Thursday, November 6, 2008

"Κραχ" στις αγορές αυτοκινήτου και κατοικίας βλέπει η Ε.Ε.

"Κραχ" στις αγορές αυτοκινήτου και κατοικίας βλέπει η Ε.Ε.


Σοβαρά προβλήματα για την πραγματική οικονομία της Ελλάδας και ειδικά στην κατανάλωση που -είναι η “ατμομηχανή” της ανάπτυξης για τη χώρα μας- "βλέπουν" οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την επιτροπή νομισματικών υποθέσεων, υπό την ηγεσία του Χουακίν Αλμούνια, για τις προσδοκίες επιχειρήσεων και καταναλωτών, αποκαλύπτει σειρά από ανησυχητικά στοιχεία.

Από το στατιστικό δείγμα που ερωτήθηκε, μόνο το 3,4% των καταναλωτών δηλώνει βέβαιο ότι θα αγοράσει αυτοκίνητο μέσα το 2009 και 4% το θεωρεί πιθανό. Αντίθετα, το 80% δηλώνει με βεβαιότητα ότι δεν είναι καθόλου πιθανό να αγοράσει. Το ποσοστό αυτό κατά τον Ιούλιο ήταν μόνο 65%. Όσο για την προοπτική αγοράς κατοικίας το επόμενο δωδεκάμηνο, μόνο το 5% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή, έναντι διπλάσιου ποσοστού 10% τον Ιούλιο.

Ανησυχία προκύπτει και από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, καθώς δείχνουν πτώση στις πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων κατά 10,6% τον περασμένο Οκτωβρίου σε ετήσια βάση και κατά 4% στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2008.

Στην έρευνα της Ε.Ε, αντικατοπτρίζονται και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, λόγω της παρατεταμένης διεθνούς κρίσης. Προ καιρού, ανακοινώθηκε πως εκτός λειτουργίας θα τίθεντο επί 4 εβδομάδες τα 14 εργοστάσια της Daimler (Mercedes), επειδή σημειώνεται αισθητή μείωση των πωλήσεων της.

Σχεδόν ταυτόχρονα, η BMW, ανακοίνωσε "πάγωμα" των εργασιών στο εργοστάσιο της Λειψίας επί τέσσερις ημέρες. Μείωση της παραγωγής τους, με ταυτόχρονη αναστολή εργασιών σε μονάδες τους, έχουν ανακοινώσει και η Opel, θυγατρική της αμερικανικής GM, καθώς και οι SEAT και Skoda που είναι θυγατρικές της Volkswagen.

Από τις απαντήσεις που δίνουν οι επιχειρήσεις στην έρευνα της Ε.Ε., προκύπτει ότι 4 στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι τα αποθέματά τους είναι διογκωμένα για την εποχή. Έτσι, εξανεμίζονται και οι θετικές προοπτικές για τις παραγγελίες αυτοκινήτων, αφού μόλις το 11% των επιχειρήσεων προβλέπει άνοδό τους.

Όσο για τις κατασκευές ιδιωτικών κατοικιών, οι επιχειρήσεις του κλάδου κάνουν αποθαρρυντικές εκτιμήσεις. Μόλις δύο στις δέκα κρίνουν πως έχει βελτιωθεί το επίπεδο των εργασιών τους. Σημειώνεται ότι αυτήν την περίοδο υπάρχουν 150.000 νεόδμητα ακίνητα που παραμένουν απούλητα σε όλη τη χώρα.

Περισσότερο αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για τις τιμές κατοικιών. Οι επιχειρήσεις ακινήτων και αυτοκινήτων, αλλά και οι καταναλωτές απαντούν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει σταθερότητα ή και μείωση των τιμών, κάτι το οποίο συνδέεται άμεσα με τη σημαντική πτώση της ζήτησης.

Σε γενικότερο επίπεδο, ο δείκτης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει η Ε.Ε. βρίσκεται σε νέο ιστορικό χαμηλό, λόγω των δυσμενών προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, την ανεργία, αλλά και την πολύ χαμηλή πρόθεση για σημαντικές αγορές διαρκών αγαθών, όπως κατοικίας, αυτοκινήτου.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |