Friday, December 11, 2009

IEA: Ανοδική αναθεώρηση της ζήτησης πετρελαίου για το 2010


IEA: Ανοδική αναθεώρηση της ζήτησης πετρελαίου για το 2010


ΛΟΝΔΙΝΟ – Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτιμά πως η ζήτηση του πετρελαίου θα αυξηθεί περισσότερο σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, κυρίως λόγω της σταθερής οικονομικής δραστηριότητας της Κίνας, η οποία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα σε κατανάλωση πετρελαίου παγκοσμίως.


Η Υπηρεσία, με έδρα της το Παρίσι, αναμένει τον επόμενο χρόνο οι καταναλωτές σε παγκόσμιο επίπεδο να καταναλώσουν κατά μέσο όρο 86,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η εκτίμηση αυτή αποτελεί ανοδική αναθεώρηση της τάξης των 130.000 βαρελιών την ημέρα σε σχέση με την έκθεση της ΙΕΑ το Νοέμβριο και άνοδο 1,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως σε σχέση με το 2008. Σημειώνεται πως η ΙΕΑ είναι ενεργειακός σύμβουλος για τα πλούσια κράτη.


Παράλληλα, οι εκτιμήσεις της ΙΕΑ φαίνονται πιο αισιόδοξες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες των άλλων υπηρεσιών. Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Ενέργειας (ΕΙΑ), νωρίτερα αυτή την εβδομάδα υποβάθμισε το outlook της παγκόσμιας ζήτησης για το 2010, ενώ ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (OPEC) εκτιμά πως η κατανάλωση θα αναπτυχθεί κατά το μισό ποσοστό από αυτό που προβλέπει η ΙΕΑ.


Αυτή η σχετική απαισιοδοξία που επικρατεί ανάμεσα στα μέλη του OPEC σχετικά με την κατανάλωση πετρελαίου εμφανίστηκε πιο έντονα την περασμένη εβδομάδα καθώς η τιμή του αργού υποχώρησε 10% κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι με τα αποθέματα να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα κάτι που αντανακλά την υποτονική ζήτηση στις ΗΠΑ.


Οι ΗΠΑ αποτελούν τη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα πετρελαίου στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 22% της παγκόσμιας ζήτησης. Η ζήτηση της Κίνας αναλογεί μόνο στο 9,7% της παγκόσμιας κατανάλωσης, αλλά παραμένει η ηγέτης της ετήσιας ενίσχυσης της ζήτησης.

capital.gr

No comments:

Share |