Thursday, June 10, 2010

ΗΠΑ: Πτώση ανάλογη των εκτιμήσεων στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας


ΗΠΑ: Πτώση ανάλογη των εκτιμήσεων στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Πτώση ανάλογη των εκτιμήσεων σημείωσε ο αριθμός των εργαζομένων στις ΗΠΑ που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, ενώ αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών.


Το υπουργείο εργασίας ανακοίνωσε στην εβδομαδιαία έκθεση ότι οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά 3.000 στις 456.000 την εβδομάδα που έληξε στις 5 Ιουνίου, όπως ανέμεναν και αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.Το ύψος των αιτήσεων της περασμένης εβδομάδας αναθεωρήθηκε ελαφρώς στις 459.000 από 453.000.

Παρά την πτώση, ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων- που έχει σκοπό τον περιορισμό της μεταβλητότητας – αυξήθηκε κατά 2.500 στις 463.000. Τέλος, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων υποχώρησε κατά 255.000 στις 4.462.000, επίπεδο το οποίο είναι το χαμηλότερο από τις 13 Δεκεμβρίου του 2008.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Διεύρυνση του ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου τον Απρίλιο


ΗΠΑ: Διεύρυνση του ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου τον Απρίλιο


Διεύρυνση εμφάνισε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου της χώρας, για τον Απρίλιο το έλλειμμα ενισχύθηκε κατά 0,6% στα 40,29 δισ. δολάρια από τα 40,05 δισ. δολάρια ένα μήνα νωρίτερα.

Ωστόσο, σημειώνεται πως το έλλειμμα ήταν μικρότερο των εκτιμήσεων των οικονομολόγων, οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν έλλειμμα της τάξης των 41 δισ. δολαρίων.

Επιπλέον, το πραγματικό έλλειμμα, προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό, το οποίο χρησιμοποιούν οι οικονομολόγοι για να μετρήσουν την επίδραση του εμπορίου στο ΑΕΠ, ανήλθε τον Απρίλιο στα 44,33 δισ. δολάρια από τα 44,09 δισ. δολάρια το Μάρτιο.

Οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 0,7% στα 148,81 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,4% στα 189,09 δισ. δολάρια.

source: capital.gr

ΕΚΤ: Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια στο 1%


ΕΚΤ: Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια στο 1%

Στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1% διατήρησε, με σημερινή της απόφαση, το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η απόφαση ήταν αναμενόμενη, ενώ πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει αργότερα μέσα στην ημέρα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet.

Η ΕΚΤ δεν αναφέρθηκε στους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, ωστόσο στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο Trichet αναμένεται να αναφερθεί τόσο στα επιτόκια, όσο και σε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της κεντρικής τράπεζας.

Εξάλλου, στο επίκεντρο θα βρεθεί και η ενημέρωση της ΕΚΤ για τις οικονομικές προβλέψεις, οι οποίες ενδέχεται να ανοίξουν το δρόμο, ώστε να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων μετά το 2010.

Σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, το σύνολο των 46 αναλυτών που έλαβαν μέρος προέβλεπαν ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρούσε το βασικό επιτόκιο αναφοράς στο 1%.


source: capital.gr

Trichet: "Προσωρινά" τα μέτρα στήριξης της οικονομίας


Trichet: "Προσωρινά" τα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Η οικονομία της Ευρωζώνης συνέχισε να βελτιώνεται το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να εμφανίζει μετριοπαθή ρυθμό ανάπτυξης το 2010, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητο στο 1% το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης.

"Κοιτώντας μπροστά, περιμένουμε ανάπτυξη της οικονομία με μετριοπαθή ρυθμό, σε ένα περιβάλλον συνεχιζόμενων εντάσεων σε τμήματα ορισμένων χρηματοοικονομικών αγορών αλλά και ασυνήθιστης αβεβαιότητας", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet.

Χαρακτήρισε "κατάλληλα" τα επίπεδα των επιτοκίων, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει ότι χρειάζεται για να εγγυηθεί τη σταθερότητα των τιμών.

Όπως σημείωσε, η ΕΚΤ αναμένει μέτριες μεταβολές στις τιμές σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, αν και οι παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις ενδεχομένως να διατηρηθούν.

Εξέφρασε την πεποίθηση του ότι τα έκτακτα μέτρα που έχει δρομολογήσει η ΕΚΤ θα στηρίξουν την οικονομία, αν και σημείωσε ότι θα πρέπει να θεωρούνται "προσωρινά".

"Όλα τα έκτακτα μέτρα που λήφθηκαν κατά τη περίοδο των ισχυρών εντάσεων στις χρηματοοικονομικές αγορές και το Πρόγραμμα Αγοράς Τίτλων, συνάδουν πλήρως με την αποστολή μας και είναι προσωρινού χαρακτήρα", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για το 2010 εκτίμησε ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό από 0,7% έως 1,3%. Το 2011 η ανάπτυξη θα κερδίσει έδαφος με το ΑΕΠ να αναπτύσσεται έως 2,2%.

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν αδύναμες, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να διαμορφώνεται στο 1,4% με 1,6% το 2010.

Κάλεσε παράλληλα τις ευρωπαϊκές τράπεζες να κάνουν χρήση των κυβερνητικών προγραμμάτων προκειμένου να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, ενώ επανέλαβε ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να αναλάβουν δράση για να μειώσουν τις δημοσιονομικές ανισορροπίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσόρισε τα νέα μέτρα που ανακοίνωσαν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τον περιορισμό των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων.

"Είναι σημαντικό όλες οι χώρες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την διόρθωση των ανισορροπιών από τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και το υψηλό κυβερνητικό χρέος", σημείωσε. "Σε αυτό το πλαίσιο τα μέτρα προσαρμογής που χρειάζεται για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα πρέπει να καθοριστούν με σαφήνεια. Όλες οι χώρες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η εμπιστοσύνη στα δημόσια οικονομικά τους είναι εγγυημένη".

Για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι η τράπεζα παρενέβη προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των αγορών, αλλά και ως αντίδραση στις σημαντικές αναταράξεις που εμφανίστηκαν στις αγορές.

Σημείωσε επίσης ότι η ΕΚΤ δεν έχει σχέδια για την έκδοση πιστοποιητικών χρέους (debt certificates) αν και επισήμανε ότι η κεντρική τράπεζα εξετάζει όλες τις εναλλακτικές.

Σημείωσε τέλος ότι για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε αύξηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης είναι κρίσιμης σημασίας στη κατεύθυνση της διατηρήσιμης ανάκαμψης.

"Τα υφιστάμενα προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα, καθώς και εγχώριες και εξωτερικές ανισορροπίες, χρειάζεται να αντιμετωπιστούν επειγόντως από τις χώρες", σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. "Σε αυτό το πλαίσιο, στις μισθολογικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να επιτρέπεται η προσαρμογή των μισθών ανάλογα με την ανταγωνιστικότητα και την κατάσταση στην αγορά εργασίας".

"Τέλος, η κατάλληλη αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Υγιείς ισολογισμοί, η αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων και διαφανή, εύρωστα επιχειρηματικά μοντέλα αποτελούν κλειδί για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των τραπεζών σε περίπτωση κρίσης και στην εξασφάλιση επαρκούς πρόσβασης στη χρηματοδότηση, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για βιώσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική σταθερότητα".

ΕΚΤ: Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια στο 1%

Στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1% διατήρησε, με σημερινή της απόφαση, το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η απόφαση ήταν αναμενόμενη.

Σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, το σύνολο των 46 αναλυτών που έλαβαν μέρος προέβλεπαν ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρούσε το βασικό επιτόκιο αναφοράς στο 1%.

Βρετανία: Αμετάβλητο στο 0,5% το επιτόκιο

Στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BOE). Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η BOE αποφάσισε επίσης τη διατήρηση της αναστολής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέσω αγοράς ομολόγων πέρα από το ύψος των 200 δισ. λιρών. Σημειώνεται πως και οι δύο αποφάσεις ήταν αναμενόμενες από τη μεριά των οικονομολόγων.

“Η BOE ενδεχομένως αναμένει τις λεπτομέρειες του έκτακτου προϋπολογισμού στις 22 Ιουνίου πριν επανεξετάσει τη στρατηγική της,” αναφέρει ο οικονομολόγος της Lloyds TSB, Kenneth Broux. Ο νέος πρωθυπουργός David Cameron έχει προαναγγείλει σημαντικές περικοπές των δημοσίων δαπανών τις οποίες ο διοικητής της BOE, Mervyn King, έχει υποστηρίξει.

Η τριμηνιαία έκθεση της κεντρικής τράπεζας τον περασμένο μήνα αποτελεί ένδειξη πως οι ιθύνοντες της νομισματικής πολιτικής παραμένουν σε γενικές γραμμές σίγουροι πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από το στόχο του 2% κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών λόγω των αναμενόμενων πτωτικών πιέσεων στις τιμές από την αύξηση της πλεονάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας. Όπως υποστηρίζουν ορισμένοι οικονομολόγοι, αυτές οι προσδοκίες ενδεχομένους έχουν μειώσει τις ανησυχίες που προκάλεσε η άνοδος του ετήσιου πληθωρισμού στο 3,7% τον Απρίλιο

source: capital.gr

JPMorgan: Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για τον χρυσό


JPMorgan: Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για τον χρυσό


Στην αύξηση της εκτίμησης της για την τιμή του χρυσού μακροπρόθεσμα καθώς και των τιμών-στόχων για τις μετοχές ορισμένων μεταλλευτικών εταιρειών προχώρησε η J.P. Morgan Chase.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο οίκος αυξάνει τη μακροπρόθεσμη πρόβλεψη για την τιμή του χρυσού στα 950 δολάρια ανά ουγγιά. Σύμφωνα με έκθεση της J.P.Morgan, ο χρυσός συγκεντρώνει πιθανότητες της τάξης του 25% να αναρριχηθεί έως και τα 1.500 δολάρια ανά ουγγιά στην περίπτωση που αυξηθεί ο πληθωρισμός.

«Είναι δύσκολο να αγοράσει κανείς χρυσό μετά την ενίσχυση της τιμής του και την καταγραφή νέων ιστορικών υψηλών. Ωστόσο, εκτιμούμε ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να μην διαθέτουν οι επενδυτές θέσεις σε χρυσό στη γεμάτη αβεβαιότητα περίοδο που διανύουμε. Ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα θα παροτρύναμε τους επενδυτές που δεν έχουν ακόμη μπει στην αγορά του χρυσού να ανοίξουν θέση», αναφέρουν οι αναλυτές της J.P.Morgan.

Εξάλλου, ο οίκος αυξάνει τις τιμές-στόχους για τις Agnico Eagle Mines, Barrick Gold, Goldcorp Inc, Kinross Gold, Newmont Mining, Pan American Silver Corp και Silver Wheaton.

source: capital.gr

Goldman Sachs: Υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την ισοτιμία ευρώ/δολάριο


Goldman Sachs: Υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την ισοτιμία ευρώ/δολάριο

Στην υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο προχώρησε σήμερα η Goldman Sachs, αντανακλώντας τους συνεχιζόμενους πολιτικούς κινδύνους και τις εκτιμήσεις για ακόμη μεγαλύτερη διαφορά στις οικονομικές επιδόσεις της Ευρωζώνης με των ΗΠΑ.

Ο οίκος εκτιμά ότι το ευρώ θα διολισθήσει περαιτέρω στα 1,15 δολάρια σε διάστημα τριών έως έξι μηνών, από 1,35 δολάρια προηγουμένως. Σε ορίζοντα δώδεκα μηνών, η Goldman Sachs «βλέπει» το ευρώ στα 1,25 δολάρια, έναντι 1,35 δολαρίων προηγουμένως.

«Η πιθανότητα συνέχισης των ατυχών πολιτικών παραμένει πολύ μεγάλη βραχυπρόθεσμα και ως αποτέλεσμα θα συνεχιστούν οι πιέσεις προς το ευρώ», αναφέρει ο οίκος σε μηνιαία έκθεση.

Το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα διαπραγματεύεται, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1% και εν αναμονή της ομιλίας Trichet, στα 1,2051 δολάρια σήμερα, με άνοδο 0,6% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, ενώ έναντι του ιαπωνικού γεν ενισχύεται κατά 0,4% στα 109,910 γεν. Έναντι της στερλίνας κινείται ελαφρώς ανοδικά στις 0,8262 στερλίνας με κέρδη 0,22%.

source: capital.gr

Βρετανία: Αμετάβλητο στο 0,5% το επιτόκιο


Βρετανία: Αμετάβλητο στο 0,5% το επιτόκιο


Στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BOE). Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η BOE αποφάσισε επίσης τη διατήρηση της αναστολής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέσω αγοράς ομολόγων πέρα από το ύψος των 200 δισ. λιρών. Σημειώνεται πως και οι δύο αποφάσεις ήταν αναμενόμενες από τη μεριά των οικονομολόγων.


“Η BOE ενδεχομένως αναμένει τις λεπτομέρειες του έκτακτου προϋπολογισμού στις 22 Ιουνίου πριν επανεξετάσει τη στρατηγική της,” αναφέρει ο οικονομολόγος της Lloyds TSB, Kenneth Broux. Ο νέος πρωθυπουργός David Cameron έχει προαναγγείλει σημαντικές περικοπές των δημοσίων δαπανών τις οποίες ο διοικητής της BOE, Mervyn King, έχει υποστηρίξει.

Η τριμηνιαία έκθεση της κεντρικής τράπεζας τον περασμένο μήνα αποτελεί ένδειξη πως οι ιθύνοντες της νομισματικής πολιτικής παραμένουν σε γενικές γραμμές σίγουροι πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από το στόχο του 2% κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών λόγω των αναμενόμενων πτωτικών πιέσεων στις τιμές από την αύξηση της πλεονάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας. Όπως υποστηρίζουν ορισμένοι οικονομολόγοι, αυτές οι προσδοκίες ενδεχομένους έχουν μειώσει τις ανησυχίες που προκάλεσε η άνοδος του ετήσιου πληθωρισμού στο 3,7% τον Απρίλιο

source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Μειώθηκε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη το Μάιο



Μ. Βρετανία: Μειώθηκε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη το Μάιο



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Μειώθηκε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Μ. Βρετανία το Μάιο, επηρεασμένη αρνητικά από τις ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση κρατικού χρέους, σύμφωνα με δημοσκόπηση που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με το μηνιαίο βαρόμετρο της Lloyds TSB, Corporate Markets Business Barometer, η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων για τις προοπτικές στους επόμενους 12 μήνες μειώθηκε στο +31 το Μάιο από +42 τον Απρίλιο. Η πτώση οφείλεται στην ελληνική κρίση χρέους και στα σημάδια ότι το πρόβλημα εξαπλώνεται σε ολόκληρη της Ευρωζώνη.

Το ισοζύγιο αντανακλά τον αριθμό των επιχειρήσεων που αναφέρουν αύξηση της αισιοδοξίας σε σύγκριση με όσες κάνουν λόγο για μείωση.

«Η αισιοδοξία των επιχειρήσεων τροφοδοτείται από την επιτυχία της ευρύτερης οικονομίας», σχολίασε ο Trevor Wiiliams, επικεφαλής οικονομολόγος της Lloyds TSB Corporate Markets. «Τους τελευταίους μήνες, τα επίπεδα εμπιστοσύνης έχουν αρχίσει να ανακτούν το δρόμο της επιστροφής προς την ομαλότητα. Ωστόσο με τις οικονομικές συνθήκες να είναι ακόμη ευμετάβλητες, οι επιχειρήσεις είναι πολύ ευαίσθητες στις εξελίξεις που σημειώνονται ανά τον κόσμο».

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι οι βρετανικές επιχειρήσεις είναι επίσης λιγότερο αισιόδοξες για τις προοπτικές της ευρύτερης οικονομίας, αν και η εμπιστοσύνη παραμένει σημαντικά ισχυρότερη σε σύγκριση με το αποκορύφωμα της πρόσφατης ύφεσης.

Μόνο ο κλάδος των υπηρεσιών νιώθει μεγαλύτερη αισιοδοξία αναφορικά με τις προοπτικές του επόμενου έτους, με το ισοζύγιο να διαμορφώνεται στο +38, από +37 τη δημοσκόπηση του Απριλίου.

Στους υπόλοιπους κλάδους, το ισοζύγιο των αισιόδοξων επιχειρήσεων διανομής διαμορφώνεται στο +29 ενώ των βιομηχανικών στο +23, με πτώση από το +42 και +47 αντίστοιχα που εμφάνιζαν τον Απρίλιο, αναφορικά με την αισιοδοξία τους για τις προοπτικές στους επόμενους 12 μήνες.

source: capital.gr

Τομές στο φορολογικό σύστημα


Τομές στο φορολογικό σύστημα


Τομές στο φορολογικό σύστημα ζητούν να γίνουν οι λογιστές με στόχο να ενισχυθεί η θέση της Κύπρου ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο. Μελέτη που παρουσιάστηκε την Τρίτη στο ΔΣ του Κυπριακού Συνδέσμου Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA), εντοπίζει σοβαρά κενά στην υφιστάμενη θεσμική υποδομή της Κύπρου και ζητά αλλαγές που θα καταστίσουν την Κύπρο ακόμα πιο ελκυστικό προορισμό για διεθνείς εταιρείες.

Οι αλλαγές κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση από τις εισηγήσεις που ακουστήκαν από το κυβερνητικό κόμμα για προσωρινή αύξηση της εταιρικής φορολογίας, δίνοντας νέα διάσταση στο όλο ζήτημα, με τη μελέτη να αποστασιοποιείται πλήρως από τις συγκεκριμένες εισηγήσεις.

Συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας

Βασικός άξονας των προτάσεων που ετοίμασαν οι PriceWaterhouseCoopers είναι οι συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας.


Στοιχεία που παρουσιάζει η μελέτη δείχνουν πως η Κύπρος υστερεί σημαντικά σε τέτοιες διακρατικές συμφωνίες σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, όπως το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, και τη Μάλτα. Όπως φαίνεται στο σχετικό πίνακα, η Κύπρος είναι τελευταία σε αριθμό τέτοιων συμφωνιών σε σχέση με ανταγωνιστικά διεθνή επιχειρηματικά κέντρα.

Ιδιαίτερη υστέρηση παρουσιάζεται σε συμφωνίες με χώρες των G20 αφού η Κύπρος δεν έχει συμφωνία με τις Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Ινδονησία, Ιαπωνία, Μεξικό, Σαουδική Αραβία, Νότια Κορέα, και Τουρκία.

Πονοκέφαλο για τους παράγοντες του κλάδου, σύμφωνα με τον επικεφαλή του τμήματος φορολογικών και νομικών υπηρεσιών των PwC, Πανίκο Τσαϊλή, είναι τα προβλήματα στις συμφωνίες με τις Ρωσία, Ινδία και Ουκρανία, ιδιαίτερα αυτό με τη Ρωσία που δημιουργεί «ανεπανόρθωτη ζημιά».

Οι PwC εισηγούνται την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα με επίσημο τρόπο για να ενισχύσει την ομάδα του υπουργείου Οικονομικών για επίλυση των προβλημάτων.

Τονίζουν επίσης την ανάγκη να ζητηθεί παρέμβαση της αρμόδιας υπηρεσίας ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε περιπτώσεις χωρών που μας βάζουν σε μαύρες λίστες, κατά παραβίαση του κεκτημένου.

Αλλαγές και στον εταιρικό φόρο

Η έρευνα εισηγείται και απλές αλλαγές στον τρόπο προσδιορισμού της εταιρικής φορολογίας ούτως ώστε να μειωθεί ο αποτελεσματικός φορολογικός συντελεστής της Κύπρου σε επίπεδα κατώτερα του 17,5% που φθάνει σήμερα για εταιρείες που δεν ασχολούνται με ενεργό εμπόριο.

Ο κ. Τσαϊλής στην παρουσίαση του προτείνει να διαφοροποιηθεί η πρόνοια για το ενεργό εμπόριο, για να αποσυνδέεται από το φόρο άμυνας.

Ζητά επίσης πιο σαφείς διατάξεις για την προσμέτρηση εξόδων που μπορούν να αφαιρεθούν από το φορολογητέο εισόδημα. Η ασάφεια που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην νομοθεσία οδηγεί σε αυστηρή εφαρμογή της, με αποτέλεσμα πολλά έξοδα να μην δικαιούνται φοροαπαλλαγής – σε αντίθεση με τις φορολογικές διατάξεις σε ανταγωνιστικές χώρες, όπως το Λουξεμβούργο.

Με τις δύο αυτές απλές ρυθμίσεις, σημειώνει ο κ. Τσαϊλής, θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου έναντι του Λουξεμβούργου, όπου ο αποτελεσματικός φορολογικός συντελεστής πέφτει υπό προϋποθέσεις σε επίπεδα κάτω του 10%.

Η μελέτη επισημαίνει πως με τις δύο αυτές ρυθμίσεις δεν θα υπάρχει απώλεια εσόδων αφού όσοι επενδυτές κινδυνεύουν να έχουν αποτελεσματικό φορολογικό συντελεστή μεγαλύτερο του 10% δεν έρχονται στην Κύπρο. Μάλλον, υποστηρίζει, θα υπάρχει αύξηση εσόδων αφού όσοι επενδυτές δεν έρχονται στην Κύπρο λόγω του αυξημένου αποτελεσματικού συντελεστή τώρα θα μπορούν να προσελκυσθούν.

Όχι αυτογκόλ

Η μελέτη τονίζει επίσης την ανάγκη αποφυγής λανθασμένων κινήσεων όπως η αύξηση της εταιρικής φορολογίας. «Εκεί όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Φαίνεται ότι οι πληροφορίες για αύξηση του εταιρικού φόρου δεν είναι αβάσιμες», αναφέρει.

«Και μόνο ότι γίνονται τέτοιες σκέψεις δείχνει ότι δεν υπάρχει αντίληψη της σημασίας του τομέα των διεθνών επιχειρήσεων και της ζημιάς που μπορεί να υποστεί η οικονομία μας από μια τέτοια ενέργεια», τονίζει η μελέτη.

Καταλήγει πως με πολύ απλές, χωρίς απώλειες εσόδων τροποποιήσεις στη φορολογική μας νομοθεσία μπορεί να ανακτήσει η Κύπρος την ανταγωνιστικότητά της, με μέτρα γρήγορης αποτελεσματικότητας για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Η μελέτη ζητά να δοθούν περισσότερες εξουσίες στο CIPA, στον κρατικό φορέα προσέλκυσης επενδύσεων.

source: stockwatch.com.cy

Jim Rogers: "Ίσως τώρα είναι η στιγμή να αγοράσετε ευρώ"


Jim Rogers: "Ίσως τώρα είναι η στιγμή να αγοράσετε ευρώ"

Το γενικό κλίμα για το ευρώ είναι τόσο απαισιόδοξο που φαίνεται ότι η συγκεκριμένη στιγμή είναι η κατάλληλη για να αγοράσουν οι επενδυτές το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα, τόνισε σήμερα ο γνωστός επενδυτής Jim Rogers στο CNBC.

Οι μακροπρόθεσμες επενδυτικές επιλογές του Rogers αφορούν εμπορεύματα, καθώς προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να τυπώνουν χρήματα για να ξεφύγουν από τα χρεωστικά τους προβλήματα, γεγονός που θα οδηγήσει σε έκρηξη του πληθωρισμού.

«Είμαι μπερδεμένος όπως όλοι… Βασικά επιλέγω να πουλήσω μετοχές και να αγοράσω εμπορεύματα, ενώ προσπαθώ να καταλάβω αν πρέπει να αγοράσω ευρώ στην παρούσα φάση», σημείωσε ο Rogers.

«Όλοι είναι τρομερά αρνητικοί απέναντι στο ευρώ αυτή τη στιγμή, είναι απίστευτο πόσοι πολλοί ‘bears’ υπάρχουν και συνήθως αυτό υποδηλώνει ότι οδεύουμε σε ράλι», συμπλήρωσε.

Το ευρώ διαπραγματεύεται λίγο πάνω από τα 1,20 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος εν αναμονή των συμπερασμάτων της μηνιαίας συνεδρίασης της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική.

Ωστόσο ο Rogers σημείωσε ότι η απόφασή του, για το αν θα μπει στην αγορά του ευρώ, δεν θα βασιστεί στη σημασία και το εύρος των πολιτικών αποφάσεων της Ευρωζώνης για τον περιορισμό των ελλειμμάτων. «Στην ουσία πρόκειται για ένα τεχνικό ράλι», επισήμανε. «Από τη στιγμή που ένα τεχνικό ράλι ξεκινά, ποιος ξέρει που μπορεί να καταλήξει».

source: capital.gr

Goldman Sachs Hudson CDO Said to Be Target of Second SEC Probe


Goldman Sachs Hudson CDO Said to Be Target of Second SEC Probe


June 10 (Bloomberg) -- Goldman Sachs Group Inc.’s $2 billion Hudson Mezzanine collateralized debt obligation, sold in 2006, is the target of a probe by the Securities and Exchange Commission, according to a person with knowledge of the matter.

The inquiry into the CDO may not lead to any additional actions against the New York-based securities firm, said the person, who declined to be identified because the investigation isn’t public. Michael DuVally, a spokesman for Goldman Sachs, declined to comment, as did SEC spokesman John Nester. The Financial Times reported the probe yesterday.

Goldman Sachs shares have fallen 26 percent since the SEC filed a fraud lawsuit against the firm on April 16 that related to its 2007 sale of a CDO called Abacus. Senator Carl Levin, a Michigan Democrat, said in April that Goldman Sachs’s sales of CDOs such as Hudson raised “a real ethical issue.”

“The ethical issue is valid, but Goldman isn’t the only investment bank” that sold CDOs, said Ambrose Chang, a Hong Kong-based fund manager at Daiwa SB Investments HK Ltd. “After the financial crisis, all Wall Street banks’ reputations have been fundamentally damaged.”

In the Abacus suit, the SEC said Goldman Sachs and one of its employees, Fabrice Tourre, didn’t disclose to investors the role played by hedge fund Paulson & Co. in devising and betting against the securities. Goldman Sachs has denied wrongdoing on the Abacus CDO and said it will fight the SEC’s case.

Hedge Fund Suit

CDOs parcel fixed-income assets such as bonds or loans and slice them into new securities of varying risks, providing higher returns than other investments of the same rating.

In a separate case, Goldman Sachs was sued by Australian hedge fund Basis Capital for $1 billion. In the suit, filed yesterday in Manhattan federal court, Basis claims it was forced into insolvency after buying mortgage-linked securities that the firm created and one of its executives termed “one shi**y deal.”

“The lawsuit is a misguided attempt by Basis, a hedge fund that was one of the world’s most experienced CDO investors, to shift its investment losses to Goldman Sachs,” Goldman Sachs said in a statement.

The U.S. Senate’s Permanent Subcommittee on Investigations, led by Levin, released e-mails in April related to Goldman Sachs’s mortgage-linked deals, including the Hudson Mezzanine transaction. In one October 2006 e-mail, a Goldman Sachs employee describes how the Hudson deal might be viewed by investors as “junk.”

Hudson Mezzanine

The Hudson Mezzanine 2006-1 CDO contained credit default swaps that referenced $2 billion in subprime, BBB-rated residential mortgage-backed securities, according to the documents released by Levin’s committee. While Goldman Sachs selected the assets in the deal, the firm was also the only investor buying credit protection on the entire transaction, the documents show.

Goldman Sachs created and sold the Hudson CDO in late 2006, near the time documents released by Levin show senior executives wanted to reduce the firm’s exposure to subprime mortgages.

“The CDO imploded within two years. Your clients lost; Goldman profited,” Levin said in an April 27 hearing during which he questioned Goldman Sachs Chief Executive Officer Lloyd Blankfein about the Hudson deal and other CDOs. “To go out and sell these securities to people and then bet against those same securities, it seems to me, is a fundamental conflict of interest and is -- raises a real ethical issue.”

Blankfein responded that “we are one of the largest client franchises in market-making in these kinds of activities we’re talking about” and that “they know our activities, and they understand what market-making is.”

While Goldman Sachs was short on the Hudson Mezzanine CDO, meaning it stood to gain from a collapse because of the credit protection it had purchased, a marketing document for the deal released by Levin’s committee states that “Goldman Sachs has aligned incentives with the Hudson program.”

In a short sale, an investor bets the value of a security will decline.

source: bloomberg.com

World Bank: Φόβοι "διπλής ύφεσης" σε ευρωζώνη


World Bank: Φόβοι "διπλής ύφεσης" σε ευρωζώνη


Την εκτίμηση ότι κάποιες χώρες της ευρωζώνης θα βρεθούν αντιμέτωπες με «διπλή ύφεση» εάν δεν επιταχύνουν τις διαδικασίες δημοσιονομικής σταθερότητας εκφράζει η Παγκόσμια Τράπεζα.

«Αναμένουμε ότι στο β’ τρίμηνο η ανάπτυξη θα είναι απογοητευτική και πιθανώς να υπάρξει αρνητική πορεία για αρκετές οικονομίες της Ευρώπης με κάποιες εξ αυτών να βρίσκονται αντιμέτωπες με διπλή ύφεση», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Andrew Burns, κορυφαίος αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με τον κ. Burns η δημοσιονομική εικόνα μεγάλων χωρών της Ευρώπης όπως οι Βρετανία και Γαλλία συνεχώς δυσχεραίνει, ενώ εάν οι κυβερνήσεις τους αποτύχουν να εφαρμόσουν ορθά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής θέτουν σε κίνδυνο τόσο τις δικές τους οικονομίες όσο και ορισμένες αναδυόμενες.

Σε περίπτωση νέας κρίσης στην Ευρώπη, πλήγμα θα μπορούσαν να δεχθούν και οι οικονομίες Ανατολικής Ευρώπης, Κεντρικής Ασίας, Λατινικής Αμερικής αλά και Καραϊβικής.

source: euro2day.gr

Κίνα: 48,5% η αύξηση των εξαγωγών τον Μάιο


Κίνα: 48,5% η αύξηση των εξαγωγών τον Μάιο

Οι εξαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση αυξήθηκαν 50% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, έναντι 29% τον Απρίλιο και προς τις ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση 44%, από 19%.

Αύξηση 48,5% σημείωσαν τον Μάϊο οι εξαγωγές της Κίνας σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα πλέον των έξι ετών, καταδεικνύοντας ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη δεν επηρέασε ακόμα την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Την αύξηση ανακοίνωσαν σήμερα στο website τους τα τελωνεία της χώρας. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 48,3%, διατηρώντας το εμπορικό πλεόνασμα στα 19,53 δισ. δολάρια.

Τα σημερινά στοιχεία ενδέχεται να αποδειχθούν παροδική επιτυχία μετά τη χθεσινή προειδοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ ότι οι κίνδυνοι παγκοσμίως έχουν αυξηθεί σημαντικά και η κρίση στην Ευρώπη επηρεάζει το παγκόσμιο εμπόριο.

Στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης ο Shanghai Composite Index υποχώρησε 0,8% μετά την ανακοίνωση των στοιχείων και έκθεση που έδειξε αύξηση των τιμών ακινήτων με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό ρεκόρ τον τελευταίο μήνα. Οι μετοχές σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο εβδομάδων χθες, μετά την είδηση που μετέδωσε το Reuters αναφέροντας το ύψος της αύξησης των εξαγωγών σε συνδυασμό με μεγαλύτερη αύξηση των νέων δανείων από αυτήν που προέβλεπαν οι οικονομικοί αναλυτές.

Οι εξαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση αυξήθηκαν 50% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, έναντι 29% τον Απρίλιο και προς τις ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση 44%, από 19%.

Από τον Ιούλιο του 2008 το κινεζικό νόμισμα διατηρείται γύρω στα 6,83 ανά δολάριο, μετά την απελευθέρωσή του και ισχυροποίηση κατά 21% τα τρία τελευταία χρόνια. Αυτό βοήθησε σημαντικά τους εξαγωγείς και περιόρισε τη συρρίκνωση του παγκοσμίου εμπορίου, ενώ αύξησε την κριτική εκτός χώρας ότι η Κίνα παρέχει στις εταιρείες άδικη επιχορήγηση.

source: naftemporiki.gr

Ανώτερη των εκτιμήσεων η ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας


Ανώτερη των εκτιμήσεων η ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας

Με ταχύτερους ρυθμούς από ότι αναμενόταν «έτρεξε» η οικονομία της Ιαπωνίας κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθοδηγούμενη από τη βελτίωση της εικόνας του εξαγωγικού κλάδου και των καταναλωτικών δαπανών.



Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, το ιαπωνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση, έναντι εκτιμήσεων του προηγούμενου μήνα που έκαναν λόγο για αύξηση κατά 4,9%. Έναντι του προηγούμενου τριμήνου η ιαπωνική οικονομία ενισχύθηκε κατά 1,2%.

Να σημειωθεί ότι η ιαπωνική οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάπτυξης εδώ και τέσσερα συνεχή τρίμηνα, που έπονται της χειρότερης ύφεσης που γνώρισε η χώρα μεταπολεμικά.

source: reporter.gr

Ανοδικά, πάνω από τα 1,20 δολάρια, το ευρώ


Ανοδικά, πάνω από τα 1,20 δολάρια, το ευρώ

Ανοδικές τάσεις καταγράφει την Πέμπτη το ενιαίο νόμισμα, το οποίο διαπραγματεύεται άνω των 1,20 δολαρίων, «ψυχολογικό όριο» που έχασε για ακόμη μια φορά σε διάστημα μόλις λίγων ημερών αργά χθες το βράδυ. Αυτή την ώρα στα 1,2029 δολάρια το ευρώ κι ενώ οι φόβοι για την ευρωπαϊκή κρίση δηλώνουν πάντοτε παρόντες.



Οι επενδυτές έχουν στρέψει το βλέμμα τους στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει αργότερα σήμερα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ευρωπαϊκής τράπεζας. Η πλειοψηφία των αναλυτών προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει στο 1% το βασικό επιτόκιο.

