Tuesday, May 26, 2009

Alpha Bank: Στα 85,7 εκατ. ευρώ τα κέρδη α΄ τριμήνου- Αυξημένες οι προβλέψεις

Alpha Bank: Στα 85,7 εκατ. ευρώ τα κέρδη α΄ τριμήνου- Αυξημένες οι προβλέψεις

Στα 85,7 εκατ ευρώ διαμορφώθηκαν τα ενοποιημένα κέρδη της Alpha bank στο α΄ τρίμηνο του 2009 καταγράφοντας πτώση 58% σε σχέση με τα 205 εκατ ευρώ που είχαν επιτευχθεί στο α΄ τρίμηνο του 2008. Είναι πάντως σημαντικό να τονιστεί ότι σε προ φόρων βάση τα κέρδη από την Ελλάδα μειώθηκαν 65% και από το εξωτερικό 36% και διαμορφώθηκαν στα 27,6 εκατ ευρώ.

Τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τις αυξημένες προβλέψεις που ανήλθανστα 157 εκατ ευρώ αλλά και από το γεγονός ότι τα λειτουργικά έσοδα μειώθηκαν κατά 8,4% ως αποτέλεσμα κυρίως των αυξημένων εξόδων από τόκους στις καταθέσεις.

Σημαντική ήταν η συμμετοχή των εκτάκτων κερδών που διαμορφώθηκαν στα 30 εκατ ευρώ περίπου. Τα δάνεια αυξήθηκαν κατά 14,5% ωστόσο προκύπτει ότι μεταξύ του α΄ τριμήνου του 2009 και του δ΄ τριμήνου του 2008 οι χορηγήσεις αυξήθηκαν μόλις κατά 100 εκατ ευρώ.

Οι επιδόσεις της Alpha bank στο α΄ τρίμηνο δεν εκπλήσσουν , κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα ωστόσο υπάρχει προσδοκία ότι οι επιδόσεις του ομίλου θα βελτιωθούν τα προσεχή τρίμηνα. Η διοίκηση της Alpha bank υποστηρίζει ότι έμφαση δίδεται στην ενδυνάμωση του ισολογισμού ενώ τονίζεται ότι ο δείκτης κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης διαμορφώνεται πάνω από 10%.

Ο πρόεδρος της Alpha bank Γ Κωστόπουλος επισημαίνει «ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους επιβεβαιώσαμε την επάρκεια της κερδοφορίας μας, καθώς ο προσανατολισμός μας στη συντηρητική ανάληψη κινδύνων και στην εξυπηρέτηση της πελατείας μας, αποτελεί ισχυρό αντιστάθμισμα στην αντιμετώπιση των αντιξοοτήτων που επικρατούν στο οικονομικό περιβάλλον.

Παράλληλα τονίζεται ότι θα συνεχισθεί η κερδοφόρος πορεία και στο μέλλον ωστόσο η διοίκηση της Alpha παραμένει επιφυλακτική για τις προοπτικές οικονομίας στο άμεσο χρονικό διάστημα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Δ. Μαντζούνης τόνισε ότι λαμβάνονται μέτρα για την ενίσχυση της κερδοφορίας μειώνοντας το κόστος των καταθέσεων , αναπροσαρμόζοντας τα περιθώρια των στοιχείων του ενεργητικού ενώ έμφαση θα δοθεί στον μηχανισμό είσπραξης οφειλών.

Η διάρθρωση της κερδοφορίας

Τα συνολικά έσοδα της Alpha bank διαμορφώθηκαν στα 541,4 εκατ ευρώ καταγράφοντας πτώση 8,4%. Τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν 9,4% , οι προμήθειες 19,5% ενώ τα αποτελέσματα από χρηματοοικονομικές πράξεις σημείωσαν αύξηση 74,7% και διαμορφώθηκαν στα 30 εκατ ευρώ. Τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 5,8% στα 279 εκατ ευρώ.

Οι ζημίες απομείωσης διαμορφώθηκαν στα 157,3 εκατ ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι προβλέψεις ήταν οι δεύτερες υψηλότερες μετά το δ΄ τρίμηνο του 2008 που είχαν διαμορφωθεί στα 275,7 εκατ ευρώ.

Πορεία δανείων

Κατά 15,3% αυξήθηκαν τα δάνεια της Alpha bank στο α΄ τρίμηνο και διαμορφώθηκαν στα 52,15 δις ευρώ. Στην Ελλάδα η αύξηση των δανείων ήταν 12%.

Τα στεγαστικά στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 9,6% τα καταναλωτικά κατά 16,5% και των μικρών επιχειρήσεων κατά 9,9%. Τα δάνεια στην νοτιοανατολική Ευρώπη αυξήθηκαν με ρυθμό 30,6% και ξεπέρασαν τα 11 δις ευρώ.

Ισχυρά κεφάλαια

Μετά την ενσωμάτωση των προνομιούχων μετοχών ύψους 940 εκατ ευρώ η Alpha bank θα εμφανίζει δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας 10% στο tier 1 από 7,9% στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2009. Τα ίδια κεφάλαια της Alpha bank διαμορφώθηκαν στα 3 δις ευρώ ενώ στο τέλος του α΄ 6μήνου θα ανέλθουν στα 4 δις ευρώ περίπου.

REPORTER.GR

No comments:

Share |