Saturday, September 26, 2009

Με εβδομαδιαία κέρδη 5,17% οι τράπεζες

Με εβδομαδιαία κέρδη 5,17% οι τράπεζες


Έστω και με “βραχεία κεφαλή” η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας έδωσε στον Γενικό Δείκτη νέο υψηλό 11μηνου.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, τόσο για τον Γενικό όσο και για το Τραπεζικό δείκτη με εβδομαδιαία κέρδη 2,20% για τον πρώτο και 5,17% για τον δεύτερο.

Επίσης από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 46,18% και ο Τραπεζικός δείκτης 79,24% (!)

Στο ταμπλό του FTSE, με πωλητές έκλεισε από τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους μόνο η Αγροτική Τράπεζα και από τον υπόλοιπο 20αρη οι Βιοχάλκο, Τιτάν, Coca-Cola, Intralot.


Αντίθετα από τους υπόλοιπους τίτλους που έκλεισαν με αγοραστές ξεχώρισε το ανεκτέλεστο σε Alpha Bank (107714 τεμ.) και MPB (316227 τεμ.).

Με αξιοσημείωτες απώλειες έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Βιοχάλκο και με αρνητικό τελικό πρόσημο οι Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ. Αμετάβλητος ο τίτλος του ΟΤΕ.


Αντίθετα τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη για MPB (+5,71%), ΔΕΗ (+3,33%) και Motor Oil (+2,68%). Αξιοσημείωτα κέρδη για Τιτάνα, Intralot, Coca-Cola και θετική μεταβολή για Ελλάκτωρα, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική Τράπεζα και MIG.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα σχετικά στενό εύρος μεταξύ 2594,15 και 2627,29 μονάδων, άλλαξε 12 φορές πρόσημο και τελικά έκλεισε στις 2611,56 μονάδες με οριακά κέρδη 0,09%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 273 εκατ. από τα οποία τα 46,8 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (λόγω “πακέτων” σε Υγεία και MIG).

Κακή η τελική εικόνα με 62 ανοδικές μετοχές έναντι 130 πτωτικών και 25 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 18,52%.

Στους λίγους θετικά διακριθέντες ξεχώρισαν οι Cyclon, Υγεία, Πετρόπουλος, Ελινόιλ, Τράπεζα Αττικής, Τράπεζα Ελλάδος κ.λ.π.

Κινήσεις γύρω από το ψυχολογικό όριο των 2600 μονάδων και συνεχείς εναλλαγές προσήμου από τον Γενικό Δείκτη, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας όπου συνέχισαν να “αναμετρώνται” οι προσδοκίες με την επιφυλακτικότητα, ενώ η αρνητική αντίδραση των Αγορών (και κατ΄ επέκταση και της Σοφοκλέους) μετά τα σαφώς κατώτερα του αναμενομένου στοιχεία από τις παραγγελίες διαρκών αγαθών για τον μήνα Αύγουστο στις ΗΠΑ, επιβεβαίωσε ότι μπορεί η γενικότερη εικόνα στις Αγορές να παραμένει θετική, όμως η ψυχολογία είναι εξαιρετικά ευάλωτη.

Όσον αφορά το Χ.Α. θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η επιφυλακτικότητα ήταν ευδιάκριτη καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, ακόμα και όταν ο Δείκτης βρέθηκε με θετικό πρόσημο και στα υψηλά ημέρας, καθώς οι κινήσεις των αγοραστών ήταν εξαιρετικά επιλεκτικές και οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο διατήρησαν την “πρωτοκαθεδρία” από αρχής μέχρι τέλους, με αποτέλεσμα η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών να ξεπεράσει οριακά το 1 προς 2.

Μάλιστα οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι κατά τις επόμενες συνεδριάσεις η μεταβλητότητα θα αυξηθεί, μέχρις ότου η Αγορά δώσει σαφέστερα μηνύματα όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση. Μέχρι τότε, μόνο κινήσεις που θα υποστηρίζονται από την ειδησεογραφία και πολύ λιγότερο από την φημολογία θα φαίνονται στο χρηματιστηριακό ταμπλό και βέβαια υπό τον όρο ότι δεν θα υποτροπιάσει το διεθνές κλίμα.

Ακόμα και οι πιο σκληρές "αρκούδες" σταδιακά μεταλλάσσονται σε "ταύρους", υποστηρίζουν οι αισιόδοξοι και εκτιμούν ότι ανεξαρτήτως βραχυπρόθεσμων διακυμάνσεων η τάση παραμένει ανοδική.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Παρότι ο Οκτώβριος συχνά διακρίνεται από ρευστοποιήσεις, έως τώρα ελάχιστα δείχνουν μία τέτοια εξέλιξη, αν και στο πολιτικό επίπεδο λείπει η λήψη σημαντικών αποφάσεων που θα βοηθούσε αποφασιστικά τα χρηματιστήρια, τονίζει ο Κώστας Βέργος. Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά ότι η Ελληνική Αγορά ελάχιστα έχει να διαφοροποιηθεί από τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια πλην ίσως της στροφής του επενδυτικού ενδιαφέροντος από κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες προς ιδιωτικές.

Ο κ. Βέργος θεωρεί ότι δεν διαφαίνεται κάποιος αρνητικός καταλύτης που θα μπορούσε να διακόψει την βραχυχρόνια ανοδική τάση και μετά από ολιγοήμερη σταθεροποίηση της Αγοράς πέριξ των 2600 μονάδων σαν πιθανότερο σενάριο δείχνει αυτό της προσέγγισης των 2870 μονάδων με “λοκομοτίβα” για πολλοστή φορά τον Τραπεζικό κλάδο.

Έντονη μεταβλητότητα και ακόμα μεγαλύτερες “ευκαιρίες” βραχυπρόθεσμων κινήσεων για τις επόμενες συνεδριάσεις βλέπει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ και θεωρεί σαν κομβικά σημεία στήριξης την “δοκιμασμένη” στήριξη των 2575 και την ζώνη των 2550 μονάδων η οποία σε ενδεχόμενη διάσπαση της πρώτης περιοχής πιθανώς να αποτελέσει την επόμενη στήριξη. Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος) η Αγορά
επιδεικνύει “περίεργες αντοχές” και συνεχίσει να “ευνοεί” τα βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια, ενώ παραμένει τεχνικά αδιόρθωτη και θεμελιωδώς ακριβή με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα για σημαντικό αριθμό τίτλων.

Σταδιακές ρευστοποιήσεις και εγρήγορση αντανακλαστικών συστήνει ο Στρ. Πολυχρονέας, εν όψει πιθανόν αμφίβολου εκλογικού αποτελέσματος. Ο αναλυτής της Solidus Sec. θεωρεί ότι το ενδιαφέρον για τον Τραπεζικό κλάδο θα παραμείνει, ενώ επισημαίνει την παρατεταμένη προσπάθεια των Τραπεζών για άντληση ρευστότητας προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιθανή διατήρηση του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος και το 2010.

“Καρτερικότητα” εντόπισε στην σημερινή συνεδρίαση ο Απ. Μάνθος. Ο αναλυτής της Fortius Finance υποστηρίζει ότι ο Τραπεζικός δείκτης διατηρεί την θετική του εικόνα που ασφαλώς και θα γίνει θετικότερη αν επιτευχθεί κλείσιμο υψηλότερα των 3480 μονάδων, κάτι που ανοίξει τον δρόμο προς την επόμενη αντίσταση των 3770 μονάδων.

Όσον αφορά επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους και πάντα σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fortius αν η MPB επιτύχει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 2,99 ευρώ, η επόμενη αντίσταση οριοθετείται στα 3,14 ευρώ, ενώ η Intralot δείχνει να έχει τις τεχνικές προϋποθέσεις να κινηθεί προς την αντίσταση των 5,55 ευρώ.

Επίσης σύμφωνα με την Fortius σε μεσοπρόθεσμο “bull market” έχουν εισέλθει τόσο ο DAX όσο και ο FTSE 100, υπό την προϋπόθεση ότι η όποια διόρθωση δεν θα τους φέρει χαμηλότερα των 5000 και 4820 μονάδων αντίστοιχα.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (22900 Πειραιώς, 62600 Eurobank, 44800 MIG, 5100 Τιτάν, 8200 ΔΕΗ, 29100 ΟΠΑΠ, 6000 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (1142), Alpha Bank (523), ΟΤΕ (637), Ταχ. Ταμιευτήριο (238), ΟΠΑΠ (265), MPB (8072), Ιντρακόμ (685), Eurobank (507), Πειραιώς (791), ΔΕΗ (551), MIG (4015), Κύπρου (417), Intralot (178), ΓΕΚ (212), Μέτκα (127), Ελ. Πετρέλαια (235).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 25/9 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alapis 74767 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alapis 5000 τεμ., ΔΕΗ 57443 τεμ., ΟΠΑΠ 15000 τεμ.

euro2day.gr

Η κινεζική Shanda Games, το καλύτερο ΙΡΟ της Wall

Η κινεζική Shanda Games, το καλύτερο ΙΡΟ της Wall



Στο υψηλότερο σημείο της κλίμακας αποτίμησης πραγματοποιήθηκαν οι αρχικές δημόσιες εγγραφές της Shanda Games, καθώς η κινεζική επιχείρηση online βιντεο-παιχνιδιών συγκέντρωσε 1 δισ. δολ. στην ακριβότερη νέα εγγραφή της Wall Street στο 2009.

Η τιμή εισαγωγής της μετοχής της Shanda διαμορφώθηκε στα 12,5 δολάρια, στο υψηλότερο σημείο της κλίμακας των 10,5 με 12,5 δολαρίων.

Η Shanda διέθεσε πάνω από 13 εκατομμύρια ADR, ενώ η μητρική της Shanda Interactive Entertainment διέθεσε επιπλέον 70,5 εκατομμύρια τίτλους στο αμερικανικό αποθετήριο.

Την έκδοση ανέλαβαν η Goldman Sachs, η J.P. Morgan, η Nomura, η Oppenheimer και η Susquehanna Financial.

euro2day.gr

ΗΠΑ: Στις 95 οι τράπεζες που χρεοκόπησαν το 2009

ΗΠΑ: Στις 95 οι τράπεζες που χρεοκόπησαν το 2009


Τη 95η θέση στη λίστα με τις αμερικανικές τράπεζες που χρεοκόπησαν από τις αρχές του 2009 καταλαμβάνει η Georgian Bank της Ατλάντα. Η Ομοσπονδιακή Αρχή Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το σύνολο των καταθέσεων της τράπεζας, ύψους περίπου 2 δισ. δολαρίων αναλαμβάνουν οι First Citizens Bank και Trust Company Inc. Η τράπεζα διέθετε επίσης συνολικά πάγια αξίας 2 δισ. δολαρίων, που θα εξαγοραστούν από την First Citizens. Το κόστος για το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων διαμορφώνεται στα 892 εκατ. δολάρια. Πρόκειται για την 19η χρεοκοπία που λαμβάνει χώρα στη συγκεκριμένη πολιτεία.

capital.gr

Ολυμπιακές Αερογραμμές: Διακοπή δρομολογίων από 29/9

Ολυμπιακές Αερογραμμές: Διακοπή δρομολογίων από 29/9


Από τις 29 Σεπτεμβρίου 2009 οι Ολυμπιακές Αερογραμμές διακόπτουν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, τις παρακάτω πτήσεις τους:

Α. Εξωτερικού

Αθήνα - Γιοχάνεσμπουργκ
Αθήνα - Βρυξέλλες
Αθήνα - Άμστερνταμ
Αθήνα - Βιέννη
Αθήνα - Βερολίνο
Αθήνα - Φρανκφούρτη
Αθήνα - Μόναχο
Αθήνα - Ντίσελντορφ
Αθήνα - Στουτγάρδη
Αθήνα - Παρίσι
Αθήνα - Ρώμη
Αθήνα - Μιλάνο
Αθήνα - Μαδρίτη
Αθήνα - Λονδίνο
Αθήνα - Μάντσεστερ
Αθήνα - Σόφια
Αθήνα - Λάρνακα
Αθήνα - Ντουμπάι
Αθήνα - Κουβέιτ
Αθήνα - Μόσχα
Αθήνα - Βουκουρέστι
Αθήνα - Νέα Υόρκη
Αθήνα - Μόντρεαλ
Αθήνα – Τορόντο
Θεσσαλονίκη - Κωνσταντινούπολη
Αθήνα – Γενεύη – Νίκαια
Αθήνα – Κίεβο – Οδησσός
Αθήνα – Πράγα

Β. Εσωτερικού

Αθήνα - Θεσσαλονίκη
Αθήνα – Ηράκλειο
Θεσσαλονίκη - Ηράκλειο
Αθήνα – Χανιά
Θεσσαλονίκη - Χανιά
Αθήνα - Ρόδος
Αθήνα - Κέρκυρα
Αθήνα - Κως
Αθήνα - Χίος
Αθήνα – Μυτιλήνη
Θεσσαλονίκη - Μυτιλήνη
Αθήνα - Άγιος Νικόλαος
Αθήνα - Αλεξανδρούπολη
Αθήνα - Ζάκυνθος
Αθήνα - Ιωάννινα
Αθήνα - Καβάλα
Αθήνα - Καστοριά
Αθήνα - Κοζάνη
Αθήνα - Κεφαλονιά
Αθήνα - Λήμνος
Αθήνα - Μύκονος
Αθήνα - Άκτιο
Αθήνα - Σάμος
Αθήνα - Σαντορίνη
Αθήνα – Σύρος
Ρόδος - Ηράκλειο

Υπενθυμίζεται ότι η Olympic Air θα ξεκινήσει τις πτήσεις της από την 1η Οκτωβρίου 2009 και μέχρι τότε όλες οι πτήσεις εκτελούνται από τις Ολυμπιακές Αερογραμμές. Για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, η Διοίκηση των Ολυμπιακών Αερογραμμών ενημερώνει ότι όσοι επιβάτες διαθέτουν εισιτήριο για πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών μετά την 29η Σεπτεμβρίου 2009 έχουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης από άλλες αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της νέας εταιρείας Olympic Air, βάσει συμφωνιών που έχουν ήδη συνάψει οι Ολυμπιακές Αερογραμμές και χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση των επιβατών.

Όσοι επιβάτες δεν επιθυμούν να πετάξουν με άλλη αεροπορική εταιρεία, δικαιούνται πλήρη επιστροφή του εισιτηρίου τους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιβάτες που διαθέτουν εισιτήριο των Ολυμπιακών Αερογραμμών για πτήσεις μετά την 29η Σεπτεμβρίου θα ενημερωθούν σχετικά, ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν απευθείας με τα κατά τόπους γραφεία των Ολυμπιακών Αερογραμμών ή την Υπηρεσία Τηλεφωνικών Κρατήσεων.

capital.gr

Απώλειες 2% στην εβδομάδα για την Wall


Απώλειες 2% στην εβδομάδα για την Wall


Με απώλειες περίπου 2% ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι βασικοί δείκτες της Wall Street, σημειώνοντας παράλληλα την τρίτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση. Αναλυτικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 1,6% για την εβδομάδα, ωστόσο σημείωνει άνοδο 1,78% από τις αρχές του μήνα. Τα ποσοστά απωλειών για τους S&P 500 και Nasdaq από την προηγούμενη εβδομάδα διαμορφώθηκαν στο 2,2% και 2% αντίστοιχα.

Στη σημερινή συνεδρίαση, την εικόνα της αγοράς συνέθεσαν τα μικτά μακροοικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν και οι απώλειες του τεχνολογικού κλάδου. Τις πρώτες ώρες των συναλλαγών η Wall Street μετατράπηκε σε διελκυστίνδα, καθώς τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν το κλίμα απαισιοδοξίας που διαμόρφωσε η ανακοίνωση των στοιχείων για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών αλλά και τις πωλήσεις νέων κατοικιών τον Αύγουστο. Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τάσης στη συνέχεια, διαδραμάτισε ο τεχνολογικός κλάδος, ο οποίος υπέκυψε στο απογοητευτικό outlook που ανακοίνωσε ο κολοσσός Research In Motion. Παρά την προσπάθεια ανάκαμψης των δεικτών αργότερα και τη σύντομη ανάκτηση θετικού προσήμου από τον Dow Jones, η τελευταία ώρα των συναλλαγών άφησε τους δείκτες με απώλειες περίπου 0,5%.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 42,25 μονάδες (-0,44%) κλείνοντας στις 9.665,19 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 16,69 μονάδων (-0,79%) και έκλεισε στις 2.090,92 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 6,40 μονάδων (-0,61%) κλείνοντας στις 1.044,38 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 8 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 22 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η μετοχή των McDonalds κλείνοντας στα $56,95 με άνοδο 0,83 δολλάρια ή σε ποσοστό 1,48%. Ακολούθησαν η Coca Cola με κέρδη 1,20% και κλείσιμο στα $52,97 και η Merck, η οποία έκλεισε στα $31,25 με άνοδο 0,77%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Wal-Mart Stores (-2,43%), η American Express (-2,30%) και η (-2,24%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στα μάκρο της ημέρας, άνοδο μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Michigan το Σεπτέμβριο, διαμορφούμενος στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008. Συγκεκριμένα, ο δείκτης αυξήθηκε στις 73,5 μονάδες από 65,7 μονάδες τον Αύγουστο, ενώ οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο στις 70,2 μονάδες. "Οι καταναλωτές θεωρούν ότι η οικονομία έχει αρχίσει να βελτιώνεται και αναμένουν περαιτέρω βελτίωση της εμπιστοσύνης το επόμενο διάστημα", ανέφερεται στη σχετική έκθεση.


Στον αντίποδα, απρόσμενη μείωση κατέγραψαν τον Αύγουστο οι παραγγελίες διαρκών αγαθών κατέγραψαν απρόσμενη μείωση τον Αύγουστο, υποχωρώντας σε ποσοστό 2,4% στα 164,44 δισ. δολάρια, καθώς οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν να μειώσουν τις δαπάνες τους εν μέσω ανησυχιών πως η άνοδος των πωλήσεων είναι προσωρινή. Οι μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων εμφάνιζαν άνοδο των παραγγελιών κατά 0,3%.


Παράλληλα, μικρή άνοδο σημείωσαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο καθώς η μεγάλη πτώση των τιμών συνεχίζει να προσελκύει αγοραστές παρά τις άσχημες οικονομικές συνθήκες. Οι πωλήσεις μονοκατοικιών βελτιώθηκαν κατά 0,7% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 429.000 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο των πωλήσεων κατά 1,6% στις 440.000.

Στα εταιρικά αποτελέσματα, η Research In Motion ανακοίνωσε πτώση κερδών παρά την άνοδο των πωλήσεων, καθώς οι έκτακτες επιβαρύνσεις από νομική διευθέτηση επιβάρυναν τα αποτελέσματα του τριμήνου. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη για την περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 29 Αυγούστου διαμορφώθηκαν σε 475,6 εκατ. δολ. ή 83 cents ανά μετοχή από 495,5 εκατ. δολ. ή 86 cents ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, μειωμένα κατά 4%. Στα αποτελέσματα περιλαμβάνεται επιβάρυνση 112,8 εκατ. δολ. σε σχέση με διακανονισμό νομικής διαμάχης με τη Visto Corp. για χρήση πατεντών. Η μετοχή της RIM υποχώρησε 17,04%.


Παραμένοντας στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, συρρίκνωση ζημιών και μείωση των εσόδων ανακοίνωσε για το γ΄ τρίμηνο χρήσης η αμερικανική εταιρεία KB Home. Πιο αναλυτικά, η κατασκευαστική ανακοίνωσε ότι οι ζημιές διαμορφώθηκαν στα 66 εκατ. δολ. ή 87 cents ανά μετοχή έναντι 144,7 εκατ. δολ. ή 1,87 δολ. ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα συνολικά έσοδα υποχώρησαν παράλληλα 33% και διαμορφώθηκαν στα 458,5 εκατ. δολ., ωστόσο οι καθαρές παραγγελίες σημείωσαν άλμα 62% στις 2.158 μονάδες, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία από το Λος Άντζελες. Η μετοχή της υποχώρησε σε ποσοστό 8,52%.

Ελληνικά ADRs

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,06 δολάρια ή σε ποσοστό 0,88% και έκλεισε στα 6,90 δολάρια. Το ADR του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 0,03 δολάρια, που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία άνοδο 0,37% και έκλεισε στα 8,24 δολάρια.

capital.gr

Συνεχίζει η ΕΚΤ το δανεισμό


Συνεχίζει η ΕΚΤ το δανεισμό

Με τη συμμόρφωση των τραπεζών η Αντιμετώπιση Συστημικών Κινδύνων σύμφωνα με τον Μπίνι Σμάγκι.
Η ΕΚΤ θα σταματήσει να δανείζει τις τράπεζες με απεριόριστη ρευστότητα μόνο όταν το επιτρέψουν οι συγκυρίες, υπογράμμισε χθες ο Υβ Μερς, μέλος του δ.σ. της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης.

Ο Μερς παραδέχθηκε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να προετοιμάσουν στρατηγικές εξόδου από τα μέτρα στήριξης, όμως προειδοποίησε ότι η επιλογή της χρονικής στιγμής αποτελεί ιδιαίτερα δύσκολη απόφαση γιατί θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον οικονομικό κύκλο.

Την ίδια στιγμή, ο συνάδελφός του Μπίνι Σμάγκι ανέφερε ότι για να επιτύχει το νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Αντιμετώπιση Συστημικών Κινδύνων χρειάζεται και η συμμόρφωση των τραπεζών, οι οποίες έχουν πάρει το μάθημά τους από την κρίση.

Στο μεταξύ, οι καταναλωτές σε Γερμανία και Γαλλία εμφανίστηκαν περισσότερο αισιόδοξοι ως προς τις προοπτικές τις οικονομίας, όπως έδειξαν αντίστοιχες έρευνες για το μήνα Σεπτέμβριο.


naftemporiki

Υπό πίεση η στερλίνα


Υπό πίεση η στερλίνα


Η υποχώρηση της στερλίνας [GBP=X] έναντι των κυριότερων, ξένων νομισμάτων συμβάλλει στην πολυπόθητη εξισορρόπηση της οικονομίας προς τις εξαγωγές, όπως δήλωσε σε προχθεσινή του συνέντευξη ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κιγκ. Οι δηλώσεις του κ. Κινγκ πίεσαν τη στερλίνα [GBP=X] στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε μηνών έναντι του ευρώ, ενώ διατυπώνονται με αφορμή τη διολίσθηση του βρετανικού νομίσματος τις τελευταίες εβδομάδες.

«Η υποχώρηση της βρετανικής ισοτιμίας θα είναι βοηθητική σε αυτή τη διαδικασία (εξισορρόπησης της οικονομίας), αλλά δεν χωρεί αμφιβολία ότι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μια στροφή των πόρων προς τις εξαγωγές -είτε με άμεσο τρόπο είτε με την παραγωγή αγαθών που ανταγωνίζονται με τις εισαγωγές», δήλωσε ο κ. Κιγκ σε συνέντευξή του σε βρετανική εφημερίδα.

Η στερλίνα έχει μέσα στην τελευταία διετία χάσει περίπου το 25% της αξίας της έναντι των βασικών ξένων νομισμάτων. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας εστίασε και στις ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομίας, τονίζοντας όμως ότι οποιαδήποτε ανάκαμψη θα είναι μικρή εν συγκρίσει με τη «βουτιά» της παραγωγής λόγω χρηματοοικονομικής κρίσης.

«Νομίζω ότι η Βρετανία οδεύει προς την οικονομική ανάκαμψη, αλλά ο τραπεζικός τομέας δεν είναι σε καλή κατάσταση και θα χρειασθεί να μεσολαβήσει κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του ισολογισμού των τραπεζών», συμπλήρωσε ο κ. Κιγκ.


naftemporiki

Αργό: Εμπόδιο η ανάκαμψη σε περαιτέρω πτώση


Αργό: Εμπόδιο η ανάκαμψη σε περαιτέρω πτώση



Τα αρνητικά θεμελιώδη έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τις μέχρι πρόσφατα ανθεκτικές τιμές αργού, όμως οι προβλέψεις για ανάκαμψη της οικονομίας και η ροή χρήματος από τις χρηματαγορές έως τις αγορές εμπορευμάτων αναμένεται να ανακόψουν την πτωτική πορεία.

Μετά την πτώση 8% από τις αρχές της εβδομάδας, η τιμή αργού διαμορφωνόταν χθες γύρω στα 66 δολάρια το βαρέλι, στο κατώτατο όριο της επιθυμητής κλίμακας των 65 έως 75 δολαρίων που έχει καθοριστεί από τον Ιούλιο. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι ρευστοποιήσεις θα μπορούσαν να περιοριστούν εκτός και εάν οι μετοχές, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα για εφέτος, υποχωρήσουν σημαντικά ή το δολάριο ανακάμψει.

«Εάν οι επενδυτές συνεχίσουν να βλέπουν μόνο τα αυξανόμενα αποθέματα καυσίμων στις ΗΠΑ παραβλέποντας οιαδήποτε αξιοσημείωτη ένδειξη για ανάκαμψη της ζήτησης, τότε η αγορά πετρελαίου ίσως να αντιμετωπίσει αυξανόμενες πτωτικές πιέσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές εκτός της κλίμακας που είχαμε συνηθίσει τους τελευταίους μήνες», αναφέρει ο Τζίν ΜακΤζίλιαν, αναλυτής της Tradition Energy.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Χωρών ΟΠΕΚ εμφανίζεται αισιόδοξος ότι οι αγορές πετρελαίου μπορούν να αγνοήσουν την πορεία των μετοχών, εστιάζοντας την προσοχή τους στην αύξηση της ζήτησης. Ωστόσο, οι υπουργοί Πετρελαίου των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ δεν αναμένουν αύξηση των τιμών.

Η ισχυρή ζήτηση αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη για την εκτίναξη των τιμών στο ρεκόρ των 150 δολαρίων το βαρέλι πέρυσι τον Ιούλιο, ενώ η κατάρρευση της ζήτησης στο πλαίσιο της χρηματοοικονομικής κρίσης ήταν πάλι αυτή που οδήγησε τις τιμές στο χαμηλό των 33 δολαρίων πέρυσι το Δεκέμβριο.

Ο ΟΠΕΚ προχώρησε εν συνεχεία σε μείωση της παραγωγής του για να στηρίξει τις τιμές, η οποία κέρδιζε έδαφος όσο οι αγορές στο σύνολό τους άρχισαν να παρακολουθούν τα ίδια μακροοικονομικά στοιχεία για τυχόν ενδείξεις ανάκαμψης. Η τάση των αγορών να κινούνται ταυτόχρονα, αντί να εστιάζουν στα θεμελιώδη, είναι χαρακτηριστικό των αρχικών σταδίων της ανάκαμψης, σύμφωνα με αναλυτές.

«Ετσι, ενώ τα θεμελιώδη της αγοράς πετρελαίου θα μπορούσαν να υποδείξουν πτώση, ο συσχετισμός της αγοράς αργού με τις μετοχές και η αντίστροφη πορεία της με το δολάριο υποδηλώνουν ότι τα περιθώρια πτώσης είναι περιορισμένα», επισημαίνει αναλυτής της BNP Paribas


naftemporiki
Share |