Wednesday, April 8, 2009

Περιόρισε τα κέρδη το αργό- Έκλεισε κάτω από τα 50 δολάρια

Περιόρισε τα κέρδη το αργό- Έκλεισε κάτω από τα 50 δολάρια

Για πρώτη φορά μετά από τέσσερις συνεδριάσεις το αργό σημείωσε κέρδη, αφού «ευεργετική» επίδραση είχε η μικρότερη των εκτιμήσεων αύξηση που παρουσίασαν τα εμπορικά αποθέματα του αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που έληξε στις 3 Απριλίου. Ωστόσο, λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης το αρνητικό outlook που επισήμανε η Νομισματική Επιτροπή στη συνεδρίαση της 18ης Μαρτίου, επηρέασε την επενδυτική κοινότητα με αποτέλεσμα να κλείσει το αργό με περιορισμένα κέρδη. Μετά την ανακοίνωση των αποθεμάτων το αργό ανέτρεψε την αρνητική του πορεία και κατέγραψε κέρδη 23 cents, ή 0,5%, κλείνοντας στα 49,38 δολάρια το βαρέλι. Πριν τα αποθέματα το αργό σημείωνε πτώση 2% και είχε βρεθεί κάτω από τα 48 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά, και μετά τα αποθέματα τα κέρδη του έφτασαν από και το 4%. Το αργό τύπου brent σημείωσε κέρδη της τάξεως του 3,2% στα 52,88 δολάρια το βαρέλι.

Τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 1,65 εκατ. βαρέλια έναντι 1,9 εκατ. που ανέμεναν οι αναλυτές. Παράλληλα, τα αποθέματα της βενζίνης αυξήθηκαν κατά 656.000 βαρέλια, με τους αναλυτές να περιμένουν μείωση κατά 900.000 βαρέλια. Τα διυλισμένα αποθέματα, δηλαδή τα αποθέματα ντίζελ και πετρελαίου θέρμανσης, κατέγραψαν μείωση της τάξης των 3,4 εκατ. βαρελιών ενώ αντίθετα οι αναλυτές περίμεναν μείωση 200.000 βαρελιών.

Τέλος, η παραγωγική δυναμικότητα στα διυλιστήρια των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 81,8%. Σημειώνεται πως η αύξηση ήταν ανάλογη των εκτιμήσεων.

REPORTER.GR

Τράπεζες: Πτώση 40% στα κέρδη α' τρίμηνου

Τράπεζες: Πτώση 40% στα κέρδη α' τρίμηνου

Καταλύτης για την πορεία του ΧΑ θα αποτελέσουν τα αποτελέσματα των τραπεζών στο α΄ τρίμηνο του 2009 τα οποία θα σημειώσουν πτώση 39% με 40% σύμφωνα με έρευνα του «R». Οι εγχώριες τράπεζες θα ανακοινώσουν αποτελέσματα α΄ τριμήνου μέσα στον Μάιο. Το βάπτισμα του πυρός οι αγορές θα το πάρουν στις 14 Απριλίου όπου η Citigroup ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ τριμήνου και στις 20 Απριλίου η Bank of America. Η ερμηνεία των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου μπορεί να είναι διφορούμενη. Πρωτίστως οι ζημίες θα παραμείνουν ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις θα μειωθούν σε κάποιες άλλες θα αυξηθούν. Στην Ελλάδα αναμένεται μια πτώση κερδοφορίας για τις 8 μεγαλύτερες τράπεζες 39% με 40% στα 730 εκατ ευρώ σε σχέση με τα 1,195 δις ευρώ που ήταν στο α΄ τρίμηνο του 2008.

Η Εθνική θα εμφανίσει κέρδη πέριξ των 300 εκατ ευρώ η πτώση 25%. Η Alpha κέρδη 110 με 120 εκατ ευρώ ή πτώση 45%.Η Eurobank κέρδη 125 εκατ ευρώ η πτώση 42%.Η Πειραιώς κέρδη 90 εκατ η πτώση 38% , η Κύπρου κέρδη στο α΄ τρίμηνο 80 εκατ ή πτώση 31% η Marfin 70 εκατ η πτώση 33% ενώ ζημίες θα εμφανίζουν η Emporiki και ενδεχομένως η ATE να και στο α΄ τρίμηνο τα πήγε καλά τηρουμένων των αναλογιών.Τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών θα εμφανίσουν τα εξής 6 χαρακτηριστικά στο α΄ τρίμηνο.

1)Θα υπάρξουν κέρδη κοντά στα 730 εκατ ευρώ όταν άλλες τράπεζες διεθνώς θα εμφανίζουν νέες ζημίες. Όπως έχει τονιστεί τα κέρδη των τραπεζών θα πρέπει να στηρίξουν διεθνώς την προσπάθεια ψυχολογικής ανάτασης που επιχειρείται. Στην περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι κατώτερα των προσδοκιών τότε η αγορά θα συνεχίσει την διαδικασία διόρθωσης. Μεγάλο στοίχημα αποτελεί ο S&P 500 που μπορεί να κινηθεί προς τις 750 μονάδες αν τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου δεν είναι ικανοποιητικά.

2) Οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια στο α΄ τρίμηνο θα είναι μικρότερες σε σχέση με το δ΄ τρίμηνοτου 2008 αλλά υψηλότερες με το α΄ τρίμηνο του 2008. Συνολικά για το 2009 προβλέπεται αύξηση των νέων προβλέψεων κατά 1% με 1,5%. Σε μια τέτοια περίπτωση και εφόσον τα δάνεια το 2009 θα ανέλθουν στα 270 δις ευρώ συνεπάγεται ότι μπορεί να εμφανισθούν νέα προβληματικά δάνεια 2,7 δις με 4 δις ευρώ. Αν απαιτηθούν νέες προβλέψεις 1% επί των δανείων οι τράπεζες θα τις απορροφήσουν. Στο 1,5% επίσης θα τις αντιμετωπίσουν αλλά είναι προφανές ότι τα κέρδη θα καταβαραθρωθούν το 2009.

3)Τα κέρδη από το εξωτερικό μειώνονται. Βέβαια ακόμη εμφανίζονται κέρδη αλλά είναι προφανές ότι κάποια στιγμή μέσα στο 2009 θα υπάρξουν και ζημίες από το εξωτερικό ελεγχόμενες. Η Εθνική αναμένει από την Finansbank κέρδη 300 εκατ το 2009.

4)Τον Φεβρουάριο και ειδικά τον Μάρτιο υπήρξε μεγαλύτερη κινητοποίηση στα δάνεια ωστόσο οι τράπεζες υπολείπονται σοβαρά σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2008. Οι περισσότεροι τραπεζίτες θεωρούν ότι τα δάνεια θα αυξηθούν με ρυθμό 8% άλλοι κάνουν λόγο για αύξηση μεταξύ 8% και 10%.

5)Τα έξοδα εκ τόκων έχουν μειωθεί αισθητά λόγω της υποχώρησηςτων επιτοκίων καταθέσεων. Τα κέρδη βελτιώθηκαν απλά επειδή τα επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας μειώθηκαν. Η μείωση τα ων επιτοκίων καταθέσεων διασώζει τις τράπεζες σε μια περίοδο όπου τα έσοδα εκ τόκων μειώνονται καθώς τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες είναι λιγότερα σε σχέση με το παρελθόν.

6)Τα λειτουργικά κόστη παραμένουν υπό αυστηρό έλεγχο ωστόσο δεν μπορούν να ανατρέψουν την έντονα πτωτική τάση στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών.

REPORTER.GR

Αίτηση πτώχευσης από τη γερμανική Karmann

Αίτηση πτώχευσης από τη γερμανική Karmann

Αίτηση πτώχευσης υπέβαλλε σήμερα η γερμανική Wilhelm Karmann, εταιρεία που προμηθεύει αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Volkswagen και η Daimler, καθώς η κατάρρευση στην αγορά και οι ακυρώσει συμβολαίων, είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να πληρώσει τους εργαζόμενους της. Η Karmann δεν διαθέτει χρήματα για να πληρώσει τους 1.390 εργαζομένους της, που θα αποχωρήσουν κάτω ειδικό πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που ανακοινώθηκε το Φεβρουάριο. Η μείωση των πωλήσεων της «ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη», αναφέρει σε ανακοίνωση της η εταιρεία. Στόχος της προστασίας από πιστωτές είναι να συνεχίσει η εταιρεία την παραγωγή και να διατηρήσει όσο περισσότερους εργαζόμενους της μπορεί.

Η Karmann ιδρύθηκε το 1901 και έγινε γνωστή για το σπορ αυτοκίνητο Karmann Ghia που φτιάχτηκε με σασί Volkswagen Beetle από το 1955 έως το 1974. Οι πιο πρόσφατες παραγγελίες της αφορούν κάμπριο εκδοχές της Mercedes-Benz για την Daimler και A4 για το Audi της VW. Οι πωλήσεις τον περασμένο χρόνο υποχώρησαν κατά 16% στα 1,3 δισ., από 1,5 δισ. ευρώ το 2007

Η αίτηση για χρεοκοπία αφορά επίσης τις μονάδες Automotive Global Service, Karmann-Engineering-Services, Karmann-Rheine και Karmann Rheine-Verwaltungs.

REPORTER.GR

Μέτρα για περιορισμό του short selling σχεδιάζει η SEC

Μέτρα για περιορισμό του short selling σχεδιάζει η SEC

Υπό την πίεση των αξιωματούχων και των εταιριών του χρηματοπιστωτικού κλάδου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) συνεδριάζει σήμερα για να μελετήσει μέτρα για τον περιορισμό του short selling, πρακτικής που σύμφωνα με ορισμένους ευθύνεται για τις πιέσεις στις τιμές των μετοχών. Ειδικότερα, η SEC θα μελετήσει το ενδεχόμενο επαναφοράς του κανόνα ανοδικού ορίου («utpick rule») που επιτρέπει το short sellinh μόνο όταν η τελευταία τιμή πώλησης είναι υψηλότερη από την προηγούμενη.

Ο κανόνας αυτός θα ανασυρθεί ουσιαστικά μετά από 70 χρόνια, καθώς υιοθετήθηκε για πρώτη φορά στο κραχ στο 1929 και θεωρείται ιδανικός τρόπος να περιοριστούν οι πιέσεις σε μετοχές που κατρακυλούν διαρκώς. Στην σημερινή συνεδρίαση, η SEC θα μελετήσει μια αναθεωρημένη εκδοχή του uptick rule, που θα ισχύει για όλες τις μετοχές. Ο αρχικός κανόνας uptick εφαρμόστηκε μόνο στις μετοχές του New York Stock Exchange.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Ξεκίνησε το πρόγραμμα ενίσχυσης των προμηθευτών των αυτοκινητοβιομηχανιών

ΗΠΑ: Ξεκίνησε το πρόγραμμα ενίσχυσης των προμηθευτών των αυτοκινητοβιομηχανιών

Την έναρξη του προγράμματος υποστήριξης των του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών, το οποίο εστιάζεται στην παροχή οικονομικής βοήθειας των προμηθευτών των αυτοκινητοβιομηχανιών, ώστε να διασφαλίσει θέσεις εργασίας και να δώσει στις General Motors Corp. και Chrysler την δυνατότητα προμήθειας ανταλλακτικών. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Jenni Engebretsen, σε δηλώσεις της ανέφερε ότι το πρόγραμμα αυτό θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση του κλάδου και θα αποκαταστήσει τις ταμειακές εισροές στις επιχειρήσεις του ευρύτερου κλάδου ο οποίος απασχολεί περίπου 500.000 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα εγγυηθεί τις πληρωμές στους προμηθευτές από τις GM και Chrysler, οι οποίες ήδη λειτουργούν με δάνεια που αγγίζουν τα 17,4 δισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων έχουν υποχωρήσει κατά 38% το πρώτο τρίμηνο του έτους, με αποτέλεσμα οι αυτοκινητοβιομηχανίες να έχουν μειώσει δραματικά την παραγωγή τους, επηρεάζοντας και τους προμηθευτές τους.

REPORTER.GR

Πάνω από τα 50 δολάρια το αργό μετά τα αποθέματα

Πάνω από τα 50 δολάρια το αργό μετά τα αποθέματα

Μικρότερη των εκτιμήσεων ήταν η αύξηση που παρουσίασαν τα εμπορικά αποθέματα του αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που έληξε στις 3 Απριλίου. Τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 1,65 εκατ. βαρέλια έναντι 1,9 εκατ. που ανέμεναν οι αναλυτές. Παράλληλα, τα αποθέματα της βενζίνης αυξήθηκαν κατά 656.000 βαρέλια, με τους αναλυτές να περιμένουν μείωση κατά 900.000 βαρέλια. Τα διυλισμένα αποθέματα, δηλαδή τα αποθέματα ντήζελ και πετρελαίου θέρμανσης, κατέγραψαν μείωση της τάξης των 3,4 εκατ. βαρελιών ενώ αντίθετα οι αναλυτές περίμεναν μείωση 200.000 βαρελιών.

Τέλος, η παραγωγική δυναμικότητα στα διυλιστήρια των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 81,8%. Σημειώνεται πως η αύξηση ήταν ανάλογη των εκτιμήσεων.

Μετά την ανακοίνωση των αποθεμάτων το αργό ανέτρεψε την αρνητική του πορεία και αυτή τη στιγμή καταγράφει κέρδη 1,75 δολαρίων, ή 3,6% και διαμορφώνεται στα 50,90 δολάρια το βαρέλι. Πριν τα αποθέματα το αργό σημείωνε πτώση 2% και είχε βρεθεί κάτω από τα 48 δολάρια το βαρέλι.

REPORTER.GR

Ο Mobius φλερτάρει με την Μογγολία!

Ο Mobius φλερτάρει με την Μογγολία!

Την πιθανότητα επένδυσης σε μετοχές της... Moγγολίας εξετάζει αυτές τις μέρες ο γνωστός γκουρού των αγορών, κ. Mark Mobius. Ηδη, η εταιρεία του έχει αγοράσει μετοχές εταιρειών με συμφέροντα στην συγκεκριμένη χώρα, όπως κινεζικών εταιρειών του κλάδου του χρυσού και των ορυχείων. Οπως δήλωσε ο Mobius, αν και βραχυπρόθεσμα η Μογγολία αναμένεται να επηρεαστεί κάπως από την διόρθωση των τιμών των εμπορευμάτων, στο μακροπρόθεσμο διάστημα, το ράλι των commodities θα την ωφελήσει τα μάλλα!

Η Μογγολία, η οποία σύμφωνα με την Rio Tinto αποτελεί την «μεγαλύτερη πηγή χρυσού και χαλκού του κόσμου», έχει αρχίσει όλο και πιο έντονα να προσελκύει τους επενδυτές, οι οποίοι στοιχηματίζουν πως η δίψα της Κίνας για πρώτες ύλες θα βοηθήσει την υποανάπτυκτη αυτή χώρα να διατηρήσει την ανάπτυξη της εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης.

Σύμφωνα με τον μεγαλοεπενδύτη κ. Marc Faber, η Μογγολία είναι απίστευτα πλούσια σε πρώτες ύλες. «Είναι μία άλλη Σαουδική Αραβία» όπως δηλώνει χαρακτηριστικά.

REPORTER.GR

Τραπεζικό άλμα 8,01% στο ΧΑΚ

Τραπεζικό άλμα 8,01% στο ΧΑΚ


Με θετικά πρόσημα κινήθηκε σήμερα η κυπριακή χρηματιστηριακή αγορά, ανεβάζοντας το ΓΔ τιμών στις 1054,41 μονάδες και στο +7,45%. Ο δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, FTSE, έκλεισε με άνοδο 7,16% στις 362,51 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 8,01% κλείνοντας στις 1126,02 μονάδες.

Από τον κλάδο των τραπεζών, η Κύπρου έκλεισε με ικανοποιητικά κέρδη 9,80% στα €2,69 και τζίρο €2,70 εκ., εξασφαλίζοντας και σήμερα το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον. Στο ΧΑ έκλεισε επίσης με μεγάλα κέρδη 13,17% στα €2,75, συγκεντρώνοντας όγκο €10,18 εκ.

Η Marfin έκλεισε στο ΧΑΚ με άνοδο 5,56% στο €1,71 και όγκο €1,99 εκ. ενώ στο ΧΑ έκλεισε στο +6,25% και στο €1,70 συγκεντρώνοντας όγκο €7,99 εκ.

Η Ελληνική έκλεισε επίσης με ικανοποιητικά κέρδη 7,62% στο €1,13, και όγκο €510,4 χιλ.

Ο ημερήσιος τζίρος συναλλαγών ανήλθε στα €5,73 εκ. Από τους τίτλους που έτυχαν σήμερα διαπραγμάτευσης, 34 κινήθηκαν ανοδικά, 9 πτωτικά και 102 παρέμειναν αμετάβλητοι.

ΧΑ

Στη Σοφοκλέους, επικράτησαν επίσης ανοδικές τάσεις με τον ΓΔ τιμών να κλείνει στις 1807,11 μονάδες και στο +4,50%. Ο δείκτης FTSE, έκλεισε με άνοδο 5,26% στις 922,63 μονάδες.

Η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στα €188,11 εκ. με την Εθνική Τράπεζα να κατέχει τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα της ημέρας με όγκο €36,98 εκ. Η Εθνική έκλεισε με μεγάλα κέρδη 7,28% στα €13,41. Ακολούθησαν οι μετοχές της Alpha Bank και του ΟΤΕ με τζίρο €25,83 εκ. και €24,89 εκ. αντίστοιχα. Η Alpha Bank έκλεισε με άνοδο 7,57% στα €5,97 και ο ΟΤΕ στο +4,24% και στα €12,05.

Από τον υπόλοιπο τραπεζικό κλάδο, η Eurobank έκλεισε με αύξηση 7,84% στα €5,09 και η Πειραιώς με κέρδη 7,71% έκλεισε στα €5,59.

Ευρώπη

Στην Ευρώπη επικρατούν μικτές τάσεις. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο, χάνει μόλις 0,02%, ο XETRA DAX στη Φρανκφούρτη, κλείνει στο +0,82% και ο CAC 40 στο Παρίσι χάνει 0,66%.

STOCKWATCH.COM.CY

Cyprus Stock Exchange & Athens Stock Exchange

XAK

FTSE/CySE 20
362.51 ( 7.16%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1054.41 ( 7.45%)

Όγκος: € 5,763,369

====================

XAA

Γενικός Δείκτης
1807.11 ( 4.50%)

FTSE®/Χ.Α. 20
922.63 ( 5.26%)

Καμπανάκι ύφεσης κτυπά η κατανάλωση

Καμπανάκι ύφεσης κτυπά η κατανάλωση


Απότομη μείωση παρουσιάζει η εγχώρια κατανάλωση αποτυπώνοντας τους δύσκολους καιρούς που διανύουν τα κυπριακά νοικοκυριά, αλλά και την πιθανότητα συρρίκνωσης της οικονομίας για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες. Τα τελευταία στοιχεία του Τμήματος Τελωνείων και ΦΠΑ δείχνουν τη σημαντική συρρίκνωση της καταναλωτικής ζήτησης και ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι τα χείριστα για την οικονομία έπονται. Δημιουργούν επίσης ερωτήματα για τις επίσημες προβλέψεις για το ρυθμό μεγέθυνσης της κυπριακής οικονομίας και για το ύψος του φετινού δημοσιονομικού ελλείμματος.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Τελωνείων, τα έσοδα από έμμεσους φόρους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι από το ΦΠΑ, κατέγραψαν τον τρίτο μήνα του 2009 τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων ετών. Μειώθηκαν κατά 12,5% στα €235,9 εκ. έναντι €269,7 εκ. τον περσινό Μάρτιο. Το Φεβρουάριο είχε καταγραφεί αύξηση 7,1% σε σχέση με τον περσινό Φεβρουάριο.

Το τρίμηνο του 2009, το σύνολο των εσόδων σημείωσε μείωση 4,66% πέφτοντας στα €574,1 εκ. από €602,2 εκ.

Η μείωση των έμμεσων φόρων οφείλεται κυρίως στις μειωμένες εισπράξεις από το ΦΠΑ. Περιορίστηκαν το Μάρτιο στα €189,6 εκ. από €218,1 εκ. πέρσι, καταγράφοντας πτώση 13,1%. Το τρίμηνο του 2009, τα έσοδα από ΦΠΑ σημείωσαν μείωση 3,66% στα €452,2 εκ. από €469,4 εκ. Οι εισπράξεις από το ΦΠΑ αποτελούν την πιο αξιόπιστη ένδειξη για την πορεία της καταναλωτικής ζήτησης.

Οι εισαγωγικοί δασμοί καταγράφουν το τρίμηνο πτώση 25,17% πέφτοντας στα €10,3 εκ. Αποτυπώντας τη δύσκολη περίοδο που διέρχεται ο κλάδος αυτοκινήτων, τα έσοδα από φόρους κατανάλωσης σε οχήματα και μοτοσικλέτες παρουσιάζουν μείωση 17,03%. Περιορίστηκαν στα €26,7 εκ. έναντι €32,1 εκ. πέρσι.

Τα νέα στοιχεία για τις εισπράξεις έμμεσων φόρων, που αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για το κράτος, δημιουργούν αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι εφικτή η επίτευξη του στόχου που έθεσε η κυβέρνηση για ρυθμό ανάπτυξης 2%. Αναγνωρίζοντας ότι ο στόχος είναι αισιόδοξος, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε σήμερα ότι ενδεχομένως να κυμανθεί μεταξύ 1-2%.

STOCKWATCH.COM.CY

Κυβερνητικές επιταγές «μαϊμού»

Κυβερνητικές επιταγές «μαϊμού»



Την παρουσία πλαστών κυβερνητικών επιταγών που προέρχονται από το εξωτερικό με εντολή κατάθεσης σε πραγματικούς τραπεζικούς λογαριασμούς πελατών των εν λόγω τραπεζών, ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, έχουν δοθεί οδηγίες στις τράπεζες όπως είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, να μην επεξεργάζονται τις επιταγές αυτές και να τις αποστέλλουν στη Κεντρική Τράπεζα για να προωθηθούν στην Αστυνομία για την απαραίτητη διερεύνηση.

«Με αφορμή το περιστατικό αυτό, Κεντρική Τράπεζα τονίζει στο κοινό ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να παραχωρούνται οι αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών σε αγνώστους που συνήθως επικοινωνούν με διάφορους τρόπους δίνοντας υποσχέσεις για εύκολο κέρδος. Πέραν των οικονομικών κινδύνων που διατρέχει οποιοδήποτε πρόσωπο που ενδίδει σε τέτοιες υποσχέσεις, διατρέχει και τον κίνδυνο, στη συγκεκριμένη περίπτωση πλαστογράφησης επιταγών, να κατηγορηθεί για συνέργεια στη διάπραξη ποινικού αδικήματος», τονίζεται στην ανακοίνωση.

STOCKWATCH.COM.CY

Νέες απώλειες για το αργό, στα $48

Νέες απώλειες για το αργό, στα $48


Σε αρνητικό έδαφος κινείται η τιμή του αργού εν αναμονή των στοιχείων για τα αμερικανικά πετρελαϊκά αποθέματα που θα δουν αργότερα σήμερα το φως της δημοσιότητας και -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών- θα δείξουν και νέα άνοδο των αποθεμάτων από τα υψηλά των 15 ετών της περασμένης εβδομάδας.

Αναλυτικά, η τιμή του συμβολαίου του αργού παραδόσεως Μαΐου βρέθηκε να υποχωρεί 3,6% στα 47,37 δολ. το βαρέλι νωρίτερα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ αυτή την ώρα υποχωρεί κατά 1,12 δολ. ή 2,3% στα 48,03 δολ. το βαρέλι.

Η τιμή του αργού καταγράφει απώλειες 8,9% αυτή την εβδομάδα καθώς μετριάζεται ο ενθουσιασμός των επενδυτών ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις θα οδηγήσουν και πάλι σε τροχιά ανάκαμψης την παγκόσμια οικονομία, αναζωπυρώνοντας την ζήτηση στο πετρέλαιο.

Εξάλλου, η UBS AG υποβάθμισε σήμερα τις εκτιμήσεις της για την τιμή του αργού αυτό το έτος, επικαλούμενη την συνεχιζόμενη αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας.

Η ελβετική τράπεζα μείωσε κατά 15% τις εκτιμήσεις της για το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης και εκτιμά ότι η μέση τιμή θα διαμορφωθεί στα 51 δολ. το βαρέλι για το 2009, καθώς η παγκόσμια ύφεση περιορίζει την ζήτηση.

Η μέση τιμή του WTI για το 2010 θα διαμορφωθεί στα 58 δολ. το βαρέλι εκτίμα η UBS, από προηγούμενη εκτίμηση που τοποθετούσε στα 75 δολ. τη μέση τιμή.

"Πλέον αναμένουμε υποχώρηση κατά 2% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2009, από την προηγούμενη εκτίμηση μας για κάμψη της τάξης του 0,9%", αναφέρει σε σχετική έκθεση η UBS. "Στις προβλέψεις μας θεωρούμε ότι ο OPEC θα διατηρήσει την υφιστάμενη πειθαρχία μεταξύ των μελών του, και η η ανάπτυξη της ζήτησης θα επαναληφθεί από το 2010 αν και με αδύναμους ρυθμούς".

Η ελβετική τράπεζα εκτιμά ότι η μέση τιμή του αργού τύπου Brent στο Λονδίνο θα διαμορφωθεί στα 51 δολ. το βαρέλι, από τα 60 δολ. προηγουμένως. Για το 2010 η UBS εκτιμά ότι η μέση τιμή θα διαμορφωθεί στα 57 δολ. το βαρέλι από 75 δολ. στις προηγούμενες εκτιμήσεις της.

CAPITAL.GR

ArcelorMittal: Θα περιορίσει κατά 50% την παραγωγή της στην Ευρώπη

ArcelorMittal: Θα περιορίσει κατά 50% την παραγωγή της στην Ευρώπη


Να μειώσει την παραγωγή της στην Ευρώπη, σε ποσοστό άνω του 50%, από τα τέλη Απριλίου, σχεδιάζει η χαλυβουργία ArcelorMittal. Η διοίκηση ανακοίνωσε ότι εν μέσω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, θα συνεχίζει να περιορίζει και να βελτιστοποιεί την παραγωγή, μέχρι να εξασφαλίσει ότι η εταιρεία έχει προσαρμοστεί στην πραγματικότητα της αγοράς. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η αναστολή της παραγωγής είναι προσωρινή και θα αναθεωρείται σε τακτική βάση.

Η εταιρεία θα διατηρήσει τον εξοπλισμό της την περίοδο αυτή, εξασφαλίζοντας έτσι την ομαλή επαναφορά της παραγωγικής δραστηριότητας, σε περίπτωση που βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες.

CAPITAL.GR

Daimler: Μειώνει τις δαπάνες σε όλα τα τμήματα

Daimler: Μειώνει τις δαπάνες σε όλα τα τμήματα


ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Dow Jones) -- Η Daimler AG ανακοίνωσε ότι έθεσε σε ισχύ τα προγράμματα περικοπής δαπανών και αποδοτικότητας σε όλα της τα τμήματα αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στην καθοδική τάση της παγκόσμιας αγοράς αυτοκινήτου ενώ δεν αναμένει η ύφεση να επιβραδυνθεί τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο μισό του έτους.

“Η Daimler προτίθεται να διαχειριστεί την κρίση με αυστήρη πολιτική δαπανών, περιορίζοντας τις δαπάνες προσωπικού, μειώνοντας το κεφάλαιο κίνησης καθώς επίσης διατηρώντας την χρηματοοικονομική της ευελιξία και πραγματοποιώντας πρόσθετα μέτρα αποδοτικότητας,” αναφέρεται σε ανακοίνωση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας εν όψη της ετήσιας γενικής συνέλευσης στο Βερολίνο.

Η Daimler επανέλαβε ότι αναμένει ότι τα έσοδα από το σύνολο των τμημάτων της να διαμορφωθούν αρκετά χαμηλότερα το 2009 και “βλέπει” σημαντική επιβάρυνση των κερδών λόγω της θλιβερής κατάστασης του κλάδου.

CAPITAL.GR

Pulte Homes: Συμφωνία για την εξαγορά της Centex συνολικής αξίας $3,1 δισ.

Pulte Homes: Συμφωνία για την εξαγορά της Centex συνολικής αξίας $3,1 δισ.


Στην εξαγορά της ανταγωνίστριας κατασκευαστικής εταιρείας Centex θα προχωρήσει η Pulte δημιουργώντας έτσι τη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας οι μέτοχοι της Centex θα λάβουν 0,975 μετοχές της Pulte για κάθε δική τους μετοχή, αποτιμώντας έτσι τη Centex στα $10,50 δολάρια ανά μετοχή, 32,6% premium σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων 20 ημερών.

Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται στα 3,1 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων χρεών ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Οι μέτοχοι της Pulte θα κατέχουν περίπου το 68% της νέας εταιρείας ενώ της Centex περίπου το 32%.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pulte, Richard J. Dugas Jr. θα διατηρήσει τη θέση του ενώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Centex, Timothy Eller, θα είναι αντιπρόεδρος.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Εισήγηση για απολύσεις μάνατζερ, ρευστοποιήσεις τραπεζών

ΗΠΑ: Εισήγηση για απολύσεις μάνατζερ, ρευστοποιήσεις τραπεζών



Η απόλυση ανώτατων διοικητικών στελεχών και η ρευστοποίηση προβληματικών τραπεζών πιθανόν να είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης, επισημαίνει η επιτροπή του Κογκρέσου, η οποία επιβλέπει τα πρόγραμμα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Σε έκθεσή του, την οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα, το Congressional Oversight Panel, αναφέρει επίσης ότι το υπουργείο Οικονομικών ενδεχομένως να βασίζεται σε ένα υπερβολικά αισιόδοξο οικονομικό σενάριο για την εφαρμογή του προγράμματος των 700 δισ. δολαρίων. Η επιτυχία του προγράμματος μετά από έξι μήνες είναι «ανάμικτη», σημειώνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τρία από τα μέλη της επιτροπής διαφώνησαν με τις διαπιστώσεις της ανωτέρω έκθεσης.

«Όλες οι επιτυχημένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των τραπεζικών κρίσεων συμπεριλάμβαναν έναν συνδυασμό απομάκρυνσης των μη αποτελεσματικών διοικήσεων και ανάληψης του ελέγχου στη διαδικασία αποτίμησης των ισολογισμών των τραπεζών», αναφέρει η επιτροπή του Κογκρέσου.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, έχει αναδιαμορφώσει το πρόγραμμα TARP για να επικεντρωθεί στη διοχέτευση ρευστού στα τραπεζικά ιδρύματα και στην απομάκρυνση μη ρευστοποιήσιμου ενεργητικού έως 1 τρισ. δολαρίων από τους ισολογισμούς τους.

Η αμερικανική κυβέρνηση καταβάλλει, επίσης προσπάθειες προκειμένου να «ξεπαγώσει» τις πιστωτικές αγορές, μέσω προγράμματος της Fed, το οποίο παρέχει δάνεια σε επενδυτές σε ορισμένα χρεόγραφα διασφαλισμένα με εμπράγματες εξασφαλίσεις.

NAFTEMPORIKI

Γερμανία: Διεύρυνση του εμπορικού πλεονάσματος το Φεβρουάριο

Γερμανία: Διεύρυνση του εμπορικού πλεονάσματος το Φεβρουάριο


Κάμψη μεγαλύτερη της αναμενόμενης παρουσίασαν οι εισαγωγές της Γερμανίας το Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας να ξεπεράσει τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, το πλεόνασμα, βάσει εποχικά προσαρμοσμένων όρων, διαμορφώθηκε στα 8,9 δισ. ευρώ έναντι 7,5 δισ. ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές. Τον Ιανουάριο είχε διαμορφωθεί στα 6,8 δισ. ευρώ.

Οι εισαγωγές στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μειώθηκαν κατά 0,7% σε μηνιαία βάση, έναντι πτώσης 3,7% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 4,2%, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για μείωσή τους κατά 2,0%.


NAFTEMPORIKI

Ζημίες 1,3 δισ. δολαρίων για τη Sharp

Ζημίες 1,3 δισ. δολαρίων για τη Sharp



Ετήσιες ζημίες ύψους 130 δισ. γιεν [JPY=X] (1,3 δισ. δολάρια) εμφάνισε η Sharp, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια τηλεοράσεων με οθόνη υγρών κρυστάλλων (LCD) της Ιαπωνίας, λόγω επιπρόσθετων δαπανών αναδιάρθρωσης.

Οι καθαρές ζημίες στην οικονομική χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου ήταν μεγαλύτερες από τα 100 δισ. γιεν που είχε προβλέψει η διοίκηση στις 6 Φεβρουαρίου, αναφέρει η εταιρεία σε σημερινό ανακοινωθέν της. Πρόκειται για τις πρώτες ετήσιες ζημίες που εμφανίζει μετά την είσοδό της στο χρηματιστήριο, το 1956.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για ζημίες ύψους 108,2 δισ. γιεν, κατά μέσο όρο.

Η Sharp προχωρά σε κατάργηση 1.500 θέσεων προσωρινής απασχόλησης και σταματά δύο παραγωγικές γραμμές LCD, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την κερδοφορία της. Οι παγκόσμιες πωλήσεις τηλεοράσεων LCD εκτιμάται ότι θα μειωθούν για πρώτη φορά στην ιστορία της βιομηχανίας.

Όπως ανακοίνωσε ο ιαπωνικός όμιλος, οι πωλήσεις του διαμορφώθηκαν το εξεταζόμενο διάστημα στα 2,85 τρισ. γιεν, σε αντιστοιχία με τα 2,9 τρισ. γιεν που προέβλεπε η διοίκηση το Φεβρουάριο.

NAFTEMPORIKI

Ρουμανία: Στα 3,5 δισ. ευρώ οι ελληνικές επενδύσεις

Ρουμανία: Στα 3,5 δισ. ευρώ οι ελληνικές επενδύσεις



Το ύψος των ελληνικών επενδύσεων στη Ρουμανία υπολογίζεται σε 3,5 δισ. ευρώ ενώ τα ύψος των διμερών εμπορικών συναλλαγών το 2008 διαμορφώθηκαν στο επίπεδο του 1,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις του συμβούλου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι, κ. Ιωάννη Πασχάλη.

Οι εξαγωγές της Ρουμανίας προς την Ελλάδα προσέγγισαν τα 609 εκατ. ευρώ και αφορούσαν κυρίως προϊόντα ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και μηχανές, ενώ αντίστοιχα οι εισαγωγές της Ρουμανίας από την Ελλάδα ανήλθαν σε 807 εκατ. ευρώ και αναφέροντας κυρίως σε ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, προϊόντα από πλαστικό και χημικά προϊόντα, επισημαίνει ο επικεφαλής της διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης του υπουργείου μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, εμπορίου και επιχειρηματικού περιβάλλοντος της Ρουμανίας, κ. Olguta Marian.

NAFTEMPORIKI

Πτώση 2,7% ο Nikkei

Πτώση 2,7% ο Nikkei


Πτώση 2,7% σημείωσε χθες ο δείκτης Nikkei [.N225] , ο οποίος έκλεισε στις 8.595,01 μετά την ανακοίνωση της Sharp Corp ότι αναμένει διπλάσιες ζημίες για τη χρήση που μόλις έληξε.

Ισχυρό πλήγμα δέχθηκαν οι εξαγωγικές εταιρείες της χώρας εξαιτίας και της ανατίμησης του γιεν.

Ο δείκτης Topix κατέγραψε απώλειες της τάξης του 2,1% και έκλεισε στις 845,26 μονάδες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επενδυτές ρευστοποιούν τα κέρδη που καταγράφηκαν στην αγορά μετά το ράλι του μήνα.

«Οι μετοχές παρασύρθηκαν σε καθοδική τροχιά από την ανατίμηση του γεν, την πτώση των προθεσμιακών συμβάσεων επί μετοχών και την υποχώρηση των υπόλοιπων αγορών», σχολίασε ο Γιοσινόρι Ναγκάνο, ανώτατο στέλεχος στρατηγικής της Daiwa Asset Management.

«Οι επενδυτές γίνονται ολοένα πιο επιφυλακτικοί καθώς κάποιες εταιρείες αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις κερδοφορίας, οι οποίες έχουν ήδη βασιστεί σε πολύ συντηρητικές εκτιμήσεις όσον αφορά στην οικονομία», συμπλήρωσε.


NAFTEMPORIKI

Βρετανία: «Η ύφεση είναι αντίστοιχη με εκείνη του 1979»

Βρετανία: «Η ύφεση είναι αντίστοιχη με εκείνη του 1979»


Η ύφεση που βιώνει σήμερα η βρετανική οικονομία έχει πολλά κοινά στοιχεία με εκείνη που ξεκίνησε το 1979, επί πρωθυπουργίας Μάργκαρετ Θάτσερ, διαπιστώνει το National Institute of Economic and Social Research.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2009 κατά 1,5%, έναντι μείωσης 1,6% που είχε σημειώσει το ΑΕΠ κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του 2008.

«Μέχρι στιγμής, η παραγωγή είναι αντίστοιχη με εκείνη της ύφεσης που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1979», επισημαίνει το Niesr στην ανακοίνωσή της. «Αν υιοθετείτο το μοντέλο της δεκαετίας του 1980, η παραγωγή θα συνέχιζε να υποχωρεί για άλλον ένα χρόνο και θα χρειάζονταν ακόμη δύο χρόνια προτού επιστρέψει η παραγωγή στα επίπεδα των αρχών του 2008», τονίζει.

Στο μεταξύ, σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της η Nationwide Building Society αναφέρει ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στα χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκρηξη της ανεργίας στη Βρετανία έχει αναγκάσει τον πρωθυπουργό της χώρας Γκόρντον Μπράουν να εντείνει τις προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας πριν από τις επόμενες εκλογές. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να διατηρήσει αύριο αμετάβλητο το βασικός της επιτόκιο, στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%.

NAFTEMPORIKI

Japan Corporate Bankruptcies Jumped to Six-Year High

Japan Corporate Bankruptcies Jumped to Six-Year High

April 8 (Bloomberg) -- Japan’s corporate bankruptcies rose to a six-year high in March as companies struggled to obtain funds to close books in the final month of the fiscal year.

Bankruptcies climbed 14.1 percent from a year earlier to 1,537 cases, the most since March 2003, Tokyo Shoko Research Ltd. said in Tokyo today.

Azel Corp., a real-estate company, last month became the 14th publicly traded firm to go out of business as Japan’s recession drives down property values and prompts banks to cut off lending. Companies in the world’s second-largest economy say access to funds is the tightest in a decade, the central bank’s Tankan survey showed last week.

“There are still a lot of uncertainties in the economy,” said Yoshiki Shinke, a senior economist at Dai-Ichi Life Research Institute in Tokyo. “Unemployment and consumer spending will worsen with an increase in bankruptcies.”

Recent reports indicate the economic slump driven by a collapse in exports in spreading throughout the economy. The Bank of Japan’s Tankan survey last week showed manufacturers’ confidence dropped to a record low and a separate report showed the jobless rate advanced to a three-year high of 4.4 percent in February.

Aso this week ordered stimulus spending equivalent to at least 10 trillion yen ($100 billion), which would be his largest commitment to spurring growth since taking office in September. The Bank of Japan has also expanded the range of collateral it accepts in an effort to encourage lending to companies.

Companies Struggling

The government plans to make 37 trillion yen available to companies struggling to meet their funding needs, the Nikkei newspaper reported today, without citing where it obtained the information.

Real-estate companies have been affected most by the downturn as commercial land prices slumped to a three-year low and residential property values fell to the lowest since 1984.

Pacific Holdings Co., a real-estate manager, filed for bankruptcy protection last month with 163.6 billion yen in liabilities and Azel collapsed owing 44.2 billion yen.

BLOOMBERG

AIG: Στο "μικροσκόπιο" ερευνητή του TARP οι πληρωμές σε τράπεζες

AIG: Στο "μικροσκόπιο" ερευνητή του TARP οι πληρωμές σε τράπεζες


Στο “μικροσκόπιο” του βασικού ερευνητή του υπουργείου Οικονομίας για την εκτέλεση των πόρων του TARP φαίνεται να έχουν περιέλθει οι πληρωμές της American International Group Inc σε τράπεζες όπως η Goldman Sachs Group, μετά τις μαζικές επιχειρήσεις διάσωσης του ασφαλιστικού ομίλου.

Σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται σχετική επιστολή προς τον Δημοκρατικό Elijah Cummings της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο ειδικός γενικός ερευνητής για το TARP, Neil Barofsky, ξεκίνησε έλεγχο την προηγούμενη εβδομάδα για το κατά πόσο έγινε απόπειρα μείωσης του ύψους των πληρωμών.

Το Κογκρέσο προσπαθεί να διαπιστώσει για ποιο λόγο δόθηκαν 50 δισ. δολάρια από το κυβερνητικό “σωσίβιο” σε τράπεζες που αγόρασαν τα συμβόλαια αντιστάθμισης κινδύνου (CDS) από την AIG. O έλεγχος θα αποκαλύψει το ποιος έλαβε “τις κρίσιμες αποφάσεις” αναφορικά με τις πληρωμές και θα παρέχει σχετικές εξηγήσεις για αυτές τις κινήσεις, επισήμανε ο Barofsky.

Στις 15 Μαρτίου, η AIG αποκάλυψε πως τράπεζες όπως η Goldman Sachs, Deutsche Bank AG και Societe Generale συγκαταλέγονταν στους κορυφαίους αποδέκτες τους.

CAPITAL.GR

TODAY'S CALENDAR (US)

10:00 AM
Wholesale Trade
Dept of Commerce


10:30 AM
EIA Petroleum Status Report
Dept of Energy


2:00 PM
FOMC Minutes
Federal Reserve Bank

Zημιογόνο το α΄ τρίμηνο για την Alcoa

Zημιογόνο το α΄ τρίμηνο για την Alcoa


Ζημιές έναντι κερδών εμφάνισε η Alcoa Inc. για το πρώτο τρίμηνο του 2009, λόγω της επίδρασης από τη συνεχιζόμενη πτώση στις τιμές για αλουμίνιο.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, η Alcoa ανακοίνωσε ζημιές 497 εκατ. δολαρίων έναντι καθαρής κερδοφορίας 303 εκατ. δολαρίων πέρυσι, ήτοι ζημιές 61 cents ανά μετοχή από κέρδη 37 cents ανά μετοχή την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Οι ζημιές από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα 480 εκατ. δολάρια, ήτοι 59 cents ανά μετοχή, σε αντίθεση με τα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες των 299 εκατ. δολαρίων (36 cents ανά μετοχή πέρυσι).

Η Alcoa ανακοίνωσε ζημιές 17 εκατ. δολαρίων (2 cents ανά μετοχή) από διακοπείσες δραστηριότητες, και συγκεκριμένα από την αποεπένδυση στις δραστηριότητες ηλεκτρονικών λύσεων. Τα έσοδα υποχώρησαν 41% στα 4,15 δισ. δολάρια.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters περίμενα ζημιές 56 cents ανά μετοχή και έσοδα 4,08 δισ. δολαρίων. Τέλος, σημειώνεται πως η Alcoa ολοκλήρωσε το πρώτο τρίμηνο του 2009 με ρευστά διαθέσιμα 1,1 δισ. δολαρίων.


CAPITAL.GR

ΟΟΣΑ: Λευκή η «μαύρη λίστα» με τους φορολογικούς παραδείσους

ΟΟΣΑ: Λευκή η «μαύρη λίστα» με τους φορολογικούς παραδείσους



Μία εβδομάδα έπειτα από την ανακοίνωση του ΟΟΣΑ των δύο καταλόγων με τους φορολογικούς «παραδείσους», ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Άνχελ Γκουρία ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι καμία χώρα δεν περιλαμβάνεται πλέον στη «μαύρη λίστα» του οργανισμού, καθώς οι τέσσερις χώρες που είχαν καταχωρηθεί εκεί διαγράφηκαν έπειτα από τις δεσμεύσεις που έδωσαν να προχωρήσουν σε ανταλλαγές φορολογικών δεδομένων με τις φορολογικές αρχές άλλων χωρών.

Κατά συνέπεια, η Κόστα Ρίκα, η Μαλαισία, η Ουρουγουάη και οι Φιλιππίνες θα προστεθούν στις 38 χώρες που απαρτίζουν την «γκρίζα λίστα» που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο διεθνής οργανισμός και στην οποία περιλαμβάνονται οι χώρες που έχουν αναλάβει τη σχετική δέσμευση αλλά δεν έχουν ακόμη προσυπογράψει τις δώδεκα διμερείς σχετικές συμφωνίες με τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.

Ο κ. Γκουρία χαιρέτισε την πολύ σημαντική πρόοδο που επετεύχθη χάρη στην κινητοποίηση των ηγετών του G20 στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη στο Λονδίνο.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Κατά 9,7% υποχώρησαν οι οφειλές πιστωτικών καρτών τον Φεβρουάριο

ΗΠΑ: Κατά 9,7% υποχώρησαν οι οφειλές πιστωτικών καρτών τον Φεβρουάριο

Κατά 9,7% υποχώρησαν οι οφειλές πιστωτικών καρτών στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1976, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Fed. Πιο συγκεκριμένα, οι οφειλές που σχετίζονται με τις καταναλωτικές ανάγκες, υποχώρησαν κατά 7,5 δισ. δολάρια, οι οποίες αν αναχθούν σε επίπεδο έτους διαμορφώνονται στα 2,56 τρισ. δολάρια.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Κατά 1,8% ενισχύθηκε ο κλάδος των hedge funds τον Μάρτιο

ΗΠΑ: Κατά 1,8% ενισχύθηκε ο κλάδος των hedge funds τον Μάρτιο

Κατά 1,8% ενισχύθηκαν τα hedge funds τον Μάρτιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Hedge Fund Research στον απόηχο της ανάκαμψης των χρηματαγορών. Από την αρχή του έτους ο κλάδος έχε σημειώσει μικρά κέρδη της τάξεως του 0,52%, την ίδια ώρα που ο δείκτης Standard & Poor's 500 σημείωσε αλμα 8% μόνο τον Μάρτιο.

REPORTER.GR

Νέο πακέτο ενίσχυσης από την Ιαπωνική κυβέρνηση

Νέο πακέτο ενίσχυσης από την Ιαπωνική κυβέρνηση

Το ποσό των 37 τρισ. γιεν (370 δισ. δολάρια) σχεδιάζει να διαθέσει η Ιαπωνική κυβέρνηση για τη βοήθεια της επιχειρηματικής δραστηριότητας της χώρας, διευρύνοντας το αρχικό ποσό ενίσχυσης, το οποίο μέχρι το 2008 είχε φτάσει τα 75 τρισ. δολάρια. Από τα 37 τρισ. γιεν, τα 20 θα διατεθούν σε επιχειρήσεις μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ τα υπόλοιπα θα διατεθούν κατευθείαν στις μικρές επιχειρήσεις. Επιπλέον, οι χορηγήσεις σε επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι πολύ πιθανόν να αυξηθούν στα 2 τρισ. γιεν.


REPORTER.GR
Share |