Thursday, June 10, 2010

BP: "Βουλιάζει" στις αγορές, προσπαθεί να καθησυχάσει τους επενδυτές


BP: "Βουλιάζει" στις αγορές, προσπαθεί να καθησυχάσει τους επενδυτές

Η τραγωδία συνεχίζεται για το βρετανικό πετρελαϊκό κολοσσό BP, και δεν είναι ελληνική. Η μετοχή της εταιρείας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, σημειώνοντας πτώση 7% στο Λονδίνο, ενώ κατέρρευσε χθες σε ποσοστό 16% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, γεγονός που οδήγησε την αξία της σε χαμηλό 14 ετών.

Χθες η εταιρεία παραδέχτηκε πως το κόστος από τη διαρροή πετρελαίου ανέρχεται σε 1,43 δισ. δολάρια, ενώ Αμερικανοί πολιτικοί κλιμακώνουν τις πιέσεις προς τη διοίκηση της εταιρείας και ζητούν να αναλάβει τις ευθύνες της και το κόστος της καταστροφής.

Παρ’ όλα αυτά, η BP έδωσε στον τύπο ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη τη δραματική πτώση της μετοχής της. «Η εταιρεία δεν καταλαβαίνει το λόγο που δικαιολογεί τη συγκεκριμένη πορεία της μετοχής», ανέφερε η BP. «Επίσης, τα πάγιά μας είναι ισχυρά και μεγάλης αξίας, με πάνω από 18 εκατ. βαρέλια αποθεμάτων και 63 δισ. βαρέλια κοιτασμάτων στο τέλος του 2009», πρόσθεσε.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η πολιτική μανία επισκιάζει την οικονομική πραγματικότητα της διαρροής πετρελαίου. «Καθώς η πολιτική ρητορική και η μανία των ΜΜΕ εντείνεται, η BP συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στον περιορισμό της διαρροής», εκτιμά ο αναλυτής της JP Morgan Cazenove, Fred Lucas.

source: capital.gr

No comments:

Share |