Wednesday, April 8, 2009

Τράπεζες: Πτώση 40% στα κέρδη α' τρίμηνου

Τράπεζες: Πτώση 40% στα κέρδη α' τρίμηνου

Καταλύτης για την πορεία του ΧΑ θα αποτελέσουν τα αποτελέσματα των τραπεζών στο α΄ τρίμηνο του 2009 τα οποία θα σημειώσουν πτώση 39% με 40% σύμφωνα με έρευνα του «R». Οι εγχώριες τράπεζες θα ανακοινώσουν αποτελέσματα α΄ τριμήνου μέσα στον Μάιο. Το βάπτισμα του πυρός οι αγορές θα το πάρουν στις 14 Απριλίου όπου η Citigroup ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ τριμήνου και στις 20 Απριλίου η Bank of America. Η ερμηνεία των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου μπορεί να είναι διφορούμενη. Πρωτίστως οι ζημίες θα παραμείνουν ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις θα μειωθούν σε κάποιες άλλες θα αυξηθούν. Στην Ελλάδα αναμένεται μια πτώση κερδοφορίας για τις 8 μεγαλύτερες τράπεζες 39% με 40% στα 730 εκατ ευρώ σε σχέση με τα 1,195 δις ευρώ που ήταν στο α΄ τρίμηνο του 2008.

Η Εθνική θα εμφανίσει κέρδη πέριξ των 300 εκατ ευρώ η πτώση 25%. Η Alpha κέρδη 110 με 120 εκατ ευρώ ή πτώση 45%.Η Eurobank κέρδη 125 εκατ ευρώ η πτώση 42%.Η Πειραιώς κέρδη 90 εκατ η πτώση 38% , η Κύπρου κέρδη στο α΄ τρίμηνο 80 εκατ ή πτώση 31% η Marfin 70 εκατ η πτώση 33% ενώ ζημίες θα εμφανίζουν η Emporiki και ενδεχομένως η ATE να και στο α΄ τρίμηνο τα πήγε καλά τηρουμένων των αναλογιών.Τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών θα εμφανίσουν τα εξής 6 χαρακτηριστικά στο α΄ τρίμηνο.

1)Θα υπάρξουν κέρδη κοντά στα 730 εκατ ευρώ όταν άλλες τράπεζες διεθνώς θα εμφανίζουν νέες ζημίες. Όπως έχει τονιστεί τα κέρδη των τραπεζών θα πρέπει να στηρίξουν διεθνώς την προσπάθεια ψυχολογικής ανάτασης που επιχειρείται. Στην περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι κατώτερα των προσδοκιών τότε η αγορά θα συνεχίσει την διαδικασία διόρθωσης. Μεγάλο στοίχημα αποτελεί ο S&P 500 που μπορεί να κινηθεί προς τις 750 μονάδες αν τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου δεν είναι ικανοποιητικά.

2) Οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια στο α΄ τρίμηνο θα είναι μικρότερες σε σχέση με το δ΄ τρίμηνοτου 2008 αλλά υψηλότερες με το α΄ τρίμηνο του 2008. Συνολικά για το 2009 προβλέπεται αύξηση των νέων προβλέψεων κατά 1% με 1,5%. Σε μια τέτοια περίπτωση και εφόσον τα δάνεια το 2009 θα ανέλθουν στα 270 δις ευρώ συνεπάγεται ότι μπορεί να εμφανισθούν νέα προβληματικά δάνεια 2,7 δις με 4 δις ευρώ. Αν απαιτηθούν νέες προβλέψεις 1% επί των δανείων οι τράπεζες θα τις απορροφήσουν. Στο 1,5% επίσης θα τις αντιμετωπίσουν αλλά είναι προφανές ότι τα κέρδη θα καταβαραθρωθούν το 2009.

3)Τα κέρδη από το εξωτερικό μειώνονται. Βέβαια ακόμη εμφανίζονται κέρδη αλλά είναι προφανές ότι κάποια στιγμή μέσα στο 2009 θα υπάρξουν και ζημίες από το εξωτερικό ελεγχόμενες. Η Εθνική αναμένει από την Finansbank κέρδη 300 εκατ το 2009.

4)Τον Φεβρουάριο και ειδικά τον Μάρτιο υπήρξε μεγαλύτερη κινητοποίηση στα δάνεια ωστόσο οι τράπεζες υπολείπονται σοβαρά σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2008. Οι περισσότεροι τραπεζίτες θεωρούν ότι τα δάνεια θα αυξηθούν με ρυθμό 8% άλλοι κάνουν λόγο για αύξηση μεταξύ 8% και 10%.

5)Τα έξοδα εκ τόκων έχουν μειωθεί αισθητά λόγω της υποχώρησηςτων επιτοκίων καταθέσεων. Τα κέρδη βελτιώθηκαν απλά επειδή τα επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας μειώθηκαν. Η μείωση τα ων επιτοκίων καταθέσεων διασώζει τις τράπεζες σε μια περίοδο όπου τα έσοδα εκ τόκων μειώνονται καθώς τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες είναι λιγότερα σε σχέση με το παρελθόν.

6)Τα λειτουργικά κόστη παραμένουν υπό αυστηρό έλεγχο ωστόσο δεν μπορούν να ανατρέψουν την έντονα πτωτική τάση στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών.

REPORTER.GR

No comments:

Share |