Thursday, June 10, 2010

Μ. Βρετανία: Μειώθηκε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη το Μάιο



Μ. Βρετανία: Μειώθηκε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη το Μάιο



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Μειώθηκε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Μ. Βρετανία το Μάιο, επηρεασμένη αρνητικά από τις ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση κρατικού χρέους, σύμφωνα με δημοσκόπηση που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με το μηνιαίο βαρόμετρο της Lloyds TSB, Corporate Markets Business Barometer, η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων για τις προοπτικές στους επόμενους 12 μήνες μειώθηκε στο +31 το Μάιο από +42 τον Απρίλιο. Η πτώση οφείλεται στην ελληνική κρίση χρέους και στα σημάδια ότι το πρόβλημα εξαπλώνεται σε ολόκληρη της Ευρωζώνη.

Το ισοζύγιο αντανακλά τον αριθμό των επιχειρήσεων που αναφέρουν αύξηση της αισιοδοξίας σε σύγκριση με όσες κάνουν λόγο για μείωση.

«Η αισιοδοξία των επιχειρήσεων τροφοδοτείται από την επιτυχία της ευρύτερης οικονομίας», σχολίασε ο Trevor Wiiliams, επικεφαλής οικονομολόγος της Lloyds TSB Corporate Markets. «Τους τελευταίους μήνες, τα επίπεδα εμπιστοσύνης έχουν αρχίσει να ανακτούν το δρόμο της επιστροφής προς την ομαλότητα. Ωστόσο με τις οικονομικές συνθήκες να είναι ακόμη ευμετάβλητες, οι επιχειρήσεις είναι πολύ ευαίσθητες στις εξελίξεις που σημειώνονται ανά τον κόσμο».

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι οι βρετανικές επιχειρήσεις είναι επίσης λιγότερο αισιόδοξες για τις προοπτικές της ευρύτερης οικονομίας, αν και η εμπιστοσύνη παραμένει σημαντικά ισχυρότερη σε σύγκριση με το αποκορύφωμα της πρόσφατης ύφεσης.

Μόνο ο κλάδος των υπηρεσιών νιώθει μεγαλύτερη αισιοδοξία αναφορικά με τις προοπτικές του επόμενου έτους, με το ισοζύγιο να διαμορφώνεται στο +38, από +37 τη δημοσκόπηση του Απριλίου.

Στους υπόλοιπους κλάδους, το ισοζύγιο των αισιόδοξων επιχειρήσεων διανομής διαμορφώνεται στο +29 ενώ των βιομηχανικών στο +23, με πτώση από το +42 και +47 αντίστοιχα που εμφάνιζαν τον Απρίλιο, αναφορικά με την αισιοδοξία τους για τις προοπτικές στους επόμενους 12 μήνες.

source: capital.gr

No comments:

Share |