Tuesday, May 26, 2009

Αμερικανικές επενδύσεις $379 εκ.

Αμερικανικές επενδύσεις $379 εκ.


Οι αμερικανικές επενδύσεις στην Κύπρο ξεπερνούν τα $379 εκ, δήλωσε ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Κύπρο Frac Urbancic, σημειώνοντας πως το ποσό αυτό σύντομα θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς μια αμερικανική εταιρεία ενέργειας θα αρχίσει να εξερευνά για πετρέλαιο και φυσικό αέριο νοτιοδυτικά των ακτών της Κύπρου.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, σε ομιλία του σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Αμερικανικό Περίπτερο στη Διεθνή Κρατική Έκθεση Κύπρου, ο κ. Urbancic ανέφερε πως τον περασμένο χρόνο οι αμερικανικές εξαγωγές στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 73,6%.

Όπως ανέφερε, το ασθενές δολάριο έπαιξε ρόλο σε αυτά και τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν και εισαγωγές προϊόντων στην Κύπρο που επανεξάγονται σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα πολύτιμα μέταλλα, που παρουσίασαν μιαν αύξηση στο 2008.

Όπως είπε, παρόλο που μέρος αυτής της αύξησης στις συνολικές εισαγωγές από τις ΗΠΑ οφείλονται σε αυτούς τους δύο λόγους, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι τα αμερικανικά προϊόντα έχουν καλή απήχηση στην τοπική αγορά.

Είπε ακόμη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι επίσης ένας αξιόπιστος εξαγωγικός προορισμός για την Κύπρο, με σημαντικές ανεκμετάλλευτες μέχρι στιγμής προοπτικές.

Όπως ανέφερε, πολλά κυπριακά προϊόντα, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, άλας και ορυκτά έχουν αυξήσει τις πωλήσεις τους στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, και άλλα, όπως φρέσκα ψάρια, έχουν πολλές προοπτικές αύξησης. Ο ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες γαλακτοκομικές βιομηχανίες μας ανέφερε ότι δεν προλαμβάνει να ανταποκρίνεται στην αυξημένη αμερικανική ζήτηση για χαλούμι, ανέφερε ο κ. Urbancic εκφράζοντας και την προσωπική του προτίμηση σε αυτό το προϊόν.

Σε ερώτηση για την εταιρεία που θα αρχίσει να εξερευνά για πετρέλαιο και φυσικό αέριο νοτιοδυτικά των ακτών της Κύπρου, ο Επικεφαλής του Οικονομικού και Εμπορικού Τμήματος της αμερικανικής Πρεσβείας, James Carouso, υπενθύμισε την προκήρυξη διεθνούς προσφοράς από την Κύπρο για τη διεξαγωγή έρευνας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, προσθέτοντας πως ύστερα από διαβουλεύσεις με την Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου η προσφορά κατακυρώθηκε σε μια αμερικανική εταιρεία, η οποία θα ξεκινήσει σύντομα τις έρευνες στα νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιογραφική διάσκεψη, οι στατιστικές εμπορίου για το 2008 και τα πρόσφατα χρόνια δείχνουν ότι οι ΗΠΑ προμήθευσαν την Κύπρο με αγαθά ύψους $188,5 εκ. πέρσι, ποσό που αντιπροσωπεύει το 1,7% των συνολικών εισαγωγών της χώρας.

Σε σχέση με τις κυπριακές εξαγωγές στις ΗΠΑ, αναφέρεται πως το 2008 οι ΗΠΑ απορρόφησαν $11,7 εκ. ή 0,7% των συνολικών εξαγωγών του νησιού.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |