Thursday, June 12, 2008

ΗΠΑ: Απομακρύνεται ο κίνδυνος της ύφεσης

ΗΠΑ: Απομακρύνεται ο κίνδυνος της ύφεσης

Oι φορολογικές μεταρρυθμίσεις της αμερικανικής κυβέρνησης πιθανόν να θέσουν τέλος στη συρρίκνωση της οικονομίας της χώρας, ωστόσο η αλματώδης άνοδο των τιμών πετρελαίου και η κάμψη της αγοράς κατοικίας αναμένεται να περιορίσουν την ανάκαμψη, επισημαίνεται σε έρευνα που διενήργησε το Bloomberg.

Ειδικότερα, βάσει της μέσης πρόβλεψης 61 οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα, η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 0,5% κατά το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, έναντι 0,1% που είχε εκτιμηθεί τον προηγούμενο μήνα. Με ρυθμό ταχύτερο απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί το Μάιο, συγκεκριμένα κατά 0,8%, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν και οι καταναλωτικές δαπάνες.

«Ο κίνδυνος της ύφεσης φαίνεται να απομακρύνεται μέρα με τη μέρα» σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Mitsubishi UFJ, Chris Rupkey.

Οι οικονομολόγοι αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη αργότερα φέτος και την επόμενη χρονιά, εκτιμώντας ότι σε κανένα από τα επόμενα τρίμηνα δεν θα υπερβεί το 2%. Όπως υποστηρίζουν, οι υψηλές τιμές σε τρόφιμα και καύσιμα, οι αυστηρότεροι όροι δανεισμού και οι απώλειες θέσεων εργασίας πλήττουν τους καταναλωτές.

Ειδικότερα, η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,7%, ενώ κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του 2008 θα επιβραδυνθεί στο 1%. Στο σύνολο του έτους, οι οικονομολόγοι «βλέπουν» τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,5%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2001.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |