Wednesday, April 8, 2009

Νέες απώλειες για το αργό, στα $48

Νέες απώλειες για το αργό, στα $48


Σε αρνητικό έδαφος κινείται η τιμή του αργού εν αναμονή των στοιχείων για τα αμερικανικά πετρελαϊκά αποθέματα που θα δουν αργότερα σήμερα το φως της δημοσιότητας και -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών- θα δείξουν και νέα άνοδο των αποθεμάτων από τα υψηλά των 15 ετών της περασμένης εβδομάδας.

Αναλυτικά, η τιμή του συμβολαίου του αργού παραδόσεως Μαΐου βρέθηκε να υποχωρεί 3,6% στα 47,37 δολ. το βαρέλι νωρίτερα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ αυτή την ώρα υποχωρεί κατά 1,12 δολ. ή 2,3% στα 48,03 δολ. το βαρέλι.

Η τιμή του αργού καταγράφει απώλειες 8,9% αυτή την εβδομάδα καθώς μετριάζεται ο ενθουσιασμός των επενδυτών ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις θα οδηγήσουν και πάλι σε τροχιά ανάκαμψης την παγκόσμια οικονομία, αναζωπυρώνοντας την ζήτηση στο πετρέλαιο.

Εξάλλου, η UBS AG υποβάθμισε σήμερα τις εκτιμήσεις της για την τιμή του αργού αυτό το έτος, επικαλούμενη την συνεχιζόμενη αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας.

Η ελβετική τράπεζα μείωσε κατά 15% τις εκτιμήσεις της για το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης και εκτιμά ότι η μέση τιμή θα διαμορφωθεί στα 51 δολ. το βαρέλι για το 2009, καθώς η παγκόσμια ύφεση περιορίζει την ζήτηση.

Η μέση τιμή του WTI για το 2010 θα διαμορφωθεί στα 58 δολ. το βαρέλι εκτίμα η UBS, από προηγούμενη εκτίμηση που τοποθετούσε στα 75 δολ. τη μέση τιμή.

"Πλέον αναμένουμε υποχώρηση κατά 2% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2009, από την προηγούμενη εκτίμηση μας για κάμψη της τάξης του 0,9%", αναφέρει σε σχετική έκθεση η UBS. "Στις προβλέψεις μας θεωρούμε ότι ο OPEC θα διατηρήσει την υφιστάμενη πειθαρχία μεταξύ των μελών του, και η η ανάπτυξη της ζήτησης θα επαναληφθεί από το 2010 αν και με αδύναμους ρυθμούς".

Η ελβετική τράπεζα εκτιμά ότι η μέση τιμή του αργού τύπου Brent στο Λονδίνο θα διαμορφωθεί στα 51 δολ. το βαρέλι, από τα 60 δολ. προηγουμένως. Για το 2010 η UBS εκτιμά ότι η μέση τιμή θα διαμορφωθεί στα 57 δολ. το βαρέλι από 75 δολ. στις προηγούμενες εκτιμήσεις της.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |