Tuesday, April 12, 2011

ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση στις τιμές εισαγωγών το Μάρτιο


ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση στις τιμές εισαγωγών το Μάρτιο

Άνοδο εμφάνισαν το Μάρτιο οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ, καταγράφοντας την υψηλότερη μηνιαία αύξηση από τον Ιούνιο του 2009, καθώς ενισχύθηκαν τα κόστη πετρελαίου και τροφίμων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, οι τιμές εισαγωγών το Μάρτιο ενισχύθηκαν κατά 2,7% σε μηνιαία βάση, έπειτα από 1,4% αύξηση το Φεβρουάριο και 1,5% τον Ιανουάριο.

Σημειώνεται πως σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, οικονομολόγοι είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για μηνιαία άνοδο της τάξης του 2,1%.

Παράλληλα, σε ετήσια βάση, οι τιμές εισαγωγών ενισχύθηκαν κατά 9,7%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο σε διάστημα σχεδόν ενός έτους. Στο πρώτο τρίμηνο του 2011, οι τιμές εισαγωγών είχαν ενισχυθεί κατά 5,7%, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τη διεύρυνση του πληθωρισμού.

Η πρόσφατη αύξηση στις τιμές του πετρελαίου, των μετάλλων, των σιτηρών και των άλλων εμπορευμάτων υπήρξαν σημαντικός παράγοντας της ανοδικής τάσης των τιμών.

Στα επιμέρους στοιχεία, οι τιμές εισαγωγών προϊόντων πετρελαίου ενισχύθηκαν 10,5%, ενώ εξαιρουμένων αυτών οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 0,3%. Επιπλέον, οι τιμές εισαγωγών τροφίμων, ζωοτροφών και ποτών αυξήθηκαν κατά 4,2%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο του 1994.



source: capital.gr

No comments:

Share |