Thursday, November 6, 2008

Σε χαμηλά 19 μηνών το αργό- Κάθετη πτώση 7%

Σε χαμηλά 19 μηνών το αργό- Κάθετη πτώση 7%

Κάθετη πτώση πραγματοποίησε και σήμερα το πετρέλαιο λόγω των εκτιμήσεων ότι η ζήτηση για εμπορεύματα και καύσιμα θα μειωθεί σημαντικά λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.
Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 7% στα 60,77 δολάρια το βαρέλι, ενώ βρέθηκε και σε χαμηλά 19 μηνών. Οι εν λόγω τιμές είναι κατά 56% χαμηλότερες σε σχέση με το ιστορικό υψηλό του Ιουλίου. Σημειώνεται ότι και χθες το αργό κατέγραψε απώλειες κατά 7,4%. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ κινήθηκε πτωτικά κατά 7% στα 57,10 δολάρια το βαρέλι.

«Βαρίδι» για το αργό στη σημερινή συνεδρίαση αναδείχθηκε και η ανοδος κατά 1,6% του δολαρίου έναντι 6 βασικών νομισμάτων, ύστερα από τη νέα μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε το επιτόκιο στο 3% και η ΕΚΤ στο 3,25%.

Ωστόσο, η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας εκτιμά ότι την 8ετία 2008-2015 η τιμή του πετρελαίου θα κυμανθεί περίπου στα 100 δολάρια, αφού ο κίνδυνος προβλημάτων προμήθειας λόγω κρίσεων είναι ορατός. Επιπλέον, η ΙΕΑ μείωσε τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση του πετρελαίου και των προϊόντων του μέχρι το 2030 περίπου κατά 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στα 106 εκατ. βαρέλια, εξαιτίας των υψηλών τιμών και της μείωσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Τέλος, η ΙΕΑ ανέβασε τις εκτιμήσεις για αύξηση των επενδύσεων σε πετρελαϊκές επιχειρήσεις στα 26 τρισ. δολάρια.

REPORTER.GR

No comments:

Share |