Friday, December 11, 2009

ΗΠΑ: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης


ΗΠΑ: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Στις 73,4 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Reuters/Μichigan το μήνα Δεκέμβρη από 67,4 μονάδες το Νοέμβρη. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 69 μονάδες. H άνοδος του χρηματιστηρίου, αλλά και τα ενθαρρυντικά στοιχεία απασχόλησης ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

reporter.gr

Πτώση 9,35% για Χ.Α. σε μία εβδομάδα


Πτώση 9,35% για Χ.Α. σε μία εβδομάδα

Αλλο ένα 9,35% έχασε μέσα σε μία εβδομάδα ο γενικός δείκτης του Χ.Α. ψαλιδίζοντας τα κέρδη από την αρχή του χρόνου σε περίπου 20% και τη διόρθωση από τα υψηλά του Οκτωβρίου (2.932 μονάδες) σε περίπου 30%, τη στιγμή που τα διεθνή χρηματιστήρια, όπως όλα δείχνουν, θα αποχαιρετήσουν το 2009 κοντά στα υψηλά έτους. Παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για την προσπάθεια που θα καταβάλει η χώρα μας να ορθοποδήσει την οικονομία της και τις στηρίξεις εκ μέρους της Κομισιόν, των πολιτικών αρχηγών της Ε.Ε., όπως του κ. Ν. Σαρκοζί και της κυρίας Αγκέλα Μέρκελ, τις ενθαρρυντικές εκθέσεις ξένων οίκων, η αγορά διολίσθησε σε χαμηλότερα επίπεδα, κλείνοντας με απώλειες 2,41%, στις 2.160,68 μονάδες. Σημειωτέον, ότι ο γενικός δείκτης κινήθηκε και χαμηλότερα, στις 2.138 μονάδες, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 3%. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 293 εκατ. ευρώ, χαμηλότερες σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, ενώ για μία ακόμα μέρα τα περισσότερα χαρτιά έκλεισαν στο «κόκκινο».

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 137 υποχώρησαν και 69 ενισχύθηκαν με 94 αμετάβλητες. Η αγορά περίμενε από τον πρωθυπουργό, όπως αναφέρουν χρηματιστές, να γίνει περισσότερο συγκεκριμένος ως προς τα μέτρα που πρόκειται να λάβει η κυβέρνησή του για να αντιμετωπιστούν τα διαρθρωτικά προβλήμτα της ελληνικής οικονομίας. Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστη ο τραπεζικός κλάδος για μία ακόμα φορά.

Συγκεκριμένα, η μετοχή του Ταχ. Ταμιευτηρίου υποχώρησε κατά 7,18%, στα όρια των 4 ευρώ, 6,80% η Πειραιώς, στα 8,22 ευρώ με 2,6 εκατ. τεμάχια, 6,59% η ΑΤΕ, στο 1,70 ευρώ, 6,10% η ΕΤΕ, στα 17,10 ευρώ, διακινώντας 5,376 εκατ. τεμάχια, 5,54% η Eurobank, στα 7,67 ευρώμε 2,2 εκατ. τεμάχια, 5,49% η Marfin Popular, στα 2,24 ευρώ με 5,3 εκατ. τεμάχια, 3,02% η Κύπρου στα 4,5 ευρώ με 3,3 εκατ. τεμάχια και 2,62% η Alpha, που για μία ακόμα φορά έκλεισε κάτω από την τιμή της αμκ, δηλαδή κατά από τα 8 ευρώ.

Για μία ακόμα φορά στις τράπεζες έγινε η μερίδα του λέοντος στις συναλλαγές με σχεδόν 200 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα 2/3 του ημερήσιου τζίρου. Στις χρηματιστηριακές εταιρείες γίνεται λόγο για margin call που σπάνε, ρευστοποιώντας χαρτοφυλάκια πελατών τους χωρίς δεύτερη συζήτηση μαζί του. Αμυνα κράτησαν οι μτοχές του ΟΠΑΠ ( απώλειες περί το 1%), ΔΕΗ (κέρδη 1,63%) και ΟΤΕ (αμετάβλητη τιμή στα 10,30 ευρώ). Οι αναλυτές επισημαίνουν πως όσο η αγορά βρίσκεται κάτω από το κινητό μέσο όρο 200 ημερών (σ.σ. οι 2.267 μονάδες) πρόκειται για bear market.

reporter.gr

Ουκρανία: Ζητά επέιγουσα στήριξη 2 δισ. δολ. από το ΔΝΤ

Ουκρανία: Ζητά επέιγουσα στήριξη 2 δισ. δολ. από το ΔΝΤ


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Επείγουσα δανειακή υποστήριξη 2 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε η Ουκρανία, αναφέρει online δημοσίευμα των Financial Times, επικαλούμενο δηλώσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού της χώρας.

“Οι επόμενοι τρεις μήνες είναι κρίσιμοι”, δήλωσε ο Hryhoriy Nemyria. “Περιμένετε και θα δείτε ότι δεν υπάρχει επιλογή. Η απραξία έχει μεγαλύτερο κόστος από τη δράση, το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Nemyria δεν θα έλεγε αν η Ουκρανία θα οδηγούνταν σε χρεοκοπία χωρίς την νέα στήριξη του ΔΝΤ, παραδέχτηκε ωστόσο πως θα ήταν “εξαιρετικά δύσκολο” να καλύψει τους μισθούς και τις συντάξεις του δημοσίου ή τις ξένες δανειακές υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των μηνιαίων πληρωμών προς τη Ρωσία.


capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 0,2% στα επιχειρηματικά αποθέματα τον Οκτώβριο


ΗΠΑ: Αύξηση 0,2% στα επιχειρηματικά αποθέματα τον Οκτώβριο


Αύξηση 0,2% σημείωσαν τα επιχειρηματικά αποθέματα στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, στα 1,3 τρισ. δολάρια, καταγράφοντας την πρώτη άνοδο από τον Αύγουστο του 2008, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.

Οι μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για πτώση των αποθεμάτων σε ποσοστό 0,2%.

Οι επιχειρηματικές πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 1 τρισ. δολάρια τον Οκτώβριο

Ο δείκτης αποθεμάτων προς πωλήσεις διαμορφώθηκε στο 1,30 τον Οκτώβριο, από 1,37 τον Οκτώβριο του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου. Ο δείκτης μετρά πόσους μήνες θα χρειαζόταν μια επιχείρηση για να διαθέσει τα τωρινά αποθέματα και αντανακλά πως καλά συνδυάζει αυτή την προσφορά με τη ζήτηση.

capital.gr

ΗΠΑ: Υπερδιπλάσια της αναμενόμενης αύξηση το Νοέμβριο


ΗΠΑ: Υπερδιπλάσια της αναμενόμενης αύξηση το Νοέμβριο


Υπερδιπλάσια της αναμενόμενης αύξηση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, φανερώνοντας το επιθετικό αγοραστικό ενδιαφέρον των καταναλωτών στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν σε ποσοστό 1,3%, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, με την αγορά να αναμένει αύξηση 0,7%, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία του Οκτωβρίου αναθεωρήθηκαν πτωτικά, κάνοντας λόγο για αύξηση 1,1% από 1,4% προηγουμένως.

Οι αγορές αυτοκινήτων αλλά και οι αυξανόμενες τιμες βενζίνης, ώθησαν σημαντικά τις πωλήσεις Νοεμβρίου. Την ίδια στιγμή, θετικά αποτελέσματα εμφάνισαν και οι υπόλοιποι εμπορικοί κλάδοι.

Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων και ανταλλακτικών σημείωσαν άνοδο 1,6% το Νοέμβριο. Εξαιρουμένων των οχημάτων, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 1,2%.

capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 1,7% στις τιμές εισαγωγών το Νοέμβριο


ΗΠΑ: Αύξηση 1,7% στις τιμές εισαγωγών το Νοέμβριο


Για τέταρτο διαδοχικό μήνα ενισχύθηκαν οι τιμές εισαγωγών των ΗΠΑ το Νοέμβριο, οδηγούμενες από τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου, σημάδι πως η οικονομική ανάκαμψη προκαλεί άνοδο των τιμών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείο Απασχόλησης των ΗΠΑ, οι τιμές εισαγωγών ενισχύθηκαν κατά 1,7% το Νοέμβριο, έπειτα από αύξηση 0,8% τον Οκτώβριο. Σημειώνεται πως οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν μικρότερη αύξηση κατά 1,4%.

capital.gr

Μικρότερη η ύφεση


Μικρότερη η ύφεση


Μικρότερη ήταν η συρρίκνωση της οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του έτους από ότι ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Cystat, ενώ η συρρίκνωση της οικονομίας ξεκίνησε νωρίτερα από ότι είχε υπολογιστεί προηγουμένως.

Σύμφωνα με τη Cystat, το κυπριακό ΑΕΠ συρρικνώθηκε με ρυθμό 0,6% (-1,4% η αρχική εκτίμηση) έναντι του προηγούμενου τριμήνου και κατά 2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο (-2,7% η αρχική εκτίμηση). Επίσης, η οικονομία άρχισε να συρρικνώνεται από το τέταρτο τρίμηνο του 2008 και όχι από το πρώτο του 2009 και επομένως δεν υπάρχει χρονική υστέρηση δύο αλλά ενός τριμήνου σε σχέση με τις εξελίξεις στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, η συρρίκνωση της οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο του 2009 οφείλεται κατά κύριο λόγο στους πολύ αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης που παρατηρούνται στους τομείς των Κατασκευών και των Ξενοδοχείων και Εστιατορίων καθώς και στις αρνητικές επιδόσεις που παρουσιάζουν οι τομείς της Βιομηχανίας, Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου, Μεταφορών και Επικοινωνιών. Οι τομείς των Χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων και του ευρύτερου τομέα των Υπηρεσιών, εξακολουθούν να σημειώνουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά με τάσεις επιβράδυνσης.

Σε τρέχουσες τιμές, το ΑΕΠ υπολογίζεται το τρίτο τρίμηνο του 2009 στα €4.204,3 εκ. σε σύγκριση με €4.237,6 εκ. το δεύτερο τρίμηνο του 2009 και €4.372,1 εκ. το τρίτο τρίμηνο του 2008.

Η μεγαλύτερη αριθμητική συνεισφορά στο ΑΕΠ τρίτου τριμήνου, που φθάνει το €1.079,6 εκ., προέρχεται από τον τομέα των ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών και διαχείρισης ακίνητης περιουσίας. Το δεύτερο τρίμηνο του 2009 η κατηγορία αυτή συνεισέφερε €1078,9 εκ. στο ΑΕΠ και €1052,5 εκ. το τρίτο τρίμηνο του 2008.

Το χονδρικό λιανικό εμπόριο και τα ξενοδοχεία και εστιατόρια συνεισφέρουν κατά €1000,0 εκ. το τρίτο τρίμηνο έναντι €1006,0 εκ. το δεύτερο τρίμηνο του 2009 και €1079,1 εκ. το τρίτο τρίμηνο του 2008. Ο τομέας της δημόσιας διοίκησης και εκπαίδευσης συνεισέφερε €923,7 εκ. έναντι €930,9 εκ. το δεύτερο τρίμηνο του 2009 και €916,7 εκ. το τρίτο τρίμηνο του 2008.

Η συνεισφορά του τομέα των κατασκευών περιορίστηκε στα €344 εκ. από €354 εκ. το δεύτερο τρίμηνο του 2009 και €357,1 εκ. το τρίτο τρίμηνο του 2008. Ο τομέας της γεωργίας και αλιείας συνεισέφερε μόλις €78,1 εκ. από €80,4 εκ. το δεύτερο τρίμηνο του 2009 και €78,4 εκ. το τρίτο τρίμηνο του 2008.

Στη σημερινή δημοσίευση των στοιχείων, η CYSTAT αναφέρει ότι στα τριμηνιαία στοιχεία έχουν ενσωματωθεί οι επανεκτιμημένες χρονοσειρές σε σταθερές τιμές, με νέο έτος βάσης το 2005. Επίσης, οι διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται σε σχέση με την Προκαταρκτική εκτίμηση (flash estimates), οφείλονται κατά κύριο λόγο, σε αντικατάσταση τριμηνιαίου δείκτη για καλύτερη απεικόνιση των βραχυπρόθεσμων εξελίξεων στον τομέα των Κατασκευών.

stockwatch.com.cy

SocGen: Προς εξαγορά του μεριδίου της Dexia στην Credit du Nord


SocGen: Προς εξαγορά του μεριδίου της Dexia στην Credit du Nord

Στην εξαγορά του 20% που κατέχει στην Credit du Nord η Dexia, έναντι τιμήματος 676 εκατ. ευρώ (996 εκατ. δολαρίων), προχωρά η Societe Generale, σύμφωνα με ανακοίνωση της Παρασκευής.
Πληροφορίες που μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι το εν λόγω deal θα αποφέρει κέρδη της τάξης των 155 εκατ. ευρώ στη SocGen.

reporter.gr

Παγκόσμιος φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές


Παγκόσμιος φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές

Πρόταση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής παγκόσμιου φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, σύμφωνα με την ιδέα που διατυπώθηκε κατά τη δεκαετία του '70 από τον αμερικανό οικονομολόγο Τζέιμς Τόμπιν, προτίθενται να καταθέσουν οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σχετικό σχέδιο απόφασης έχει τεθεί προς έγκρισιν στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν κάλεσε χθες τους Ευρωπαίους ομολόγους του να αναθεωρήσουν την ισορροπία ανάμεσα στους κινδύνους και τις απολαβές στον χρηματοπιστωτικό τομέα μέσω της επιβολής τέτοιου φόρου επί των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Στα τέλη Νοεμβρίου ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου Τζον Λίπσκι είχε δηλώσει ότι υπάρχουν σκέψεις για την επιβολή ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Το ΔΝΤ είχε επιφορτισθεί τον Σεπτέμβριο από την Ομάδα των 20 με τη μελέτη τρόπων με τους οποίους οι τράπεζες θα αναλάβουν το βάρος της διάσωσής τους.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση καλεί "τον χρηματοπιστωτικό τομέα να εφαρμόσει αμέσως υγιείς πρακτικές ως προς τις αμοιβές και ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές χώρες να εξετάσουν χωρίς καθυστέρηση πιθανές βραχυπρόθεσμες λύσεις". "Οι πολιτικές αμοιβών στον χρηματοπιστωτικό τομέα οφείλουν να ενθαρρύνουν μια υγιή και αποτελεσματική διαχείριση του ρίσκου" αναφέρεται στο κείμενο του σχεδίου απόφασης.

Ωστόσο, στο κείμενο δεν επαναλαμβάνεται η ιδέα που υποστηρίχθηκε χθες από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν και τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, στο κοινό τους άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Wall Street Journal, για την επιβολή παγκόσμιου φόρου επί των "μπόνους".

reporter.gr

U.S. Retail Sales Probably Rose for Third Time in Four Months


U.S. Retail Sales Probably Rose for Third Time in Four Months

Dec. 11 (Bloomberg) -- Sales at U.S. retailers probably rose in November for the third time in the past four months, a sign consumers are joining the emerging recovery, economists said before a government report today.

Purchases climbed 0.6 percent after a 1.4 percent October gain, according to the median estimate of 79 economists surveyed by Bloomberg News. Other reports may show sentiment climbed this month and import prices increased in November.

Households have kept buying automobiles even after government incentives expired, showing the biggest part of the economy was weathering the worst employment slump in the postwar era. The Obama administration is proposing new initiatives in a bid to create jobs, while Best Buy Inc. is among retailers using discounts to lure budget-conscious holiday shoppers.

“The stimulus has provided a prop to household income, and that’s enabled spending to be higher,” said David Resler, chief economist at Nomura Securities International Inc. in New York. “One would give the stimulus some credit for keeping the economy from getting worse.”

The Commerce Department’s sales report is due at 8:30 a.m. in Washington. Forecasts ranged from a decline of 0.8 percent to a gain of 1.3 percent.

General Motors Co., Toyota Motor Corp., Ford Motor Co. and Chrysler Group LLC all posted November sales that beat analysts’ estimates. The seasonally adjusted sales rate was 10.9 million vehicles, up from 10.45 million in October, according to industry figures released last week.

Auto Sales

Auto sales climbed back during the past two months after plunging in September, the month after the government’s “cash- for-clunkers” plan expired.

Excluding automobiles, sales probably rose 0.4 percent after a 0.2 percent increase the prior month, according to the Bloomberg survey.

The data aren’t adjusted for inflation so an increase in gasoline prices probably helped push up service station receipts, contributing to the projected gain. The average cost of a gallon of the fuel at the pump was $2.65 last month, up 9 cents from October, according to figures from AAA, the nation’s biggest motoring organization.

Signs the deterioration in the labor market is abating may help restore confidence and boost spending. A Labor Department report last week showed the economy lost 11,000 jobs in November, the smallest decline since the start of the recession in December 2007.

Price Cuts

Americans are responding to price cuts. Sales on Black Friday and the weekend after the Thanksgiving holiday advanced 0.5 percent as discounts on electronics and toys drew crowds, according to the National Retail Federation.

Best Buy, the biggest electronics chain, used $547.99 42- inch Samsung flat-panel TVs to lure shoppers. The retailer had bigger early morning crowds than last year, said Brian Dunn, chief executive officer and president of the Eden Prairie, Minnesota-based company. He said shoppers would continue to see discounted pricing into the holidays.

“You’re going to see great values throughout the holiday selling season,” he said in an interview with Bloomberg Television on Nov. 27.

TJX Corporation Inc. reported sales up 15 percent in the four weeks ended Nov. 28 from a year earlier. The operator of T.J. Maxx and other low-priced apparel retailers forecasts strong sales through the end of the year.

Gaining Confidence

“We are confident in our momentum,” said Carol Meyrowitz, chief executive officer of TJX, said in a statement on Dec. 3.

Consumers may be turning less pessimistic. The Reuters/University of Michigan preliminary index of consumer sentiment for December probably rose to 68.8 from a final reading of 67.4 a month earlier, according to the survey median. The data are due at about 10 a.m.

Consumer spending will probably climb at a 1.7 percent annual rate this quarter, more than anticipated in November, according to the median estimate of economists surveyed this month. The world’s largest economy will expand at a 3 percent pace after growing 2.8 percent in the third quarter, the survey showed.

The global recovery is boosting world trade, pushing up the costs of imports. Cost of imported goods increased by 1.2 percent, according to the median estimate of economists surveyed before a Labor Department report at 8:30 a.m.

bloomberg

Νέα υποχώρηση για spreads στις 209,9 μον. βάσης

Νέα υποχώρηση για spreads στις 209,9 μον. βάσης


Συνεχίζεται η υποχώρηση στα spreads των 10ετών ομολόγων, μετά τις δηλώσεις στήριξης κορυφαίων στελεχών της ΕΕ για την ελληνική οικονομία αλλά και την κυβέρνηση.

Τα spreads των 10ετών ομολόγων διαμορφώνονται στις 209,9 μονάδες βάσης, ενώ αυτά των 5ετών ομολόγων αγγίζουν τις 219,8 μονάδες βάσης.

euro2day.gr

Ρωσία: Συρρίκνωση 8,9% της οικονομίας στο Q3


Ρωσία: Συρρίκνωση 8,9% της οικονομίας στο Q3


Συρρίκνωση 8,9% σημείωσε η ρωσική οικονομία στο γ’ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση της χώρας.

Η ρωσική οικονομία εμφανίζει ενδείξεις βελτίωσης, με δεδομένο ότι στο β’ τρίμηνο είχε συρρικνωθεί σε ποσοστό της τάξης του 10,9%, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ρωσικής στατιστικής υπηρεσίας.

euro2day.gr

Η συμβουλή του Buffett και η Ελλάδα


Η συμβουλή του Buffett και η Ελλάδα


Η συμβουλή του κ. Warren Buffett «να φοβάστε όταν οι άλλοι είναι άπληστοι και να είστε άπληστοι όταν οι άλλοι φοβούνται» θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην περίπτωση της Ελλάδας, μετά το εκτεταμένο sell-off στα ομόλογα της χώρας, σύμφωνα με τον κ. Fred Goodwin, αναλυτή της Nomura.

Από τις 8 Δεκεμβρίου όπου η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έως την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου τα yields στα 10ετή κρατικά ομολόγα έχουν ενισχυθεί κατά 41 μονάδες βάσης, ενώ των 2ετών κατά 113 μονάδες βάσης. Πρόκειται για την τελευταία «στροφή» του κύκλου, σύμφωνα με τον κ. Goodwin, και θα ήταν καλό για τους επενδυτές να το εξετάσουν.

«Τα θεμελιώδη δεδομένα μπορεί να μην είναι και τόσο καλά, όμως το όλο θέμα έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε», τονίζει και προσθέτει ότι «οι τιμές απέχουν πολύ από την ορθή αξία και μάλλον αξίζει να εκμεταλλευτεί κάποιος αυτό το γεγονός».

Ο κ. Goodwin τονίζει ότι οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, ενώ υποστηρίζει ότι οι δύο άλλοι οίκοι αξιολόγησης πιθανώς να μην προχωρήσουν σε υποβάθμιση της χώρας λόγω και ισχυρών πολιτικών πιέσεων. Μάλιστα θεωρεί ότι η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει μέτρα πιθανώς να οδηγήσει και σε αντιστροφή της όλης κατάστασης.


«Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει και τόσο μεγάλος φόβος για πτώχευση. Τα CDΟs στα 2ετή ομόλογα μπορεί να ενισχύονται, αλλά οι όποιες κινήσεις δεν σχετίζονται τόσο με τα θεμελιώδη δεδομένα της οικονομίας όσο με το γεγονός ότι οι αγοραστές έχουν… κατέβει σε απεργία», υπογραμμίζει ο αναλυτής της Nomura.

Σύμφωνα, δε, με τον κ. Goodwin «σαφώς είναι επικίνδυνο, αλλά το να αγοράσει κάποιος το front-end της Ελλάδας ίσως και να αξίζει τον κόπο».

- Kerin Hope: Μέτρα υπόσχεται η ελληνική κυβέρνηση

Η ανταποκρίτρια των «F.T.» στην Αθήνα κ. Kerin Hope επισημαίνει σε άρθρο της τη δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου για λήψη μέτρων, τονίζοντας ότι θα δημοσιοποιήσει λεπτομερώς τις προθέσεις της κυβέρνησης τη Δευτέρα 14/12.

Παράλληλα υπάρχει λεπτομερής αναφορά στην πορεία των ελληνικών ομολόγων αλλά και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ υπογραμμίζεται ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνόδου των ηγετών της Ε.Ε.

euro2day.gr

ING: Αποπληρώνει χρέη €5,6 δισ. στην ολλανδική κυβέρνηση


ING: Αποπληρώνει χρέη €5,6 δισ. στην ολλανδική κυβέρνηση

Όπως αναφέρει η εταιρεία σε σημερινή ανακοίνωσή της, θα αποπληρώσει στις 21 Δεκεμβρίου χρεόγραφα Core Tier 1 αξίας πέντε δισ. ευρώ, κουπόνι 259 εκατ. ευρώ και premium αποπληρωμής 347 εκατ. ευρώ.

Στην αποπληρωμή δανείων ύψους 5,6 δισ. ευρώ, που έλαβε από την ολλανδική κυβέρνηση, προχωρά ο μεγαλύτερος όμιλος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της χώρας, ING Groep.

Όπως αναφέρει η εταιρεία σε σημερινή ανακοίνωσή της, θα αποπληρώσει στις 21 Δεκεμβρίου χρεόγραφα Core Tier 1 αξίας πέντε δισ. ευρώ, κουπόνι 259 εκατ. ευρώ και premium αποπληρωμής 347 εκατ. ευρώ.

«Έχοντας αποπληρώσει το ήμισυ των κεφαλαίων που λάβαμε πέρυσι από το ολλανδικό κράτος, θα προσπαθήσουμε τώρα να αποπληρώσουμε το δεύτερο ήμισυ των χρεογράφων Core Tier 1», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ING, Γιαν Χόμεν.

Υπενθυμίζεται ότι το 2008 η εταιρεία έλαβε ένεση ρευστότητας 10 δισ. ευρώ, ενώ φέτος έλαβε εγγυήσεις για στοιχεία ενεργητικού, ύψους 21,6 δισ. ευρώ, που σχετίζονται με την αμερικανική αγορά ενυπόθηκων δανείων.

naftemporiki

IEA: Ανοδική αναθεώρηση της ζήτησης πετρελαίου για το 2010


IEA: Ανοδική αναθεώρηση της ζήτησης πετρελαίου για το 2010


ΛΟΝΔΙΝΟ – Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτιμά πως η ζήτηση του πετρελαίου θα αυξηθεί περισσότερο σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, κυρίως λόγω της σταθερής οικονομικής δραστηριότητας της Κίνας, η οποία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα σε κατανάλωση πετρελαίου παγκοσμίως.


Η Υπηρεσία, με έδρα της το Παρίσι, αναμένει τον επόμενο χρόνο οι καταναλωτές σε παγκόσμιο επίπεδο να καταναλώσουν κατά μέσο όρο 86,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η εκτίμηση αυτή αποτελεί ανοδική αναθεώρηση της τάξης των 130.000 βαρελιών την ημέρα σε σχέση με την έκθεση της ΙΕΑ το Νοέμβριο και άνοδο 1,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως σε σχέση με το 2008. Σημειώνεται πως η ΙΕΑ είναι ενεργειακός σύμβουλος για τα πλούσια κράτη.


Παράλληλα, οι εκτιμήσεις της ΙΕΑ φαίνονται πιο αισιόδοξες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες των άλλων υπηρεσιών. Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Ενέργειας (ΕΙΑ), νωρίτερα αυτή την εβδομάδα υποβάθμισε το outlook της παγκόσμιας ζήτησης για το 2010, ενώ ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (OPEC) εκτιμά πως η κατανάλωση θα αναπτυχθεί κατά το μισό ποσοστό από αυτό που προβλέπει η ΙΕΑ.


Αυτή η σχετική απαισιοδοξία που επικρατεί ανάμεσα στα μέλη του OPEC σχετικά με την κατανάλωση πετρελαίου εμφανίστηκε πιο έντονα την περασμένη εβδομάδα καθώς η τιμή του αργού υποχώρησε 10% κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι με τα αποθέματα να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα κάτι που αντανακλά την υποτονική ζήτηση στις ΗΠΑ.


Οι ΗΠΑ αποτελούν τη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα πετρελαίου στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 22% της παγκόσμιας ζήτησης. Η ζήτηση της Κίνας αναλογεί μόνο στο 9,7% της παγκόσμιας κατανάλωσης, αλλά παραμένει η ηγέτης της ετήσιας ενίσχυσης της ζήτησης.

capital.gr

Βρετανία: Αύξηση στο δείκτη τιμών παραγωγού Νοεμβρίου


Βρετανία: Αύξηση στο δείκτη τιμών παραγωγού Νοεμβρίου

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα εννέα μηνών αναρριχήθηκε το Νοέμβριο ο δείκτης τιμών παραγωγού στη Μ. Βρετανία λόγω των υψηλότερων τιμών στα καύσιμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Οι τιμές παραγωγού σημείωσαν άνοδο 0,2% σε σχέση με τον Οκτώβριο, λόγω της ανόδου των τιμών στα πετρελαϊκά προϊόντα, και ήταν κατά 2,9% αυξημένες σε σχέση με το Νοέμβριο του 2008, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από τον Φεβρουάριο.

Οι τιμές παραγωγού για υλικά και καύσιμα σημείωσαν άνοδο 0,1% σε μηνιαία βάση και 4,0% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο σε διάστημα ενός έτους.

Αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αρχίζουν να ενισχύονται στη βρετανική οικονομία, οι αναλυτές αναμένουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα διατηρήσει τους επόμενους μήνες τη χαλαρή νομισματική πολιτική καθώς η χώρα παλεύει να βγει από την ύφεση.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία για τον Οκτώβριο έδειξαν άνοδο των τιμών παραγωγού κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και κατά 1,9% σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές των εισροών αυξήθηκαν κατά 2,9% σε μηνιαία βάση και κατά 0,4% σε ετήσια βάση.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση των τιμών παραγωγού κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 2,8% σε ετήσια βάση το Νοέμβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Ανέμεναν αύξηση 0,5% στις τιμές εισροών σε μηνιαία βάση και 2,9% στο έτος.

Οι δομικές τιμές, που δεν περιλαμβάνουν τα τρόφιμα, τα ποτά, τον καπνό και το πετρέλαιο, υποχώρησαν 0,1% σε μηνιαία βάση το Νοέμβριο, ενώ σε ετήσια βάση σημειώνουν άνοδο 2,0%. Αυτό συγκρίνεται με αύξηση 0,4% σε μηνιαία βάση και 2,2% σε ετήσια τον Οκτώβριο.

capital.gr

Κίνα: Άλμα της βιομηχανικής παραγωγής το Νοέμβριο


Κίνα: Άλμα της βιομηχανικής παραγωγής το Νοέμβριο


Περαιτέρω άνοδο σημείωσε το Νοέμβριο η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ οι εξαγωγές υποχώρησαν με το μικρότερο ρυθμό σε διάστημα 13 μηνών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άλμα 19,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο της παραγωγής κατά 18,2% σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Παράλληλα, οι εξαγωγές υποχώρησαν 1,2%, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν άλμα 26,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

capital.gr

Moody΄s: Δεν κινδυνεύουν οι αξιολογήσεις ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας


Moody΄s: Δεν κινδυνεύουν οι αξιολογήσεις ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας


Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας δεν κινδυνεύουν προς το παρόν, με το χειρότερο σενάριο να προβλέπει υποβάθμιση τους έως το 2013, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Moody΄s.

“Μόνο οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία κατατάσσονται στις ΄ανθεκτικές΄ και όχι σε αυτές που “ανθίστανται”. Η ανθεκτικότητα τους θα δοκιμαστεί τα προσεχή έτη, όμως τώρα διαθέτουν υψηλή ικανότητα χρηματοδότησης και αντοχή χρέους”, σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου.

Η Moody΄s δεν ανέμενε ότι οι δύο χώρες θα έχαναν την αξιολόγηση “Aaa”, ωστόσο απειλή συνιστούν αφενός η ταχύτητα αύξησης των επιτοκίων τα επόμενα έτη, αφετέρου η ικανότητα χρηματοδότησης του χρέους.

capital.gr

Μια ανάσα από τα 70 δολάρια το αργό- Πτώση 10% σε επτά ημέρες


Μια ανάσα από τα 70 δολάρια το αργό- Πτώση 10% σε επτά ημέρες

Νέα πτώση σημείωσε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, παρόλο που το δολάριο σήμερα διόρθωσε, και στις κεφαλαιαγορές επικρατεί σχετική αισιοδοξία. Η προοπτική της καθυστέρησης της ανάπτυξης και της αδύναμης ζήτησης, έπληξε για ακόμη μία ημέρα το «μαύρο χρυσό». Τα συμβόλαια του αργού παράδοσης Ιανουαρίου έκλεισαν στα 70,17 δολάρια το βαρέλι, ήτοι πτώση 0,7%, διευρύνοντας στο 10% τις απώλειες των τελευταίων επτά συνεδριάσεων. Το αργό τύπου Brent υποχώρησε κατά 0,6% στα 71,99 δολάρια το βαρέλι.

Μικρή διόρθωση εμφάνισε το δολάριο μετά την εκτόξευση του στα 1,4712 δολάρια ανά ευρώ. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,4747 δολάρια από το επίπεδο των 1,4726 δολαρίων που έκλεισε αργά προχθές το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4730 δολάρια. Η υποχώρηση του ευρώ αποδίδεται στο αρνητικό κλίμα που κυριαρχεί αναφορικά με το Χρέος των χωρών της ευρωζώνης μετά την υποβάθμιση της Ελλάδος και της προειδοποίησης που απηύθυνε η Standard & Poors στην Ισπανία. Οι δηλώσεις στήριξης της Ελλάδος στις οποίες προχώρησαν σήμερα Ευρωπαίοι ηγέτες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στη Βόννη είχαν ως αποτέλεσμα να αμβλυνθούν οι πιέσεις τόσο στο ευρώ και κυρίως στα κρατικά ομόλογα των χωρών της περιφέρειας.

reporter.gr

ΗΠΑ: Πτώση 2,6% στα χρέη των νοικοκυριών


ΗΠΑ: Πτώση 2,6% στα χρέη των νοικοκυριών

Κατά 2,6% υποχώρησαν τα χρέη του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Federal Reserve, καταγράφοντας μείωση για πέμπτο διαδοχικό τρίμηνο. Τα χρέη των νοικοκυριών, ως ποσοστό του διαθέσιμου προσωπικού εισοδήματος μειώθηκαν στο 124% από 125% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο. Ο επιχειρηματικός τομέας μείωσε το δανεισμό του κατά 2,65% στα 11,1 τρισ. δολ, ενώ τα χρέη εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου αυξήθηκαν σε ποσοστό 2,8%

reporter.gr

Γερμανία: Στο 6% το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2010- Στο 78% το χρέος


Γερμανία: Στο 6% το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2010- Στο 78% το χρέος

Στο 6% του γερμανικού ΑΕΠ θα ανέλθει το δημοσιονομικό έλλειμμα στη Γερμανία το 2010, το διπλάσιο του επιτρεπομένου από τις Βρυξέλλες, διαμορφωνόμενο στα 145 δισ. ευρώ, από περίπου 60 δισ. ευρώ φέτος (περίπου 3% του γερμανικού ΑΕΠ).
Ταυτόχρονα, το εξωτερικό χρέος της Γερμανίας θα ανέλθει μέσα στο 2010 στο 78% του ΑΕΠ της, ενώ το Σύμφωνο Σταθερότητας επιτάσσει να μην υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ κάθε κράτους-μέλους της 16μελούς ευρωζώνης.

Σήμερα ο υπουργός των Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε δεσμεύθηκε, το Βερολίνο να συμμορφωθεί με τις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας έως το 2013, χάρη στη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας, που θα τονώσουν την ανάπτυξη της χώρας και αυτή, με τη σειρά της, τα εισοδήματα (άρα θα προκύψουν αυξημένοι φόροι).

Επί του παρόντος, όμως, η νέα κυβέρνηση, αναδείχθηκε τον Οκτώβριο, "ποντάρει" μέσω μείωσης των φόρων στην τεχνητή αύξηση της ζήτησης, άρα και της οικονομικής ανάπτυξης.

reporter.gr

ΗΠΑ: Στα 120,3 δισ. δολάρια το έλλειμμα το Νοέμβριο


ΗΠΑ: Στα 120,3 δισ. δολάρια το έλλειμμα το Νοέμβριο

Στα 120,3 δισ. δολάρια διαμορφώθηκε το έλλειμμα των ΗΠΑ το Νοέμβριο, το δεύτερο μήνα της χρήσης του 2010, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο της χώρας. Οι εισροές διαμορφώθηκαν στα 133,6 δισ. δολάρια, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις του Κογκρέσου, ενώ οι εκροές στα 253,9 δισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι ένα χρόνο νωρίτερα, το έλλειμμα είχε διαμορφωθεί στα 125,2 δισ. δολάρια.

reporter.gr

ΗΠΑ: Στα 13 δισ. δολάρια η έκδοση κρατικών ομολόγων


ΗΠΑ: Στα 13 δισ. δολάρια η έκδοση κρατικών ομολόγων

Το ποσό των 13 δισ. δολαρίων σε 30ετή ομόλογα δημοπράτησε η Αμερικανική κυβέρνηση, με απόδοση 4,52%, στην προσπάθεια της να ενισχύσει τη ρευστότητα της στα πλαίσια των τριών μεγάλων δημοπρασιών που διενεργούνται αυτήν την εβδομάδα.
Οι υποψήφιοι αγοραστές προσέφεραν 2,45 δολάρια για κάθε δολάριο διάθεσης, χαμηλότερα από το μέσο όρο των 2,58 δολαρίων που είχαν προσφέρει στις τέσσερις προηγούμενες δημοπρασίες. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή έμμεσων επενδυτών διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 40,2%, από 45% στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις.

reporter.gr

Nomura: Απλά αγοράστε ελληνικά ομόλογα!


Nomura: Απλά αγοράστε ελληνικά ομόλογα!

Θυμίζοντας την συμβουλή του Warren Buffet «να φοβάστε όταν οι άλλοι είναι απληστοι, και να είστε άπληστοι όταν οι άλλοι φοβούνται» η Nomura φωνάζει στους επενδυτες να αγοράσουν 3ετή ελληνικά κρατικά ομόλογα. Μπορεί, όπως λέει, τα θεμελιώδη μεγέθη να μην είναι και τόσο καλά, όμως πλέον το θέμα γύρω από την Ελλάδα και την αγορά ομολόγων της, έχει παρατραβήξει. Οπως τονίζει η Nomura, μπορεί να μοιάζει και να είναι κάπως επικύνδυνο, ωστόσο αξίζει να το τολμήσουν οι επεδυτές. Εάν αγοράσουν τα 3ετή ελληνικά ομόλογα, άμεσα ή τουλάχιστον σε λίγους μήνες, θα δουν ότι θα τους αποφέρουν σημαντικά κέρδη.

Απλά αγοράστε τα λοιπόν, φωνάζει ο οίκος και μάλιστα τονίζει πως εάν φτάσουν σε απίστευτα υψηλά επίπεδα τα spreads σε σχέση με το γερμανικό, «τότε διπασιάστε τις θεσεις σας»! Οπως υπογραμμίζει, οι υπόλοιπε χώρες της ευρωζώνης δεν θέλουν την Ελλάδα να πτωχεύσει και σύντομα η αγορά θα γυρίσει!

reporter.gr

ΕΚΤ: Hπιοι οι ρυθμοί ανάπτυξης στην ευρωζώνη το 2010


ΕΚΤ: Hπιοι οι ρυθμοί ανάπτυξης στην ευρωζώνη το 2010

Ήπιοι θα είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης το 2010, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεσή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία εκτιμά ότι η διαδικασία ανάκαμψης θα είναι ομοιόμορφη και οι προοπτικές να χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα. Επιπλέον, η ΕΚΤ θεωρεί ότι η κατάσταση στις ευρωπαϊκές αγορές έχει βελτιωθεί τόσο ώστε να μπορεί η ίδια να προχωρήσει στην απόσυρση ορισμένων έκτατων μέτρων στήριξης. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ τερμάτισε την απεριόριστη παροχή 12μηνων δανείων χαμηλού κόστους προς τις τράπεζες, ενώ διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό του 1%, τα οποία κρίνει και «κατάλληλα».

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ είχε τονίσει ότι η απόφαση της ΕΚΤ να ξεκινήσει να περιορίζει τα έκτατα μέτρα στήριξης της ρευστότητας, δεν πρέπει να προεξοφλεί μελλοντικές κινήσεις νομισματικής πολιτικής. «Οι βελτιωμένες συνθήκες στις χρηματοοικονομικές αγορές υποδηλώνουν ότι δεν χρειάζονται όλα τα μέτρα μας στην ίδια έκταση με το παρελθόν», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι η προγραμματισμένη για τις 15 Δεκεμβρίου χρηματοδότηση είναι και η τελευταία στην κατηγορία της. Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι το επιτόκιο στην επικείμενη δημοπρασία θα καθοριστεί βάσει των επιτοκίων της αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι ο Jean-Claude Trichet είχε δηλώσει ότι αυτά τα δάνεια είχαν ούτως ή άλλως, προσωρινού χαρακτήρα.

Η οικονομία στην ευρωζώνη αναμένεται να συρρικνωθεί ανάμεσα στο 4,1% με 3,9% το 2009 έναντι 4,4% με 3,8% στις προηγούμενες εκτιμήσεις του, ενώ για το 2010, η ανάπτυξη εκτιμάται να είναι «σταδιακή». Συγκεκριμένα, αναμένεται ανάπτυξη 1,1% με 1,5% έναντι -0,5% με 0,9%. Τονίζει, δε, ότι η πορεία ανάκαμψης συνεχίζεται στο τέταρο τρίμηνο.

Οσον αφορά στον πληθωρισμό, η ΕΚΤ αναμένει να διαμορφωθεί ανάμεσα στο 0,9% και στο 1,7% το 2010 από 0,8% με 1,6% και 0,8% με 2% για το 2011.

Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν η ΕΚΤ να ξεκινήσει την απόσυρση των μέτρων στήριξης της ρευστότητας, λόγω ανησυχιών για τη σταθερότητα της ανάκαμψης και την ισχύ του ευρώ.

reporter.gr

Lawyer Pleads Guilty to Selling Insider Tips

Lawyer Pleads Guilty to Selling Insider Tips

The insider trading ring centered on the Galleon Group and its billionaire founder, Raj Rajaratnam, has ensnared another conspirator, who pleaded guilty on Thursday in the expanding investigation.

Brien P. Santarlas, a former lawyer at Ropes & Gray, admitted in Federal District Court in Manhattan to charges of fraud and conspiracy for passing inside information on pending takeovers in exchange for $32,500 in cash.

Mr. Santarlas is the sixth person in the case to plead guilty. People briefed on the investigation said he was cooperating with prosecutors.

So far, the Securities and Exchange Commission and federal prosecutors in New York have identified 30 people and entities connected to the inquiry. More names are expected to surface next week, the people briefed on the case said.

Mr. Santarlas, a 33-year-old associate at the firm, admitted to stealing confidential information about pending mergers that Ropes & Gray was working on from June 2007 to May 2008. According to his plea agreement, he then passed the information to other co-conspirators, including Jason C. Goldfarb, a lawyer in private practice in Brooklyn.

Mr. Santarlas, who left Ropes & Gray in September 2008, was charged with passing on information about the pending takeovers of Axcan Pharma and 3Com. The law firm represented two private equity firms in connection with the takeovers.

Mr. Santarlas is the second lawyer from Ropes & Gray, a large firm that specializes in corporate law and litigation matters, to be implicated in the Galleon case.

Also charged in the case is Arthur J. Cutillo, 33, who was arrested on Nov. 5 and accused of leaking secret tips on 3Com and Axcan.

The S.E.C. charged that the tips eventually led to a total of $20 million in illicit gains, including a combined $10.5 million by two unnamed hedge fund advisers.

“The actions of these two former associates represent an extreme breach of their duty of trust to our clients and the firm, as well as gross violations of our policies and civil and criminal law,” said a spokesman for Ropes & Gray. He said the law firm was cooperating with the investigation.

The S.E.C., which brought a parallel civil suit on Thursday, said Mr. Cutillo and Mr. Santarlas also passed information about the pending takeovers to Zvi Goffer, a trader at the Schottenfeld Group. Mr. Goffer, who was known as “the Octopussy” because he had lines into so many sources of inside information, passed the tips along to several other traders who have since been charged in the scheme, the S.E.C. said.

One of the traders is Craig Drimal, who worked in a secluded office at Galleon and was known as Ruby by other Galleon employees. Mr. Drimal, 53. who made a combined $6.5 million on the trades, was not an employee of Galleon, but a close friend of a co-founder, Gary Rosenbach, according to former employees.

The New York Times
Share |