύπητα», είπε σε έντονο ύφος. «Αντί να φωνάζετε σε εμένα, καλύτερα να φωνάξετε στην Επ. Κεφαλαιαγοράς», είπε σε μετόχους που εξέφρασαν τη δυσαρέσκια τους για την κίνηση της Marfin.

«Θα σας πω ένα μικρό παράδειγμα», συνέχισε. Έχουμε μια θυγατρική στο Λονδίνο και θέλαμε να την φέρουμε και στην Κύπρο, τη Marfin Capital. Αυτή η μικρή αίτηση, λοιπόν, επειδή ο νόμος λέει ότι πρέπει να δοθεί η έγκριση εντός έξι μηνών, εγκρίθηκε ακριβώς στο τέλος της εξάμηνης περιόδου».

Ο κ. Βγενόπουλος ήταν ιδιαίτερο έντονος στο θέμα των διορισμών του κράτους: Στην Κύπρου υπάρχει μια «διατηρούμενη γεροντοκρατία», είπε. «Πρέπει να είναι πάνω από 75 χρονών για να πάρει κάποιος τη δουλειά».

«Είναι μέσα σε αυτό το σύστημα του οικονομικού κατεστημένου που δουλεύουμε, και επομένως έχουμε ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Για παράδειγμα, εμείς δουλεύουμε με tier 1 ratio 8% και άλλες τράπεζες με 6%. Εμείς είμαστε κάτι περίεργο, φαίνεται, επειδή δεν είμαστε μέρος του κατεστημένο», είπε σε εξίσου έντονο ύφος.

Ο κ. Βγενόπουλος έψεξε επίσης τον πρώην πρόεδρο του ΧΑΚ, Άκη Κλεάνθους, γιατί ενώ τον είχε ενημερώσει δύο μέρες πριν υποβάλει δημόσιες προτάσεις για την Τρ. Κύπρου και την Τρ. Πειραιώς τον Ιανουάριο του 2007 ότι θα το έκανε, αυτός δεν τον προστάτεψε όταν η Τρ. Πειραιώς υποστήριξε στην Επ. Κεφαλαιαγοράς ότι η κίνηση της Marfin ήταν για να παρεμποδίσει τη δική της δημόσια πρόταση.

«Αντί να βγει ο πρόεδρος του ΧΑΚ τότε και να πει ότι είχε ενημερωθεί ο ίδιος για αυτό το θέμα, πριν την πρόταση της Τρ. Πειραιώς, δεν είπε τίποτε», σημείωσε.

Ο κ. Βγενόπουλος δεν σταμάτησε όμως εδώ. Πρόσθεσε: «την τότε περίοδο υπήρχε ένας υπουργός Οικονομίας, που είχε θεσμικές παρεμβάσεις – δεν θα πω εξωθεσμικές. Έφυγε, και διεκδίκησε μετά τη θέση του προέδρου της Τρ. Κύπρου».

«Δεν μου αρέσει αυτή η κατάσταση. Δεν κατηγορώ κανένα για κάτι παράνομο, είμαστε στη χώρα τη νομιμότητας, άλλωστε», είπε με μια δόση ειρωνίας. «Δεν μου αρέσει σε κάποιες αρχές να υπάρχουν τέτοιου είδους σχέσεις και συσχετισμοί».

«Ενεργώ προς το συμφέρον των μετόχων». «Η προσπάθεια είναι να φύγουμε από το κατεστημένο που δεν μας επιτρέπει να αναπτυχθούμε», ανέφερε. «Θα έπρεπε η κυπριακή κοινωνία να πει ‘μα τι γίνεται εκεί; Βάζετε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα;’», είπε.

«Δεν ξεκίνησα τον όμιλο για να είναι μια μετριότητα. Τον ξεκίνησα για να τον μεγαλώσω. Όποιος θέλει είναι μαζί μου, και όποιος δεν θέλει είναι εναντίον», είπε χειροκροτούμενος από αρκετούς μετόχους που κατέκλυσαν το Hilton Cyprus.

Και κατέληξε: «Αν Κύπριος είναι αυτός που γεννήθηκε στην Κύπρο, δεν είμαι Κύπριος. Αν Κύπριος είναι αυτός που έχει ελληνικά ιδανικά και κυπριακή κουλτούρα, αυτός που πιστεύει στην ισονομία και όχι στην ‘πουστιά’ τότε εγώ είμαι Κύπριος», κατέληξε.

Επιφυλάξεις μετόχων

Οι προσπάθειες του κ. Βγενόπουλου να πείσει τους μετόχους για την αναγκαιότητα μεταφοράς της έδρας της Marfin προσέκρουσαν αρχικά στην έντονη δυσπιστία των μετόχων της Τράπεζας. Όλοι σχεδόν οι μέτοχοι που έλαβαν το λόγο δήλωναν αρχικά ότι δεν πείστηκαν από τα επιχειρήματα του κ. Βγενόπουλου, διότι τα όσα ανέφερε περί γραφειοκρατίας και θεσμούς που δεν λειτουργούν συμβαίνουν και σε άλλες χώρες όπως και στην Ελλάδα. Τον κάλεσαν επίσης να προβληματιστεί για το πλήγμα που θα υποστεί η εικόνα της Κύπρου από αυτή την ενέργεια.

Η δυσπιστία των μετόχων έδωσε τροφή για ακόμα πιο καυστικά σχόλια από τον αντιπρόεδρο της Marfin. Ο κ. Βγενόπουλος καθησύχασε στις απαντήσεις του τους μετόχους ότι θα βρεθεί τρόπος να στηριχθεί και το Χρηματιστήριο χωρίς όμως να υπάγεται ξανά στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. «Προτιμώ» είπε «να υπάγουμε στην Ζιμπάπουε παρά στην κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς».

Από τα πυρά του κ. Βγενόπουλου, δεν ξέφυγε ούτε ο μεγάλος ανταγωνιστής της Marfin, η Τρ. Κύπρου. Χαρακτήρισε «φθηνές» τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Τράπεζας ότι η τράπεζα τους είναι 110 χρόνια στην Κύπρο και δεν φεύγει ποτέ.

Καταλήγοντας απευθυνόμενος στους μετόχους τους ζήτησε «να τον καταλάβουν να τον στηρίξουν και να τον εμπιστευτούν αλλά να τον κρίνουν αργότερα» είπε για να επαναλάβει ότι «η απόφαση του είναι τελεσίδικη και λήφθηκε μετά από έντονο προβληματισμό».

Υπό τις επίμονες ερωτήσεις των μετόχων, τα σχόλια του κ. Βγενόπουλου δεν έμειναν μόνο στις εποπτικές αρχές, αλλά ακούμπησαν και την κυβέρνηση, που βρίσκεται σε επαφές με το κρατίδιο του Κατάρ για ανέγερση μεγάλου ξενοδοχείου απέναντι από τον χώρο που γινόταν η συνέλευση.

«Ήρθε κανείς σε μας που είμαστε ήδη εδώ να μας πει ότι έχουμε ένα ωραίο φιλέτο οικόπεδο και θέλουμε να το κάνουμε εξάστερο και εμείς είπαμε όχι;», διερωτήθηκε ο κ. Βγενόπουλος για να χειροκροτηθεί, τελικά, από τους μετόχους.

Η Marfin ανακοίνωσε αιφνιδίως την απόφαση της για μεταφορά της έδρας την Παρασκευή.

Οι μέτοχοι θα κληθούν σε τέσσερις μήνες να επικυρώσουν την απόφαση της διοίκησης σε έκτακτη συνέλευση.

Η μετοχή της Τράπεζας έκλεισε σήμερα στα €2,51 με άνοδο 7,3%, συγκεντρώνοντας όγκο €30 εκ. περίπου στο ΧΑ και στο ΧΑΚ.


STOCKWATCH.COM.CY

Έκρηξη κερδών στο ΧΑΚ

Έκρηξη κερδών στο ΧΑΚ


Μεγάλα κέρδη κατέγραψε και σήμερα το κυπριακό χρηματιστήριο με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Στο θετικό κλίμα συντείνει η πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ενώ ώθηση φαίνεται να δίνουν στην εγχώρια αγορά και οι εξελίξεις που αφορούν τη Marfin Popular.

O ΓΔ τιμών ΧΑΚ έκλεισε στις 1584,17 μονάδες με άνοδο 8,09% και ο δείκτης FTSE με κέρδη 8,02% έκλεισε στις 540,63 μονάδες. Ο δείκτης των τραπεζών σημείωσε άνοδο 8,48% κλείνοντας στις 1738,34 μονάδες.

Η μετοχή της Marfin καταγράφοντας κέρδη 7,26% έκλεισε στο κυπριακό χρηματιστήριο στα €2,51 με όγκο €5,3 εκ., ενώ στο ΧΑ σημειώνοντας άνοδο 7,3% ανήλθε στα €2,50 με όγκο €24,8 εκ. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της τράπεζας, Ανδρέας Βγενόπουλος σε δηλώσεις του το μεσημέρι σε δημοσιογράφους επέρριψε ευθύνες στις εποπτικές αρχές και το οικονομικό κατεστημένο για την απόφαση του ομίλου να μεταφέρει την έδρα από την Κύπρο στην Ελλάδα. Αυτήν την ώρα, πραγματοποιείται η Ετήσια Γενική Συνέλευση της τράπεζας, όπου ο κ. Βγενόπουλος αναμένεται να δώσει λεπτομέρειες στους μετόχους για τις εξελίξεις.

Από τον υπόλοιπο τραπεζικό κλάδο, η Τράπεζα Κύπρου με κέρδη 9,78% και τζίρο €9 εκ. έκλεισε στα €4,49 στο ΧΑΚ, ενώ στη Σοφοκλέους με κέρδη 10,24% και εμπορευσιμότητα €22,7 εκ. έκλεισε στα €4,52.

Κέρδη 3,39% σημείωσε και η Ελληνική κλείνοντας στο €1,22 με όγκο €1,4 εκ.
Από τους τίτλους της κύριας αγοράς, οι πλείστοι κινήθηκαν ανοδικά.

Ο όγκος συναλλαγών ανήλθε στα €18,7 εκ. Από τους τίτλους που έτυχαν διαπραγμάτευσης, 32 κινήθηκαν ανοδικά, 10 πτωτικά και 103 παρέμειναν αμετάβλητοι.



Κέρδη καταγράφηκαν και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ο ΓΔ τιμών με άνοδο 3,8% έκλεισε στις 2253,73 μονάδες και ο δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων FTSE, στις 1173,44 μονάδες και στο +4,75%.

Η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα ανήλθε στα €298,4 εκ. με την Εθνική να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο όγκο της ημέρας (€76,1 εκ.). Η Εθνική έκλεισε στα €18,60 με άνοδο 7,39%. Από τον υπόλοιπο τραπεζικό κλάδο, η Alpha Bank έκλεισε με κέρδη 6,09% στα €8,54, η Πειραιώς στα €8,40 και στο +4,48% ενώ κατά 7,67% ψηλότερα στα €8 έκλεισε και η Eurobank.

STOCKWATCH.COM.CY

Cyprus Stock Exchange & Athens Stock Exchange

XAK


FTSE/CySE 20
540.63 ( 8.02%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1584.17 ( 8.09%)

Όγκος: € 18,708,386

=======================

XAA

Γενικός Δείκτης
2253.73 ( 3.80%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1173.44 ( 4.75%)

Βγενόπουλος: Κράτος εν κράτει το κατεστημένο

Βγενόπουλος: Κράτος εν κράτει το κατεστημένο

Βαριές κουβέντες για το κυπριακό κράτος και για το οικονομικό σύστημα της Κύπρου είπε το απόγευμα σε δημοσιογράφους ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Marfin Popular Ανδρέας Βγενόπουλος, αναφορικά με την απόφαση του ομίλου να μεταφέρει την έδρα του από την Κύπρο στην Ελλάδα. Έκανε λόγο για κατεστημένο που λειτουργεί ως κράτος εν κράτει εμποδίζοντας την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος. Σε σχέση με το εποπτικό πλαίσιο, ο κ. Βγενόπουλος έριξε τα πυρά του στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προστατεύοντας το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Είπε πως η απόφαση της Marfin είναι τελεσίδικη γιατί το ρυθμιστικό και οικονομικό πλαίσιο στην Κύπρο δεν πρόκειται να αλλάξει τους επόμενους μήνες.

Ο κ. Βγενόπουλος έκανε λόγο για αγκυλώσεις και συντηρητισμό στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και έφερε ως παράδειγμα την απαγόρευση σε αξιωματούχους του Ομίλου να στηρίζουν τη μετοχή τους σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «δεν φεύγει από την Κύπρο αλλά θα μείνει και θα παλέψει υπό την ιδιότητα του προέδρου της νέας τράπεζας και τώρα που θα σταματήσει να έχει το πιστόλι στον κρόταφο θα μιλά πιο ανοικτά διότι». Όπως είπε «θα μεταφέρει τις εμπειρίες του στον κυπριακό λαό».

Συνεχίζοντας τόνισε ότι «το οικονομικό κατεστημένο με έντονα στοιχεία διαπλοκής που πολλές φορές λειτουργεί ως κράτος εν κράτει στην Κύπρο παρεμποδίζει τις δραστηριότητες του Ομίλου. Και αυτό το κατεστημένο δεν μπορεί να διορθωθεί σε 4 μήνες ώστε να συμβάλει στην αλλαγή της απόφασης μας», διευκρίνισε όταν ρωτήθηκε αν η απόφαση τους είναι τελεσίδικη.

«Οι μηχανισμοί που επικρατούν και οι νοοτροπίες που επικρατούν δεν είναι κατάλληλες για ένα χρηματοοικονομικό κέντρο», είπε.

Ο κ. Βγενόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία κόντρα με το διοικητή της ΚΤ, Αθανάσιο Ορφανίδη, εκφράζοντας τη λύπη του για το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί για το αίτημα της MIG να αυξήσει τη συμμετοχή της στη Marfin Popular.

«Δεν έχω κανένα παράπονο από τον κ. Ορφανίδη ο οποίος θεωρώ ότι υφίσταται ένα κομμάτι από τα δεινά που έχουμε υποστεί και εμείς στην Κύπρο», είπε. Αποστασιοποιήθηκε επίσης από το θέμα της μη αδειοδότησης της MIG από την ΚΤ.

Μιλώντας στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους, ο κ. Βγενόπουλος επεσήμανε επίσης ότι δεν υπήρχε προειλημμένη απόφαση και ότι αυτή ελήφθη την περασμένη Παρασκευή, συμπληρώνοντας ότι «σαν σκέψη δημιουργείτο κάθε φορά, όταν συναντούσαμε μια σειρά εμποδίων για την ανάπτυξη της τράπεζας».

Ο κ. Βγενόπουλος απέρριψε επίσης τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί ενόχλησης του από την ενδεχόμενη επένδυση του Κατάρ σε περιοχή κοντά στο Χίλτον.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι στόχος είναι η αναδιοργάνωση τη τράπεζας και η δημιουργία στην Κύπρο μιας άλλης τράπεζας με το όνομα Marfin Laiki η οποία θα είναι κυπριακή.

Διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα με το προσωπικό και τα στελέχη της τράπεζας αλλά και για τους μετόχους. Απεναντίας σημείωσε η αλλαγή γίνεται για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των μετόχων καθώς θα αυξηθεί η μετοχική αξία της τράπεζας και κάλεσε τους επενδυτές να τους εμπιστευτούν πλήρως.

«Έχουν ληφθεί όλες οι πρόνοιες ώστε να μην υπάρξει και η παραμικρή βλάβη στην κυπριακή οικονομία».

Ο κ. Βγενόπουλος επανέλαβε επίσης πολλές φορές ότι δεν φεύγουμε από την Κύπρο και ούτε πρόκειται να φύγουμε ποτέ. Μάλιστα, είπε, ότι ο ίδιος νιώθει την Κύπρο ως δεύτερη πατρίδα του και ότι θα είναι ο πρόεδρος της τράπεζας στην Κύπρο.

«Γίνεται μια τυπική αλλαγή της έδρας η τύχη της οποίας θα εξαρτάται από άλλο διαφορετικό καθεστώς το οποίο δίδει τις προϋποθέσεις για να μπορέσει να αναπτυχθεί σύμφωνα με τη στρατηγική μας ενώ στην Κύπρο η Μαρφίν Λαική θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που βρήκαμε το 2006».

Ανέφερε ότι το φορολογικό όφελος, το οποίο ο Όμιλος θα χάσει, λόγω της μεταφοράς του από την Κύπρο στην Ελλάδα, θα ισοφαριστεί και θα υπερκεραστεί μόνο από τα κεφάλαια που θα αποδεσμευθούν.



STOCKWATCH.COM.CY

ΕΤΥΚ: 5 διαβεβαιώσεις Βγενόπουλου

ΕΤΥΚ: 5 διαβεβαιώσεις Βγενόπουλου


Διαβεβαιώσεις ότι τα ωφελήματα και κεκτημένα των υπαλλήλων της Marfin Popular δεν κινδυνεύουν από την απόφαση της τράπεζας να μεταφέρει την έδρα από την Κύπρο στην Ελλάδα, έλαβε ο πρόεδρος της ΕΤΥΚ Λοϊζος Χατζηκωστής από τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της τράπεζας Ανδρέα Βγενόπουλο.

Όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο της ΕΤΥΚ, ο κ. Χατζηκωστής είχε σήμερα συνάντηση με τον κ. Βγενόπουλο και αφού άκουσε την επιχειρηματολογία και τους λόγους που οδήγησαν τη Διοίκηση της Τράπεζας την πρόθεση να μεταφέρει την έδρα της Marfin Λαϊκής Τράπεζας στην Αθήνα, ζήτησε από την Τράπεζα και έλαβε τις πιο κάτω διαβεβαιώσεις οι οποίες θα δοθούν εντός της βδομάδας και γραπτώς.

1. Κανένας συνάδελφος δεν θα χάσει την εργασία του.
2. Τα κεκτημένα δικαιώματα των συναδέλφων θα συνεχίσουν να
υφίστανται.
3. Οι υφιστάμενες συμφωνίες θα εξακολουθήσουν να ισχύουν.
4. Η νέα Τράπεζα που θα λειτουργεί στην Κύπρο υπό μορφή
θυγατρικής θα ενισχυθεί περαιτέρω.
5. Η φιλεργατική πολιτική της Τράπεζας θα συνεχισθεί και με τη νέα
θυγατρική Τράπεζα.

Παράλληλα ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος δεσμεύτηκε ότι το αργότερο εντός της άλλης βδομάδας θα συγκληθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Επιχείρησης του Ομίλου της Marfin Λαϊκής Τράπεζας, όπου θα συζητηθεί το θέμα σε βάθος και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία αλλά και τη συμφωνία
ίδρυσης της Ε.Ε.Ε.

«Σαν Οργάνωση θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους συναδέλφους, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το εργασιακό τους μέλλον. Η ΕΤΥΚ είναι εδώ και θα είναι και στο μέλλον, έτοιμη και ικανή να προασπίσει τα συμφέροντα των συναδέλφων», αναφέρει η εγκύκλιος.

Με τα πιο πάνω, δεν σημαίνει ότι δεν θεωρούμε αρνητικό για την οικονομία της Κύπρου τη μεταφορά της έδρας της Marfin Λαϊκής στην Αθήνα, γι’ αυτό εκεί που μπορούμε θα συμβάλουμε με κάθε τρόπο ούτως ώστε η απόφαση αυτή να μην υλοποιηθεί αλλά και αν υλοποιηθεί, να
ανατραπεί και να επανέλθει η έδρα στην Κύπρο.

Γι’ αυτό το λόγο, η Οργάνωσή μας, και ελπίζουμε ο κάθε ενδιαφερόμενος, να συμβάλει με τον τρόπο του, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που να ευνοούν την παραμονή της έδρας της Marfin Λαϊκής Τράπεζας στην Κύπρο και φυσικά και των άλλων Κυπριακών Τραπεζών αλλά ακόμη και την προσέλκυση ξένων Τραπεζών στην Κύπρο», τονίζεται.


STOCKWATCH.COM.CY

Ανδ. Βγενόπουλος: Η Marfin-Λαϊκή δεν φεύγει από την Κύπρο

Ανδ. Βγενόπουλος: Η Marfin-Λαϊκή δεν φεύγει από την Κύπρο


Η Marfin-Λαϊκή δεν φεύγει από την Κύπρο παρά την απόφαση για συγχώνευσή της με την Marfin-Εγνατία και μεταφορά της έδρας στην Ελλάδα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Βγενόπουλος δήλωσε ότι αισθάνεται την Κύπρο σαν «δεύτερη πατρίδα του» και ανακοίνωσε ότι θα είναι ο πρόεδρος της Marfin-Λαϊκή. Επίσης, ο κ. Βγενόπουλος ανακοίνωσε ότι θα γίνουν στρατηγικές κινήσεις με κέντρο την Ελλάδα.

NAFTEMPORIKI

Fiat: «Η προσφορά για Opel δεν θα είναι σε μετρητά»

Fiat: «Η προσφορά για Opel δεν θα είναι σε μετρητά»


Ο Μαρκιόνε διευκρίνισε ότι δεν έχει υποβάλει ακόμα πρόταση για την Opel.

Η προσφορά της Fiat για την εξαγορά της μονάδας της General Motors στη Γερμανία, Opel, δεν θα είναι σε μετρητά, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg News ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Σέρτζιο Μαρκιόνε.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, τα στοιχεία ενεργητικού που προσφέρει η εταιρεία του έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία. Ο Μαρκιόνε διευκρίνισε ότι δεν έχει υποβάλει ακόμα πρόταση για την Opel.

NAFTEMPORIKI

Viterra: Εξαγορά της αυστραλιανής ABB Grain

Viterra: Εξαγορά της αυστραλιανής ABB Grain



Στην εξαγορά της αυστραλιανής εταιρείας ABB Grain προχωρά η καναδική Viterra, σε μια συμφωνία ύψους 1,2 δισ. δολαρίων σε μετοχές και μετρητά, με στόχο να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές της Ασίας.

Η συμφωνία αποτιμά τις μετοχές της ΑΒΒ στα 9,11-9,41 δολάρια Αυστραλίας, με premium 9,4% στην τελευταία τιμή κλεισίματος. Σημειώνεται ότι η προσφορά περιλαμβάνει ειδικό μέρισμα 0,41 δολαρίων Αυστραλίας σε μετρητά, το οποίο θα καταβληθεί από την ΑΒΒ.

Τη συμφωνία ενέκρινε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΒΒ και συνέστησε στους μετόχους να ψηφίσουν υπέρ αυτής, δεδομένου μάλιστα ότι δεν υπάρχει κάποια καλύτερη προσφορά.

Η εξαγορά στην οποία προχωρά η Viterra έρχεται σε μια στιγμή που η ζήτηση για βασικά εμπορεύματα προβλέπεται να αυξηθεί κατά 20% μέσα στην επόμενη δεκαετία – με το μεγαλύτερο μέρος αυτής να προέρχεται από την Ασία.


NAFTEMPORIKI.GR

ABN Amro: Περικοπές 6.500 θέσεων εργασίας

ABN Amro: Περικοπές 6.500 θέσεων εργασίας



Σε περικοπές 6.500 θέσεων εργασίας εντός της επόμενης τριετίας και μείωση των δαπανών της κατά 20% σχεδιάζει να προχωρήσει η ABN Amro, σύμφωνα με το εργατικό συνδικάτο CNV.

Εκπρόσωπος της ολλανδικής τράπεζας, η οποία βρίσκεται υπό κρατικό έλεγχο, δήλωσε πως δεν έχει γνώση της συγκεκριμένης ανακοίνωσης και αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Η ολλανδική κυβέρνηση εξαγόρασε την Fortis Bankd Nederland τον περασμένο Οκτώβριο, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της στην ABN Amro.

Στα τέλη του 2008, η ABN Amro απασχολούσε σε παγκόσμιο επίπεδο 57.000 άτομα, ενώ οι υπάλληλοι της Fortis δεν ξεπερνούσαν τις 10.000.

NAFTEMPORIKI

Βρετανία: Φόβοι για ντόμινο πτωχεύσεων των σιδηροδρομικών εταιρειών

Βρετανία: Φόβοι για ντόμινο πτωχεύσεων των σιδηροδρομικών εταιρειών


Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης πρέπει να καταρτίσει η βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να διασώσει τους παρόχους σιδηροδρομικών υπηρεσιών που βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, προειδοποιεί διακομματική επιτροπή βουλευτών της Βρετανίας με σημερινή της έκθεση.


Πολλοί από τους εν λόγω παρόχους έχουν συνάψει συμφωνίες franchising οι οποίες αποφέρουν ήδη πολύ μικρότερα κέρδη από τα αναμενόμενα και είναι πιθανό ότι μεγάλο ποσοστό αυτών θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία, προειδοποιεί η επιτροπή PAC (Commons Public Accounts Committee).


Οι συμβάσεις δικαιοχρησίας που υπογράφηκαν μεταξύ των παρόχων και του Υπουργείου Μεταφορών το διάστημα 2005-2007 βασίζονταν σε προβλέψεις για αύξηση του αριθμού των επιβατών και των εσόδων τα προσεχή έτη. Ωστόσο, μετά την είσοδο της Βρετανίας σε τροχιά ύφεσης, τα σενάρια αυτά μοιάζουν για την πλειονότητα των παρόχων υπεραισιόδοξα.


Παρά τη σφοδρή μεταβολή των οικονομικών συνθηκών, η επιτροπή PAC δήλωσε ότι τα συμβαλλόμενα μέρη δεν έχουν δυνατότητα τροποποίησης των όρων, γεγονός που καθιστά επιβεβλημένη την παρέμβαση της βρετανικής κυβέρνησης για αποτροπή αλυσιδωτών πτωχεύσεων στον κλάδο.

NAFTEMPORIKI

Διευκρινίσεις για τη συγχώνευση Marfin Εγνατία - MPB

Διευκρινίσεις για τη συγχώνευση Marfin Εγνατία - MPB




Την έναρξη της διαδικασίας συγχώνευσης μεταξύ των δύο εταιρειών με ημερομηνία μετασχηματισμού την 30.6.2009 αποφάσισαν κατά τις συνεδριάσεις τους της 15.5.2009 τα Διοικητικά Συμβούλια της Marfin Εγνατία και της Marfin Popular Bank.

Όπως διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η σχέση ανταλλαγής μεταξύ των μετοχών των συγχωνευομένων εταιρειών θα υπολογισθεί σε χρόνο μεταγενέστερο της ημερομηνίας μετασχηματισμού επί τη βάσει των Οικονομικών Καταστάσεων των συγχωνευομένων εταιρειών της 30.6.2009 και συνεπώς μετά την δημοσίευση των εν λόγω Οικονομικών Καταστάσεων.

Η σχέση ανταλλαγής τελεί υπό την έγκριση των Γενικών Συνελεύσεων των Μετόχων των συγχωνευομένων εταιρειών στο πλαίσιο της έγκρισης της όλης διαδικασίας.

Ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας συγχώνευσης εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από το χρόνο χορηγήσεως των απαιτουμένων εγκρίσεων από τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές της Ελλάδος και της Κύπρου. Εκτιμάται, πάντως, ότι θα κυμανθεί σε 7 περίπου μήνες από την ημερομηνία μετασχηματισμού.

NAFTEMPORIKI

Με άνοδο 2,78% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με άνοδο 2,78% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei



Με άνοδο 251,60 μονάδων, ποσοστό 2,78%, έκλεισε πριν από λίγο στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 9.290,29 μονάδες.

NAFTEMPORIKI

Τετ-α-τετ Βγενόπουλου με μετόχους

Τετ-α-τετ Βγενόπουλου με μετόχους


Κρίσιμο τετ-α-τετ θα έχει σήμερα η διοίκηση της Marfin με το προσωπικό, τους μετόχους και τα ΜΜΕ, το πρώτο μετά την απόφαση της να μεταφέρει την έδρα της Τράπεζας στην Ελλάδα. Υπό το φως των αντιδράσεων που άρχισαν να δημιουργούνται σε πολιτικό επίπεδο αλλά και των ανησυχιών που προκαλεί στο προσωπικό και στους πελάτες της τράπεζας η επίμαχη απόφαση, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Ομίλου, Ανδρέας Βγενόπουλος, θα συναντηθεί το μεσημέρι με δημοσιογράφους, θα ενημερώσει το απόγευμα μεσόβαθμα και υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας και θα παραστεί αργότερα στην ετήσια συνέλευση του ομίλου.

Η συνέλευση θα δώσει την ευκαιρία στη διοίκηση να αφουγκραστεί για πρώτη φορά τις αντιδράσεις των μετόχων αλλά και να εξηγήσει το σκεπτικό της απόφασης.

Βασικός άξονας των παρεμβάσεων Βγενόπουλου θα είναι το περιοριστικό ρυθμιστικό πλαίσιο που, σύμφωνα με τη Marfin, υπάρχει στην Κύπρο. Αν και η διοίκηση του Ομίλου εκτιμάται ότι θα αποφύγει τις άμεσες αναφορές στην τριβή που είχε με την Κεντρική Τράπεζα για το θέμα της αδειοδότησης της MIG, θα επαναλάβει τη σημασία που αποδίδει ο όμιλος στη «στρατηγική ευελιξία» που θα του δώσει η παρουσία του στην Ελλάδα.

Για να κατευνάσει τις ανησυχίες των καταθετών της Τράπεζας, ο κ. Βγενόπουλος αναμένεται επίσης να τονίσει στη συνέλευση ότι το ενεργητικό της κυπριακής τράπεζας θα μείνει στην Κύπρο, εννοώντας τις καταθέσεις. Στην Ελλάδα ενδέχεται να επιστρέψει το ενεργητικό που ήρθε στην Κύπρο μετά την αναδιοργάνωση του ομίλου το 2006, δηλαδή οι θυγατρικές του εξωτερικού (π.χ. της Ρουμανίας), ανέφερε χθες στη StockWatch εκπρόσωπος της Τράπεζας.

Ο κ. Βγενόπουλος θα τονίσει επίσης πως η αλλαγή της έδρας δεν συνεπάγεται «φυγή» της Marfin. Ο ισχυρός ανήρ του ομίλου, ενδέχεται να αναφερθεί στις επενδύσεις της Marfin στην Κύπρο – στο Hilton, στα δύο νοσοκομεία, στα Goody’s και στις γαλακτοβιομηχανίες Κρίστης και Χαραλαμπίδης – για να εξηγήσει πως συνεχίζει να έχει ισχυρή παρουσία στην Κύπρο.

Σε σχέση με τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, η Marfin θα καλέσει προσεχώς νέα συνέλευση των μετόχων για να εγκρίνουν την απόφαση της διοίκησης. Με βάση υπολογισμούς της ίδιας της διοίκησης, οι κάτοικοι Κύπρου κατέχουν γύρω στο 30-35% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, το Dubai και η MIG άλλο 30% ενώ το υπόλοιπο υπολογίζεται πως ανήκει σε ξένους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. Συνολικά, το μετοχολόγιο της τράπεζας περιλαμβάνει 80 χιλ. μετόχους περίπου.

Πολιτικές προεκτάσεις

Η συνέλευση της τράπεζας θα γίνει υπό τη σκιά των πολιτικών πυρών που εκτοξεύθηκαν χθες κατά της κυβέρνησης αλλά και της Κεντρικής Τράπεζας για τους χειρισμούς τους.

Η αντιπολίτευση έψεξε την κυβέρνηση για την απόφαση την Marfin, ενώ η κυβέρνηση δια στόματος του προέδρου Χριστόφια, άφησε αιχμές για το χειρισμό του θέματος από την Κεντρική Τράπεζα. Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι προσπάθησε να αποτρέψει τη φυγή της Marfin με επαφές που είχε τόσο με το διοικητή της ΚΤ όσο και με τον κ. Βγενόπουλο χωρίς να καταφέρει να τους μεταπείσει.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επίσης ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι η κυβέρνηση για να ανατρέψει τα δεδομένα, γιατί οι ρυθμιστικές αρχές είναι ανεξάρτητες.


STOCKWATCH.COM.CY

Έτοιμες να αποπληρώσουν το TARP Goldman, JPMorgan, M.Stanley

Έτοιμες να αποπληρώσουν το TARP Goldman, JPMorgan, M.Stanley


Οι Goldman Sachs Group, JPMorgan Chase & Co. και Morgan Stanley εμφανίζονται έτοιμες να αποπληρώσουν το συνδυασμένο ποσό των 45 δισ. δολαρίων που έλαβαν τον Οκτώβριο του 2008 μέσω του TARP, σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται πηγές.

Οι τρεις τράπεζες χρειάζονται το “πράσινο φως” από την Fed για να αποπληρώσουν τα κεφάλαια που έχουν λάβει. Εκπρόσωποι τόσο από τις τρεις τράπεζες, όσο και από την Fed, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Εάν και εφόσον η Fed δώσει την έγκριση της, τότε τα κεφάλαια των 45 δισ. δολαρίων θα είναι τα μεγαλύτερα που έχουν αποπληρωθεί μέχρι στιγμής από το πρόγραμμα των 700 δισ. δολαρίων. Υπενθυμίζεται πως το πολυσυζητημένο TARP των 700 δισ. δολαρίων ήταν η κυβερνητική αντιμετώπιση στην κλιμάκωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Τέλος, το Bloomberg, επικαλούμενη άποψη ειδικών, εξηγεί πως οι τράπεζες ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με μηνύσεις αν αποπληρώσουν τα κεφάλαια υπερβολικά γρήγορα και καταλήξουν να ζητήσουν νέα κρατική βοήθεια στο μέλλον.

CAPITAL.GR

TODAY'S CALENDAR (US)

8:30 AM
Housing Starts
Dept of Commerce

Moody’s: Υποβάθμιση του εξωτερικού χρέους της Ιαπωνίας

Moody’s: Υποβάθμιση του εξωτερικού χρέους της Ιαπωνίας



Σε υποβάθμιση του εξωτερικού χρέους της Ιαπωνίας από την ανώτερη βαθμίδα AAA της ειδικής κλίμακας αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, προέβη σήμερα ο διεθνής οίκος Moody's.


Θετικό είναι το μήνυμα, ωστόσο, από την ενίσχυση της επιχειρηματικής και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η οποία έχει οδηγήσει σε αναζωπύρωση των ελπίδων για αντιστροφή του κλίματος στην παγκόσμια οικονομία.


Η υποβάθμιση του εξωτερικού χρέους από τη Moody's συνοδεύτηκε από αναβάθμιση των εγχώριων κρατικών ομολόγων της Ιαπωνίας, η οποία, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες κορυφαίας πιστοληπτικής αξιολόγησης στηρίζεται κατά βάση στην εγχώρια χρηματοδότηση.


Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Καόρου Γιοσάνο, η αναβάθμιση των εγχώριων κρατικών ομολόγων στο Aa2 υπογραμμίζει τη δυνατότητα της κυβέρνησης να προβεί στην έκδοση μεγαλύτερου όγκου κρατικών τίτλων.


Την ώρα που οι παγκόσμιες κυβερνήσεις, από το Πεκίνο έως την Ουάσιγκτον, ξοδεύουν τρισεκατομμύρια δολάρια για την τόνωση των οικονομιών τους, το χρέος και τα δημοσιονομικά ελλείμματα διογκώνονται με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η κορυφαία πιστοληπτική ικανότητα κρατών όπως η Βρετανία ή οι ΗΠΑ.


«Η κίνηση υποβάθμισης του εξωτερικού χρέους της Ιαπωνίας πυροδοτεί τις ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο νέων υποβαθμίσεων της Moody's για τις χώρες του ΑΑΑ», προειδοποιεί ο Κένρο Καβάνο, ανώτατο στέλεχος της Credit Suisse στο Τόκιο.


Αισιόδοξα είναι, ωστόσο, τα μηνύματα από την τελευταία μηναία έρευνα του Reuters για τις μεγαλύτερες ιαπωνικές εταιρείες, η οποία κατέδειξε ανέλπιστη αύξηση στις παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού τον Απρίλιο.


Στις ΗΠΑ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρίσκεται στα ανώτατα επίπεδα μετά το Σεπτέμβριο, ενώ η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε με μικρότερους ρυθμούς τον περασμένο μήνα.

NAFTEMPORIKI
Share |