Wednesday, April 8, 2009

Καμπανάκι ύφεσης κτυπά η κατανάλωση

Καμπανάκι ύφεσης κτυπά η κατανάλωση


Απότομη μείωση παρουσιάζει η εγχώρια κατανάλωση αποτυπώνοντας τους δύσκολους καιρούς που διανύουν τα κυπριακά νοικοκυριά, αλλά και την πιθανότητα συρρίκνωσης της οικονομίας για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες. Τα τελευταία στοιχεία του Τμήματος Τελωνείων και ΦΠΑ δείχνουν τη σημαντική συρρίκνωση της καταναλωτικής ζήτησης και ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι τα χείριστα για την οικονομία έπονται. Δημιουργούν επίσης ερωτήματα για τις επίσημες προβλέψεις για το ρυθμό μεγέθυνσης της κυπριακής οικονομίας και για το ύψος του φετινού δημοσιονομικού ελλείμματος.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Τελωνείων, τα έσοδα από έμμεσους φόρους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι από το ΦΠΑ, κατέγραψαν τον τρίτο μήνα του 2009 τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων ετών. Μειώθηκαν κατά 12,5% στα €235,9 εκ. έναντι €269,7 εκ. τον περσινό Μάρτιο. Το Φεβρουάριο είχε καταγραφεί αύξηση 7,1% σε σχέση με τον περσινό Φεβρουάριο.

Το τρίμηνο του 2009, το σύνολο των εσόδων σημείωσε μείωση 4,66% πέφτοντας στα €574,1 εκ. από €602,2 εκ.

Η μείωση των έμμεσων φόρων οφείλεται κυρίως στις μειωμένες εισπράξεις από το ΦΠΑ. Περιορίστηκαν το Μάρτιο στα €189,6 εκ. από €218,1 εκ. πέρσι, καταγράφοντας πτώση 13,1%. Το τρίμηνο του 2009, τα έσοδα από ΦΠΑ σημείωσαν μείωση 3,66% στα €452,2 εκ. από €469,4 εκ. Οι εισπράξεις από το ΦΠΑ αποτελούν την πιο αξιόπιστη ένδειξη για την πορεία της καταναλωτικής ζήτησης.

Οι εισαγωγικοί δασμοί καταγράφουν το τρίμηνο πτώση 25,17% πέφτοντας στα €10,3 εκ. Αποτυπώντας τη δύσκολη περίοδο που διέρχεται ο κλάδος αυτοκινήτων, τα έσοδα από φόρους κατανάλωσης σε οχήματα και μοτοσικλέτες παρουσιάζουν μείωση 17,03%. Περιορίστηκαν στα €26,7 εκ. έναντι €32,1 εκ. πέρσι.

Τα νέα στοιχεία για τις εισπράξεις έμμεσων φόρων, που αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για το κράτος, δημιουργούν αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι εφικτή η επίτευξη του στόχου που έθεσε η κυβέρνηση για ρυθμό ανάπτυξης 2%. Αναγνωρίζοντας ότι ο στόχος είναι αισιόδοξος, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε σήμερα ότι ενδεχομένως να κυμανθεί μεταξύ 1-2%.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |