Wednesday, April 8, 2009

Βρετανία: «Η ύφεση είναι αντίστοιχη με εκείνη του 1979»

Βρετανία: «Η ύφεση είναι αντίστοιχη με εκείνη του 1979»


Η ύφεση που βιώνει σήμερα η βρετανική οικονομία έχει πολλά κοινά στοιχεία με εκείνη που ξεκίνησε το 1979, επί πρωθυπουργίας Μάργκαρετ Θάτσερ, διαπιστώνει το National Institute of Economic and Social Research.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2009 κατά 1,5%, έναντι μείωσης 1,6% που είχε σημειώσει το ΑΕΠ κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του 2008.

«Μέχρι στιγμής, η παραγωγή είναι αντίστοιχη με εκείνη της ύφεσης που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1979», επισημαίνει το Niesr στην ανακοίνωσή της. «Αν υιοθετείτο το μοντέλο της δεκαετίας του 1980, η παραγωγή θα συνέχιζε να υποχωρεί για άλλον ένα χρόνο και θα χρειάζονταν ακόμη δύο χρόνια προτού επιστρέψει η παραγωγή στα επίπεδα των αρχών του 2008», τονίζει.

Στο μεταξύ, σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της η Nationwide Building Society αναφέρει ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στα χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκρηξη της ανεργίας στη Βρετανία έχει αναγκάσει τον πρωθυπουργό της χώρας Γκόρντον Μπράουν να εντείνει τις προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας πριν από τις επόμενες εκλογές. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να διατηρήσει αύριο αμετάβλητο το βασικός της επιτόκιο, στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |