Tuesday, May 26, 2009

Τα «τσούγκρισαν» Marfin – S&P

Τα «τσούγκρισαν» Marfin – S&P


Σε απόσυρση των διαβαθμίσεων του για τη Marfin Popular Bank προέβηκε ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, Standard and Poor’s, μετά από αίτημα της ίδιας της Τράπεζας. Ο οίκος είχε θέσει την Παρασκευή σε αρνητικό ορίζοντα την πιστοληπτική διαβάθμιση τόσο της Marfin όσο και της Marfin Egnatia λόγω της απόφασης της διοίκησης να μεταφέρει την έδρα της στην Ελλάδα.

Η εξήγηση που δόθηκε από τους S&P ήταν ότι η αλλαγή της έδρας μειώνει τις πιθανότητες στήριξης του Ομίλου από την κυπριακή κυβέρνηση σε περίπτωση ανάγκης.

«Εκτιμούμε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι λιγότερο πιθανό να παρέχει ιδιαίτερη στήριξη στον Όμιλο ως σύνολο σε περίπτωση χρηματοοικονομικής κρίσης από ότι όταν ο Όμιλος βρισκόταν κάτω από την κυπριακή μητρική τράπεζα», αναφέρει σε σχετική έκθεση ο αναλυτής των S&P, Luigi Motti.

Κληθείς χθες από τη StockWatch να εξηγήσει την απόφαση του οίκου, ο κ. Motti δεν θέλησε να προβεί σε οιοδήποτε σχόλιο.

Ο οίκος είχε υποβαθμίσει τα ratings της Marfin το Δεκέμβριο και πριν λίγες βδομάδες, λόγω της επιδείνωσης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών στην Κύπρο και στην Ελλάδα και λόγω ανησυχιών για την ποιότητα του χαρτοφυλακίου της Marfin.

Οι τρεις διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης (S&P, Moody’s και Fitch) στηρίζουν εν μέρει τις αξιολογήσεις τους στο ότι τα μεγέθη της Marfin για το σύστημα καθιστούν σχεδόν βέβαιη την παρέμβαση του κράτους σε περίπτωση ανάγκης. Επειδή η Marfin δεν θα έχει το αντίστοιχο βάρος στο ελληνική σύστημα, οι S&P εκτίμησαν ότι η μεταφορά έδρας έχει πιθανό αρνητικό αντίκτυπο στην διαβάθμιση του ομίλου.

Οι άλλοι δύο οίκοι δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη επί της απόφασης της Marfin.

Αμέσως μετά την αλλαγή του outlook της Marfin, ο όμιλος ενημέρωσε τους S&P ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον να τυγχάνει αξιολόγησης.

Εκπρόσωπος της Marfin ανέφερε ότι η απόφαση για διακοπή της συνεργασίας με τους S&P είχε ληφθεί προ καιρού λόγω κόστους.

Η Marfin διαφωνεί, είπε, με την εκτίμηση των S&P ότι η μεταφορά έδρας συνεπάγεται μικρότερες πιθανότητες στήριξης σε περίπτωση ανάγκης. Παρέπεμψε στην πρόσφατη στήριξη που δόθηκε από την ελληνική κυβέρνηση σε όσες τράπεζες εξέφρασαν την επιθυμία να την λάβουν, μικρές και μεγάλες. Επομένως, πρόσθεσε, το θέμα μεγέθους για το σύστημα είναι εντελώς θεωρητικό αφού το πρόσφατο παρελθόν ανέδειξε ακριβώς το αντίθετο.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |