Wednesday, April 8, 2009

ΗΠΑ: Εισήγηση για απολύσεις μάνατζερ, ρευστοποιήσεις τραπεζών

ΗΠΑ: Εισήγηση για απολύσεις μάνατζερ, ρευστοποιήσεις τραπεζών



Η απόλυση ανώτατων διοικητικών στελεχών και η ρευστοποίηση προβληματικών τραπεζών πιθανόν να είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης, επισημαίνει η επιτροπή του Κογκρέσου, η οποία επιβλέπει τα πρόγραμμα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Σε έκθεσή του, την οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα, το Congressional Oversight Panel, αναφέρει επίσης ότι το υπουργείο Οικονομικών ενδεχομένως να βασίζεται σε ένα υπερβολικά αισιόδοξο οικονομικό σενάριο για την εφαρμογή του προγράμματος των 700 δισ. δολαρίων. Η επιτυχία του προγράμματος μετά από έξι μήνες είναι «ανάμικτη», σημειώνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τρία από τα μέλη της επιτροπής διαφώνησαν με τις διαπιστώσεις της ανωτέρω έκθεσης.

«Όλες οι επιτυχημένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των τραπεζικών κρίσεων συμπεριλάμβαναν έναν συνδυασμό απομάκρυνσης των μη αποτελεσματικών διοικήσεων και ανάληψης του ελέγχου στη διαδικασία αποτίμησης των ισολογισμών των τραπεζών», αναφέρει η επιτροπή του Κογκρέσου.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, έχει αναδιαμορφώσει το πρόγραμμα TARP για να επικεντρωθεί στη διοχέτευση ρευστού στα τραπεζικά ιδρύματα και στην απομάκρυνση μη ρευστοποιήσιμου ενεργητικού έως 1 τρισ. δολαρίων από τους ισολογισμούς τους.

Η αμερικανική κυβέρνηση καταβάλλει, επίσης προσπάθειες προκειμένου να «ξεπαγώσει» τις πιστωτικές αγορές, μέσω προγράμματος της Fed, το οποίο παρέχει δάνεια σε επενδυτές σε ορισμένα χρεόγραφα διασφαλισμένα με εμπράγματες εξασφαλίσεις.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |