Tuesday, April 12, 2011

ΗΠΑ: Πτώση του εμπορικού ελλείμματος το Φεβρουάριο


ΗΠΑ: Πτώση του εμπορικού ελλείμματος το Φεβρουάριο

Πτώση σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα Τρίτη το φως της δημοσιότητας.


Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα υποχώρησε 2,6% στα 45,76 δισ. δολ. από το ανοδικά αναθεωρημένο μέγεθος των 46,97 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Τα αρχικά στοιχεία για τον Ιανουάριο είχαν δείξει έλλειμμα 46,34 δισ. δολ.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν το έλλειμμα για τον Ιανουάριο στα 44,3 δισ. δολ.

Οι εισαγωγές των ΗΠΑ μειώθηκαν 1,7% στα 210,88 δισ. δολ. ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν 1,4% στα 165,12 δισ. δολ.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα υποχώρησε κατά 19% στα 18,84 δισ. δολ. από 23,27 δισ. δολ.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση στις τιμές εισαγωγών το Μάρτιο


ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση στις τιμές εισαγωγών το Μάρτιο

Άνοδο εμφάνισαν το Μάρτιο οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ, καταγράφοντας την υψηλότερη μηνιαία αύξηση από τον Ιούνιο του 2009, καθώς ενισχύθηκαν τα κόστη πετρελαίου και τροφίμων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, οι τιμές εισαγωγών το Μάρτιο ενισχύθηκαν κατά 2,7% σε μηνιαία βάση, έπειτα από 1,4% αύξηση το Φεβρουάριο και 1,5% τον Ιανουάριο.

Σημειώνεται πως σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, οικονομολόγοι είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για μηνιαία άνοδο της τάξης του 2,1%.

Παράλληλα, σε ετήσια βάση, οι τιμές εισαγωγών ενισχύθηκαν κατά 9,7%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο σε διάστημα σχεδόν ενός έτους. Στο πρώτο τρίμηνο του 2011, οι τιμές εισαγωγών είχαν ενισχυθεί κατά 5,7%, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τη διεύρυνση του πληθωρισμού.

Η πρόσφατη αύξηση στις τιμές του πετρελαίου, των μετάλλων, των σιτηρών και των άλλων εμπορευμάτων υπήρξαν σημαντικός παράγοντας της ανοδικής τάσης των τιμών.

Στα επιμέρους στοιχεία, οι τιμές εισαγωγών προϊόντων πετρελαίου ενισχύθηκαν 10,5%, ενώ εξαιρουμένων αυτών οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 0,3%. Επιπλέον, οι τιμές εισαγωγών τροφίμων, ζωοτροφών και ποτών αυξήθηκαν κατά 4,2%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο του 1994.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση του δείκτη αισιοδοξίας των μικρών επιχειρήσεων το Μάρτιο


ΗΠΑ: Πτώση του δείκτη αισιοδοξίας των μικρών επιχειρήσεων το Μάρτιο

Πτώση κατέγραψε το Μάρτιο ο δείκτης αισιοδοξίας των μικρών επιχειρήσεων σύμφωνα με έρευνα της National Federation of Independent Business.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο δείκτης υποχώρησε κατά 2,6 μονάδες στις 91,9 μονάδες με έξι από τους δέκα υποδείκτες να υποχωρούν.

Όσον αφορά τα επί μέρους στοιχεία, ο δείκτης αναμενόμενων πωλήσεων υποχώρησε κατά 8% στο 6%, ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών σε βάθος εξαμήνου μειώθηκε κατά 14% στο -5%, ενώ των προσλήψεων κατέγραψε πτώση 3% στο 2%.



source: capital.gr

Γερμανία: Περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο


Γερμανία: Περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο


ΜΑΝΧΑΙΜ, Γερμανία (Dow Jones)—Επιδείνωση εμφάνισε το οικονομικό κλίμα της Γερμανίας τον Απρίλιο, με το «βλέμμα» στις αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων και στις πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές της Μέσης Ανατολής.

Ειδικότερα, το γερμανικό think-tank ZEW ανακοίνωσε πως ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών υποχώρησε για δεύτερο διαδοχικό μήνα στις 7,6 μονάδες τον Απρίλιο από τις 14,1 μονάδες το Μάρτιο.

Σημειώνεται πως το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε χαμηλότερα των εκτιμήσεων των οικονομολόγων για 10 μονάδες και χαμηλότερα του ιστορικού επιπέδου των 26,6 μονάδων.

«Παρά τις θετικές οικονομικές εξελίξεις, μπορεί να προκύψουν σημαντικοί κίνδυνοι από την αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων», δήλωσε ο πρόεδρος του ZEW, Wolfgang Franz. «Αυτά τα επίπεδα μπορούν να οδηγήσουν σε δεύτερο κύκλο επιπτώσεων, οι οποίες θα ωθήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να υιοθετήσει μια πιο αυστηρή νομισματική πολιτική».




Πηγή:www.capital.gr

IPO 9-11 δισ. δολαρίων σχεδιάζει η Glencore


IPO 9-11 δισ. δολαρίων σχεδιάζει η Glencore

Η Glencore International, ο μεγαλύτερος trader εμπορευμάτων παγκοσμίως, σχεδιάζει να προχωρήσει σε διάθεση μετοχών ύψους 11 δισ. δολαρίων στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και του Λονδίνου.

Όπως αναφέρει πηγή του Bloomberg, η εταιρεία θα ανακοινώσει την τιμή διάθεσης των μετοχών στις 4 Μαΐου, όταν η διοίκηση είναι προγραμματισμένο να αρχίσει να συναντάται με πιθανούς επενδυτές. Η δημόσια εγγραφή μπορεί να αποφέρει 9-11 δισ. δολάρια.

Η IPO της Glencore θα είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως από την αρχή του χρόνου, καθώς τα χρηματιστήρια ανακάμπτουν από τις πολιτικές αναταραχές στη Βόρεια Αφρική και την πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, ένα real estate επενδυτικό trust που ελέγχεται από τον δισεκατομμυριούχο του Χονγκ Κονγκ, Li Ka-shing, δέχθηκε προσφορές για όλες τις μετοχές στην IPO των 1,7 δισ. δολαρίων, στην πρώτη ημέρα της πώλησης.

«Το κλίμα στις αγορές θα συνεχίσει να βελτιώνεται εάν η πυρηνική κρίση της Ιαπωνίας δεν επιδεινωθεί. Ως commodity trader η Glencore επωφελείται περισσότερο ή λιγότερο έμμεσα από έναν κλάδο που ελκύει μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές», επισημαίνει στέλεχος της Mayfair Pacific Financial Group.


source: capital.gr

Ήπια ανάκαμψη αναμένει το ΔΝΤ


Ήπια ανάκαμψη αναμένει το ΔΝΤ

Σε μικρή αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για την κυπριακή οικονομία προχώρησε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αναμένει ελαφρώς μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας από ότι προηγουμένως και σημαντική επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Στην έκθεση World Economic Outlook που δημοσιεύθηκε χθες, το IMF αναμένει ότι η κυπριακή οικονομία μετά την ανάπτυξη ύψους 1% που κατέγραψε το 2010 θα αναπτυχθεί κατά 1,7% φέτος.

Η προηγούμενη πρόβλεψη του IMF ήταν για ρυθμό ανάπτυξης 1,8% το 2011.

Για το 2012, η οικονομία της Κύπρου αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,2% έναντι 2,5% που αναμενόταν προηγουμένως.

Παρά την αρνητική αναθεώρηση – που οφείλεται κυρίως στη διαφοροποίηση του εξωγενούς περιβάλλοντος – οι προβλέψεις του IMF παραμένουν ελαφρώς θετικότερες από αυτές της κυπριακής κυβέρνησης.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει ανάπτυξη 1,5% για το 2011 όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για το 2012, η ΕΕ αναμένει ανάπτυξη 2,2%, ενώ το ΥΠΟΙΚ την ανεβάζει στο 3,2%.

Πληθωριστικές πιέσεις

Η ήπια ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται να συνδυαστεί με την απότομη επιτάχυνση του πληθωρισμού. Το IMF εκτιμά ότι ο εγχώριος πληθωρισμός θα αναρριχηθεί στο 3,9% φέτος από 2,6% πέρσι, ενώ για το 2012 αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,8%.

Η ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται πάντως ότι θα έχει σταδιακά θετικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Αν και τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν συνεχή άνοδο της ανεργίας, το IMF αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του έτους η ανεργία θα περιοριστέι στο 6,5% το 2011 από 6,8% το 2010 και να μειωθεί περαιτέρω το 2012 στο 6,3%.

Το IMF προβλέπει διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών στο 8,9% του ΑΕΠ από 7% το 2010 και το 2012 να μειωθεί οριακά στο 8,7% του ΑΕΠ.

Στις χθεσινές του προβλέψεις το IMF δεν περιλαμβάνει δημοσιονομικές προβλέψεις.

ΕΕ

Όσον αφορά την ευρωζώνη, το IMF αναμένει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,6% το 2011 και 1,8%. Προηγουμένως, αναμενόταν ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης κατά 1,5% φέτος.

Για την ΕΕ, αναμένεται ανάπτυξη 2% φέτος από 2,1% πέρσι και 2,2% το 2012.

Για την Ελλάδα, το IMF αναμένει συρρίκνωση 3% φέτος και επιστροφή στην ανάπτυξη το 2012 με ρυθμό 1,1%, ενώ η ανεργία αναμένεται να ανέλθει στο 14,8% φέτος και στο 15% το 2012.

Για την παγκόσμια οικονομία αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης 4,4% φέτος και 4,5% τον επόμενο χρόνο.

source: stockwatch.com.cy

Allied Irish: Προς περικοπή τουλάχιστον 2.000 θέσεων εργασίας


Allied Irish: Προς περικοπή τουλάχιστον 2.000 θέσεων εργασίας



Σχέδια για περικοπή περισσότερων από 2.000 θέσεων εργασίας το 2011 και το 2012 ανακοίνωσε η Allied Irish Banks, στο πλαίσιο προγράμματος μείωσης των δαπανών της.


Σχέδια για περικοπή περισσότερων από 2.000 θέσεων εργασίας το 2011 και το 2012 ανακοίνωσε η Allied Irish Banks (AIB), στο πλαίσιο προγράμματος μείωσης των δαπανών της.

Η ιρλανδική τράπεζα ανακοίνωσε επίσης προ φόρων ζημίες ύψους 12,1 δισ. ευρώ για το 2010, έναντι ζημιών 2,7 δισ. ευρώ το 2009. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ζημίες 7 δισ. ευρώ από τη μεταβίβαση στοιχείων ενεργητικού στη Nama, την κρατική υπηρεσία διαχείρισης ενεργητικού.

Υπενθυμίζεται ότι η AIB έλαβε οικονομική βοήθεια ύψους 3,5 δισ. ευρώ από την ιρλανδική κυβέρνηση το 2009 και το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ανήκει πλέον στο κράτος.

Στο πλαίσιο των σχεδίων της κυβέρνησης να μειώσει τον αριθμό των ιρλανδικών τραπεζών, η ΑΙΒ πρόκειται να συγχωνευθεί με την EBS, δημιουργώντας τον έναν εκ των δύο ισχυρών τραπεζικών πυλώνων της Ιρλανδίας. Ο άλλος θα είναι η Bank of Ireland.

source: naftemporiki.gr

Βουτιά σημείωσε ο Nikkei


Βουτιά σημείωσε ο Nikkei


Βουτιά 1,7% έκανε σήμερα ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei [.N225] , ο οποίος υποχώρησε για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση κλείνοντας στις 9.555,26 μονάδες. Απώλειες 1,6% κατέγραψε ο διευρυμένος δείκτης Topix, ο οποίος έκλεισε στις 838,51 μονάδες.

Σημαντικό ρόλο στην πτώση του ιαπωνικού χρηματιστηρίου έχουν παίξει οι εντεινόμενες ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις του σεισμού της 11ης Μαρτίου, κυρίως λόγω της πυρηνικής καταστροφής, οι οποίες φαίνεται ότι θα είναι χειρότερες απ’ ότι αναμενόταν.

Μαζική ρευστοποίηση σημειώθηκε στις μετοχές των αυτοκινήτων και των ηλεκτρονικών ειδών, ενώ η πτώση στην τιμή του πετρελαίου πυροδότησε τη ρευστοποίηση και των μετοχών του κλάδου της ενέργειας.

«Μέχρι πρότινος η αγορά πίστευε ότι ο αντίκτυπος του σεισμού θα γίνει αισθητός κυρίως το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, ωστόσο, φαίνεται πως οι επιπτώσεις θα συνεχιστούν για τουλάχιστον ένα ακόμη τρίμηνο ασκώντας πτωτικές τάσεις στην αγορά για πολύ περισσότερο», σχολιάζει στο Reuters ο Χιντέο Αριμούρα από την Mizuho Asset Management.

source: naftemporiki.gr

Τριψήφιος αριθμός απολύσεων στην ΚΕΟ



Τριψήφιος αριθμός απολύσεων στην ΚΕΟ

Πέραν των 100 υπαλλήλων ή σχεδόν το 20% του προσωπικού της αναμένεται να απολύσει η ιστορική βιομηχανία ΚΕΟ, αποκάλυψε σήμερα ο βοηθός γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, Μιχάλης Αντωνίου.

Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, είπε ότι ο αριθμός των απολύσεων «είναι τριψήφιος».

Μιλώντας αργότερα στη StockWatch, ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι θα απολυθούν πέραν των 100 ατόμων.

Στο στάδιο αυτό, συμπλήρωσε, γίνεται ενημέρωση των συντεχνιών για την αναδιάρθρωση που γίνεται στην εταιρεία και τη μείωση του προσωπικού.

«Δυστυχώς σε πολλές βιομηχανικές μονάδες της Λεμεσού γίνεται μακελειό με πολλές απολύσεις λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε η οικονομική κρίση».

Τόνισε ότι σε αυτή την περίοδο πρέπει να «είμαστε σώφρονες», αφήνοντας αιχμές για τη χθεσινή απεργία των εργαζομένων στο έργο της μαρίνας Λεμεσού.

Εκπρόσωπος της ΚΕΟ δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλιο.

Ο αριθμός των απολύσεων είναι ένας από τους ψηλότερους που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια.

Τον Οκτώβριο απολύθηκαν από τη Eurocypria 254 υπάλληλοι λόγω εκούσιας εκκαθάρισης της εταιρείας.

Η βιομηχανία παραγωγής ζύθου, οίνου και εμφιαλωμένου νερού – που είναι μια από τις ιστορικότερες και μεγαλύτερες του νησιού – ανακοίνωσε στις 10 Φεβρουαρίου την πρόθεση της να απολύσει μέρος του προσωπικού της λόγω της οικονομικής κρίσης και της μείωσης του όγκου πωλήσεων.

Αρχικά υπολογιζόταν ότι οι απολύσεις θα αφορούσαν το 5% του προσωπικού της.

Το 2009 η εταιρεία είχε 572 υπαλλήλους ενώ πριν ξεκινήσει η κατακόρυφη κάμψη των εργασιών της εταιρείας, το 2003, η ΚΕΟ εργοδοτούσε γύρω στα 800 άτομα.

Η εταιρεία ανακοίνωσε για το 2010 ζημιές €3,4 εκ. έναντι ζημιών €3,7 εκ. το 2009.

Η κοινοποίηση του εύρους των απολύσεων στην ΚΕΟ ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας συνεχίζουν να επιδεινώνονται, παρά τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η ανεργία έφθασε το πρωτόγνωρο επίπεδο του 7,2% το Φεβρουάριο που αντιστοιχεί περίπου με 28 χιλ. ανέργους.

source: stockwatch.com.cy

S&P: Υποβαθμίζει σε "marketweight" τον κλάδο της τεχνολογίας


S&P: Υποβαθμίζει σε "marketweight" τον κλάδο της τεχνολογίας

Χάνουν έδαφος οι μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας στις συναλλαγές της Δευτέρας στη Wall Street μετά την υποβάθμιση από την Equity Strategy Group της S&P του κλάδου σε "marketweight" από "overweight".

Ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί σε ποσοστό 0,6% μετά την προειδοποίηση της S&P ότι ο κλάδος της τεχνολογίας "έχει αρχίσει τελευταία να εμφανίζεται πιο υποτονικός σε σχέση απόδοσης καθώς ωριμάζει ο παγκόσμιος οικονομικός κύκλος".

Η S&P σημειώνει επίσης ότι "η ραγδαία αυξανόμενη δημοτικότητα των ταμπλετών θέτει σε κίνδυνο περαιτέρω κανιβαλισμού της σημαντικής αγοράς των PC καθιστώντας λιγότερη πιθανή την υπεραπόδοση της αγοράς κατά την άποψη μας".


source: capital.gr

Japan raises nuclear crisis to same level as Chernobyl


Japan raises nuclear crisis to same level as Chernobyl


(Reuters) - Japan raised the severity of its nuclear crisis to the highest level on Tuesday, putting it on a par with the world's worst nuclear disaster at Chernobyl in 1986 because of the amount of radiation released into the air and sea.

As another major aftershock rattled the earthquake-ravaged east of the country, a fire broke out at the Fukushima Daiichi power plant, although engineers later appeared to have extinguished the blaze.

Developments in recent days suggest the operator of the stricken facility is no closer to restoring cooling systems at the reactors, which is critical to bringing down the temperature of overheated nuclear fuel rods.

An official at Japan's Nuclear and Industrial Safety Agency (NISA) said that based on cumulative levels of radiation released, the severity of the incident had been raised to 7, the worst on an internationally recognised scale.

A senior official in Prime Minister Naoto Kan's office said the reason for raising the level to 7 a month after the disaster was that it had taken time to measure and estimate the overall radiation emitted from the damaged nuclear plant.

"Even before this, we had considered this a very serious incident so in that sense, there will be no big change in the way we deal with it just because it has been designated level 7," said the official.

It had previously been put at a 5 rating, on a par with the 1979 Three Mile Island incident in the United States.

A level 7 incident means a major release of radiation with a widespread health and environmental impact, while a 5 level is a limited release of radioactive material, with several deaths, according to the International Atomic Energy Agency (IAEA).

Several experts said the new rating exaggerated the severity of the crisis, adding the incident did not compare to the Chernobyl disaster in Ukraine a quarter of a century ago which spewed radiation over most of Europe.

"It's nowhere near that level. Chernobyl was terrible -- it blew and they had no containment, and they were stuck," said nuclear industry specialist Murray Jennex, an associate professor at San Diego State University in California.

"Their (Japan's) containment has been holding, the only thing that hasn't is the fuel pool that caught fire."

The increase in the severity level heightens the risk of diplomatic tension with Japan's neighbours over radioactive fallout. China and South Korea have already been critical of the operator's decision to pump radioactive water into the sea, a process it has now stopped.

"Raising the level to a 7 has serious diplomatic implications. It is telling people that the accident has the potential to cause trouble to our neighbours," said Kenji Sumita, a nuclear expert at Osaka University.

The month-long nuclear crisis that has gripped Japan following an earthquake and tsunami has claimed up to 28,000 lives and the estimated cost stands at $300 billion (184 billion pounds), making it the world's most expensive disaster.

NISA said the amount of radiation released into the atmosphere from the plant, 240 km (150 miles) north of Tokyo, was around 10 percent that of Chernobyl.

source: reuters.com
Share |