«Τα κέρδη του ευρώ δεν πρόκειται να διατηρηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας» σημειώνει μερίδα dealers.

«Το ευρώ μπορεί να υποχωρήσει έως τα 1,18 δολάρια, εάν οι ανησυχίες για ενδεχόμενες χρεοκοπίες χωρών της Ευρωζώνης εξακολουθήσουν να τρομοκρατούν τους επενδυτές», δηλώνει ο Satoshi Okagawa της Sumitomo Mitsui Banking.

source: reporter.gr

Γερμανία: Στο 1,2% ο πληθωρισμός το Μάιο


Γερμανία: Στο 1,2% ο πληθωρισμός το Μάιο


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones)—Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία ενισχύθηκαν σε ποσοστό 0,1% το Μάιο, έναντι του Απριλίου και σε ποσοστό 1,2% ένανιτ της αντίστοιχης περσινής περιόδου, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η κρατική στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Τα στοιχεία ήταν ανάλογα των μέσων εκτιμήσεων αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

source: capital.gr

BP: "Βουλιάζει" στις αγορές, προσπαθεί να καθησυχάσει τους επενδυτές


BP: "Βουλιάζει" στις αγορές, προσπαθεί να καθησυχάσει τους επενδυτές

Η τραγωδία συνεχίζεται για το βρετανικό πετρελαϊκό κολοσσό BP, και δεν είναι ελληνική. Η μετοχή της εταιρείας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, σημειώνοντας πτώση 7% στο Λονδίνο, ενώ κατέρρευσε χθες σε ποσοστό 16% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, γεγονός που οδήγησε την αξία της σε χαμηλό 14 ετών.

Χθες η εταιρεία παραδέχτηκε πως το κόστος από τη διαρροή πετρελαίου ανέρχεται σε 1,43 δισ. δολάρια, ενώ Αμερικανοί πολιτικοί κλιμακώνουν τις πιέσεις προς τη διοίκηση της εταιρείας και ζητούν να αναλάβει τις ευθύνες της και το κόστος της καταστροφής.

Παρ’ όλα αυτά, η BP έδωσε στον τύπο ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη τη δραματική πτώση της μετοχής της. «Η εταιρεία δεν καταλαβαίνει το λόγο που δικαιολογεί τη συγκεκριμένη πορεία της μετοχής», ανέφερε η BP. «Επίσης, τα πάγιά μας είναι ισχυρά και μεγάλης αξίας, με πάνω από 18 εκατ. βαρέλια αποθεμάτων και 63 δισ. βαρέλια κοιτασμάτων στο τέλος του 2009», πρόσθεσε.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η πολιτική μανία επισκιάζει την οικονομική πραγματικότητα της διαρροής πετρελαίου. «Καθώς η πολιτική ρητορική και η μανία των ΜΜΕ εντείνεται, η BP συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στον περιορισμό της διαρροής», εκτιμά ο αναλυτής της JP Morgan Cazenove, Fred Lucas.

source: capital.gr

S&P: Η ελληνική χρεοκοπία δεν είναι αναπόφευκτη


S&P: Η ελληνική χρεοκοπία δεν είναι αναπόφευκτη

Ο επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων της Standard&Poor’s, David Beers, δήλωσε χθες σε ομιλία του σε επενδυτικό συνέδριο στο Λονδίνο, ότι η πτώχευση της Ελλάδας ή η διάσπαση της Ευρωζώνης δεν είναι αναπόφευκτα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Όπως είπε, οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έδωσαν το χρόνο που χρειάζεται η Ελλάδα ώστε να πείσει τις αγορές ότι βάζει σε τάξη τα δημοσιονομικά της προβλήματα.

«Δεν υπάρχει τίποτα αναπόφευκτο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώχευση της Ελλάδας βραχυπρόθεσμα», ανέφερε ο Beers. «Έτσι, η Ελλάδα έχει το χώρο και το χρόνο για να δείξει στις αγορές και στους ίδιους τους πολίτες της ότι εφαρμόζει ένα δημοσιονομικό πλάνο».

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η S&P δεν είναι το ίδιο απαισιόδοξη για την Ευρωζώνη, όσο κάποιοι στην αγορά. «Βρισκόμαστε σε μία ευαίσθητη περίοδο, στην οποία είναι πολύ εύκολο να είναι κάποιος εξαιρετικά απαισιόδοξος και, φυσικά, αν η S&P ασπαζόταν αυτό το βαθμό απαισιοδοξίας, οι αξιολογήσεις μας για την Ευρωζώνη θα ήταν ομοιόμορφα σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που βρίσκονται σήμερα».

Υπενθυμίζεται ότι σε δημοσκόπηση του Bloomberg, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν χθες, το 73% των αναλυτών και επενδυτών που συμμετείχαν θεωρούν πιθανή την πτώχευση της Ελλάδας, ενώ σε ποσοστό 41% θεωρούν πιθανή την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

source: capital.gr
Share |