Tuesday, May 26, 2009

Απώλειες για το αργό- Λίγο πάνω από τα 61 δολάρια

Απώλειες για το αργό- Λίγο πάνω από τα 61 δολάρια

Με απώλειες διαμορφώθηκε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο αφενός των εκτιμήσεων ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ δεν θα προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής και αφετέρου της ανόδου που πραγματοποιεί το δολάριο μετά την επιτυχία των πυρηνικών δοκιμών από την Βόρεια Κορέα.Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου του αργού υποχώρησαν κατά 0,75% στα 61,21 δολάρια το βαρέλι. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του brent υποχώρησε κατά 1,28% στα 59,08 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι το αργό διαπραγματεύτηκε σήμερα στην αγορά της Σιγκαπούρης και στις ηλεκτρονικές αγορές λόγω αργίας στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali al- Naimi, η χώρα του θα παραμείνει πιστή στις αποφάσεις του ΟΠΕΚ. Σημειώνεται ότι ο OPEC συμβάλει στο 40% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, ενώ πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι στην επόμενη συνάντηση των μελών στις 28 Μαΐου στη Ρώμη δεν θα προχωρήσουν σε περεταίρω μείωση της παραγωγής. Επιπλέον, εκτιμάται ότι στη σύνοδο του καρτελ δεν θα υπάρξει κάποια σημαντική απόφαση, καθώς οι τιμή του αργού ακολουθεί την ανιούσα. Ωστόσο, ο πρόεδρος της National Oil Corp της Λιβύης, Shokri Ghanem, δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί νέα μείωση της παραγωγής, αφού τα μέλη θέλουν την τιμή του αργού να φτάσει τα 70 δολάρια.

Το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ μετά την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι κατόρθωσε να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, προκαλώντας την αύξηση της ζήτησης για το αμερικανικό νόμισμα ως επένδυση ασφάλειας. Αυτή τη στιγμή το αμερικανικό νόμισμα βρίσκεται στα 1,4004 δολάρια/ευρώ.

Την αποψη ότι η διατήρηση των τιμών του αργού πάνω από τα 50 δολάρια θα «σώσει» τα κράτη του Περσικού Κόλπου από την παγκόσμια οικονομική κρίση εκφράζουν οι αναλυτές του κλάδου. Σύμφωνα με αυτούς, λόγω της μικρής διαφορετικότητας των οικονομιών αυτών, τα κράτη του Περσικού στηρίζουν την ανάπτυξη της οικονομίας του στις εξαγωγές πετρελαίου και στις κεφαλαιαγορές, στοιχεία που αλληλοσυνδέονται όχι μόνο τον τελευταίο χρόνο αλλά και στο παρελθόν αυτών των οικονομιών. Η τιμή του πετρελαίου πρέπει να σταθεροποιηθεί σαφώς πάνω από τα 50 δολάρια, ώστε αυτές οι οικονομίες να μην αντιμετωπίσουν στο βαθμό που τα δυτικά κράτη αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κρίσης. Αν αυτό γίνει, τότε θα είναι οι πρώτοι που θα ανακάμψουν από την κρίση, εκτιμά η πλειονότητα των αναλυτών.

REPORTER.GR

No comments:

Share |