Sunday, December 27, 2009

Ρωσία: Σε ιστορικό χαμηλό το βασικό επιτόκιο


Ρωσία: Σε ιστορικό χαμηλό το βασικό επιτόκιο


Τη μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25% στο 8,75% το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο ιστορικά επίπεδο αποφάσισε την Παρασκευή η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας σε μία προσπάθεια ενίσχυσης του τραπεζικού δανεισμού και αντιμετώπισης της κερδοσκοπίας έναντι στο ρούβλι τους τελευταίους μήνες.

Η μείωση του επιτοκίου αναχρηματοδότησης, με το οποίο οι εμπορικές τράπεζες συνδέουν τα καταθετικά τους επιτόκια, θα βρίσκεται σε ισχύ από τη Δευτέρα. Σημειώνεται πως είναι η δέκατη διαδοχική μείωση του επιτοκίου στη Ρωσία.

capital.gr

Ευκαιρίες για χρυσά κέρδη

Ευκαιρίες για χρυσά κέρδη

Το timing στην αγορά συναλλάγµατος είναι το παν. Με τις κεντρικές τράπεζες να προετοιµάζουν τα σχέδια εξόδου από τα µέτρα στήριξης, καθώς οι οικονοµίες σιγά σιγά µπαίνουν σε τροχιά ανάκαµψης, το µεγάλο ζητούµενο είναι ποια θα είναι τα νοµίσµατα-χρηµατοδότες για το carry trade του 2010. Η στρατηγική του να δανείζεσαι σε νόµισµα χαµηλού επιτοκίου και να τοποθετείς τη ρευστότητα αυτή σε νόµισµα ή αξίες υψηλότερων αποδόσεων θα συνεχιστεί και τον επόµενο χρόνο. Οι επιλογές για τα νοµίσµατα-χρηµατοδότες είναι περιορισµένες. Περιλαµβάνουν το γεν, το δολάριο, τη στερλίνα και το ελβετικό φράγκο. Τα νοµίσµατα που θα µπορούσαν να προσελκύσουν ρευστότητα λόγω των συγκριτικά υψηλότερων επιτοκίων τους είναι περισσότερα, ανάµεσά τους η νορβηγική κορόνα και το δολάριο Αυστραλίας, καθώς και άλλα νοµίσµατα αναδυόµενων οικονοµιών.

Πολλοί επενδυτές εκµεταλλεύτηκαν τα σχεδόν µηδενικά επιτόκια του δολαρίου, δανειζόµενοι µεγάλα ποσά για να χρηµατοδοτήσουν τα λεγόµενα carry trades. Για όσο διάστηµα η ισοτιµία του δολαρίου παραµένει σχετικά σταθερή, η τακτική αποφέρει ελκυστικές αποδόσεις. Και για όσο διάστηµα οι αρχές των ΗΠΑ διατηρούν τη νοµισµατική πολιτική χαλαρή, µε αποτέλεσµα τα πραγµατικά επιτόκια να έχουν αρνητικό πρόσηµο, το δολάριο θα συνεχίσει να προσφέρεται ως νόµισµα-χρηµατοδότης. Πολλοί εκτιµούν ότι την επόµενη χρονιά τον πρώτο ρόλο θα διεκδικήσει και η στερλίνα λόγω των χαµηλών επιτοκίων στη Βρετανία. Το αγαπηµένο νόµισµα της αγοράς συναλλάγµατος για τη χρηµατοδότηση των carry trades µέχρι το 2007 ήταν το γεν της Ιαπωνίας. Η τακτική αυτή άλλαξε το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς όταν το κόστος δανεισµού για τρίµηνη διάρκεια σε δολάρια έπεσε σε χαµηλότερα επίπεδα από ό,τι στο γεν, εξέλιξη που έκανε το αµερικανικό νόµισµα το φαβορί για χρηµατοδότηση των carry trades.

Τα νοµίσµατα που χρησιµοποιούνται για τη χρηµατοδότηση των carry trades κατά κανόνα εξασθενούν, ενώ η χρηµατιστηριακή τους αγορά συνήθως ενισχύεται καθώς µεγαλώνει η όρεξη για ρίσκο. Η αρνητική σχέση της ισοτιµίας του δολαρίου έναντι καλαθιού νοµισµάτων µε το χρηµατιστηριακό δείκτη S&P500 υπήρξε δυνατή φέτος. Η σχέση της ισοτιµίας δολαρίου-γεν µε το δείκτη S&P500 εξασθένησε από τον Σεπτέµβριο και µετά, από το 70% στο 30%, εξέλιξη που υποδηλώνει ότι η αγορά εγκαταλείπει το γεν ως νόµισµα-χρηµατοδότη. Στο βαθµό που θα κυριαρχήσουν στο ρόλο αυτό το 2010, το δολάριο και η στερλίνα θα δεχτούν πιέσεις στην αγορά συναλλάγµατος. Η ύφεση που ταλαιπωρεί την οικονοµία της Βρετανίας θα αναγκάσει τις αρχές να διατηρήσουν τα επιτόκια σε χαµηλά επίπεδα, γύρω στο 0,50%. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα είναι µάλλον οι τελευταίες που θα αυξήσουν τα επιτόκιά τους και κατά συνέπεια τα νοµίσµατά τους προσφέρονται για δανεισµό και χρηµατοδότηση τοποθετήσεων σε άλλες αξίες υψηλότερων αποδόσεων. Ένα καλό σηµάδι ότι ένα νόµισµα έχει αρχίσει να χρησιµοποιείται για το σκοπό αυτό είναι η ενίσχυση της αρνητικής του συσχέτισης µε το δείκτη S&P500.

Οσο για τα νοµίσµατα που πιθανότατα θα προσελκύσουν ρευστότητα, τους αποδέκτες των carry trades, οι επιδιδόµενοι στο σπορ δείχνουν τα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας. Η Αυστραλία ήταν η πρώτη από τις χώρες του G7 που αύξησε το κόστος χρήµατος φέτος. Η κεντρική της τράπεζα προέβη σε τρεις αυξήσεις, ανεβάζοντας το επιτόκιο στο 3,75%, το υψηλότερο στις ανεπτυγµένες οικονοµίες. Το επιτόκιο της Νέας Ζηλανδίας βρίσκεται στο 2,5% και όπως αφήνει να εννοηθεί η κεντρική της τράπεζα, θα αυξηθεί περαιτέρω. Από τις αναδυόµενες οικονοµίες το ρεάλ της Βραζιλίας, που έχει ενισχυθεί 31% έναντι του δολαρίου, πληρώνει 8,75%.

Νωρίς ακόµα για το τέλος του bear market στο δολάριο
 
Η πρόσφατη ανάκαµψη του δολαρίου µετά τη θετική έκπληξη από το µέτωπο της ανεργίας στις ΗΠΑ προβληµάτισε αρκετούς παίκτες µε µεγάλες θέσεις short στο αµερικανικό νόµισµα και προκάλεσε κλείσιµο θέσεων µε αγορές δολαρίων. Η ισοτιµία του έναντι του ευρώ και του ελβετικού φράγκου ενισχύθηκε σε υψηλό δυόµισι µηνών. Στην αγορά συζητείται επίσης το ότι η αρνητική συσχέτιση του δολαρίου µε το χρηµατιστηριακό δείκτη S&P500 έχει αρχίσει να κάνει νερά. Μήπως τέλειωσε η µακρά τσουλήθρα του δολαρίου;

H χρησιµοποίηση του δολαρίου ως νόµισµα-χρηµατοδότη στα carry trades φέτος πίεσε την ισοτιµία του, µε τις απώλειές του έναντι καλαθιού νοµισµάτων να φτάνουν το 7%. Παρά την πρόσφατη ενδυνάµωσή του όµως, πολλοί αναλυτές αµφιβάλλουν αν έφτασε το τέλος της πτωτικής πορείας του δολαρίου. Εκτιµούν ότι η ανάκαµψή του θα είναι βραχύβια και ότι θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο του χρηµατοδότη στα carry trades.

Τα θετικά στοιχεία από το µέτωπο της ανεργίας µπορεί να φέρουν πιο κοντά µια αύξηση επιτοκίων από τη Fed. Ωστόσο, ακόµη και αν αρχίσει να αυξάνει τα παρεµβατικά της επιτόκια, το κόστος χρήµατος στις ΗΠΑ θα αργήσει να φτάσει σε επίπεδα του 5,0%. Επενδυτικοί οίκοι όπως η Goldman Sachs και η Credit Suisse δεν βλέπουν αυξήσεις επιτοκίων σύντοµα στο δολάριο, όχι νωρίτερα από το τελευταίο τρίµηνο του 2010.

Πέρα από τα επιτόκια υπάρχει και το θέµα της µείωσης των δολαριακών συναλλαγµατικών αποθεµάτων από τις κεντρικές τράπεζες που έχουν µεγάλη έκθεση στο αµερικανικό νόµισµα. Η προσαρµογή αυτή σηµαίνει πωλήσεις δολαρίων και θα συγκρατήσει την ανάκαµψη της ισοτιµίας του.

capital.gr

Κίνα: Αναθεώρηση εκτιμήσεων για το ΑΕΠ του 2008


Κίνα: Αναθεώρηση εκτιμήσεων για το ΑΕΠ του 2008


Στην αναθεώρηση της εκτίμησης για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του 2008 προχώρησε η Κίνα σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η συνολική αξία των προϊόντων και υπηρεσιών του περασμένου έτους υπολογίζεται στα 31,405 τρισ. γουάν (4,6 τρισ. δολ.) έναντι 30,067 τρισ. γουάν της αρχικής εκτίμησης ενώ το ποσοστό ανάπτυξης τοποθετήθηκε στο 9,6% από 9%.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η στατιστική υπηρεσία της χώρας, ο κλάδος των υπηρεσιών επεκτάθηκε με ρυθμό 9%, των εξορύξεων και κατασκευών κατά 1,9%, ενώ αντίθετα ο αγροτικός κλάδος υποχώρησε 0,9%.

Μετά την τελευταία αναθεώρηση, ο κλάδος των υπηρεσιών αντιστοιχεί στο 41,8% του ΑΕΠ έναντι 40,1%, ενώ ο αγροτικός κλάδος υποχώρησε στο 10,7% από 11,3%.

capital.gr

Η επιστροφή του Μονεταρισμού


Η επιστροφή του Μονεταρισμού

Κάθε φορά που παρατηρείται τόσο μεγάλη αύξηση της ροής χρήματος, οι συνέπειες για τη σταθερότητα των τιμών, τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και ακόμη και την οικονομική σταθερότητα θα είναι σοβαρές, όπως έδειξε η πρόσφατη κρίση.

Η σημερινή οικονομική κρίση υπογραμμίζει την ανάγκη για μεγάλες αλλαγές στις κεντρικές τράπεζες. Ηρθε η ώρα για να επιστρέψουμε σε κάποια μορφή μετριοπαθούς μονεταρισμού - προσαρμοσμένου όμως στον 21ο αιώνα. Η σημερινή κρίση σαφώς και έχει κάνει το έργο των κεντρικών τραπεζιτών πολύ πιο περίπλοκο.

Τα τελευταία περίπου 30 έτη, πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες πίστευαν ότι το μοναδικό τους μέλημα ήταν να διατηρούν τους στόχους τους απόλυτα προσαρμοσμένους στη σταθερότητα των τιμών. Και κάθε εργαλείο που είχαν στη διάθεσή τους επρόκειτο να εξυπηρετήσει αυτόν ακριβώς το σκοπό. Σήμερα όμως, οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να στοχεύσουν και στη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα συμβεί νέα κρίση. Ομως, η σημερινή θεσμική δομή των κεντρικών τραπεζών θεωρείται εντελώς ανεπαρκής για να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις.

Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να εξασφαλίσουν επιπλέον εργαλεία για τις νέες τους αρμοδιότητες. Και σε αυτό ακριβώς το σημείο τα πράγματα γίνονται ιδιαίτερα περίπλοκα. Ο λόγος είναι απλός: σύμφωνα με τον Κανόνα Τίνμπεργκεν - όπως ονομάστηκε από τον Νομπελίστα Ολλανδό Γιαν Τίνμπεργκεν - οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν ένα ανεξάρτητο εργαλείο για κάθε αρμοδιότητά τους, για παράδειγμα για διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών. Εάν έχουν περισσότερες από μία αρμοδιότητες, θα χρειαστούν και αντίστοιχο αριθμό εργαλείων. Το περίπλοκο στο σημείο αυτό είναι ότι τα συγκεκριμένα εργαλεία διαμόρφωσης πολιτικής θα πρέπει να είναι ανεξάρτητα το ένα από το άλλο.

Ας λάβουμε ως παράδειγμα τα επιτόκια. Αυτό το εργαλείο δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη σταθερότητα των τιμών και για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, καθώς η προοπτική για τη σταθερότητα των τιμών θα μπορούσε να απαιτήσει υψηλότερα επιτόκια τη στιγμή που η διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας ενδεχομένως να προϋποθέτει χαμηλότερα επιτόκια.

Για παράδειγμα, εάν μία κεντρική τράπεζα, σε περίοδο οικονομικών προβλημάτων για τον τραπεζικό τομέα, διοχετεύσει αφειδώς στις τράπεζες πρόσθετο, φθηνό χρήμα, αυτό θα αυξήσει την προσφορά χρήματος στις χρηματοοικονομικές αγορές και θα οδηγήσει σε πτώση τα διατραπεζικά επιτόκια.

Εάν πάλι ο πληθωρισμός πρόκειται να αυξηθεί στο άμεσο μέλλον, αυτό θα έρθει σε σύγκρουση με το έργο σταθερότητας των τιμών. Οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωπες με αντιπαλόμενες δυνάμεις μεταξύ σταθερότητας των τιμών και χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Η εύρεση νέων εργαλείων, που να είναι αποτελεσματικά, εύκολα στη χρήση τους και ανεξάρτητα από τα επιτόκια φαίνεται μάλλον απίθανη. Παρ΄ όλ' αυτά, υπάρχει λύση. Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στο ρυθμό αύξησης της προσφοράς χρήματος στο πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής τους.

Η ΕΚΤ ίσως να έχει ένα πλεονέκτημα. Πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η σημερινή χρηματοοικονομική κρίση μπορεί να αποδοθεί, τουλάχιστον εν μέρει, στο γεγονός ότι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες, όπως η Τράπεζας της Αγγλίας και η Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ, διατήρησαν τα βασικά επιτόκιά τους σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα για υπερβολικά μεγάλη περίοδο. Αυτό οδήγησε σε μία μακρά περίοδο διψήφιας αύξησης της προσφοράς χρήματος.

Η ΕΚΤ ήταν πιο συγκρατημένη. Ουσιαστικά, η μείωση των premium κινδύνου στις χρηματοοικονομικές αγορές και η ανάπτυξη κάθε είδους εξωτικών παραγώγων «έσπειραν τους σπόρους» της κρίσης, όμως ακόμη και αυτοί οι παράγοντες δεν θα είχαν προκαλέσει την κρίση εάν δεν υπήρχαν «οι πολλές βροχοπτώσεις που βοήθησαν τους σπόρους αυτούς να αναπτυχθούν». Αυτό ήταν αποτέλεσμα της εντυπωσιακής ανάπτυξης της προσφοράς χρήματος σε ΗΠΑ, Βρετανία και στις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες.

Φυσικά και η στόχευση στην προσφορά χρήματος έχει τα δικά της μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, η χρηματοοικονομική καινοτομία αποδυνάμωσε τη σχέση μεταξύ αύξησης του χρήματος και πληθωρισμού. Ομως, η σχέση δεν εξαφανίστηκε εντελώς.

Οπως έδειξε ξεκάθαρα η σημερινή κρίση, αργά ή γρήγορα τόσο μεγάλη ρευστότητα θα οδηγήσει σε υπερβολές, εάν όχι σε πληθωρισμό τιμών καταναλωτή, εν συνεχεία σε πληθωρισμό τιμών ενεργητικού και σε εξαφάνιση του premium κινδύνου.

Κάθε φορά που παρατηρείται τόσο μεγάλη αύξηση της ροής χρήματος, οι συνέπειες για τη σταθερότητα των τιμών, την χρηματοοικονομική σταθερότητα και ακόμη και την οικονομική σταθερότητα θα είναι σοβαρές, όπως έδειξε η πρόσφατη κρίση.

Η αποφυγή τέτοιου είδους αποτελεσμάτων απαιτεί από τους κεντρικούς τραπεζίτες πολύ περισσότερες ικανότητες, ενώ εάν η προσφορά χρήματος βαρύνει περισσότερο τις στρατηγικές τους για τη νομισματική πολιτική απ΄ ό,τι συνηθίζεται σήμερα, τότε αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τις κεντρικές τράπεζες να αποφύγουν όλα τα παραπάνω.

SYLVESTER EIJFFINGER - EDIN MUJAGIC *

* Ο Sylvester Eijffinger είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Tilburg University της Ολλανδίας και μέλος της ομάδας νομισματικών συμβούλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ο Edin Mujagic είναι οικονομολόγος στο Tilburg University και οικονομικός συντάκτης στο ολλανδικό εβδομαδιαία περιοδικό «FEM Business & Finance».

naftemporiki

Ο δείκτης της ανεργίας στην Ιαπωνία αυξήθηκε στο 5,2% για πρώτη φορά το τελευταίο 4μηνο


Ο δείκτης της ανεργίας στην Ιαπωνία αυξήθηκε στο 5,2% για πρώτη φορά το τελευταίο 4μηνο

Ο δείκτης της ανεργίας στην Ιαπωνία αυξήθηκε για πρώτη φορά στους τελευταίους τέσσερις μήνες, φθάνοντας το 5,2%, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων και Επικοινωνιών.

Ο δείκτης της ανεργίας τον Οκτώβριο ήταν 5,1%. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε στα 3.31 εκατ. τον Νοέμβριο, κατά 750.000 περισσότεροι από το περασμένο έτος, τόνισε το υπουργείο.

Ο δείκτης των παροχών απασχόλησης παρέμενε σχεδόν αμετακίνητος στο 0,45% (δηλ. υπάρχουν μόνον 45 θέσεις εργασίας διαθέσιμες για κάθε 100 αιτήσεις), ανακοίνωσε από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

naftemporiki

M.S.: Με 5,1% θα τρέξει η οικονομία στις ΗΠΑ


M.S.: Με 5,1% θα τρέξει η οικονομία στις ΗΠΑ


Αναθεώρησε τις προβλέψεις της για το ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας η Morgan Stanley μετά τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξησης στα διαρκή αγαθά-χωρίς να προσμετράτε η ζήτηση στον κλάδο των μεταφορών.

Συγκεκριμένα, η Morgan Stanley αναμένει η οικονομία να τρέξει με ρυθμό 5,1% ετησίως στο διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, υψηλότερα κατά 1% από προηγούμενη εκτίμησή της.

euro2day.gr

Home Prices, Confidence Probably Firmed: U.S. Economy Preview


Home Prices, Confidence Probably Firmed: U.S. Economy Preview

Dec. 27 (Bloomberg) -- The plunge in U.S. home prices probably eased further and consumer confidence climbed, giving the economy a lift heading into 2010, economists said before reports this week.

Property values in 20 metropolitan areas probably fell 7.1 percent in October from a year earlier, the smallest 12-month drop since 2007, according to the median forecast of 29 economists surveyed by Bloomberg News before a Dec. 29 report from S&P/Case-Shiller. Household sentiment improved in December for a second month, another report the same day may show.

The housing market, at the center of the worst recession since the 1930s, may keep improving as administration and Federal Reserve efforts to lift sales and lower borrowing costs take hold. Best Buy Co. and Jos. A. Bank Clothiers Inc. were among retailers sweetening discounts heading into the holidays, giving consumers an incentive to boost spending.

“Job losses are lessening, home prices are stabilizing and stocks continue to ratchet higher,” said Michael Gregory, a senior economist at BMO Capital Markets in Toronto. “All these contribute to a rebound in confidence. Stabilization in home prices is one of the key things to get more optimistic about a sustainable recovery.”

The S&P/Case-Shiller 20-city index has been rising on a month-to-month basis since May, the first series of gains since the measure started dropping in August 2006.

Gaining Confidence

The New York-based Conference Board’s consumer confidence index may rise to 53 from 49.5 in November, according to the survey median. The measure reached a record-low 25.3 in February.

A drop last month in the unemployment rate, rising incomes and holiday bargains probably gave sentiment a boost, economists said. Best Buy offered some DVDs for half off and Jos. A. Bank, a men’s clothing chain, deepened discounts to at least 50 percent. Merchants were trying to draw procrastinators and shoppers delayed by the East Coast storms.

To help ensure housing doesn’t weaken again, President Barack Obama and Congress last month extended a tax credit for first-time homebuyers until April 30, from Nov. 30, and expanded it to include some current owners.

Existing home sales in November rose to a 6.5 million annual rate, the highest level since February 2007, the National Association of Realtors said last week.

‘Drawing Buyers’

“The tax credit had the intended impact of drawing buyers in and lowering inventory,” Lawrence Yun, the real-estate agents group’s chief economist, said in a news conference. “An estimated 2 million buyers have taken advantage of the credit.”

The Standard & Poor’s Supercomposite Homebuilding Index is up 22 percent since the end of June as the housing outlook brightened.

An unemployment rate near a 26-year high and mounting foreclosures remain risks for the housing market and the economy. Joblessness will exceed 10 percent in the first half of 2010, according to the median estimate of economists surveyed this month.

Foreclosure filings in 2009 will reach a record for the second consecutive year with 3.9 million notices sent to homeowners in default, RealtyTrac Inc. This year’s filings will surpass 2008’s total of 3.2 million, the Irvine, California- based company said Dec. 10.

Hovnanian Enterprises Inc., New Jersey’s largest homebuilder, said Dec. 16 its fourth-quarter loss narrowed as more buyers signed purchase contracts. “On the whole, we are seeing more price stability across our markets,” Chief Financial Officer Larry Sorsby said in a Dec. 17 conference call.



Bloomberg Survey

===============================================================
Release Period Prior Median
Indicator Date Value Forecast
===============================================================
Case Shiller YoY 12/29 Oct. -9.4% -7.1%
Consumer Conf Index 12/29 Dec. 49.5 53.0
Chicago PM Index 12/30 Dec. 56.1 55.1
Initial Jobless Claims 12/31 Dec. 26 452K 460K
===============================================================

bloomberg
Share |