Thursday, November 6, 2008

"Κραχ" στις αγορές αυτοκινήτου και κατοικίας βλέπει η Ε.Ε.

"Κραχ" στις αγορές αυτοκινήτου και κατοικίας βλέπει η Ε.Ε.


Σοβαρά προβλήματα για την πραγματική οικονομία της Ελλάδας και ειδικά στην κατανάλωση που -είναι η “ατμομηχανή” της ανάπτυξης για τη χώρα μας- "βλέπουν" οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την επιτροπή νομισματικών υποθέσεων, υπό την ηγεσία του Χουακίν Αλμούνια, για τις προσδοκίες επιχειρήσεων και καταναλωτών, αποκαλύπτει σειρά από ανησυχητικά στοιχεία.

Από το στατιστικό δείγμα που ερωτήθηκε, μόνο το 3,4% των καταναλωτών δηλώνει βέβαιο ότι θα αγοράσει αυτοκίνητο μέσα το 2009 και 4% το θεωρεί πιθανό. Αντίθετα, το 80% δηλώνει με βεβαιότητα ότι δεν είναι καθόλου πιθανό να αγοράσει. Το ποσοστό αυτό κατά τον Ιούλιο ήταν μόνο 65%. Όσο για την προοπτική αγοράς κατοικίας το επόμενο δωδεκάμηνο, μόνο το 5% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή, έναντι διπλάσιου ποσοστού 10% τον Ιούλιο.

Ανησυχία προκύπτει και από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, καθώς δείχνουν πτώση στις πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων κατά 10,6% τον περασμένο Οκτωβρίου σε ετήσια βάση και κατά 4% στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2008.

Στην έρευνα της Ε.Ε, αντικατοπτρίζονται και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, λόγω της παρατεταμένης διεθνούς κρίσης. Προ καιρού, ανακοινώθηκε πως εκτός λειτουργίας θα τίθεντο επί 4 εβδομάδες τα 14 εργοστάσια της Daimler (Mercedes), επειδή σημειώνεται αισθητή μείωση των πωλήσεων της.

Σχεδόν ταυτόχρονα, η BMW, ανακοίνωσε "πάγωμα" των εργασιών στο εργοστάσιο της Λειψίας επί τέσσερις ημέρες. Μείωση της παραγωγής τους, με ταυτόχρονη αναστολή εργασιών σε μονάδες τους, έχουν ανακοινώσει και η Opel, θυγατρική της αμερικανικής GM, καθώς και οι SEAT και Skoda που είναι θυγατρικές της Volkswagen.

Από τις απαντήσεις που δίνουν οι επιχειρήσεις στην έρευνα της Ε.Ε., προκύπτει ότι 4 στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι τα αποθέματά τους είναι διογκωμένα για την εποχή. Έτσι, εξανεμίζονται και οι θετικές προοπτικές για τις παραγγελίες αυτοκινήτων, αφού μόλις το 11% των επιχειρήσεων προβλέπει άνοδό τους.

Όσο για τις κατασκευές ιδιωτικών κατοικιών, οι επιχειρήσεις του κλάδου κάνουν αποθαρρυντικές εκτιμήσεις. Μόλις δύο στις δέκα κρίνουν πως έχει βελτιωθεί το επίπεδο των εργασιών τους. Σημειώνεται ότι αυτήν την περίοδο υπάρχουν 150.000 νεόδμητα ακίνητα που παραμένουν απούλητα σε όλη τη χώρα.

Περισσότερο αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για τις τιμές κατοικιών. Οι επιχειρήσεις ακινήτων και αυτοκινήτων, αλλά και οι καταναλωτές απαντούν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει σταθερότητα ή και μείωση των τιμών, κάτι το οποίο συνδέεται άμεσα με τη σημαντική πτώση της ζήτησης.

Σε γενικότερο επίπεδο, ο δείκτης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει η Ε.Ε. βρίσκεται σε νέο ιστορικό χαμηλό, λόγω των δυσμενών προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, την ανεργία, αλλά και την πολύ χαμηλή πρόθεση για σημαντικές αγορές διαρκών αγαθών, όπως κατοικίας, αυτοκινήτου.

CAPITAL.GR

"Θύμα" της αναζήτησης ρευστότητας έπεσε ο χρυσός

"Θύμα" της αναζήτησης ρευστότητας έπεσε ο χρυσός

Με απώλειες έκλεισε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, αφού η νέα ενίσχυση του δολαρίου είχε για ακόμη μια ημέρα αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά του «κίτρινου μετάλλου». Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια του χρυσού, παράδοσης Δεκεμβρίου, υποχώρησαν κατά 1,4% στα 732,20 δολάρια η ουγγιά.
Το δολάριο ενισχύεται κατά 1,6% έναντι 6 βασικών νομισμάτων, ύστερα από τη νέα μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε το επιτόκιο στο 3% και η ΕΚΤ στο 3,25%. Το δολάριο παραδοσιακά επηρεάζει αντίστροφα την τιμή του χρυσού. Ενδεικτικά, το προηγούμενο μήνα, όταν και το δολάριο ενισχύθηκε κατά 11% έναντι του ευρώ, ο χρυσός «κατρακύλησε» κατά 18%.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο χρυσός είναι «θύμα» των ρευστοποιήσεων των επενδυτών, λόγω έλλειψης χρήματος στις αγορές.

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε το ασήμι, υποχωρώντας κατά 3,4% στα 10,1 δολάρια η ουγγιά. Μέχρι χθες ο χρυσός υποχωρούσε κατά 11% από την αρχή του έτους και το ασήμι κατά 30%.

REPORTER.GR

Fidelity: Περικοπές του 2,9% του εργατικού δυναμικού

Fidelity: Περικοπές του 2,9% του εργατικού δυναμικού

Σε περιποπές του 2,9% του εργατικού δυναμικού της θα προχωρήσει η Fidelity, από το σύνολο των 44.400 εργαζομένων, λόγω περικοπών στα λειτουργικά έξοδα.

REPORTER.GR

Σε χαμηλά 19 μηνών το αργό- Κάθετη πτώση 7%

Σε χαμηλά 19 μηνών το αργό- Κάθετη πτώση 7%

Κάθετη πτώση πραγματοποίησε και σήμερα το πετρέλαιο λόγω των εκτιμήσεων ότι η ζήτηση για εμπορεύματα και καύσιμα θα μειωθεί σημαντικά λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.
Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 7% στα 60,77 δολάρια το βαρέλι, ενώ βρέθηκε και σε χαμηλά 19 μηνών. Οι εν λόγω τιμές είναι κατά 56% χαμηλότερες σε σχέση με το ιστορικό υψηλό του Ιουλίου. Σημειώνεται ότι και χθες το αργό κατέγραψε απώλειες κατά 7,4%. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ κινήθηκε πτωτικά κατά 7% στα 57,10 δολάρια το βαρέλι.

«Βαρίδι» για το αργό στη σημερινή συνεδρίαση αναδείχθηκε και η ανοδος κατά 1,6% του δολαρίου έναντι 6 βασικών νομισμάτων, ύστερα από τη νέα μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε το επιτόκιο στο 3% και η ΕΚΤ στο 3,25%.

Ωστόσο, η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας εκτιμά ότι την 8ετία 2008-2015 η τιμή του πετρελαίου θα κυμανθεί περίπου στα 100 δολάρια, αφού ο κίνδυνος προβλημάτων προμήθειας λόγω κρίσεων είναι ορατός. Επιπλέον, η ΙΕΑ μείωσε τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση του πετρελαίου και των προϊόντων του μέχρι το 2030 περίπου κατά 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στα 106 εκατ. βαρέλια, εξαιτίας των υψηλών τιμών και της μείωσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Τέλος, η ΙΕΑ ανέβασε τις εκτιμήσεις για αύξηση των επενδύσεων σε πετρελαϊκές επιχειρήσεις στα 26 τρισ. δολάρια.

REPORTER.GR

Στη "γραμμή Βγενόπουλου" οι νέες ρυθμίσεις για στήριξη των τραπεζών

Στη "γραμμή Βγενόπουλου" οι νέες ρυθμίσεις για στήριξη των τραπεζών


Υιοθετώντας σε γενικές γραμμές τις απόψεις Βγενόπουλου, η κυβέρνηση καθιστά υποχρεωτική τη συμμετοχή του Δημοσίου στις τράπεζες που δεν πληρούν τους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας, ενώ παράλληλα βάζει "στενό κορσέ" σ’εκείνες που θα ενισχυθούν με κρατικό χρήμα. Πέραν των άλλων δεσμευτικών όρων, θα ελέγχει ανά μήνα τις χορηγήσεις τους, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα κεφάλαια που πήραν από το Δημόσιο διοχετεύονται με ανταγωνιστικούς όρους (χαμηλά επιτόκια) στην αγορά- πρωτίστως σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τον έλεγχο θα ασκεί ειδικό εποπτικό συμβούλιο υπό την προεδρία του υπουργου Οικονομίας, στο οποίο θα μετέχουν ο Διοικητής της ΤτΕ και οι εκπρόσωποι του Δημοσίου στα ΔΣ των ενισχυόμενων τραπεζών. Βασική αρμοδιότητα του συμβουλίου θα είναι η παρακολούθηση των εκταμιεύσεων δανείων.

Σχετική διάταξη προστίθεται στο νομοσχέδιο, το οποίο θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι η ρευστότητα που θα δοθεί στις τράπεζες με την έκδοση ειδικών ομολόγων έως 8 δισ. ευρώ, προορίζεται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στεγαστικών δανείων με ανταγωνιστικούς όρους.

Με άλλη διάταξη ορίζεται πλαφόν (στο ύψος των αμοιβών του Διοικητή της ΤτΕ) για τις συνολικές αποδοχές των στελεχών των τραπεζών που υπάγονται στο σχέδιο.
Όπως είπε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης

-Για τις τράπεζες που δεν έχουν ικανοποιητικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας είναι υποχρεωτική η συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό τους κεφάλαιο, προκειμένου να εγκριθεί η συμμετοχή τους και στα άλλα δύο σκέλη του σχεδίου.

- Το Δημόσιο θα πάρει προνομιούχες μετοχές με απόδοση 10% και θα εκπροσωπείται στο ΔΣ της τράπεζας. Ο εκπρόσωπος του Δημοσίου θα έχει δικαίωμα βέτο στον καθορισμό των αμοιβών των ανωτάτων στελεχών της, καθώς και στην πολιτική διανομής μερισμάτων. Με προσθήκη που κατατέθηκε σήμερα, επεκτείνεται το δικαίωμα βέτο και στις τράπεζες που έχουν ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια, δεν χρειάζονται κεφαλαιακή ενίσχυση με ΑΜΚ, αλλά θα ζητήσουν να ενισχυθούν με ρευστότητα.

- Οι αποδοχές των ανωτάτων στελεχών (Προέδρου, Διευθύνοντος Συμβούλου, Γενικών και Αναπληρωτών Γενικών Διευθυντών) δεν θα ξεπερνούν το σύνολο των αποδοχών του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα πάσης φύσεως μπόνους καταργούνται κατά τη διάρκεια εφαρμογής του σχεδίου.

- Η ενισχυθείσα τράπεζα δεν θα μπορεί να διανέμει στους μετόχους της πάνω από 35% των συνολικών κερδών της.

Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου αφορά στην παροχή των εγγυήσεων του Δημοσίου για τη σύναψη μεσομακροπρόθεσμων δανείων από τα συμμετέχοντα πιστωτικά ιδρύματα, ποσού έως 15 δις. ευρώ. Στόχος είναι η συνέχιση της παροχής ρευστότητας από το πιστωτικό σύστημα στην ελληνική οικονομία για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Η εφαρμογή και αυτού του σκέλους θα εποπτεύεται από το Συμβούλιο Εποπτείας.

SOFOKLEOUSIN.GR

TOMORROW'S CALENDAR (US)

8:30 AM
Employment Situation
Dept of Labor


10:00 AM
Wholesale Trade
Dept of Commerce

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
522.02 ( -8.59%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1525.65 ( -8.59%)

Όγκος: € 10,668,729

=====================

XAA

Γενικός Δείκτης
2070.40 ( -6.78%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1109.35 ( -7.34%)

=====================

FTSE 100 INDEX 4,272.41 -258.32 -5.70%
CAC 40 INDEX 3,387.25 -230.86 -6.38%
DAX INDEX 4,813.57 -353.30 -6.84%

=====================

US

DOW JONES INDUS. AVG 8,695.79 -443.48 -4.85%
S&P 500 INDEX 904.88 -47.89 -5.03%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,608.70 -72.94 -4.34%

Στο 5,24% ο πληθωρισμός Οκτ.

Στο 5,24% ο πληθωρισμός Οκτ.


Στο 5,24% υποχώρησε τον Οκτώβριο του 2008 ο πληθωρισμός, σε σύγκριση με 5,33% το Σεπτέμβριο του 2008 και 2,99% τον Οκτώβριο του 2007, παρουσιάζοντας μείωση για τρίτο συνεχή μήνα.


Η συγκράτηση του πληθωρισμού αποδίδεται στις τιμές των πετρελαιοειδών ενώ σημαντική ήταν και η συνεισφορά του τομέα των μεταφορών.

Τον Οκτώβριο του 2008 τις μεγαλύτερες αυξήσεις σημείωσε ο τομέας τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών (12,09%). Κατά 9,34% αυξήθηκε και ο τομέας στέγασης, ηλεκτρισμού, υγραερίου, ενώ ο τομέας των εστιατορίων και ξενοδοχείων σημείωσε άνοδο 7,11%. Μείωση 3,12% παρατηρήθηκε στον τομέα ένδυσης και υπόδησης.

Για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2008 ο δείκτης σημείωσε αύξηση 5,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει σήμερα για να αποφασίσει το ύψος των επιτοκίων και αναμένεται να λάβει υπόψη τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού. Οι αναλυτές πάντως στην πλειοψηφία τους αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσεις στο 3,25%.

STOCKWATCH.COM.CY

Barclays: Εξαγορά δραστηριοτήτων της Macquarie στην Ιταλία

Barclays: Εξαγορά δραστηριοτήτων της Macquarie στην Ιταλία

Ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Barclays η εξαγορά της μονάδας ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων της Macquarie Bank στην Ιταλία από τη βρετανική τράπεζα.

Στις ανωτέρω δραστηριότητες περιλαμβάνεται χαρτοφυλάκιο ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Barclays απέκτησε επίσης τις υποστηρικτικές λειτουργίες και προσωπικό της Macquarie. Σύμφωνα με τη βρετανική τράπεζα, η εξαγορά θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στην κερδοφορία της.

NAFTEMPORIKI

Γενναία μείωση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας

Γενναία μείωση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας


Σε γενναία μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 150 μονάδες βάσης στο 3%, περισσότερο απ’ όσο προέβλεπαν οι αναλυτές, αποφάσισε σήμερα να προχωρήσει η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), εν μέσω ανησυχιών ότι η βρετανική οικονομία εισέρχεται σε μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η στερλίνα [GBP=X] υποχωρούσε κατά 0,6% στα 1,58 δολάρια.

Στην τελευταία δημοσκόπηση του Reuters, το σύνολο των αναλυτών συμφωνούσε πως μια μείωση της τάξης των 50 μονάδων βάσης ήταν δεδομένη, ενώ 10 από τους 62 αναλυτές θεωρούσαν πιθανή και μια μείωση των επιτοκίων κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΒοΕ δεν έχει μειώσει ποτέ τα επιτόκιά της περισσότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα από τότε που έγινε ανεξάρτητη το 1997. Η τελευταία φορά που τα βρετανικά επιτόκια μειώθηκαν κατά μία ποσοστιαία μονάδα ήταν το 1993, όταν η χώρα αγωνιζόταν να ανακάμψει από την ύφεση.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, η ΒοΕ αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό στη Βρετανία και προβλέπει μεγάλη υποχώρησή του σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε μείωση του βασικού της επιτοκίου αναμένεται να προχωρήσει σήμερα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η απόφασή της θα ανακοινωθεί στις 14.45’ ώρα Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο τράπεζες μείωσαν εκτάκτως τα επιτόκια τους, κατά 50 μονάδες βάσης, τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο συντονισμένης προσπάθειας μεγάλων κεντρικών τραπεζών να στηρίξουν τις οικονομίες τους.


NAFTEMPORIKI

Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων στην Ελβετία

Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων στην Ελβετία


Σε μείωση του βασικού επιτοκίου της κατά 50 μονάδες βάσης προχώρησε αιφνιδίως σήμερα η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, εκτιμώντας ότι η οικονομία της χώρας πιθανόν να εισέλθει σε ύφεση την επόμενη χρονιά.

Ειδικότερα, η SNB μείωσε το επιτόκιό της στο 2% από 2,5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προγραμματισμένη συνάντηση των μελών της για τον καθορισμό των επιτοκίων ήταν στις 11 Δεκεμβρίου.

«Οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία έχουν επιδεινωθεί περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν, γεγονός που θα επηρεάσει την ανάπτυξη στην Ελβετία τα επόμενα τρίμηνα», αναφέρει η τράπεζα στην ανακοίνωσή της.


NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Σε υψηλά 25ετίας οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

ΗΠΑ: Σε υψηλά 25ετίας οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας


Στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα 25 ετών ανήλθαν οι συνολικές αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, την εβδομάδα μέχρι τις 25 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 122.000 στα 3,84 εκατ. το συγκεκριμένο επταήμερο.

Στο μεταξύ, οι νέες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 4.000 στις 481.000 την εβδομάδα μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Αύξηση 1,1% στην παραγωγικότητα γ΄ τριμήνου

ΗΠΑ: Αύξηση 1,1% στην παραγωγικότητα γ΄ τριμήνου

Αύξηση 1,1% κατέγραψε η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου

REPORTER.GR

Καμία έκπληξη από Tρισέ- Στο 3,25% μείωσε τα επιτόκια

Καμία έκπληξη από Tρισέ- Στο 3,25% μείωσε τα επιτόκια

Σε μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης στο 3,25% από 3,75% προηγουμένως προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως είχε άλλωστε προεξοφληθεί από τους επενδυτές. Η ΕΚΤ δεν ακολούθησε το παράδειγμα της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία έκανε λίγο νωρίτερα την έκπληξη και προέβη σε μια απροσδόκητη μείωση των επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην πιο επιθετική μείωση των επιτοκίων στη 10ετή πορεία της, «κόβοντας» το επιτόκιο του ευρώ στο 2,5% ως τον Απρίλιο, καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προηγούμενες μέρες η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται ήδη σε «τεχνική ύφεση», ενώ για το 2009 αναμένεται μηδενική ανάπτυξη.

Πριν την επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ, αίσθηση είχαν προκαλέσει τα σχόλια αναλυτή της Citigroup που έκανε λόγο για μείωση των επιτοκίων κατά 1%. Σε report του ο διεθνής οίκος ανέφερε ότι την ώρα που ο πληθωρισμός υποχωρεί και οι προοπτικές της οικονομίας είναι τόσο δυσοίωνες, δεν αποκλείεται μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά 100 μονάδες βάσης. Ο ίδιος σημείωνε ωστόσο ότι αν η ΕΚΤ μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες μόνο, όπως και έγινε, αυτό θα σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε ανάλογη κίνηση και το Δεκέμβριο.

«Γενναία» μείωση 150 μονάδων βάσης από τη BoE

Σε «γενναία» μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 150 μονάδες βάσης στο 3% από 4,5% προχώρησε σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τις επιπτώσεις της κρίσης. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για μείωση μόλις κατά 50 μονάδες βάσης. Αυτή την ώρα συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Πρόεδρος της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο και νέας «δραστικής» μείωσης των επιτοκίων τους επόμενους μήνες καθώς η κρίση έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας.

Αρκετοί είναι οι αναλυτές που επισημαίνουν ότι δεν αποκλείεται στο μέλλον να δούμε ακόμη και μηδενικό επιτόκιο στη Βρετανία καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η χώρα «βυθίζεται» στην ύφεση. Η μεταποιητική δραστηριότητα καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση από τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της Μάργκαρετ Θάτσερ, οι τιμές κατοικιών έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1991 και οι εμπορικές τράπεζες αρνούνται να περάσουν τις μειώσεις των επιτοκίων σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.



Απροσδόκητη μείωση επιτοκίων στην Ελβετία

Σε μείωση του βασικού επιτοκίου του ελβετικού φράγκου κατά 50 μονάδες βάσης στο 2% από 2,5% προηγουμένως, προχώρησε η Swiss National Bank σε μη έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε σήμερα. Η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας ήταν για το Δεκέμβριο. Αναλυτές σημειώνουν ότι οι σημερινές συνεδριάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οδήγησαν την Swiss National Bank στην εν λόγω απόφαση.

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνεται ότι οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας έχουν επιδεινωθεί περισσότερο και αναμένονται σοβαρές επιπτώσεις στην Ελβετία τα επόμενα τρίμηνα. Τέλος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης για το 2009.

REPORTER.GR

Μειώνονται τα bonus για τα κορυφαία στελέχη της Wall Street

Μειώνονται τα bonus για τα κορυφαία στελέχη της Wall Street


Τα κορυφαία στελέχη της Wall Street θα δουν τα bonus τους να «ψαλιδίζονται» έως και 70%, περισσότερο απ’ ό,τι αυτά των υπόλοιπων υπαλλήλων, εν μέσω μειούμενων εταιρικών εσόδων και ισχυρών πολιτικών πιέσεων, σύμφωνα με έκθεση της Johnson Associates.

Τα στελέχη, των οποίων οι μισθοί συμπεριλαμβάνονται στις καταστάσεις που δημοσιοποιούν οι εταιρείες, θα βρεθούν αντιμέτωπα με τις μεγαλύτερες περικοπές. Αντίθετα, τα μπόνους των υπόλοιπων στελεχών θα μειωθούν μεταξύ 10% και 45% φέτος.

Όπως επισημαίνει, άλλωστε, ο εκτελεστικός διευθυντής της Johnson Associates, Άλαν Τζόνσον, οι απολαβές των εταιρικών στελεχών αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω το 2009.

Η έγκριση του αμερικανικού σχεδίου διάσωσης του χρηματοοικονομικού κλάδου, ύψους 700 δισ. δολαρίων, έχει οδηγήσει πολλούς πολιτικούς να εντείνουν τις πιέσεις τους προς τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των Goldman Sachs και Morgan Stanley να δικαιολογούν τις απολαβές των στελεχών τους στα τέλη του έτους. «Η πίεση των πολιτικών είναι έντονη», τονίζει ο Τζόνσον.

Η Goldman αναφέρει στις φετινές επίσημες καταστάσεις της ότι ο διευθύνων σύμβουλός της Λόιντ Μπλάνκφαϊν έλαβε το 2007 μπόνους 67,9 εκατ. δολαρίων, ενώ οι δύο πρόεδροί της έλαβαν από 66,9 εκατ. δολάρια έκαστος.


NAFTEMPORIKI

Προς μείωση επιτοκίων EKT, ΒοΕ

Προς μείωση επιτοκίων EKT, ΒοΕ


Ετοιμες να προχωρήσουν σε μια γενναία μείωση του κόστους δανεισμού είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) σήμερα, εν μέσω ενδείξεων ότι η ευρωπαϊκή οικονομία οδεύει προς ύφεση.

Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και η ΒοΕ θα μειώσουν τα επιτόκιά τους κατά 50 μονάδες βάσης, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα.

O διοικητής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε πρόσφατα ότι είναι πιθανή μια μείωση των επιτοκίων, ενώ και το σύνολο των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην τελευταία δημοσκόπηση του Reuters δήλωσε βέβαιο για την εν λόγω κίνηση.

Ειδικότερα, το βασικό επιτόκιο στην Ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,25%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, καθώς η πλειονότητα των αναλυτών προβλέπει μια μείωση της τάξης των 50 μονάδων βάσης. Στη Βρετανία, τα επιτόκια αναμένεται να μειωθούν στο 4% από 4,5%.

Σε μείωση των επιτοκίων τους προέβησαν την περασμένη εβδομάδα και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η ΕΚΤ ενδεχομένως να ετοιμάζεται για μια σειρά μειώσεων στα επιτόκιά της. Το μόνο ερώτημα είναι για πόσο διάστημα μπορούν να κάνουν ανάλογες κινήσεις δεδομένου ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί και η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με ύφεση για πρώτη φορά στη δεκαετή ιστορία της.

Σημειώνεται ότι η ΒοΕ αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της για τα επιτόκια στις 14.00' ώρα Ελλάδος, ενώ η ΕΚΤ θα δημοσιοποιήσει την απόφασή της στις 14.45' ώρα Ελλάδας.


NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 8,899.14 -622.10 -6.53%
HANG SENG INDEX 13,790.04 -1,050.12 -7.08%
CSI 300 INDEX 1,649.78 -41.64 -2.46%

BOCY: Κέρδη €375 εκ. το 9μηνο

BOCY: Κέρδη €375 εκ. το 9μηνο


Κέρδη €375 εκ. πέτυχε η Τρ. Κύπρου το πρώτο εννιάμηνο του 2008 έναντι €369 εκ. πέρσι, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 1%. Η διατήρηση και αύξηση των κερδών προήλθε από την αύξηση που σημείωσαν τα καθαρά έσοδα από τόκους (3% ή €23 εκ.), από τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες (7% ή €9 εκ.) και από την αύξηση στα έσοδα από διαπραγμάτευση συναλλάγματος (54% ή €18 εκ.). Στην αύξηση της κερδοφορίας συνέβαλε, επίσης, η συνεχιζόμενη μείωση των προβλέψεων για επισφάλειες (-€11 εκ.) και η αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εργασίες (+€8 εκ.). Η τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στο στόχο κερδών €540 εκ. για ολόκληρο το έτος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα και την αναμενόμενη κερδοφορία για ολόκληρο το έτος, αποφάσισε σήμερα την καταβολή προμερίσματος €0,15 κατά μετοχή.

Έσοδα

Τα καθαρά έσοδα από τόκους της BOCY ανήλθαν σε €578 εκ. από €555 εκ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 4%. Τα καθαρά έσοδα από τόκους του α’ εννιαμήνου 2008 επηρεάζονται από την υιοθέτηση του ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου 2008, τα έσοδα από τόκους του Συγκροτήματος στην Κύπρο επηρεάστηκαν αρνητικά από τη μείωση κατά 0,5% (διαφορά μεταξύ επιτοκίου λίρας Κύπρου 4,5% και βασικού επιτοκίου Ευρώ 4%) στο επιτόκιο αναφοράς τιμολόγησης των δανείων που μετατράπηκαν κατά την 31η Δεκεμβρίου 2007, από λίρες Κύπρου σε ευρώ.

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του Συγκροτήματος για το εννιάμηνο 2008 διαμορφώθηκε σε 2,52% σε σχέση με 2,68% για το τέταρτο τρίμηνο του 2007.

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του Συγκροτήματος στην Κύπρο διαμορφώθηκε σε 2,28% για το γ’ τρίμηνο 2008 σε σχέση με 2,50% για το β’ τρίμηνο του 2008 και 2,19% για το α’ τρίμηνο του 2008 ως αποτέλεσμα τόσο της σχετικά μεγαλύτερης αύξησης των στεγαστικών δανείων, τα οποία φέρουν μικρότερη ψαλίδα κέρδους λόγω του μειωμένου κινδύνου τους σε σύγκριση με τους υπόλοιπους τομείς, όσο και του αυξημένου ανταγωνισμού στα δάνεια και καταθέσεις. Σημειώνεται ότι το β’ τρίμηνο 2008 το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του Συγκροτήματος στην Κύπρο επηρεάστηκε θετικά από την αυξημένη είσπραξη καθυστερημένων δανείων.

Το Συγκρότημα στοχεύει στην αύξηση του χαρτοφυλακίου δανείων στις νέες αγορές με σημαντικά υψηλότερα περιθώρια κέρδους τα οποία αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση του συνολικού καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου του Συγκροτήματος.

Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες ανήλθαν σε €154 εκ., σημειώνοντας αύξηση 7%. Τα έσοδα από διαπραγμάτευση συναλλάγματος παρουσίασαν αύξηση 54% και ανήλθαν σε €51 εκ. από €33 εκ. το εννιάμηνο του 2007.

Τα συνολικά έσοδα από ασφαλιστικές εργασίες παρουσίασαν ετήσια αύξηση 18% και έφτασαν τα €48 εκ.

Αξιοσημείωτη είναι η κερδοφορία των εργασιών του Συγκροτήματος στην Ελλάδα όπου τα κέρδη μετά τη φορολογία για το εννιάμηνο 2008 ανήλθαν σε €73 εκ.

Οι εργασίες του Συγκροτήματος στη Ρωσία και Ρουμανία συνεισέφεραν θετικά στα κέρδη. Τα κέρδη μετά τη φορολογία για το εννιάμηνο 2008 ανήλθαν σε €0,9 εκ. στη Ρωσία και €2,7 εκ. στη Ρουμανία.

Έξοδα

Τα συνολικά έξοδα για το α’ εννιάμηνο 2008 διαμορφώθηκαν σε €376 εκ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 7%. Το κόστος προσωπικού ανήλθε σε €234 εκ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 10%, κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους που αφορά την ανάπτυξη των εργασιών στην Ελλάδα, Ρωσία, Ρουμανία και Ουκρανία.

Το Συγκρότημα διατήρησε την αποτελεσματικότητά του με το δείκτη κόστος προς έσοδα για το εννιάμηνο 2008 να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα (43,9%), παρά τις σημαντικές επενδύσεις για περαιτέρω επέκταση του δικτύου στην Ελλάδα, αλλά και τα έξοδα ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του στη Ρωσία, Ρουμανία και Ουκρανία.

Προβλέψεις επισφαλών χρεωστών

Η χρέωση για προβλέψεις για απομείωση δανείων για το εννιάμηνο 2008 ανήλθε σε €40 εκ. και αντιπροσωπεύει 0,3% (2007: 0,3%) των συνολικών δανείων, αντικατοπτρίζοντας τόσο τη βελτίωση στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου του Συγκροτήματος, όσο και το πολύ ικανοποιητικό επίπεδο των σωρευμένων προβλέψεων, το οποίο περιλαμβάνει σωρευμένη πρόβλεψη για απομείωση σε συλλογική βάση της τάξης του 1% των συνολικών δανείων.

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων βελτιώθηκε σε 3,4% στις 30 Σεπτεμβρίου 2008 από 4,3% στις 30 Σεπτεμβρίου 2007 και 3,8% στις 31 Δεκεμβρίου 2007.

Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 24,4% από 28,4% το πρώτο εννιάμηνο του 2007.

Οικονομικά μεγέθη

Σημαντική απόδοση σημείωσαν και τα οικονομικά μεγέθη του Συγκροτήματος. Τα δάνεια του Συγκροτήματος ανήλθαν σε €23,42 δισ. στις 30 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 29%. Το σύνολο των καταθέσεων του Συγκροτήματος αυξήθηκε κατά 15% και ανήλθε σε €27,13 δισ.

Διατηρήθηκε η ισχυρή ρευστότητα του Συγκροτήματος με δείκτη δανείων προς καταθέσεις 86,3%.

Προοπτικές

Όπως σημειώνει η BOCY, η χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία άρχισε πέρυσι αλλά εντάθηκε σημαντικά τους τελευταίους τρεις μήνες, βρίσκει το Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου αποτελεσματικά θωρακισμένο. «Το Συγκρότημα δεν είναι εκτεθειμένο σε επενδυτικά προϊόντα υψηλού κινδύνου και παράλληλα έχει περιορισμένη εξάρτηση από χρηματοδότηση μέσω της διατραπεζικής αγοράς και έκδοσης πιστωτικών τίτλων (11%). Παράλληλα, 80% του ενεργητικού του Συγκροτήματος χρηματοδοτείται από καταθέσεις πελατών», αναφέρεται.

Αναφορικά με τη αναμενόμενη κερδοφορία του Συγκροτήματος για το έτος 2008, με βάση τα μέχρι σήμερα οικονομικά αποτελέσματά του, τις ενδείξεις για την περαιτέρω εξέλιξή τους, τις ενέργειες του Συγκροτήματος για αντιστάθμιση των αρνητικών επιπτώσεων από τη συνεχιζόμενη πίεση στα περιθώρια των καταθέσεων και τις τρέχουσες συνθήκες στις αγορές όπου δραστηριοποιείται, αναμένεται ότι τα κέρδη για το έτος 2008 δεν θα είναι ουσιαστικά διαφοροποιημένα από το στόχο των €540 εκ.

«Η επιλεκτική ανάπτυξη των εργασιών του Συγκροτήματος στις νέες αγορές ακολουθώντας συνετή πιστοδοτική πολιτική αναμένεται να συνεισφέρει θετικά στην κερδοφορία και να αποφέρει σημαντικά οφέλη στα επόμενα έτη τόσο από πλευράς ανάπτυξης του όγκου εργασιών, όσο και κερδοφορίας. Η εξαγορά της Ρωσικής Uniastrum Bank αποτελεί σημαντικότατο βήμα για το Συγκρότημα με εξαιρετικές προοπτικές για την κερδοφορία του, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα εξαιρετική γεωγραφική και κατά τομέα διασπορά των εργασιών του», τονίζει η τράπεζα.

Στρατηγική ανάπτυξη

Ο πρόεδρος της BOCY Θεόδωρος Αριστοδήμου δήλωσε ότι «τα πολύ καλά αποτελέσματα του Συγκροτήματος για το εννιάμηνο, η διατήρηση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων και της αποτελεσματικότητας του Συγκροτήματος σε ψηλά επίπεδα, σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και αρνητικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με τη δυναμική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του στις νέες αγορές, επιβεβαίωσαν την ορθότητα της στρατηγικής ανάπτυξης που ακολουθεί.

Από την πλευρά του, ο Ανώτερος Εκτελεστικός Διευθυντής Συγκροτήματος Ανδρέας Ηλιάδης δήλωσε ότι «ακολουθήσαμε μια συνετή πολιτική δίνοντας έμφαση στην αποτελεσματικότερη οργάνωση και ταχύτερη εξυπηρέτηση και στην καλλιέργεια της σχέσης με τους πελάτες, που αποτελεί το πιο ισχυρό στοιχείο του Συγκροτήματος, ενώ, παράλληλα, εστιάσαμε στη σωστή διαχείριση των κινδύνων. Η συνεχής αυτή πολιτική είναι που μας δίνει σήμερα τα εφόδια της ισχυρής ρευστότητας, της δυνατής κεφαλαιακής βάσης και της ισορροπημένης κερδοφορίας με τα οποία μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις σημερινές αντίξοες συνθήκες, έτσι ώστε να βγούμε πιο ισχυροί στο τέλος της κρίσης».


STOCKWATCH.COM.CY

Aυξάνονται οι δόσεις στεγαστικών

Aυξάνονται οι δόσεις στεγαστικών


Σε αύξηση των βασικών επιτοκίων που χρεώνουν για παλιά στεγαστικά δάνεια προχωρούν οι τράπεζες, επιχειρώντας βελτίωση των περιθωρίων κέρδους τους για κάλυψη του αυξημένου κόστους δανεισμού και για επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που περιέλαβαν στα επιχειρηματικά τους σχέδια. Παρά την επικείμενη μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων, που μαζί με την τελευταία μείωση θα περιορίσουν το κόστος χρηματοδότησης κατά 100 μονάδες βάσης, οι κυπριακές τράπεζες άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια τους. Όπως αναφέρεται στον εγχώριο τύπο, την αρχή έκανε η Τρ. Κύπρου αυξάνοντας το περιθώριο κατά 1,25% σε δάνεια που χορηγήθηκαν πριν από τις 31/12/2007 και είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Την ίδια πολιτική, για να καλύψουν το αυξημένο κόστος δανεισμού, αναμένεται να ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες.

Σήμερα η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει νέα μείωση των επιτοκίων του ευρώ.

STOCKWATCH.COM.CY

TODAY'S CALENDAR (US)

8:30 AM
Jobless Claims
Dept of Labor


8:30 AM
Productivity and Costs
Dept of Labor

Citigroup, Goldman Said to Begin Firing Staff as Economy Slows

Citigroup, Goldman Said to Begin Firing Staff as Economy Slows


Nov. 6 (Bloomberg) -- Citigroup Inc. and Goldman Sachs Group Inc., faced with a weakening economy and the prospect of mounting losses, began firing workers as part of the firms' plans to cut more than 12,000 jobs, people with knowledge of the matter said.

Goldman, which converted last month from the biggest U.S. securities firm into a commercial bank, yesterday began telling about 3,200 employees, or 10 percent of its workforce, they were out of a job, according to one of the people who declined to be identified because the decisions were confidential.

Citigroup has been notifying staff this week who are affected by the bank's plan to discard 9,100 positions over the next 12 months, or about 2.6 percent of its headcount, another person said.

The ousted workers add to the swelling ranks of Wall Street's unemployed, their lives upended by the credit crisis. Both New York-based firms have already cut staff, and are among the banks and brokerages worldwide that have shed almost 150,000 jobs since the subprime mortgage market collapsed last year. Led by Chief Executive Officer Lloyd Blankfein, Goldman said in April it would fire more after culling about 1,500 underperformers. Vikram Pandit, Citigroup's CEO, shed 12,900 over the past year.

``We haven't hit bottom yet,'' said Henry Higdon, managing partner at Higdon Partners LLC, a New York-based search firm specializing in financial services. ``They have to adjust the size of their businesses to the realities, not only today, but what it's going to look like in the next two or three years.''

Spokespeople for the two firms declined to comment.

Weaker Growth

Goldman, which employed 32,569 people as of Aug. 29, may report its first quarterly loss next month since the company went public in 1999, according to analysts at Merrill Lynch & Co. and UBS AG. Stock market declines will cause Goldman to write down the value of equity stakes owned by the company in the fourth quarter that ends this month, the analysts said.

At Citigroup, Pandit has been trimming costs and unloading assets after the company reported four straight quarterly losses. Employees in the bank's sales and trading unit may be fired in the latest round of cuts, according to a person with knowledge of the matter. Citigroup's global workforce numbered about 352,000 at the end of September.

Citigroup, Goldman Sachs and rivals such as Merrill Lynch & Co. have been reducing staff as the revenue outlook dims for banks and securities firms.

Most major global stock indexes have dropped more than 25 percent this year, with the Standard & Poor's 500 down 35 percent and the Hang Seng Index down 47 percent. The International Monetary Fund's World Economic Outlook forecast last month that global growth will weaken to 3 percent in 2009, from 3.9 percent this year and 5 percent in 2007.

Girding for Recession

``Banks are cutting back, the economy is in a deepening recession,'' Jan Hatzius, Goldman's chief U.S. economist, said yesterday.

Citigroup, in the past year, has disclosed plans to eliminate 22,000 jobs, resulting in expenses of about $2.1 billion. Of the 22,000, about 9,100 remain to be cut over the next 12 months, Chief Financial Officer Gary Crittenden said on a conference call with analysts last month.

A person briefed on Goldman's plans said last month that the company, the only firm among Wall Street's five biggest to remain profitable throughout the credit crisis, would shed about 3,200 workers.

Merrill, which is being acquired by Bank of America Corp., is cutting about 500 jobs in its trading division as it girds for a recession, three people with knowledge of the plan said last month. The cuts amount to about 1 percent of New York-based Merrill's 60,900 employees.

Citigroup has disclosed plans during the past year to eliminate more jobs than any other financial institution, according to data compiled by Bloomberg. UBS, Merrill and Wachovia Corp. are among companies that have disclosed more than 5,000 job reductions.

BLOOMBERG

Euro Falls on Speculation ECB Will Cut Rates to Bolster Economy

Euro Falls on Speculation ECB Will Cut Rates to Bolster Economy


Nov. 6 (Bloomberg) -- The euro fell for a fifth time in six days against the dollar on speculation the European Central Bank is in the midst of the most aggressive round of interest-rate cuts in its 10-year history.

The 15-nation currency also declined versus the yen as economists forecast the ECB will lower its main refinancing rate by a half-percentage point to 3.25 percent today, after a similar-sized reduction less than a month ago, and signal further cuts. Britain's pound also weakened on speculation the Bank of England will reduce borrowing costs when it meets today.

``You can't buy the euro,'' said Tsutomu Soma, a bond and currency dealer at Okasan Securities Co. in Tokyo. ``The ECB may cut rates well into next year, and that will cause the currency to fall.''

The euro declined 0.5 percent to $1.2891 at 6 a.m. in London from late yesterday in New York. It slumped to 125.95 yen from 126.89 yen. The dollar traded at 97.76 yen from 97.94. The pound fell 0.4 percent to $1.5854.

The Australian dollar slid to 67.33 U.S. cents from 68.13 cents and declined to 65.83 yen from 66.75 yen late yesterday in New York as the UBS Bloomberg Constant Maturity Commodity index of 26 raw materials fell yesterday by the most since Oct. 22. Commodities account for 60 percent of Australia's exports.

Euro Downtrend

The ECB will announce its decision at 1:45 p.m. in Frankfurt and the bank's president, Jean-Claude Trichet, will hold a press conference 45 minutes later. The ECB lowered its benchmark rate to 3.75 percent on Oct. 8, joining the Federal Reserve, the Bank of England, the Bank of Canada and the Swiss National Bank in coordinated reductions.

``Look for the euro to remain in a broad downtrend,'' Brian Kim, a currency strategist in Stamford, Connecticut, at UBS AG, the second-largest currency trader, wrote in a research note yesterday. ``Our economists expect the ECB to cut half a percentage point and think the press conference could be more dovish than expected, leaving the door open for more rate cuts.''

Gains in the dollar may be limited before economic data tomorrow. U.S. payrolls fell by 200,000 last month and the unemployment rate rose to a five-year high of 6.3 percent, according to the median forecast of economists surveyed by Bloomberg News.

U.S. stocks dropped yesterday on concern the world's largest economy will worsen even as President-elect Barack Obama plans a $175 billion ``middle-class rescue plan'' to stimulate growth. The Standard & Poor's 500 Index slumped 5.3 percent, the biggest drop following a presidential election, after data showed service industries contracted the most on record in October.

`Perfect Storm'

The yen and the dollar in October posted their largest monthly gains versus the euro since the latter's debut in 1999 as signs of a global recession led investors to seek safety in the Japanese and U.S. currencies.

``You had a perfect storm in October with bad earnings, fund managers needing to sell assets to meet redemptions, and people selling out of commodities and into dollars,'' said Amy Auster, head of foreign exchange and international economics research at Australia & New Zealand Banking Group Ltd. in Melbourne. ``A lot of those reasons to buy dollars have now come to an end.''

Futures on the Chicago Board of Trade showed a 92 percent chance yesterday that the Fed will cut the 1 percent target rate for overnight lending between banks by a half-point at its Dec. 16 meeting, compared with zero odds a month ago.

Pound, Yen

The pound declined for a second day against the dollar and yen as traders bet that U.K. policy makers will lower their benchmark interest rate by three-quarters of a percentage point to 3.75 percent, according to a Credit Suisse Group AG index of probability based on overnight indexed swap rates. Fifteen of 60 economists in a Bloomberg survey say the BOE will reduce rates by that amount or more, with the rest predicting a half-point cut. The decision will be announced at noon today in London.

The Bank of Japan may be powerless to prevent the yen from rising to a 13-year high, according to the world's biggest foreign-exchange traders.

Deutsche Bank AG, UBS and Barclays Plc predict the yen will recover from its steepest weekly decline since 1999 as investors reduce carry trades that fund purchases of higher-yielding assets by borrowing in Japan. The currency will appreciate to 90 per dollar even if the Bank of Japan intervenes to stem the biggest annual gain since 1998, they said.

``Once the market realizes that we're now in a global recession, there's further deleveraging to come,'' said Geoff Kendrick, a senior currency strategist at UBS in London. Traders ``are capitulating'' after five years of bets against the yen, he said in a Nov. 4 interview.

BLOOMBERG

Toyota Cuts Profit Forecast 56% on Demand, Strong Yen

Toyota Cuts Profit Forecast 56% on Demand, Strong Yen

Nov. 6 (Bloomberg) -- Toyota Motor Corp., the world's second-largest automaker, forecast the biggest drop in profit in at least 18 years as a global slump cripples auto demand and gains in the yen erode the value of overseas sales.

Net income will likely be 550 billion yen ($5.6 billion) for the year ending March 31, compared with an earlier forecast of 1.25 trillion yen, the company said today. The new forecast will be a 68 percent drop from the 1.72 trillion yen Toyota earned last year.

President Katsuaki Watanabe slashed the carmaker's profit goal as higher fuel costs and the credit crunch have pushed industrywide U.S. sales to the lowest level since 1983. Toyota, Japan's biggest carmaker, follows smaller rivals Honda Motor Co. and Nissan Motor Co. in predicting larger-than- expected drops in earnings.

``For Toyota and other carmakers, the deterioration of the U.S. economy trumps everything else,'' said Hitoshi Yamamoto, chief executive officer of Tokyo-based Fortis Asset Management Japan Co., which manages $5.5 billion in Japanese equities. ``The companies will keep suffering as long as they rely on North America for profits.''

Toyota cut its operating profit goal 63 percent to 600 billion yen. It lowered its vehicle sales forecast 5.7 percent to 8.24 million from 8.74 million.

Toyota fell 10 percent to 3,810 yen at the 3 p.m. close on the Tokyo Stock Exchange before it released earnings. The stock has dropped 37 percent this year.

Stronger Yen

The carmaker had an operating loss of 34.6 billion yen in North America in the first half, after adjusting for a one-time gain in the valuation of interest rate swaps.

In response, the company set up an emergency committee, headed by President Watanabe, to focus on cutting costs and review the timing and scale of all new projects.

``The auto market is in a very severe situation, the like of which we have never experienced before,'' Executive Vice President Mitsuo Kinoshita told journalists in Tokyo.

Profits at Toyota and other Japanese automakers are also being squeezed by a strong yen, which breached 100 per dollar on Oct. 8 for the first time in six months. Toyota based its forecasts on 103 yen to the dollar and 146 yen to the euro, compared with its July estimate of 105 yen and 161 yen, respectively.

U.S. Sales

Toyota's second-quarter net income fell 69 percent to 139.8 billion yen from 450.9 billion yen a year earlier.

Industrywide U.S. auto sales in October plummeted 32 percent, as General Motors Corp.'s sales plunged 45 percent. Toyota's sales fell 23 percent. Nissan had a 33 percent drop, and Honda's fell 25 percent.

Toyota halted U.S. production of Tundra and Sequoia full- size vehicles for three months and plans to export the two models to the Middle East and Latin America. The carmaker also pared production in Western Europe, as demand slipped.

Toyota and Nissan are offering a no-interest loan promotion on popular models including the Toyota Corolla and Nissan Versa small cars to lure U.S. vehicle buyers.

Among 10 publicly traded Japanese car and truck makers, only Fuji Heavy Industries Ltd., the maker of Subaru cars, reiterated its earnings forecast when it reported first-half financial results on Oct. 30.

Honda, Japan's second-largest automaker, expects a 42 percent drop in operating profit this fiscal year, it said on Oct. 28. Nissan's operating profit may drop 51 percent, the company said on Oct. 31.

BLOOMBERG

Θα προσλάβει 900 εργαζόμενους η ΑΤΕ Bank

Θα προσλάβει 900 εργαζόμενους η ΑΤΕ Bank

Σε μια περίοδο όπου η ανεργία επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την παγκόσμια οικονομία , σε μια περίοδο όπου όλοι παγώνουν τα επενδυτικά τους σχέδια η διοίκηση της ΑΤΕ Bank υπό τον Δ Μηλιάκο πρωτοστατεί ώστε να πραγματοποιηθούν άμεσα άλλες 900 προσλήψεις.
Χθες προκηρύχθηκεμέσω ΑΣΕΠ η πρόσληψη 900 θέσεων εργασίας ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν να εργάζονται αυτοί που πρόσφατα προσελήφθηκαν πάλι μέσω ΑΣΕΠ και συνολικά ανήλθαν σε 600 . Δηλαδή η ΑΤΕ σε διάστημα ενός έτους προσλαμβάνει περίπου 1500 νέους εργαζομένους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η βασική στόχευση της ΑΤΕ είναι να ανανεώσει το προσωπικό της τράπεζας με νέους οι οποίοι θα στελεχώσουν κυρίως το δίκτυο και δευτερευόντως τις διοικητικές υπηρεσίες. Έτσι θα καταφέρει να μειώσει το μέσο κόστος της τράπεζας ανά εργαζόμενο και παράλληλα θα αυξηθεί η παραγωγικότητα. Η ΑΤΕ μετεξελίσσεται αργά και σταδιακά ώστε να μετατραπεί σε μια σύγχρονη τράπεζα με σύγχρονα συστήματα και νέο προσωπικό ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θα προκύψουν μετά το πέρας της κρίσης.

REPORTER.GR
Share |