Friday, December 11, 2009

ΕΚΤ: Hπιοι οι ρυθμοί ανάπτυξης στην ευρωζώνη το 2010


ΕΚΤ: Hπιοι οι ρυθμοί ανάπτυξης στην ευρωζώνη το 2010

Ήπιοι θα είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης το 2010, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεσή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία εκτιμά ότι η διαδικασία ανάκαμψης θα είναι ομοιόμορφη και οι προοπτικές να χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα. Επιπλέον, η ΕΚΤ θεωρεί ότι η κατάσταση στις ευρωπαϊκές αγορές έχει βελτιωθεί τόσο ώστε να μπορεί η ίδια να προχωρήσει στην απόσυρση ορισμένων έκτατων μέτρων στήριξης. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ τερμάτισε την απεριόριστη παροχή 12μηνων δανείων χαμηλού κόστους προς τις τράπεζες, ενώ διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό του 1%, τα οποία κρίνει και «κατάλληλα».

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ είχε τονίσει ότι η απόφαση της ΕΚΤ να ξεκινήσει να περιορίζει τα έκτατα μέτρα στήριξης της ρευστότητας, δεν πρέπει να προεξοφλεί μελλοντικές κινήσεις νομισματικής πολιτικής. «Οι βελτιωμένες συνθήκες στις χρηματοοικονομικές αγορές υποδηλώνουν ότι δεν χρειάζονται όλα τα μέτρα μας στην ίδια έκταση με το παρελθόν», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι η προγραμματισμένη για τις 15 Δεκεμβρίου χρηματοδότηση είναι και η τελευταία στην κατηγορία της. Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι το επιτόκιο στην επικείμενη δημοπρασία θα καθοριστεί βάσει των επιτοκίων της αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι ο Jean-Claude Trichet είχε δηλώσει ότι αυτά τα δάνεια είχαν ούτως ή άλλως, προσωρινού χαρακτήρα.

Η οικονομία στην ευρωζώνη αναμένεται να συρρικνωθεί ανάμεσα στο 4,1% με 3,9% το 2009 έναντι 4,4% με 3,8% στις προηγούμενες εκτιμήσεις του, ενώ για το 2010, η ανάπτυξη εκτιμάται να είναι «σταδιακή». Συγκεκριμένα, αναμένεται ανάπτυξη 1,1% με 1,5% έναντι -0,5% με 0,9%. Τονίζει, δε, ότι η πορεία ανάκαμψης συνεχίζεται στο τέταρο τρίμηνο.

Οσον αφορά στον πληθωρισμό, η ΕΚΤ αναμένει να διαμορφωθεί ανάμεσα στο 0,9% και στο 1,7% το 2010 από 0,8% με 1,6% και 0,8% με 2% για το 2011.

Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν η ΕΚΤ να ξεκινήσει την απόσυρση των μέτρων στήριξης της ρευστότητας, λόγω ανησυχιών για τη σταθερότητα της ανάκαμψης και την ισχύ του ευρώ.

reporter.gr

No comments:

Share |