Wednesday, February 23, 2011

Στα $99 το αργό στη Νέα Υόρκη, στα $111 το Brent


Στα $99 το αργό στη Νέα Υόρκη, στα $111 το Brent


Συνεχίζει να κινείται ανοδικά στη Νέα Υόρκη το αργό ξεπερνώντας και τα 97 δολ. το βαρέλι εν μέσω ανησυχιών ότι η λιβυκή κρίση και οι πολιτικές αναταραχές σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και Β. Αφρικής θα μπορούσαν να διακόψουν την ομαλή τροφοδοσία των αγορών.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Απριλίου κερδίζει 4,03 δολ. ή 4,22% στα 99,45 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το συμβόλαιο σημείωσε άλμα 6% στις χθεσινές συναλλαγές, ενώ το συμβόλαιο του Μαρτίου που έληξε χθες κέρδισε 8,6%.

Το αργό τύπου Brent παραδόσεως Απριλίου κερδίζει 5,24% στα 111,32 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures exchange.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη προκαλούν διεθνή ανησυχία. Η κατάσταση στη χώρα παραμένει εκτός ελέγχου μετά τη χθεσινή άρνηση του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι να αποχωρήσει από την εξουσία.

Αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές στο Τομπρούκ και τη Βεγγάζη υποστηρίζουν ότι ελέγχουν όλες τις πόλεις της ανατολικής Λιβύης. Την ίδια στιγμή ξένα πρακτορεία αναφέρουν ότι μονάδες του στρατού έχουν αποσκιρτήσει και έχουν ενωθεί με τους διαδηλωτές.

Οι εξαγωγές πετρελαίου της χώρας φτάνουν τα 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ωστόσο με τα λιμάνια κλειστά οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα διακοπεί το μεγαλύτερο μέρος ή και το σύνολο των εξαγωγών.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ είναι σε θέση να αυξήσει την παραγωγή του προκειμένου να καλύψει πιθανές ελλείψεις από τη Λιβύη. Η Σαουδική Αραβία μπορεί να καλύψει την παραγωγή της Λιβύης ωστόσο οι αγορές φαίνεται να ανησυχούν για το φαινόμενο του ντόμινο, με τις αναταραχές να εξαπλώνονται και σε άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες.

Nomura: Στα $220 το αργό αν σταματήσει η παραγωγή σε Λιβύη και Αλγερία

Η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να κορυφωθεί στα 220 δολ. το βαρέλι αν σταματήσει η παραγωγή στη Λιβύη και την Αλγερία λόγω του χάους που επικρατεί στην περιοχή, αναφέρουν αναλυτές της Nomura.

Η εταιρεία κάνει σύγκριση της τρέχουσας κατάστασης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική με τον Πόλεμο του Κόλπου του 1990-91 σημειώνοντας ότι εκείνη την περίοδο οι τιμές σημείωσαν άνοδο 130% σε διάστημα δύο μηνών.

"Με την υπόθεση ότι οι τιμές θα σημειώσουν παρόμοια άνοδο, θα μπορούσαμε να δούμε τα 200 δολ. εφόσον σταματήσουν την παραγωγή τους η Λιβύη και η Αλγερία. Ενδεχομένως η εκτίμηση αυτή να είναι υποτιμημένη καθώς το 1990-91 δεν είχαν εκδηλωθεί σε μεγάλο βαθμό κερδοσκοπικές κινήσεις", αναφέρουν οι αναλυτές της Nomura.

Σημειώνουν ταυτόχρονα ότι η ζήτηση υποχώρησε μόλις 1,7% την περίοδο που οι τιμές είχαν κορυφωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Το πετρέλαιο "δοκιμάζει" τις αντοχές της παγκόσμιας οικονομίας

Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να "αντέξει" την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, αποτέλεσμα των αναταραχών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, στο βαθμό που η άνοδος αυτή θα αποδειχθεί βραχύβια, δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, John Lipsky, σε εμφάνισή του στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Είναι απίθανο να δούμε ουσιαστική αλλαγή στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας» δήλωσε, προβλέποντας ότι η μέση τιμή του πετρελαίου το 2011 θα διαμορφωθεί κοντά στα 95 δολάρια το βαρέλι και ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο 4,4%.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα σχόλια των Deutsche Bank και Bank of America Merrill Lynch. Σύμφωνα με τη DB, αν και μία άνοδος των τιμών του πετρελαίου κατά 10 δολάρια/ βαρέλι «αφαιρεί» 0,5% από το ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ κάθε δύο χρόνια, η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 3,8%, σχεδόν 1% περισσότερο σε σχέση με το 2010.

«Οι οικονομίες είναι ευαίσθητες απέναντι στις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου, αλλά προς το παρόν τόσο η επιχειρηματική όσο και η καταναλωτική εμπιστοσύνη δείχνουν σχετικά ανθεκτικές» σχολίασε ο αναλυτής της Deutsche Bank στο Λονδίνο, Michael Lewis, εκτιμώντας ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό άνω του 4%, για δεύτερο διαδοχικό έτος.

Σε έκθεσή της η Goldman Sachs προβλέπει ότι η τιμή του brent θα βρεθεί στα επίπεδα των 105-110 δολαρίων το βαρέλι μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, ενώ δεν αποκλείει άνοδο των τιμών του πετρελαίου σε νέα επίπεδα-ρεκόρ, σε περίπτωση που οι αναταραχές επεκταθούν σε μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Σαουδική Αραβία.

Τόσο η Deutsche Bank όσο και η BofA Merrill Lynch εκτιμούν ότι απειλή για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα τεθεί αν οι τιμές του πετρελαίου ενισχυθούν και παραμείνουν κοντά στα 120 δολάρια.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι οικονομίες το ίδιο ασφαλείς απέναντι στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Σύμφωνα με τους αναλυτές της BofA Merrill Lynch, η Τουρκία, οι λεγόμενες «περιφερειακές» οικονομίες της Ευρώπης, η Ινδία, η Νότια Κορέα και η Ινδονησία θα αρχίσουν να «υποφέρουν» από μία άνοδο των τιμών στα 110-120 δολάρια/ βαρέλι, ενώ μία άνοδος σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα θα αρχίσει να πιέζει οικονομίες όπως της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και της Κίνας.

Στο ενδεχόμενο ανόδου των τιμών του πετρελαίου στα 120 δολάρια εστιάζει το ενδιαφέρον του και ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley για την Ασία, Jonathan Garner. Όπως δήλωσε από το Χονγκ Κονγκ, "αν η τιμή του πετρελαίου δείξει ότι μπορεί να παραμείνει πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι, τότε θα έχουμε σημαντική υστέρηση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη σε σχέση με τις μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων".


source: capital.gr

FDIC: Απειλείται με κατάρρευση το 12% των αμερικανικών τραπεζών


FDIC: Απειλείται με κατάρρευση το 12% των αμερικανικών τραπεζών

Ποσοστό ίσο με 12% των αμερικανικών τραπεζών απειλείται με κατάρρευση, εκτιμά η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC). Οι 884 τράπεζες από τις συνολικά 7.657 τράπεζες στις ΗΠΑ παρέμειναν στον "προβληματικό κατάλογο " στα τέλη Δεκεμβρίου, έναντι 860 τραπεζών στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο αριθμός των τραπεζών που κατέρρευσαν το 2010 έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών καθώς συνολικά 157 τραπεζικά ιδρύματα έβαλαν «λουκέτο». Από την αρχή του 2011 έχουν χρεοκοπήσει 22 τράπεζες. Τα κέρδη του κλάδου το τέταρτο τρίμηνο ανήλθαν σε 21,7 δισ. δολ. έναντι ζημιών 1,8 δισ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010 και κερδών 24,7 δισ. δολ. το τρίτο τρίμηνο.

source: reporter.gr

Reuters: Έντονο ενδιαφέρον για τις τράπεζες RBS και Lloyds Banking Group δείχνει το Κατάρ


Reuters: Έντονο ενδιαφέρον για τις τράπεζες RBS και Lloyds Banking Group δείχνει το Κατάρ

Επενδυτικό ενδιαφέρον στις μερικώς αποκρατικοποιημένες τράπεζες της Βρετανίας RBS και Lloyds Banking Group φαίνεται πως δείχνει το Κατάρ, όπως φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.



«Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε επένδυση στη Μ. Βρετανία και έχουμε συζητήσει κάποιες επιλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Σεΐχης Hamad bin Jassim bin Jabr al-Thani. «Είμαστε σε θέση και θα συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε συζητήσεις», συμπλήρωσε ο Καταριανός πρωθυπουργός.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Απροσδόκητη άνοδος στις μεταπωλήσεις κατοικιών τον Ιανουάριο


ΗΠΑ: Απροσδόκητη άνοδος στις μεταπωλήσεις κατοικιών τον Ιανουάριο


Απροσδόκητη άνοδο σημείωσαν τον Ιανουάριο οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές σημείωσαν νέα πτώση για να διαμορφωθούν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα.

Η ζήτηση για μεταχειρισμένες κατοικίες αυξήθηκε κατά 2,7% στο εποχικό προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 5,36 εκατ. τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η National Association of Realtors.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για υποχώρηση των πωλήσεων κατά 0,8% στο ετήσιο μέγεθος των 5,25 εκατ.

Την ίδια στιγμή η μέση τιμή πώλησης για μεταχειρισμένες κατοικίες υποχώρησε στα 158.800 δολ. ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2002.



source: capital.gr

Άλμα σε Alpha και Eurobank εν μέσω φημών για ...deal – Παρέμβαση στην αγορά από J P Morgan, Citigroup



Άλμα σε Alpha και Eurobank εν μέσω φημών για ...deal – Παρέμβαση στην αγορά από J P Morgan, Citigroup - Αναμονή στα ομόλογα spreads 842 μ.β. και CDS 930 μ.β.

Mεγάλη αντίδραση καταγράφεται μεταξύ της Alpha bank και της Eurobank με κέρδη 6% με 7% εν μέσω φημών ότι επίκειται deal μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι ξένοι προβαίνουν σε αλληλοδιαδοχικές κινήσεις αγοραπωλησιών ενώ οι σύμβουλοι της Εθνικής και της Alpha bank να διαδραματίζουν ένα ρόλο στην διαμόρφωση των νέων ισορροπιών.
Σημειώνεται ότι οι σύμβουλοι της Alpha είναι η Citigroup και η J P Morgan και της Εθνικής η Bank of America Merrill Lynch και η Morgan Stanley.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη δεν μπορεί να αλλάξει η βραχυχρόνια τάση που παραμένει πτωτική για 3 λόγους.
1)Ακόμη η αγορά είναι επηρεασμένη από τις εξελίξεις περί την Εθνική και Alpha bank. Ανατροπή σκηνικού μπορεί να υπάρξει μόνο αν η Εθνική επανέλθει με βελτιωμένη προσφορά ή με επιθετική εξαγορά αλλά θα χρειασθεί να πάρει το πράσινο φως από την Κυβέρνηση. Ωστόσο οι νέες φήμες για deal μεταξύ Alpha και Eurobank αναζοπυρώνουν το ενδιαφέρον.

2)Οι ευρύτερες γεωπολιτικές αναταράξεις στο μουσουλμανικό τόξο προκαλούν κραδασμούς.
3)Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να λησμονείται ο βασικός λόγος της ελληνικής κρίσης το χρέος το οποίο θα τορπιλίζει την πορεία της οικονομίας.
Σε ένα τέτοιο ασταθές περιβάλλον είναι προφανές ότι το ΧΑ περισσότερο θα αναζητήσει νέα επίπεδα ισορροπίας.
Σήμερα αρχικά σημειώθηκε αντίδραση στο ΧΑ το οποίο κατέγραφε κέρδη έως 1,3% για να υποχωρήσει στην συνέχεια στις 1605 μονάδες και εν συνεχεία να επανακάμψει με κέρδη 1,2% στις 1639 μονάδες.
Οι τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν μεικτή εικόνα με αιχμή του δόρατος την Eurobank η οποία ανακοινώνει αύριο αποτελέσματα χρήσης 2010 και εν μέσω φημών ότι συζητά με την Alpha bank

Η μετοχή στο +6,5% στα 4,90 ευρώ.
Η Alpha ενισχύεται στα 5,20 ευρώ με άνοδο 6% και την κεφαλαιοποίηση στα 2,7 ευρώ.
Η Εθνική με απώλειες 1,08% στα 7,35 ευρώ.
Ανοδικά και η Marfin που σήμερα εισήγαγε προς διαπραγμάτευση τις μετοχές που προήλθαν από την αύξηση κεφαλαίου στα 1,08 ευρώ η μετοχή.
Οι μετοχές που ξεχωρίζουν σήμερα η MIG με κέρδη 5%, το ΤΤ με άνοδο 7%.
Oι κινήσεις των ξένων πιο περιορισμένες σήμερα.
Στην Εθνική κίνηση 80 χιλ μετοχών από την Citigroup και 350 χιλ από την J P Morgan.
Στην Alpha bank κινήσεις 60 χιλ μετοχών από την HSBC και 800 χιλ από την Citigroup.
Στην Eurobank 60 χιλ από την HSBC περίπου 180 χιλ από την Credit Suisse και 220 χιλ μετοχές από την Goldman Sachs.
Στην Πειραιώς η HSBC 370 χιλ μετοχές και 180 χιλ η Credit Suisse.

Σταθεροποίηση στα ομολόγα

Από νωρίς το πρωί τα CDS έδωσαν την σημερινή τάση. Μειώθηκαν ένδειξη ότι οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής. Το ελληνικό CDS στην 5ετία στις 910 μονάδες βάσης, ωστόσο προς το μεσημέρι άλλαξε εκ νέου η κατάσταση και το CDS διαμορφώθηκε στις 930 μ.β. καταγράφοντας αύξηση.
Στην Πορτογαλία 485 μ.β. στην Ισπανία 263 μονάδες βάσης και στην Ιρλανδία 600 μονάδες βάσης.
Τα spreads χωρίς ακρότητες στις 842 μονάδες βάσης στην Ελλάδα σταθεροποιητικά.
Το ευρώ επίσης κινείται ανοδικά στα 1,3720 δολάρια. Μια διάσπαση των 1,3750 δολαρίων θα επιτρέψει στο ευρώ να αναρριχηθεί έως τα 1,3860 δολάρια.

source: bankingnews.gr

Ιαπωνία: Εμφάνισε για πρώτη φορά εμπορικό έλλειμμα σε διάστημα 22 μηνών


Ιαπωνία: Εμφάνισε για πρώτη φορά εμπορικό έλλειμμα σε διάστημα 22 μηνών


Έλλειμμα για πρώτη φορά σε διάστημα 22 μηνών εμφάνισε τον Ιανουάριο η Ιαπωνία στο εμπορικό της ισοζύγιο λόγω των πιο αδύναμων σε σχέση με τις εκτιμήσεις εξαγωγές και της απότομης αύξησης των εισαγωγών, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ιαπωνικής κυβέρνησης, οι εξαγωγές τον Ιανουάριο ενισχύθηκαν 1,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Ήταν ο 14ος διαδοχικός μήνας κατά τον οποίο η Ιαπωνία εμφάνισε αύξηση των εξαγωγών αλλά πολύ μικρότερη σε σχέση με αυτήν της τάξης του 7,4% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών της χώρας απέδωσαν τα αποτελέσματα αυτά, εν μέρει, στη μικρότερη αύξηση των εξαγωγών προς την Κίνα που διαμορφώθηκε στο 1% συγκριτικά με την αύξηση του 20,1% που είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο. Οι εξαγωγές προς ολόκληρη την Ασία αυξήθηκαν κατά μόλις 0,4%. Το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας απέδωσε τη μείωση των εξαγωγών προς την Κίνα στην εορταστική περίοδο λόγω του Νέου Σεληνιακού ‘Έτους στην χώρα όπου οι περισσότερες επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές.

Στο μεταξύ, οι εισαγωγές της Ιαπωνίας ενισχύθηκαν κατά 12,4% κυρίως λόγω της απότομης αύξησης στις τιμές των εισαγόμενων πρώτων υλών. Η κυβέρνησης ανέφερε ότι οι τιμή του εισαγόμενου αργού πετρελαίου ενισχύθηκε κατά 10,6%, ενώ οι τιμές των προϊόντων που συνδέονται με αυτό αυξήθηκαν κατά 38,5%.

Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η Ιαπωνία είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο του «στασιμοπληθωρισμού» καθώς οι αυξανόμενες τιμές των εισαγόμενων πρώτων υλών θα πλήξουν την οικονομία της χώρας.



source: capital.gr

Nasdaq mulls NYSE bid


Nasdaq mulls NYSE bid


NEW YORK/TORONTO (Reuters) - Nasdaq OMX Group Inc could launch a rival bid for NYSE Euronext to avoid being left out of a global merger frenzy among exchanges, a source said.

This is one option Nasdaq, valued at $5.7 billion, is considering as a spate of deals shakes up a global industry under intense cost pressure from upstart electronic rivals.

Looking to press home a merger between Toronto market operator TMX Group Inc and the London Stock Exchange, the head of TMX warned Canadian lawmakers opposed to the tie up that the country risked damaging its free-trade credentials if it blocked the agreed deal.

TMX Chief Executive Thomas Kloet told Reuters in an interview he was taking political opposition to a deal "very seriously."

Even so, he said Canada was putting its reputation on free trade and competition on the line as it considers a proposal to create a transatlantic operator worth $7 billion in market value and the world's fifth-largest exchange ranked by trading volume.

"One of the things Canada has to make sure to consider as it goes through this is what if it says no," Kloet said.

While the agreed merger of LSE and TMX has piqued the interest of industry experts, the merger talks between Deutsche Boerse and NYSE Euronext is drawing comparisons with the Chicago Mercantile Exchange (CME), the world's biggest derivatives marketplace.

Nasdaq focuses on intensely competitive, low-margin equities trading, so may feel vulnerable to more price-competitive exchanges that could result from the wave of merger plans.

A source familiar with the matter told Reuters that Nasdaq's alternatives include the possibility of tying up with IntercontinentalExchange Inc or CME to wrest NYSE Euronext out of its planned $10.2 billion takeover by Deutsche Boerse.

The source asked to remain anonymous because the talks are private.

The Wall Street Journal said Nasdaq may also consider selling itself or buying another competitor if it is unable to compete with Deutsche Boerse on the NYSE deal. A Nasdaq spokesman was not available to comment.

NYSE Euronext and Deutsche Boerse dominate futures and options on European bonds, shares and rates, with Deutsche Boerse's Eurex unit focused on the long end of the interest rate curve and NYSE Euronext's Liffe unit on the short end.

The Deutsche Boerse-NYSE Euronext merger would give the combination annual trading volume exceeding $20 trillion but to succeed it needs approval from a host of regulators.

A $7.9 billion bid by Singapore Exchange for the Australia stock exchange operator ASX Ltd late last year kicked off a wave of industry consolidation last seen just before the global financial crisis.

source: reuters.com

ΗΠΑ: Δικαίωση της Barclays στη μήνυση από Lehman Brothers


ΗΠΑ: Δικαίωση της Barclays στη μήνυση από Lehman Brothers

Απαλλακτική ήταν η απόφαση του πτωχευτικού δικαστηρίου του Μανχάταν των ΗΠΑ για την Barclays PLC στη μήνυση που είχε καταθέσει εναντίον της η Lehman Brothers Holdings.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Lehman είχε υποβάλει μήνυση κατά της βρετανικής τράπεζας, ζητώντας αποζημίωση δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την κατηγορία πως είχε διαπραγματευτεί μυστικά έκπτωση στην αγορά της χρηματιστηριακής της μονάδας το 2008.

Στην απόφασή του ο δικαστής James Peck αναφέρει πως αν και η πώληση της Lehman στην Barclays ήταν “ατελής”, τα στοιχεία δεν τον έπεισαν να την επανεξετάσει επιδικάζοντας αποζημίωση στην πρώτη.

Η Lehman υποστήριζε συγκεκριμένα, πως όταν η Barclays οριστικοποιούσε την αγορά της χρηματιστηριακής της κατάφερε να αποκτήσει περισσότερα περιουσιακά στοιχεία διαπραγματευόμενη παράλληλα με ορισμένα στελέχη της έκπτωση 5 δισ. δολ. Η Lehman υποστήριξε πως οι αντιπρόσωποί της δεν πληροφορηθήκαν για την έκπτωση ζητώντας αποζημίωση 11 δισ. δολ.



source: capital.gr

Ντεμπούτο για 488 εκ. μετοχές Marfin


Ντεμπούτο για 488 εκ. μετοχές Marfin

Αρχίζει σήμερα η διαπραγμάτευση 488,2 εκ. μετοχών της Marfin οι οποίες προέκυψαν από την εξάσκηση 976,3 εκ. rights της τράπεζας.

Οι μετοχές θα ενσωματωθούν στο ήδη εισηγμένο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, το οποίο θα ανέλθει σε 1.464.502.812 μετοχές.

Η Marfin ανακοίνωσε στις 14 Φεβρουαρίου την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου συνολικού ύψους €488,2 εκ.

Η έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών γίνεται κάτω από δύσκολες χρηματιστηριακές συνθήκες λόγω των τραπεζικών εξελίξεων στην Ελλάδα και των πολιτικών δεδομένων που διαμορφώνονται στη Λιβύη.

Η μετοχή της Marfin έχασε χθες 6% της χρηματιστηριακής της αξίας υποχωρώντας στο €1,07.

Οι μετοχές που προέκυψαν από τα rights εκδόθηκαν στο €1.

source: stockwatch.com.cy

Γιατί "όρθωσε τείχη" η Alpha Bank


Γιατί "όρθωσε τείχη" η Alpha Bank


Τους λόγους που κρύβονται πίσω από την αποτυχημένη επαναπροσέγγιση Alpha Bank και Εθνικής αναζητά η αγορά, με τις τελευταίες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για λάθος τρόπο προσέγγισης της διοίκησης της Alpha Bank.

Παρά το γεγονός ότι επανειλημμένως η Εθνική Τράπεζα τόνισε τον φιλικό χαρακτήρα της προτεινόμενης συγχώνευσης, στα επιχειρήματα που συνοδεύουν την απόρριψη της πρότασης από πλευράς Alpha Bank άρχισε να προβάλλεται από χθες αυτό της λάθος προσέγγισης της διοίκησης της τράπεζας.

Πηγές της αγοράς με γνώση του παρασκηνίου στις συζητήσεις Εθνικής – Alpha και μακρόχρονη εμπειρία στις εξαγορές και συγχωνεύσεις, ανέφεραν στο Capital.gr ότι η διαδικασία κινήθηκε περισσότερο μέσω συμβούλων, γεγονός που «αφαίρεσε πόντους» από την πρόταση της Εθνικής, κάνοντάς την να μην διαφέρει, παρά τις καλές προθέσεις, από μία επιθετική κίνηση.

Την ίδια στιγμή, μεγάλο ρόλο στην «οπισθοχώρηση» της Alpha Bank έπαιξε η προοπτική σημαντικών επιπτώσεων από μία συγχώνευση στο σκέλος της απασχόλησης του ανθρώπινου δυναμικού. Υπενθυμίζεται ότι ο σύλλογος των εργαζομένων της Alpha Bank είχε «φρενάρει», όχι βεβαίως μόνο αυτός, την πρώτη απόπειρα «γάμου» Alpha Bank – Εθνικής Τράπεζας το 2001. Στην παρούσα φάση, τις ενστάσεις των εργαζομένων στο επιχειρούμενο deal δέχτηκε και η Εθνική Τράπεζα, όχι μόνο από τον ίδιο το σύλλογο των εργαζομένων της, αλλά και από την ΟΤΟΕ που, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμαρτυρήθηκε εντόνως για το ότι δεν είχε καμία ενημέρωση για τις συζητήσεις που διεξάγονταν μεταξύ των δύο τραπεζών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο ανωτέρω λόγοι και δευτερευόντως ένα επιθυμητό υψηλότερο τίμημα από την Εθνική ή οι φόβοι για την επιβάρυνση της Alpha Bank με μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων, κρύβονται πίσω από το «όχι» της Alpha Bank.

Ερωτώμενoi να σχολιάσουν την έκβαση των συζητήσεων Εθνικής – Alpha τραπεζίτες από τον ανταγωνισμό αναφέρουν στο Capital.gr ότι οι συγχωνεύσεις στον κλάδο θα είναι φέτος αναπόφευκτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, παρά την επισήμανση της Alpha Bank ότι πορεύεται αυτόνομα, φαίνεται πως η τράπεζα έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τη Eurobank. Την ίδια στιγμή, η Εθνική φαίνεται πως δεν θα εγκαταλείψει εύκολα το σχέδιο απόκτησης της Alpha Bank, το οποίο έχει μελετηθεί εις βάθος.

Επισημαίνοντας ότι το μείζον είναι να ανοίξει, έστω και δειλά, η διατραπεζική αγορά για τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών, τραπεζίτες εκτιμούν ότι εφόσον φανεί στο β΄ τρίμηνο του έτους πως επιτυγχάνονται οι στόχοι του μνημονίου, «θα συζητηθεί σοβαρά η... γεωμετρική αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Στο θέμα των τραπεζικών συγχωνεύσεων επανήλθε χθες, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος. Διευκρινίζοντας ότι δεν αφήνει κανέναν υπαινιγμό για την πρόταση συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας προς την Alpha Bank, ο κ. Προβόπουλος επισήμανε ότι οι συγχωνεύσεις πετυχαίνουν σημαντικές συνέργειες αν είναι καλά σχεδιασμένες και αν γίνονται με φιλικό τρόπο.



source: capital.gr

Σε υψηλά 7 εβδομάδων ο χρυσός και 31 ετών το ασήμι


Σε υψηλά 7 εβδομάδων ο χρυσός και 31 ετών το ασήμι

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά εβδομάδων βρέθηκε ο χρυσός, στον απόηχο των ολοένα και εντεινόμενων αναταραχών στη Λιβύη και των ανησυχιών επέκτασης των επεισοδίων και των διαδηλώσεων και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Παραδοσιακά, σε περιόδους πολιτικών, κοινωνικών και στρατιωτικών αναταραχών, η στροφή των επενδυτών προς τα βασικά μέταλλα γίνεται πιο έντονη.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του χρυσού έκλεισαν με κέρδη 12,50 δολάρια ή 0,9% στα 1.401,10 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι κέρδισε 1,8% στα 32,86 δολάρια, φτάνοντας σε νέα υψηλά 31 ετών.

Η κατάσταση στη Λιβύη έχει ξεφύγει του ελέγχου μετά και το νέο διάγγελμα του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος αρνήθηκε να παραιτηθεί, κι ενώ έχει «χωριστεί» σε δύο στρατόπεδα, με το σκηνικό να θυμίζει κάτι από «εμφύλιο πόλεμο». Ενώ οι συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τους 200, οι ανησυχίες για εξάπλωση της εν λόγω κρίσης και σε άλλα μέτωπα στη Μέση Ανατολή ολοένα και εντείνονται. Ο «κλήρος» πέφτει στη Σαουδική Αραβία, γεγονός που δικαιολογεί τους φόβους για ενδεχόμενη διακοπή στην παραγωγή και προμήθεια αργού από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής.

source: reporter.gr

Αλμα 8,6% για το αργό - Διόρθωσε σήμερα το brent


Αλμα 8,6% για το αργό - Διόρθωσε σήμερα το brent

Ξεπέρασε το 8% η άνοδος του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, υπό τη σκιά των αυξανόμενων αναταραχών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, οι οποίες οδήγησαν το αργό στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 μηνών. Το νέο διάγγελμα του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν παραιτείται ενίσχυσαν το αίσθημα της αβεβαιότητας σχετικά με την ομαλή ροή του «μαύρου χρυσού» στην παγκόσμια οικονομία.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του αργού έκλεισαν με κέρδη 8,6% στα 93.57 δολάρια το βαρέλι, ενώ το brent βρέθηκε στα 105,58 δολάρια διορθώνοντας σήμερα κατά 1,7%, μετά το «ξέφρενο» ράλι των τελευταίων ημερών.

Στο Διεθνές φόρουμ της Ενέργειας συμμετέχουν πλέον η Ρωσία, η Βραζιλία, η Κίνα, το Μεξικό μαζί με κάποιες άλλες ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του φόρουμ εκφράστηκε ζωηρή ανησυχία γιά τα τρέχοντα προβλήματα στη Λιβύη, αλλά και γιά τα 'παιχνίδια' των κερδοσκόπων, με αφετηρία αυτήν την πραγματικότητα.

Δεν αποκλείστηκε από τους σύνεδρους να συγκληθεί εκτάκτως κι ο ΟΠΕΚ, γιά να εξετάσει την παρούσα κατάσταση, ενώ αναγγέλθηκε από το Ριάντ και "πλειάδα διμερών επαφών, ανάμεσα στους πετρελαιοπαραγωγούς".

Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία, πρώτη παραγωγός πετρελαίου διεθνώς, κατέστησε σαφές ότι μετά τις ταραχές στη Λιβύη, "η ίδια δεν προτίθεται να επιτρέψει μία απότομη άνοδο της τιμής του προϊόντος στις διεθνείς αγορές, αυξάνοντας τουλάχιστον τη δική της παραγωγή αμέσως". Εξ άλλου σαουδαραβική πηγή, μιλώντας ανώνυμα, προέτρεψε τους καταναλωτές να είναι ήρεμοι, αναφέροντας: "μην πανικοβάλεστε, είναι το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε, όταν το σπίτι σας φλέγεται".

Ο υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθησύχασε λέγοντας "αν παραστεί ανάγκη, όλοι μαζί θα χειριστούμε αυτήν την έκτακτη κατάσταση".

source: reporter.gr
Share |