Wednesday, February 23, 2011

Στα $99 το αργό στη Νέα Υόρκη, στα $111 το Brent


Στα $99 το αργό στη Νέα Υόρκη, στα $111 το Brent


Συνεχίζει να κινείται ανοδικά στη Νέα Υόρκη το αργό ξεπερνώντας και τα 97 δολ. το βαρέλι εν μέσω ανησυχιών ότι η λιβυκή κρίση και οι πολιτικές αναταραχές σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και Β. Αφρικής θα μπορούσαν να διακόψουν την ομαλή τροφοδοσία των αγορών.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Απριλίου κερδίζει 4,03 δολ. ή 4,22% στα 99,45 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το συμβόλαιο σημείωσε άλμα 6% στις χθεσινές συναλλαγές, ενώ το συμβόλαιο του Μαρτίου που έληξε χθες κέρδισε 8,6%.

Το αργό τύπου Brent παραδόσεως Απριλίου κερδίζει 5,24% στα 111,32 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures exchange.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη προκαλούν διεθνή ανησυχία. Η κατάσταση στη χώρα παραμένει εκτός ελέγχου μετά τη χθεσινή άρνηση του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι να αποχωρήσει από την εξουσία.

Αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές στο Τομπρούκ και τη Βεγγάζη υποστηρίζουν ότι ελέγχουν όλες τις πόλεις της ανατολικής Λιβύης. Την ίδια στιγμή ξένα πρακτορεία αναφέρουν ότι μονάδες του στρατού έχουν αποσκιρτήσει και έχουν ενωθεί με τους διαδηλωτές.

Οι εξαγωγές πετρελαίου της χώρας φτάνουν τα 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ωστόσο με τα λιμάνια κλειστά οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα διακοπεί το μεγαλύτερο μέρος ή και το σύνολο των εξαγωγών.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ είναι σε θέση να αυξήσει την παραγωγή του προκειμένου να καλύψει πιθανές ελλείψεις από τη Λιβύη. Η Σαουδική Αραβία μπορεί να καλύψει την παραγωγή της Λιβύης ωστόσο οι αγορές φαίνεται να ανησυχούν για το φαινόμενο του ντόμινο, με τις αναταραχές να εξαπλώνονται και σε άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες.

Nomura: Στα $220 το αργό αν σταματήσει η παραγωγή σε Λιβύη και Αλγερία

Η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να κορυφωθεί στα 220 δολ. το βαρέλι αν σταματήσει η παραγωγή στη Λιβύη και την Αλγερία λόγω του χάους που επικρατεί στην περιοχή, αναφέρουν αναλυτές της Nomura.

Η εταιρεία κάνει σύγκριση της τρέχουσας κατάστασης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική με τον Πόλεμο του Κόλπου του 1990-91 σημειώνοντας ότι εκείνη την περίοδο οι τιμές σημείωσαν άνοδο 130% σε διάστημα δύο μηνών.

"Με την υπόθεση ότι οι τιμές θα σημειώσουν παρόμοια άνοδο, θα μπορούσαμε να δούμε τα 200 δολ. εφόσον σταματήσουν την παραγωγή τους η Λιβύη και η Αλγερία. Ενδεχομένως η εκτίμηση αυτή να είναι υποτιμημένη καθώς το 1990-91 δεν είχαν εκδηλωθεί σε μεγάλο βαθμό κερδοσκοπικές κινήσεις", αναφέρουν οι αναλυτές της Nomura.

Σημειώνουν ταυτόχρονα ότι η ζήτηση υποχώρησε μόλις 1,7% την περίοδο που οι τιμές είχαν κορυφωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Το πετρέλαιο "δοκιμάζει" τις αντοχές της παγκόσμιας οικονομίας

Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να "αντέξει" την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, αποτέλεσμα των αναταραχών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, στο βαθμό που η άνοδος αυτή θα αποδειχθεί βραχύβια, δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, John Lipsky, σε εμφάνισή του στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Είναι απίθανο να δούμε ουσιαστική αλλαγή στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας» δήλωσε, προβλέποντας ότι η μέση τιμή του πετρελαίου το 2011 θα διαμορφωθεί κοντά στα 95 δολάρια το βαρέλι και ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο 4,4%.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα σχόλια των Deutsche Bank και Bank of America Merrill Lynch. Σύμφωνα με τη DB, αν και μία άνοδος των τιμών του πετρελαίου κατά 10 δολάρια/ βαρέλι «αφαιρεί» 0,5% από το ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ κάθε δύο χρόνια, η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 3,8%, σχεδόν 1% περισσότερο σε σχέση με το 2010.

«Οι οικονομίες είναι ευαίσθητες απέναντι στις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου, αλλά προς το παρόν τόσο η επιχειρηματική όσο και η καταναλωτική εμπιστοσύνη δείχνουν σχετικά ανθεκτικές» σχολίασε ο αναλυτής της Deutsche Bank στο Λονδίνο, Michael Lewis, εκτιμώντας ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό άνω του 4%, για δεύτερο διαδοχικό έτος.

Σε έκθεσή της η Goldman Sachs προβλέπει ότι η τιμή του brent θα βρεθεί στα επίπεδα των 105-110 δολαρίων το βαρέλι μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, ενώ δεν αποκλείει άνοδο των τιμών του πετρελαίου σε νέα επίπεδα-ρεκόρ, σε περίπτωση που οι αναταραχές επεκταθούν σε μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Σαουδική Αραβία.

Τόσο η Deutsche Bank όσο και η BofA Merrill Lynch εκτιμούν ότι απειλή για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα τεθεί αν οι τιμές του πετρελαίου ενισχυθούν και παραμείνουν κοντά στα 120 δολάρια.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι οικονομίες το ίδιο ασφαλείς απέναντι στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Σύμφωνα με τους αναλυτές της BofA Merrill Lynch, η Τουρκία, οι λεγόμενες «περιφερειακές» οικονομίες της Ευρώπης, η Ινδία, η Νότια Κορέα και η Ινδονησία θα αρχίσουν να «υποφέρουν» από μία άνοδο των τιμών στα 110-120 δολάρια/ βαρέλι, ενώ μία άνοδος σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα θα αρχίσει να πιέζει οικονομίες όπως της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και της Κίνας.

Στο ενδεχόμενο ανόδου των τιμών του πετρελαίου στα 120 δολάρια εστιάζει το ενδιαφέρον του και ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley για την Ασία, Jonathan Garner. Όπως δήλωσε από το Χονγκ Κονγκ, "αν η τιμή του πετρελαίου δείξει ότι μπορεί να παραμείνει πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι, τότε θα έχουμε σημαντική υστέρηση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη σε σχέση με τις μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων".


source: capital.gr

No comments:

Share |