Friday, December 11, 2009

Η συμβουλή του Buffett και η Ελλάδα


Η συμβουλή του Buffett και η Ελλάδα


Η συμβουλή του κ. Warren Buffett «να φοβάστε όταν οι άλλοι είναι άπληστοι και να είστε άπληστοι όταν οι άλλοι φοβούνται» θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην περίπτωση της Ελλάδας, μετά το εκτεταμένο sell-off στα ομόλογα της χώρας, σύμφωνα με τον κ. Fred Goodwin, αναλυτή της Nomura.

Από τις 8 Δεκεμβρίου όπου η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έως την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου τα yields στα 10ετή κρατικά ομολόγα έχουν ενισχυθεί κατά 41 μονάδες βάσης, ενώ των 2ετών κατά 113 μονάδες βάσης. Πρόκειται για την τελευταία «στροφή» του κύκλου, σύμφωνα με τον κ. Goodwin, και θα ήταν καλό για τους επενδυτές να το εξετάσουν.

«Τα θεμελιώδη δεδομένα μπορεί να μην είναι και τόσο καλά, όμως το όλο θέμα έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε», τονίζει και προσθέτει ότι «οι τιμές απέχουν πολύ από την ορθή αξία και μάλλον αξίζει να εκμεταλλευτεί κάποιος αυτό το γεγονός».

Ο κ. Goodwin τονίζει ότι οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, ενώ υποστηρίζει ότι οι δύο άλλοι οίκοι αξιολόγησης πιθανώς να μην προχωρήσουν σε υποβάθμιση της χώρας λόγω και ισχυρών πολιτικών πιέσεων. Μάλιστα θεωρεί ότι η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει μέτρα πιθανώς να οδηγήσει και σε αντιστροφή της όλης κατάστασης.


«Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει και τόσο μεγάλος φόβος για πτώχευση. Τα CDΟs στα 2ετή ομόλογα μπορεί να ενισχύονται, αλλά οι όποιες κινήσεις δεν σχετίζονται τόσο με τα θεμελιώδη δεδομένα της οικονομίας όσο με το γεγονός ότι οι αγοραστές έχουν… κατέβει σε απεργία», υπογραμμίζει ο αναλυτής της Nomura.

Σύμφωνα, δε, με τον κ. Goodwin «σαφώς είναι επικίνδυνο, αλλά το να αγοράσει κάποιος το front-end της Ελλάδας ίσως και να αξίζει τον κόπο».

- Kerin Hope: Μέτρα υπόσχεται η ελληνική κυβέρνηση

Η ανταποκρίτρια των «F.T.» στην Αθήνα κ. Kerin Hope επισημαίνει σε άρθρο της τη δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου για λήψη μέτρων, τονίζοντας ότι θα δημοσιοποιήσει λεπτομερώς τις προθέσεις της κυβέρνησης τη Δευτέρα 14/12.

Παράλληλα υπάρχει λεπτομερής αναφορά στην πορεία των ελληνικών ομολόγων αλλά και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ υπογραμμίζεται ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνόδου των ηγετών της Ε.Ε.

euro2day.gr

No comments:

Share |