Friday, December 11, 2009

Βρετανία: Αύξηση στο δείκτη τιμών παραγωγού Νοεμβρίου


Βρετανία: Αύξηση στο δείκτη τιμών παραγωγού Νοεμβρίου

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα εννέα μηνών αναρριχήθηκε το Νοέμβριο ο δείκτης τιμών παραγωγού στη Μ. Βρετανία λόγω των υψηλότερων τιμών στα καύσιμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Οι τιμές παραγωγού σημείωσαν άνοδο 0,2% σε σχέση με τον Οκτώβριο, λόγω της ανόδου των τιμών στα πετρελαϊκά προϊόντα, και ήταν κατά 2,9% αυξημένες σε σχέση με το Νοέμβριο του 2008, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από τον Φεβρουάριο.

Οι τιμές παραγωγού για υλικά και καύσιμα σημείωσαν άνοδο 0,1% σε μηνιαία βάση και 4,0% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο σε διάστημα ενός έτους.

Αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αρχίζουν να ενισχύονται στη βρετανική οικονομία, οι αναλυτές αναμένουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα διατηρήσει τους επόμενους μήνες τη χαλαρή νομισματική πολιτική καθώς η χώρα παλεύει να βγει από την ύφεση.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία για τον Οκτώβριο έδειξαν άνοδο των τιμών παραγωγού κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και κατά 1,9% σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές των εισροών αυξήθηκαν κατά 2,9% σε μηνιαία βάση και κατά 0,4% σε ετήσια βάση.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση των τιμών παραγωγού κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 2,8% σε ετήσια βάση το Νοέμβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Ανέμεναν αύξηση 0,5% στις τιμές εισροών σε μηνιαία βάση και 2,9% στο έτος.

Οι δομικές τιμές, που δεν περιλαμβάνουν τα τρόφιμα, τα ποτά, τον καπνό και το πετρέλαιο, υποχώρησαν 0,1% σε μηνιαία βάση το Νοέμβριο, ενώ σε ετήσια βάση σημειώνουν άνοδο 2,0%. Αυτό συγκρίνεται με αύξηση 0,4% σε μηνιαία βάση και 2,2% σε ετήσια τον Οκτώβριο.

capital.gr

No comments:

Share |