Thursday, June 12, 2008

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
1072.64 ( -0.74%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
3120.09 ( -0.73%)

Όγκος: € 3,864,372

---

FTSE 100 INDEX 5,790.50 67.20 1.17%
CAC 40 INDEX 4,672.30 11.39 0.24%
DAX INDEX 6,714.52 64.26 0.97%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 12,141.58 57.81 0.48%
S&P 500 INDEX 1,339.87 4.38 0.33%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,404.35 10.34 0.43%

Citigroup: Διακόπτει τη λειτουργία hedge-fund

Citigroup: Διακόπτει τη λειτουργία hedge-fund

Τη διακοπή της λειτουργίας του hedge-fund Old Lane Partners σχεδιάζει να προβεί η Citigroup. Το hedge-fund Old Lane Partners έχει ιδρυθεί από το Διευθύνων Σύμβουλο της εταιρίας και είχε αγοραστεί από την εταιρία πριν από μόλις 11 μήνες έναντι του ποσού των 800 εκατ. δολαρίων. Η Citigroup ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επιστρέψει χρήματα στους επενδυτές αγοράζοντας πάγια του fund. Η εν λόγω κίνηση αναμένεται να αυξήσει το κεφάλαιο της Citigroup κατά περίπου 9 δις. δολάρια.

REPORTER.GR

ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

8:30 AM
Consumer Price Index
Dept of Labor

ΗΠΑ: Σημαντική άνοδος των λιανικών πωλήσεων Μαΐου

ΗΠΑ: Σημαντική άνοδος των λιανικών πωλήσεων Μαΐου

Αύξηση μεγαλύτερη του αναμενόμενου εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ το Μάιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 1%.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό αύξησης που καταγράφεται τους τελευταίους έξι μήνες. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για άνοδο των εν λόγω πωλήσεων κατά 0,6%.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Αύξηση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας

ΗΠΑ: Αύξηση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας

Κατά 25.000 αυξήθηκαν οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, φτάνοντας στις 384.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

NAFTEMPORIKI

Ευρωζώνη: Αυξημένη κατά 0,9% η βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο

Ευρωζώνη: Αυξημένη κατά 0,9% η βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο

Αύξηση μεγαλύτερη του αναμενόμενου παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης τον Απρίλιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat

Ειδικότερα, ενισχύθηκε κατά 0,9% σε μηνιαία βάση και κατά 3,9% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, έναντι ανόδου 0,1% και 2,8%, αντίστοιχα, που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

Η κοινοτική στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε προς τα κάτω τα στοιχεία για την παραγωγή του Μαρτίου σε μηνιαία πτώση της τάξεως του 0,5% από 0,2% που είχε αρχικά ανακοινώσει.


NAFTEMPORIKI

ΕΚΤ: Ισχυρή αύξηση των μισθών στο α' τρίμηνο

ΕΚΤ: Ισχυρή αύξηση των μισθών στο α' τρίμηνο

Ενδείξεις ισχυρής ανόδου του κόστους εργασίας στις αρχές του 2008 εντοπίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και γι’ αυτό το λόγο παρακολουθεί στενά τον αντίκτυπο των μισθολογικών συμβάσεων στον πληθωρισμό, όπως αναφέρει στη μηνιαία έκθεσή της για τον Ιούνιο.

«Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν μια ισχυρή επιτάχυνση στην ανάπτυξη του κόστους εργασίας, στις αρχές του 2008» επισημαίνει η ΕΚΤ, εκτιμώντας ότι η τάση αυτή θα συνεχισθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2008.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των υπό διαπραγμάτευση μισθών ανήλθε το πρώτο τρίμηνο στο 2,7%, από 2,1% που ήταν το τελευταίο τρίμηνο του 2007.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι μισθοί αναμένεται να αυξηθούν, εν μέρει εξαιτίας της στενότητας που κυριαρχεί στις αγορές εργασίας και η οποία ισχυροποιεί τη διαπραγματευτική θέση των εργατικών ενώσεων.


NAFTEMPORIKI

«Μαχαίρι» στα μερίσματα από τις αμερικανικές τράπεζες

«Μαχαίρι» στα μερίσματα από τις αμερικανικές τράπεζες

«Μαχαίρι» στα μερίσματα βάζουν φέτος η Citigroup, η Wachovia και άλλες 13 αμερικανικές τράπεζες, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τα κεφάλαια που συγκέντρωσαν, συνολικού ύψους 289 δισ. δολαρίων, μετά και τις διαγραφές ρεκόρ που προκάλεσε η κρίση των subprimes.Τόσο η Goldman όσο και η Bank of America θα ανακοινώσουν «δραματική» μείωση στα μερίσματά τους, σύμφωνα με report της Deutsche Bank στις 10 Ιουνίου. Ειδικότερα, Η Goldman, η ισχυρότερη επιχείρηση στον κλάδο, αναμένεται να μειώσει το μέρισμά της σε 9 λεπτά από 26 και η Bank of America, η δεύτερη μεγαλύτερη σε 9 λεπτά από 38 λεπτά.

Από την άλλη, η Citigroup, η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ θα «ρίξει» το μέρισμα κατά 23 λεπτά στα 9 λεπτά, όπως και τον Ιανουάριο.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Απομακρύνεται ο κίνδυνος της ύφεσης

ΗΠΑ: Απομακρύνεται ο κίνδυνος της ύφεσης

Oι φορολογικές μεταρρυθμίσεις της αμερικανικής κυβέρνησης πιθανόν να θέσουν τέλος στη συρρίκνωση της οικονομίας της χώρας, ωστόσο η αλματώδης άνοδο των τιμών πετρελαίου και η κάμψη της αγοράς κατοικίας αναμένεται να περιορίσουν την ανάκαμψη, επισημαίνεται σε έρευνα που διενήργησε το Bloomberg.

Ειδικότερα, βάσει της μέσης πρόβλεψης 61 οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα, η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 0,5% κατά το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, έναντι 0,1% που είχε εκτιμηθεί τον προηγούμενο μήνα. Με ρυθμό ταχύτερο απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί το Μάιο, συγκεκριμένα κατά 0,8%, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν και οι καταναλωτικές δαπάνες.

«Ο κίνδυνος της ύφεσης φαίνεται να απομακρύνεται μέρα με τη μέρα» σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Mitsubishi UFJ, Chris Rupkey.

Οι οικονομολόγοι αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη αργότερα φέτος και την επόμενη χρονιά, εκτιμώντας ότι σε κανένα από τα επόμενα τρίμηνα δεν θα υπερβεί το 2%. Όπως υποστηρίζουν, οι υψηλές τιμές σε τρόφιμα και καύσιμα, οι αυστηρότεροι όροι δανεισμού και οι απώλειες θέσεων εργασίας πλήττουν τους καταναλωτές.

Ειδικότερα, η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,7%, ενώ κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του 2008 θα επιβραδυνθεί στο 1%. Στο σύνολο του έτους, οι οικονομολόγοι «βλέπουν» τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,5%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2001.

NAFTEMPORIKI

Iberdrola: Δεν ενδιαφέρεται για εξαγορά της British Energy

Iberdrola: Δεν ενδιαφέρεται για εξαγορά της British Energy

Η Iberdrola έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο υποβολής προσφοράς για την British Energy ανέφερε σήμερα εκπρόσωπος της ισπανικής εταιρείας, σημειώνοντας ότι εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για συμμετοχή στον τομέα πυρηνικής ενέργειας της Βρετανίας.

«Ο πρόεδρός μας προέβη σε αυτή την ανακοίνωση χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια τελετής βράβευσης στη Νέα Υόρκη» ανέφερε η εκπρόσωπος της Iberdrola.

Πρόσφατα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου έφεραν τον ισπανικό ενεργειακό όμιλο να μελετά την υποβολή προσφοράς για την British Energy, από κοινού με την RWE.

Όπως αναφέρει σήμερα η La Tribune η μοναδική εταιρεία που έχει καταθέσει προσφορά για τον βρετανικό όμιλο πυρηνικών είναι πλέον η Electricite de France. Το δ.σ. της γαλλικής εταιρείας ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η προσφορά που υπέβαλε, ύψους 11 δισ. στερλινών, είναι η μέγιστη την οποία είναι διατεθειμένο να καταβάλει.

NAFTEMPORIKI

Μειώσεις ενεργειακών φόρων συζητά η Ευρωπαϊκή Ενωση

Μειώσεις ενεργειακών φόρων συζητά η Ευρωπαϊκή Ενωση

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Επιτροπή συνέστησε χθες στις κυβερνήσεις των κρατών μελών να σπεύσουν προς ενίσχυση των πλέον ευάλωτων οικονομικά ομάδων του πληθυσμού, λαμβάνοντας μέτρα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.

Από την πλευρά της προετοιμάζει «πακέτο» προτάσεων εν όψει της Συνόδου Κορυφής (19-20 Ιουνίου), ενώ στα σχέδιά της είναι και η χορήγηση φορολογικών κινήτρων (μείωση ΦΠΑ κ.λπ.) στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και η επανεξέταση της συνολικής φορολογίας στην ενέργεια.

Προετοιμασία

Η ακρίβεια εξαιτίας της εκτόξευσης των τιμών του πετρελαίου, που πλήττει το σύνολο της Κοινότητας, ήταν το βασικό θέμα της χθεσινής συνεδρίασης της Κομισιόν στις Βρυξέλλες. Ενδεικτικό της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζει την κατάσταση η Επιτροπή είναι και το γεγονός ότι εξουσιοδοτήθηκαν δύο Επίτροποι, ο Χοακίν Αλμούνια (οικονομικές υποθέσεις) και ο Αντρις Πίμπαλγκς (ενέργειας) μαζί με τον πρόεδρο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να αναλάβουν την προετοιμασία του συνολικού «πακέτου».

Η Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί, ενώ η οριστικοποίηση των προτάσεών της θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές της επόμενης βδομάδας, ώστε η τελική ανακοίνωση να βρίσκεται στο «τραπέζι» των 27 ηγετών της Ε.Ε στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Η ακρίβεια θα είναι το βασικό θέμα της Συνόδου Κορυφής, το έχουν ζητήσει άλλωστε αρκετοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο Ισπανός ομόλογός του Λουίς Θαπατέρο.

Αναφορικά με το ρόλο των κυβερνήσεων, η Επιτροπή επισημαίνει ότι τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να προσφέρουν στοχευμένη στήριξη στα νοικοκυριά που πλήττονται σοβαρότερα, εξασφαλίζοντας συγχρόνως ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για να μετριαστεί ο άμεσος αντίκτυπος της ακρίβειας είναι προσωρινού χαρακτήρα.

Οι προτεραιότητες

Σχετικά με τη δική της συμβολή στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προτεραιότητες της Κομισιόν είναι η προώθηση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, η δέσμευση για την υποβολή προτάσεων σχετικά με τη διαφάνεια των εμπορικών αποθεμάτων πετρελαίου μέχρι τα τέλη του έτους, και η στήριξη για τη διοργάνωση μιας Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για τα καύσιμα μεταξύ των κυριότερων χωρών παραγωγής και κατανάλωσης πετρελαίου, για να συζητηθεί ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που συνδέονται με την ισορροπημένη λειτουργία των αγορών πετρελαίου.

Ειδικότερα, η Κομισιόν επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να θεσπίσει δεσμευτικά από νομική άποψη μέτρα, προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι που είχε θέσει για το 2020 σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα βιοκαύσιμα και τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μέχρι τα τέλη του 2008, που έχουν καθοριστική σημασία για να βελτιωθεί με διατηρήσιμο τρόπο η ενεργειακή απόδοση και να διαφοροποιηθεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ε.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό θα επιταχύνει τις προσπάθειές της για ενεργειακή απόδοση στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, έτσι ώστε να επιτευχθεί γρηγορότερα μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας, όπως προβλέπεται στους συμφωνηθέντες στόχους. Μεταξύ των προτάσεων που θα υποβάλει το φθινόπωρο είναι και η χρήση φορολογικών κινήτρων, περιλαμβανομένων μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για να ενθαρρυνθεί η εξοικονόμηση ενέργειας.

Η αγορά πετρελαίου

Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση για τη λειτουργία της αγοράς πετρελαίου και πετρελαιοειδών κατά την προσεχή επισκόπηση της ενεργειακής στρατηγικής, καθώς και προτάσεις για τη διαφάνεια των εμπορικών αποθεμάτων πετρελαίου μέχρι τα τέλη του έτους.

Θα προχωρήσει επίσης στην υποβολή προτάσεων εντός του έτους για την αναθεώρηση της οδηγίας για τη φορολόγηση της ενέργειας και της οδηγίας για το ευρωπαϊκό σήμα τέλους κυκλοφορίας (ευρωβινιέτα), μέτρα που θα δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στην προσπάθεια για αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ενέργεια και τα τρόφιμα απορροφούν περίπου 10% και 20% αντίστοιχα της δαπάνης των νοικοκυριών, ενώ οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου προκαλούν πληθωρισμό στην Ε.Ε. Η συμμετοχή του πληθωρισμού ενέργειας στην αύξηση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή το τέταρτο τρίμηνο του 2007 έφθασε σε 0,8% κατά μέσο όρο στη ζώνη του ευρώ.

Στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι οι μεγαλύτερες τομεακές επιπτώσεις της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου εντοπίζονται στην αλιεία, τη γεωργία, τις μεταφορές, τα χημικά προϊόντα, την αυτοκινητοβιομηχανία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

NAFTEMPORIKI

Η ΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

NIKKEI 225 13,888.60 -294.88 -2.08%
HANG SENG INDEX 23,023.86 -303.74 -1.30%
CSI 300 INDEX 3,084.63 -55.67 -1.77%

Merrill Lynch: H χρηματιστηριακή πτώση θα συνεχισθεί

Merrill Lynch: H χρηματιστηριακή πτώση θα συνεχισθεί

«Η δυναμική των αγορών υποδεικνύειπτώση και μόνο πτώση. Απαιτείται πλέον μεγάλη προσοχή καθώς η αντίδραση των επενδυτών δεν μπορεί να προσδιοριστεί» αναφέρει με τον πλέον εμφατικό τρόπο στέλεχος της Merrill Lynch στο «R». H γενική αίσθηση που επικρατεί μεταξύ των ξένων οίκων είναι ότι το κοκτέιλ υψηλού πληθωρισμού, χαμηλής ανάπτυξης, κατακόρυφης αύξησης της τιμής του πετρελαίου και ανησυχιών ότι η κατανάλωση θα πληγεί προσεχώς θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στα χρηματιστήρια.

Οι αγορές προεξοφλούν την αύξηση των επιτοκίων από την FED και την ΕΚΤ. Δεν αποκλείεται το επιτόκιο του δολαρίου να διαμορφωθεί μεταξύ 3,5% και 4% το 2009 και της ΕΚΤ στο 4,5% έως 4,75% και οι επενδυτές αντιδρούν μόνο αρνητικά στην πιθανή αύξηση του κόστους χρήματος.

Όταν οι αυξήσεις θα προεξοφληθούν τότε μόνο θα αρχίσει η σταθεροποίηση.

Το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα;

Το στέλεχος της Merrill Lynch δεν αποκλείει το οτιδήποτε.

Αν η διάθεση και η ψυχολογία παραμείνει αρνητική σε πρώτη φάση θα δούμε εκ νέου τις 3750 μονάδες για το ΧΑ ενώ είναι πολύ πιθανό να δούμε και νέα χαμηλά προς τις 3500 με 3400 μονάδες.

Το ελληνικό χρηματιστήριο παρ΄ όλα αυτά δεν συνδέεται τόσο πολύ με το δυσμενές περιβάλλον στις ΗΠΑ αλλά σε μια αρνητική περίοδο για τις αγορές οι περιφερειακές αγορές πιέζονται.

Βέβαια διάθεση για εκτεταμένες ρευστοποιήσεις δεν υπάρχει αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το οτιδήποτε.

Πάντως μεταξύ χρηματιστηριακών κύκλων καταστροφικά σενάρια αρχίζουν να καλλιεργούνται τα οποία κάνουν λόγω και για διάσπαση των 3000 μονάδων.

Αν και οικονομικοτεχνικά τα σενάρια αυτά δεν επαληθεύονται σε καμία περίπτωση ωστόσο οι πολύ αρνητικές συνθήκες που επικρατούν στις αγορές επιτρέπουν την καλλιέργεια καταστροφικών σεναρίων.

Το βέβαιο είναι ότι για τον Έλληνα επενδυτή η καλύτερη επένδυση δεν είναι το χρηματιστήριο πλέον αλλά η προθεσμιακή κατάθεση.

REPORTER.GR

InBev: 46,3 δισ. δολ. για την εξαγορά της Anheuser-Busch

InBev: 46,3 δισ. δολ. για την εξαγορά της Anheuser-Busch

ΕΚΟΥΣΙΑ προσφορά για την εξαγορά της Anheuser-Busch Cos. Αντί ποσού 46,3 δισ. δολ. σε μετρητά με στόχο τη δημιουργία της μεγαλύτερης ζυθοποιΐας στον κόσμο με το ήμισυ της αγοράς των ΗΠΑ, έκανε η InBev NV.

Οι μετοχές της Anheuser-Busch αναρριχήθηκαν έως 9,7% αργά κατά τη σημερινή τους διαπραγμάτευση στη Ν. Υόρκη μετά την ανακοίνωσή τους ότι το διοικητικό συμβούλιο θα εκτιμήσει την προσφορά των 65 δολ. ανά μετοχή.

Η μεγαλύτερη εξαγορά στην βιομηχανία ζύθου στον κόσμο θα τοποθετήσει τις μπύρες Stella Artois και Leffe της InBev μαζί με την Budweiser, την πρώτη μπύρα που παρήχθη πριν από 132 χρόνια στο Σαιντ Λιούϊς. Μέσα σε 20 χρόνια εξαγορών και συγχωνεύσεων η InBev αναπτύχθηκε σημαντικά από μία οικογενειακή φλαμανδική εταιρεία για να καταστεί μία από τις μεγαλύτερες ζυθοποιΐες στον κόσμο από πλευράς πωλήσεων, που κυριαρχεί στην αγορά της Λατινικής Αμερικής. Η SABMiller Plc αποτελεί τη μεγαλύτερη του κλάδου από πλευράς πωλήσεων σε όγκο.

Σε σημερινή της ανακοίνωση η InBev είπε ότι προτίθεται να χρηματοδοτήσει την εμπορική συναλλαγή με τουλάχιστον 40 δισ. δολ. σε χρέος που θα αναλάβουν οι τράπεζες συμπεριλαμβανομένης της Banco Santander SA. Είπε επίσης ότι οι δύο διευθυντές, Jorge Paulo Lemann και Marcel Telles, συναντήθηκαν στις 2 Ιουνίου με τον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή της Anheuser-Busch, August A. Busch IV. Ο Busch ζήτησε εάν υπάρχει επίσημη πρόταση, σύμφωνα με την InBev.

Η σημερινή προσφορά είναι 11% υψηλότερα από την τιμή των μετοχών της Anheuser-Busch κατά τη χθεσινή τους διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο 4,38 δολ., ποσοστό 7,55, φθάνοντας στα 62,73 δολ. η μία στις 7:58 π.μ. κατά τη διαπραγμάτευσή τους μετά το τέλος της συνεδρίασης.

NAFTEMPORIKI
Share |