Thursday, November 6, 2008

Γενναία μείωση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας

Γενναία μείωση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας


Σε γενναία μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 150 μονάδες βάσης στο 3%, περισσότερο απ’ όσο προέβλεπαν οι αναλυτές, αποφάσισε σήμερα να προχωρήσει η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), εν μέσω ανησυχιών ότι η βρετανική οικονομία εισέρχεται σε μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η στερλίνα [GBP=X] υποχωρούσε κατά 0,6% στα 1,58 δολάρια.

Στην τελευταία δημοσκόπηση του Reuters, το σύνολο των αναλυτών συμφωνούσε πως μια μείωση της τάξης των 50 μονάδων βάσης ήταν δεδομένη, ενώ 10 από τους 62 αναλυτές θεωρούσαν πιθανή και μια μείωση των επιτοκίων κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΒοΕ δεν έχει μειώσει ποτέ τα επιτόκιά της περισσότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα από τότε που έγινε ανεξάρτητη το 1997. Η τελευταία φορά που τα βρετανικά επιτόκια μειώθηκαν κατά μία ποσοστιαία μονάδα ήταν το 1993, όταν η χώρα αγωνιζόταν να ανακάμψει από την ύφεση.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, η ΒοΕ αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό στη Βρετανία και προβλέπει μεγάλη υποχώρησή του σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε μείωση του βασικού της επιτοκίου αναμένεται να προχωρήσει σήμερα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η απόφασή της θα ανακοινωθεί στις 14.45’ ώρα Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο τράπεζες μείωσαν εκτάκτως τα επιτόκια τους, κατά 50 μονάδες βάσης, τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο συντονισμένης προσπάθειας μεγάλων κεντρικών τραπεζών να στηρίξουν τις οικονομίες τους.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |