Tuesday, November 24, 2009

Στα 76 δολ. το αργό με πτώση 2%


Στα 76 δολ. το αργό με πτώση 2%


Σε χαμηλό ενός μήνα ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης η τιμή του αργού εν αναμονή των επίσημων στοιχείων για τα εμπορικά αποθέματα στις ΗΠΑ που θα δώσει αύριο στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση.

Πιο αναλυτικά, η τιμή του συμβολαίου του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου έχασε 1,54 δολ. ή 2% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 76,02 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 14 Οκτωβρίου.

Το αργό τύπου Brent στο ICE futures exchange του Λονδίνου υποχώρησε 94 cents στα 76,52 δολ. το βαρέλι.

Εν αναμονή των επίσημων στοιχείων για τα εμπορικά αποθέματα από την αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας οι αναλυτές κάνουν λόγο για αύξηση των αποθεμάτων αργού κατά 1,5 εκατ. βαρέλια σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

capital.gr

ΗΠΑ: Στα 42 δισ. δολάρια η έκδοση κρατικών ομολόγων

ΗΠΑ: Στα 42 δισ. δολάρια η έκδοση κρατικών ομολόγων

Το ποσό των 42 δισ. δολαρίων σε πενταετή ομόλογα δημοπράτησε η Αμερικανική κυβέρνηση, με απόδοση 2,175%, στην προσπάθεια της να ενισχύσει τη ρευστότητα της στα πλαίσια των σχεδίων ενίσχυσης της οικονομίας. Οι υποψήφιοι αγοραστές προσέφεραν 2,81 δολάρια για κάθε δολάριο διάθεσης, υψηλότερα από το μέσο όρο των 2,51 δολαρίων που είχαν προσφέρει στις τρεις προηγούμενες δημοπρασίες. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή έμμεσων επενδυτών διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 61%, από 52% στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις. Οι άμεσοι αγοραστές, ανέλαβαν το 2,9% του συνόλου, από 5,6% που ήταν ο μέσος όρος των τριών τελευταίων συνεδριάσεων.

reporter.gr

ΗΠΑ: Σε υψηλά 16 ετών ο αριθμός των προβληματικών τραπεζών

ΗΠΑ: Σε υψηλά 16 ετών ο αριθμός των προβληματικών τραπεζών

Σε υψηλά 16 ετών βρίσκεται ο αριθμός των προβληματικών τραπεζών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομισματικής Επιτροπής της FED (FDIC), καθώς η στήριξη της FDIC έχει υποχωρήσει λόγω υψηλού ελλείμματος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναφέρεται στην καταγραφή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, περίπου 552 τράπεζες, με κεφάλαια ύψους 345,9 δισ. δολαρίων, έχουν σοβαρά προβλήματα, ενώ μόλις το 32,7% εξ αυτών είχαν προβλήματα στο τέλος του δευτέρου τριμήνου. Σημειώνεται εδώ ότι το έλλειμμα της FDIC έχει φτάσεις τα 8,2 δισ. δολάρια. Από την αρχή του έτους, οι αρχές έχουν βάλει «λουκέτο» σε 124 τράπεζες, ενώ πενήντα από αυτές έχουν κλείσει το τρίτο τρίμηνο. Ο ρυθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων 17 ετών.

reporter.gr

ΕΕ: Περίπου 4 εκατ. θέσεις εργασίας χάθηκαν από το ξέσπασμα της κρίσης


ΕΕ: Περίπου 4 εκατ. θέσεις εργασίας χάθηκαν από το ξέσπασμα της κρίσης

Η σημερινή κρίση πλήττει τις αγορές εργασίας της ΕΕ, ανατρέποντας ένα πολύ μεγάλο μέρος της μεγέθυνσης που είχε επιτευχθεί από το 2000 και μετά, σύμφωνα με την έκθεση «Η απασχόληση στην Ευρώπη» που δημοσιεύθηκε σήμερα. Οι άνδρες, οι νέοι, τα άτομα με χαμηλό επίπεδο ειδίκευσης και οι εργαζόμενοι με προσωρινές συμβάσεις εργασίας δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την ύφεση της απασχόλησης. Η απασχόληση στην ΕΕ μειώθηκε κατά 4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, από την αρχή της κρίσης, παρά το γεγονός ότι οι επιπτώσεις περιορίστηκαν σχετικά, λόγω της χρήσης ρυθμίσεων μειωμένου χρόνου εργασίας και άλλων συστημάτων. Ο κ. Vladimír Špidla, επίτροπος απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και ισότητας των ευκαιριών επιμένει: «Η έκθεση δείχνει πόσο σημαντικό είναι να συνδυάσουμε τη βραχυπρόθεσμη απάντησή μας στην κρίση με τις μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μας. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι σημαντικές για να εξέλθουν η οικονομία και οι αγορές εργασίας της ΕΕ από τη σημερινή ύφεση σωστά προετοιμασμένες για μελλοντικές προκλήσεις, ιδίως για τη μετάβαση στην οικονομία με μειωμένες εκπομπές άνθρακα.»

Με την πρόκληση αυτή κατά νου, η 21η έκθεση για την απασχόληση στην Ευρώπη εμβαθύνει σε δύο καίρια θέματα για τη μελλοντική πολιτική της ΕΕ για την αγορά εργασίας: τις μετακινήσεις από, προς και ανάμεσα σε θέσεις εργασίας και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην αγορά εργασίας.

Οι αγορές εργασίας της ΕΕ είναι πιο δυναμικές απ’ ότι συχνά πιστεύεται, όμως η μακροχρόνια ανεργία εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή απειλή

Οι ευρωπαϊκές αγορές εργασίας παρουσίασαν μια σημαντική δυναμική τα τελευταία χρόνια, αφού κάθε χρόνο το 25% των ευρωπαίων εργαζομένων αλλάζουν θέσεις εργασίας. Αυτή η δυναμική δεν περιορίζεται σε χώρες που θεωρούνται «ευέλικτες», όπως το ΗΒ ή η Δανία, αλλά αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ, παρότι τα ποσοστά διαφέρουν, κυμαινόμενα από 14% των εργαζομένων στην Ελλάδα και 16% στη Σουηδία σε άνω του 25% στο ΗΒ, τη Φινλανδία, την Ισπανία και τη Δανία. Αυτό δείχνει να αποτελεί μέρος μιας σταθερότερης αύξησης στην ΕΕ, από τα τέλη της δεκαετίας του '90 και μετά, των μετακινήσεων από την αεργία και την ανεργία στην απασχόληση, υποδηλώνοντας μια θεμελιώδη διαρθρωτική βελτίωση των αγορών μας εργασίας.

Ωστόσο, από αυτή τη θετική τάση δεν επωφελήθηκαν εξίσου όλοι οι εργαζόμενοι. Παρότι ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων μειώθηκε από τη δεκαετία του '90 και μετά, το πρόβλημα αυτό εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή πρόκληση. Τα τελευταία χρόνια, περίπου το 45% όλων των ανέργων στην ΕΕ παρέμεινε στην κατάσταση αυτή για περισσότερο από ένα χρόνο, σε σύγκριση με το 10% περίπου στις ΗΠΑ. Η αντιμετώπιση αυτού του θέματος έχει γίνει ακόμη πιο επιτακτική μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Οι πολιτικές που αποσκοπούν στην υποστήριξη της μετακίνησης των εργαζομένων στην απασχόληση, σε εναρμόνιση με τις αρχές της ευελιξίας με ασφάλεια, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη μείωση της μακροχρόνιας ανεργίας και τη διατήρηση της απασχολησιμότητας.

Οι πολιτικές για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα θα αλλάξουν σημαντική τις δομές απασχόλησης στην ΕΕ

Η κίνηση της ΕΕ προς μια ανταγωνιστική οικονομία με μείωση των εκπομπών άνθρακα θα αποτελέσει σημαντική κινητήριο δύναμη όσον αφορά την αγορά εργασίας. Παρότι η συνολική, καθαρή επίδραση στη δημιουργία θέσεων εργασίας δεν θα είναι πολύ μεγάλη -αφού η δημιουργία νέων «πράσινων» θέσεων εργασίας και το «πρασίνισμα» υφιστάμενων θέσεων εργασίας θα αντισταθμιστούν εν μέρει από την απώλεια υφιστάμενων θέσεων εργασίας – οι υποκείμενες διαρθρωτικές αλλαγές θα απαιτήσουν την αναδιάταξη εργαζομένων ανάμεσα στους οικονομικούς τομείς και τα είδη δεξιοτήτων.

Επομένως, η κλιματική αλλαγή και τα συναφή πολιτικά μέτρα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μελλοντική ζήτηση για δεξιότητες. Οι νέες ειδικότητες που απαιτούνται από την οικονομία με μειωμένες εκπομπές άνθρακα, τουλάχιστον αρχικά, θα ευνοήσουν τους εργαζομένους με υψηλό επίπεδο ειδίκευσης. Ωστόσο όμως, με την εμπορική προώθηση νέων τεχνολογιών, οι εργαζόμενοι με χαμηλό επίπεδο ειδίκευσης θα μπορέσουν επίσης να καλύψουν νέες θέσεις εργασίας, με την προϋπόθεση ότι θα λάβουν κατάλληλη κατάρτιση. Επομένως, η εστίαση της πολιτικής στις δεξιότητες - για τη διευκόλυνση της μετακίνησης σε νέες θέσεις εργασίας και τον περιορισμό της δημιουργίας κενών δεξιοτήτων και ελλείψεων - από κοινού με τον επαρκή κοινωνικό διάλογο, είναι τα κύρια συστατικά που απαιτούνται για να διευκολυνθεί η μετάβαση στην οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

reporter.gr

Μικρά κέρδη για το χρυσό


Μικρά κέρδη για το χρυσό

Μικρά βήματα προς τα εμπρός σημειώνει τις τελευταίες συνεδριάσεις ο χρυσός, αφού και σήμερα έκλεισε με μικρά κέρδη, με τους επενδυτές να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην αγορά χρυσού, με φόντο τις εκτιμήσεις των αναλυτών για χαμηλό σε επίπεδα ρεκόρ ως προς τα κόστη δανεισμού και αύξηση της ανεργίας. Ειδικότερα, η τιμή ανήλθε στα 1.165,80 δολάρια η ουγγιά σημειώνοντας άνοδο 1,10 δολάρια, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε τα 1.171,70 δολάρια η ουγγιά. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την όγδοη κατά σειρά ενίσχυση της τιμής του χρυσού κατά τη διάρκεια ενός ράλι που διαρκεί εδώ και δύο εβδομάδες. Τον προηγούμενο μήνα, η τιμή του χρυσού αυξήθηκε κατά 10%.

Περιορισμένη διακύμανση παρουσίασε σήμερα η ισοτιμία ευρώ δολαρίου. Το δολάριο έναντι του ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,4978 δολάρια από το επίπεδο των 1,4979 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Νωρίτερα στη διάρκεια της ημέρας το δολάριο ενισχύθηκε έως τα 1,4968 δολάρια ωστόσο στη συνέχεια εμφανίστηκε αγοραστικό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4969 δολάρια.

reporter.gr

Δεν αγοράζει τελικά τη Saab η Koenigsegg


Δεν αγοράζει τελικά τη Saab η Koenigsegg

Σε ακύρωση των σχεδίων απόκτησης της Saab Automobile προχώρησε η Koenigsegg Group, ωθώντας την μητρική εταιρεία του σουηδικού ομίλου, General Motors να εξετάζει σοβαρότερα το ενδεχόμενο κλεισίματος της μονάδας. Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την 1η Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με αναλυτές, αυτή η εξέλιξη είναι εξαιρετικά δυσμενής για την GM, λαμβάνοντας υπόψη και την απόφαση της να ακυρώσει την πώληση της Opel στη Γερμανία, τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, η GM έχει ως εναλλακτική λύση το κλείσιμο της μονάδας Saturn, η πώληση της οποίας στην Penske Automotive Group είχε αποτύχει το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τον Christian von Koenigsegg, οι καθυστερήσεις στη συμφωνία με την GM, οδήγησαν την εταιρεία στην ακύρωση της συμφωνίας αγοράς της Saab, καθώς το νέο Saab business plan δεν θα είχε την επιτυχή εφαρμογή εάν δεν υπήρχαν αυτές οι καθυστερήσεις. Σημειώνεται εδώ ότι η συμφωνία θα είχε ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα, εάν δεν ακύρωνε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων την απόφαση της να εγγυηθεί δάνειο 400 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε η ίδια εγκρίνει στις 21 Οκτωβρίου.

reporter.gr

Fed: ''Αγκάθι'' η ανεργία την επόμενη διετία


Fed: ''Αγκάθι'' η ανεργία την επόμενη διετία

Αργή θα είναι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ οι ρυθμοί της ανεργίας θα είναι αρκετά υψηλοί. Αυτήν ήταν η κεντρική ιδέα που κυριάρχησε στην τελευταία σύνοδο της Fed στις 3 και 4 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. Η Fed εκτιμά ότι η ανεργία θα διαμορφωθεί μεταξύ του 9,3% και 9,7% και το 2010, ενώ θα υπάρξει πτώση στο 8,6% το 2011, μειώνοντας έτσι τις εκτιμήσεις της για την πορεία της ανεργίας που είχε διατυπώσει τον περασμένο Ιούνιο. Ωστόσο, ορισμένα από τα μέλη της Νομισματικής Επιτροπής διατύπωσαν πιο αρνητικές εκτιμήσεις.

Διχάστηκαν οι απόψεις των μελών της FOMC αναφορικά και με την ανάκαμψη που θα συνεχίσει τα επόμενα τρίμηνα. Δεν έλειψαν και οι φωνές που εξέφραζαν την ανησυχία του για την ικανότητα της οικονομίας να προχωρήσει ανοδικά χωρίς την στήριξη της κυβέρνησης, ενώ ανησυχίες εκφράστηκαν και για την πορεία του πληθωρισμού, αφού εκτιμάται ότι θα κινηθεί κάτω από τους στόχουςτης Fed. Το αμερικανικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί από 2,5 έως 3,5% το 2010, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Fed, που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της συνέλευσής της για την νομισματική πολιτική στις 3 και 4 Νοεμβρίου, τονίζεται στο κείμενο.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η ανησυχία για την απόσυρση μερικών μέτρων στήριξης ήταν έκδηλη. Και αυτό διότι δεν μπορεί η Fed να εκτιμήσει τη συμβολή των μέτρων στήριξης στους τομείς των ακινήτων και των αυτοκινήτων, στους κλάδους εκείνους της οικονομίας που επηρεάζονται από τη ζήτηση.

reporter.gr

ΗΠΑ: Μηνιαία και τριμηνιαία βελτίωση του δείκτη τιμών κατοικιών Case-Shiller


ΗΠΑ: Μηνιαία και τριμηνιαία βελτίωση του δείκτη τιμών κατοικιών Case-Shiller


Αύξηση για πέμπτο διαδοχικό μήνα σημείωσαν οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία για τους δείκτες τιμών κατοικιών Case Shiller που καταρτίζει ο οίκος Standard & Poor΄s.

Ειδικότερα, οι τιμές κατοικίας βελτιώθηκαν σε ποσοστό 0,4% από τον προηγούμενο μήνα σε δέκα μητροπολιτικές περιφέρειες των ΗΠΑ. Σε πιο διευρυμένο δείγμα, ήτοι στις 20 μεγαλύτερες περιφέρειες των ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών κατοικιών βελτιώθηκε 0,3% σε μηνιαία βάση. Τα καλύτερα αποτελέσματα εμφανισαν η Μινεάπολη και το Ντητρόιτ με αύξηση 1,8%, ενώ τα χειρότερα το Κλήβελαντ με μείωση 1,6%.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές σημείωσαν πτώση άνω του 10% σε εννέα από τις είκοσι μητροπολιτικές περιφέρειες των ΗΠΑ, με το Λας Βέγκας να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα (-29%). Στις 10 μεγαλύτερες πόλεις, το ποσοστό μείωσης διαμορφώθηκε στο 8,5%.

Για το τρίτο τρίμηνο, ο δείκτης κατοικιών S&P Case-Shiller εμφάνισε μείωση 8,9% σε επίπεδο έτους, αλλά άνοδο 3,1% σε επίπεδο τριμήνου.

capital.gr

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη


ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη


Ενισχύθηκε ελαφρώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ το Νοέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ιδιωτικό κέντρο ερευνών Conference Board, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 49,5 μονάδες από το αναθεωρημένο μέγεθος των 48,7 μονάδων τον Οκτώβριο.

Τα σημερινά στοιχεία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 47,0 μονάδες, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Ο δείκτης υφιστάμενων συνθηκών υποχώρησε στις 21,0 μονάδες από 21,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης προσδοκιών των καταναλωτών για τη μελλοντική οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε στις 68,5 μονάδες από 67,0 μονάδες τον Οκτώβριο.

Ο Lynn Franco, επικεφαλής του κέντρου ερευνών καταναλωτών για το Conference Board, σημείωσε ότι ο δείκτης υφιστάμενων συνθηκών έχει διολισθήσει σε επίπεδα που δεν είχαν καταγραφεί σε διάστημα 26 ετών, ενώ ανέφερε ότι "οι προσδοκίες για το εισόδημα παραμένουν ιδιαίτερα απαισιόδοξες και οι καταναλωτές εισέρχονται στην εορταστική περίοδο με αρνητική διάθεση".

capital.gr

ΗΠΑ: Νέα πτώση του μεταποιητικού δείκτη Richmond το Νοέμβριο


ΗΠΑ: Νέα πτώση του μεταποιητικού δείκτη Richmond το Νοέμβριο


Νέα πτώση εμφάνισε το Νοέμβριο η οικονομική δραστηριότητα στη περιοχή της Federal Reserve Bank του Richmond.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας, ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας υποχώρησε στη 1 μονάδα από 10 μονάδες τον Οκτώβρι ενώ ο δείκτης αποστολών διαμορφώθηκε στις 6 μονάδες από 11 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Στο μεταξύ ο δείκτης εσόδων στον κλάδο των υπηρεσιών διολίσθησε στις -7 μονάδες από -22 μονάδες, ενώ ο δείκτης εσόδων στον τομέα της λιανικής υποχώρησε στη 1 μονάδα από -23 μονάδες τον Οκτώβριο.

capital.gr

ΗΠΑ: Υποβάθμιση της επέκτασης του ΑΕΠ γ΄ τριμήνου


ΗΠΑ: Υποβάθμιση της επέκτασης του ΑΕΠ γ΄ τριμήνου


Με ρυθμό 2,8%, έναντι 3,5% που αρχικώς είχε εκτιμηθεί, αναπτύχθηκε το αμερικανικό ΑΕΠ την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.


Ειδικότερα, η αναθεώρηση οφείλεται στη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος και στη μείωση της εκτίμησης για τις καταναλωτικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν μείωση της νέας εκτίμησης στο 2,7%. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη αύξηση του συνολικού προϊόντος της αμερικανικής οικονομίας από το δεύτερο τρίμηνο του 2008.

Η καταναλωτική δαπάνη η οποία ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,9% έναντι 3,4% που είχε αρχικώς εκτιμηθεί συμβάλλοντας τελικά κατά 2,1% στην ανάπτυξη του ΑΕΠ έναντι 2,36%, ενώ τα εταιρικά κέρδη αυξήθηκαν 10,6% έναντι 3,7% το προηγούμενο τρίμηνο.


capital.gr

Bank of England reveals secret £61.6bn loans to RBS and HBOS


Bank of England reveals secret £61.6bn loans to RBS and HBOS

The Bank of England provided emergency funding of £61.6 billion to crisis hit banks at the height of the financial crisis last year, governor Mervyn King has revealed.

Giving details for the first time of emergency funding provided to HBOS prior to its takeover by Lloyds, as well as to Royal Bank of Scotland (RBS), King confirmed that the loans were made to the banks last year before being wrapped up in early 2009.

The Bank of England also put out an official statement justifying its decision to keep the loans secret. It said: ‘It is the policy of the Bank that such assistance should be disclosed once the Bank considers that the need for secrecy has ceased.

‘Now that RBS has signed up for the Asset Protection Scheme and Lloyds Banking Group has embarked on its alternative strategy for capital raising, the Bank judges that there is no longer a need for the assistance to remain secret and that it is now appropriate to disclose details relating to the emergency loan arrangement provided to RBS and HBOS last autumn.'

The Bank provided £36.6 billion to RBS between early October and December last year. It also handed HBOS £25.4 billion between 1 October 2008 and 16 January this year, with £61.6 billion at peak lent out, just days before the takeover deal was completed.

The knowledge that the Bank of England was backing HBOS to the hilt may explain why Lloyds chief executive, Eric Daniels, was so confident that the takeover was a 'deal of a lifetime’. Having announced the takeover deal in September last year, HBOS was already receiving emergency support from the Bank when Daniels sold the deal to Lloyds shareholders at the AGM in November.

King added the total dependence of the banking sector on the Bank of England and the taxpayer remained enormous, totalling hundreds of billions of pounds.

King on splitting up the banks

Talking in front of a committee of cross-party MPs this morning, the governor also reiterated his case for splitting up banks to prevent them ever being too big too fail in future. He said: 'Banks have to be subject to the same market discipline as other industries,' stating that if they messed up in future 'they should be allowed to fail.'

He added: 'Regulators have to be tough enough on banks to tell them that if they get too big they need to change their structure, so they are not too big to fail.'

King on UK growth

King said the UK's economic growth would now be sharply lower than it would have been if there had been no crisis, with no return to pre-crisis levels of growth for the foreseeable future.

He said: 'Between 5 -10% of output has been lost because of the crisis, for an indefinite period.'

King on UK deficit and credit rating

The governor also discussed the UK's sprawling financial deficit. He said there needed to be a 'credible' plan for reducing the deficit, and while he conceded any improvement in the public finances would be contingent on an economic recovery, he said plans to reduce debt could still be made using a central projection of the likely path of the economy as a guide.

On the UK's much talked about credit rating, he added: 'I don't think there is any immediate risk to the UK's credit rating,' although he warned that the longer the country went on without a plan to tackle its huge debt, the more likely there could be problems, especially if other countries saw any negative rating action.


citywire.co.uk

Nomura: Πρόστιμο £1,75 εκατ. από τη βρετανική FSA


Nomura: Πρόστιμο £1,75 εκατ. από τη βρετανική FSA

Πρόστιμο 1,75 εκατ. λιρών (2.9 εκατ. δολαρίων), επιβλήθηκε στη Nomura, από τη βρετανική Financial Services Authority, για εκτεταμένες ελλείψεις στα συστήματα και τον έλεγχο των λογιστικών εγγραφών στο τμήμα International Equity Derivatives.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι ελλείψεις ήταν πολύ σοβαρές επειδή ήταν θεμελιώδης, συστημικές και υπήρχαν για μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου να αναγνωριστούν από τη Nomura τον Ιούνιο του 2008, ανέφερε η FSA.

Το πρόστιμο μειώθηκε λόγω του ότι η τράπεζα συνεργάστηκε πλήρως και συμφώνησε στην επίτευξη διακανονισμού.

capital.gr

Ευρωζώνη: Έκτη διαδοχική αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών το Σεπτέμβριο


Ευρωζώνη: Έκτη διαδοχική αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών το Σεπτέμβριο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Αύξηση για έκτο διαδοχικό μήνα σημείωσαν οι νέες βιομηχανικές παραγγελίες στα 16 κράτη που χρησιμοποιούν το ευρώ το Σεπτέμβριο, η πιο πρόσφατη ένδειξη ότι η νομισματική περιοχή ανακάμπτει από την χειρότερη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Οι βιομηχανικές παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 1,5% από τον Αύγουστο, ενώ ήταν 16,5% χαμηλότερα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους. Σημειώνεται πως η μείωση αυτή αποτελεί τη μικρότερη σε ετήσια βάση από τον Οκτώβριο του 2008, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Ευρωζώνης Eurostat. Τον Αύγουστο, οι παραγγελίες ενισχύθηκαν 0,6% σε μηνιαία βάση, ενώ αντίθετα σε ετήσια υποχώρησαν κατά 23,2%.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν οι παραγγελίες να αυξηθούν κατά 0,8% το Σεπτέμβριο, και να μειωθούν κατά 17,6% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Τα στοιχεία του Αυγούστου αναθεωρήθηκαν καθοδικά από την αρχικά καταγεγραμμένη αύξηση κατά 2% και μείωση κατά 23,1% σε μηνιαία και ετήσια βάση αντίστοιχα.

Τα μεγέθη εναρμονίζονται με τα υπόλοιπα στοιχεία που δείχνουν ότι η Ευρωζώνη ανακάμπτει από την ύφεση. Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε σε τριμηνιαία βάση για πρώτη φορά σε διάστημα περισσότερο του έτους μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, ενώ αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω στο τελευταίο τρίμηνο.

Ωστόσο, η Eurostat ανέφερε πως οι βιομηχανικές παραγγελίες, εξαιρουμένου του εξοπλισμού μεταφορών, μειώθηκαν 1,2% από τον Αύγουστο και ήταν χαμηλότερες κατά 18,2% σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2008. Οι παραγγελίες σε βαρύ εξοπλισμό στις μεταφορές, όπως τα πλοία, τα τρένα και τα αεροπλάνα τείνουν να είναι ευμετάβλητες με μια περιορισμένη επίδραση στην παραγωγή.

Επιπλέον, οι παραγγελίες των ενδιάμεσων αγαθών μειώθηκαν 2,1% το Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ενώ οι παραγγελίες για κεφαλαιουχικά αγαθά, διαρκή και μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά ενισχύθηκαν. Σε ετήσιο επίπεδο, οι παραγγελίες σε όλους τους τομείς παρέμειναν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2008, αλλά η ετήσια πτώση περιορίστηκε από τον Αύγουστο.


capital.gr

King της BoE: "Καθ΄ οδόν η οικονομική ανάκαμψη"


King της BoE: "Καθ΄ οδόν η οικονομική ανάκαμψη"


Την οικονομική ανάκαμψη καθ΄ οδόν “βλέπει” μέσα από τα ενθαρρυντικά σημάδια η Τράπεζα της Αγγλίας, προειδοποιεί ωστόσο για “βαθιές προκλήσεις” που θα συνεχίζει να αντιμετωπίζει στο μέλλον η βρετανική οικονομία.

Παρουσιάζοντας στοιχεία για την Έκθεση Πληθωρισμού ενώπιον των Βρετανών νομοθετών, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Mervyn King ανέφερε πως η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα θα παρασύρει χαμηλότερα τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα, παρά την πιθανή έκρηξη των τιμών στο βραχυπρόθεσμο μέλλον. Παράλληλα, επανέλαβε την άποψή του πως ένα αξιόπιστο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής είναι ξεκάθαρα απαραίτητο.

“Η τεράστια μείωση παραγωγής φαίνεται πως έχει φτάσει στο τέλος της και θεωρούμε ενθαρρυντικά τα σημάδια που δείχνουν πως η ανάκαμψη βρίσκεται καθ΄ οδόν”, ανέφερε ο King.

“Ωστόσο, ύφεση σημαίνει πως το επίπεδο δαπάνης είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2008. Και κοιτώντας μπροστά, βλέπουμε πως η οικονομία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει βαθιές προκλήσες”, συμπλήρωσε.

Ξεχωριστά, ο King τόνισε την ανάγκη για επιβολή μεγαλύτερης πειθαρχίας στις τράπεζες και υποστήριξε πως θα έπρεπε να επιτρέπεται η χρεοκοπία αυτών.

Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, ο King έκανε λόγο για έντονες ανοδικές τάσεις των επιτοκίων έπειτα από μία ισχυρή ύφεση.

Στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής, ο διοικητής της τράπεζας είπε πως πιθανότατα τα έσοδα από φόρους θα είναι χαμηλότερα για πέντε έως δέκα χρόνια, ενώ είναι σημαντικό να εξαλειφθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα έως τη συγκρότηση της επόμενης Βουλής.

Ο King πάντως καθησύχασε πως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης "AAA" του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η πιο δύσκλολη απόφαση που καλείται πλέον να λάβει η βρετανική κυβέρνηση είναι ο χρόνος εξόδου από τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

capital.gr

Ρωσία: Μείωση επιτοκίου κατά 0,5% στο 9%


Ρωσία: Μείωση επιτοκίου κατά 0,5% στο 9%


ΜΟΣΧΑ (Dow Jones) - Τη μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 0,5% στο 9% αποφάσισε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας σε μία προσπάθεια ενίσχυσης του τραπεζικού δανεισμού και αντιμετώπισης του κύματος του κερδοσκοπίας έναντι στο ρούβλι τους τελευταίους μήνες.

Η μείωση του επιτοκίου αναχρηματοδότησης, με το οποίο οι εμπορικές τράπεζες συνδέουν τα καταθετικά τους επιτόκια, θα βρίσκεται σε ισχύ από την Τετάρτη.
Άλλα επιτόκια, όπως το το επιτόκιο μίας ημέρας, μειώθηκαν επίσης. Η Ρωσία έχει μειώσει τα επιτόκια της κατά 4% από τον Απρίλιο.

Το ρούβλι έχει ενισχυθεί 27% σε σχέση με το δολάριο, αφού πρώτα έφτασε στο χαμηλό των 36,36 ρουβλιών ανά δολάριο το Φεβρουάριο, χάρη στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου και των κεφαλαίων που εισήλθαν στη χώρα για να εκμεταλλευτούν επιτόκια της χώρας, τα οποία είναι μερικές φορές υψηλότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη των G8.

capital.gr

Γερμανία: Άνω των εκτιμήσεων ο δείκτης Ifo το Νοέμβριο


Γερμανία: Άνω των εκτιμήσεων ο δείκτης Ifo το Νοέμβριο


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones)-- Άνω των εκτιμήσεων ήταν η αύξηση που σημειώθηκε το Νοέμβριο στη γερμανική επιχειρηματική εμπιστοσύνη, η οποία και ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από το ερευνητικό ινστιτούτο Ifo.

Το Ifo ανέφερε πως ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος ενισχύθηκε στις 93,9 μονάδες το Νοέμβριο από 92 μονάδες τον Οκτώβριο. Από τους επιμέρους δείκτες, ο δείκτης των υφιστάμενων συνθηκών διαμορφώθηκε στις 89,1 μονάδες από 87,4 μονάδες, ενώ ο δείκτης των προσδοκιών αυξήθηκε στις 98,9 από 96,8 μονάδες τον Οκτώβριο. Σημειώνεται πως τα μεγέθη του Οκτωβρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά.

Οι οικονομολόγοι είχαν εκτιμήσει μικρότερη αύξηση στο βασικό δείκτη και ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 92,6 μονάδες.

capital.gr

Κίνα: Κατέθεσαν σχέδια για ΑΜΚ οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες


Κίνα: Κατέθεσαν σχέδια για ΑΜΚ οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες


Τα σχέδια σύμφωνα με τα οποία θα προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου υπέβαλλαν στην ρυθμιστική αρχή οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας, καθώς τα άνευ προηγουμένου επίπεδα χορηγήσεων “έφθειραν” την κεφαλαιακή τους επάρκεια, όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο θέμα.

Πρόκειται για τις Industrial & Commercial Bank of China, China Construction Bank Corp., Bank of China Ltd., Agricultural Bank of China και Bank of Communications Ltd, οι οποίες παρουσίασαν στην ρυθμιστική αρχή τραπεζών της Κίνας το πως θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

“Δεδομένου του υφιστάμενου ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας, το κεφάλαιο των τραπεζών πρόκειται να συρρικνωθεί πολύ απότομα και το γεγονός αυτό αφήνει μικρό περιθώριο περιορισμού των κραδασμών αν η ποιότητα των παγίων επιδεινωθεί”, σχολίασε ο Sheng Nan, αναλυτής της UOB-Kayhian Investment Co.

Τέλος, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τα σχέδια άντλησης κεφαλαίων που κατέθεσαν οι τράπεζες είναι ανεπίσημα και μπορεί να αλλάξουν.

capital.gr

Black Friday shopping to jump 16%

Black Friday shopping to jump 16%

Survey says number of people 'definitely' heading to stores increased to 57 million from 49 million in 2008.


NEW YORK (CNNMoney.com) -- Black Friday shopping is expected to pick up more than 16% this year, according to a survey released Tuesday.

A staggering 57 million people said they would "definitely" head to stores this year, up from 49 million in 2008, according to a survey by the National Retail Federation.

An additional 77 million said they would wait to decide after seeing the weekend deals.

And they could be persuaded, according to NRF president Tracy Mullin.

Dirty secrets of Black Friday 'doorbusters'
"Regardless of what we've already seen these last few weeks in terms of promotions, retailers still have a few tricks up their sleeves to excite Black Friday shoppers," Mullin said in a statement. "Americans can expect huge sales on popular items like toys, electronics and apparel."

Overall, up to 134 million people said they will shop on the Friday, Saturday or Sunday following Thanksgiving, up 6% from 128 million people the previous year.

The survey said 66.3% of consumers said they will head to department stores and 62.4% to big box stores on the day that kicks off the holiday shopping season. About 41.0% will shop at electronic stores, 36.3% at clothing stores, and 28.8% at grocery stores. With increased cyber deals from retailers, 27.6% said they would shop online.

A modest 10.3% said they would get to stores to scour for deals as early as midnight, according to the survey, while 28.8% said they would arrive around dawn, between 4 a.m. and 6 a.m. Another 28.2% said they would shop between 7 a.m. and 9 a.m.

0:00 /1:43Post-Turkey Day price carving
Some stores are extending hours on Black Friday so consumers have more time to shop for their "doorbuster" deals.

Toys R Us announced last week it will open at midnight on Thanksgiving and offer deals 70 deals then and 50 more "doorbuster" deals at 5 a.m.

Wal-Mart (WMT, Fortune 500) also said its 810 stores that are not already open 24-hours will pull all-nighters for Black Friday.

cnn

Fed: Μήνυμα σε 9 τράπεζες για αποπληρωμή δημοσίου


Fed: Μήνυμα σε 9 τράπεζες για αποπληρωμή δημοσίου


Μήνυμα προς εννέα από τις αμερικανικές τράπεζες που έχουν λάβει χρήματα από το δημόσιο προκειμένου να καταρτίσουν σχέδιο αποπληρωμής απέστειλε η Fed, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του πρακτορείου –επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές- η Fed έχει ζητήσει από τις Bank of America, PNC, Citigroup, Fifth Third Bancorp, GMAC, KeyCorp, Regions Financial Corp., SunTrust Banks και Wells Fargo & Co να της καταθέσουν ένα χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα υπάρχει αποπληρωμή των κεφαλαίων που έχουν λάβει από το δημόσιο.

Διευκρινίζεται, δε, ότι εάν κάποιες εξ αυτών των τραπεζών έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το δημόσιο νωρίτερα από το προκαθορισμένο κάτι τέτοιο θα ήταν ευπρόσδεκτο, αρκεί να μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν τα κεφάλαια από τις αγορές.

Σημειώνεται ότι οι εννέα τράπεζες έχουν λάβει συνολικά –μέσω του προγράμματος Troubled Asset Relief Program (TARP)- το ποσό των 142 δισ. δολαρίων.

euro2day.gr

Η ύφεση τινάζει αποταμιεύσεις

Η ύφεση τινάζει αποταμιεύσεις


Χέρι στις αποταμιεύσεις τους βάζουν δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες τους υποχρεώσεις την ίδια στιγμή που τα εισοδήματα τους παραμένουν στάσιμα. Έρευνα του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κύπρου, που κυκλοφόρησε χθες, αποτυπώνει με μελανά χρώματα τις επιπτώσεις της εγχώριας ύφεσης στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, που καλείται να καλύψει αυξημένες δαπάνες με τους ίδιους μισθούς.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τη Cypronetwork το προηγούμενο δίμηνο με δείγμα χιλίων ατόμων, δείχνει πως η κρίση έχει επηρεάσει δυσμενώς τα εισοδήματα μεγάλης μερίδας των νοικοκυριών. Το 27% όσων συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι τα εισοδήματα τους έχουν μειωθεί τον τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μείωση είναι μεγαλύτερη σε άτομα μεταξύ 45-54 ετών και στα μεσαία εισοδηματικά στρώματα.


Τα εισοδήματα της πλειοψηφίας των νοικοκυριών παρέμειναν στάσιμα, με το 60% των ερωτηθέντων να δηλώνουν πως τα εισοδήματα τους είναι τα ίδια τους τελευταίους 12 μήνες. Ανάμεσα στους συνταξιούχους, το ποσοστό είναι 90%, δείχνοντας ότι τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω έχουν επηρεαστεί λιγότερο από την κρίση.

Η ύφεση δεν ανέδειξε μόνο χαμένους: Το 13% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι τα εισοδήματα τους αυξήθηκαν.

Στη διάβρωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών συνέτεινε και η αύξηση των δαπανών. Με βάση την έρευνα, επτά στα δέκα νοικοκυριά δηλώνουν ότι τα έξοδα τους έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο. Το ποσοστό είναι μεγαλύτερο (80%) σε νεαρά κυρίως άτομα μεταξύ 35-44 ετών.

Μόνο 5% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τα έξοδα μειώθηκαν, ενώ ένα τέταρτο περίπου απάντησαν ότι έμειναν στα ίδια επίπεδα.

Για να αντιμετωπίσουν την επιδεινούμενη οικονομική τους κατάσταση, μεγάλη μερίδα των ερωτηθέντων άρχισε να εκταμιεύει καταθέσεις, ελπίζοντας ότι η κρίση θα είναι παροδική. Στο κόκκινο βρίσκονται οι αποταμιεύσεις του 26% όσων συμμετείχαν στην έρευνα.

Η μείωση των αποταμιεύσεων μεγάλης μερίδας των ερωτηθέντων είναι συμβατή και με στοιχεία από το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα που δείχνουν ότι οι καταθέσεις των κυπριακών νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν μειωθεί από την αρχή του χρόνου, καθώς αρκετοί καταθέτες χρησιμοποιούν τις αποταμιεύσεις τους για αντιμετώπιση της εγχώριας ύφεσης.

Παρά τις δυσκολίες των καιρών, ένας στους είκοσι ερωτηθέντες είπε ότι αυξήθηκαν οι αποταμιεύσεις του, ενώ το 54% είπαν ότι έμειναν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Ανησυχητικό είναι ότι ένας στους έξι ή 15% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν έχουν αποταμιεύσεις.

stockwatch.com.cy

Lloyds: Σε επίπεδα ρεκόρ η ΑΜΚ


Lloyds: Σε επίπεδα ρεκόρ η ΑΜΚ


Στις 37 πένες ανά μετοχή καθόρισε η Lloyds Banking Group την τιμή διάθεσης των μετοχών της στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που προχωρά, το ύψος της οποίας ανέρχεται στο ρεκόρ των 13,5 δισ. στερλινών (22,3 δισ. δολ.).

Η ανωτέρω τιμή είναι με έκπτωση 59,5% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Οι αναλυτές ανέμεναν τη διάθεση στις 35 πένες ανά μετοχή.

Η ανωτέρω διάθεση μετοχών εντάσσεται στα πλαίσια των προσπαθειών της βρετανικής τράπεζας να αντλήσει περί τα 22,5 δισ. στερλίνες προκειμένου να αποφύγει το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων, το οποίο ξεκίνησε νωρίτερα φέτος.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της η Lloyds αναφέρει ότι προσφέρει 36,5 δισ. νέες μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο του 57% του ενισχυμένου μετοχικού της κεφαλαίου – δηλαδή όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διάθεση μετοχών.

naftemporiki

HP: Εντός των προσδοκιών τα τριμηνιαία κέρδη


HP: Εντός των προσδοκιών τα τριμηνιαία κέρδη


Εντός των προσδοκιών της διοίκησης διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Hewlett-Packard για το τέταρτο τρίμηνο της οικονομικής χρήσης.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν στα 2,4 δισ. δολάρια ή 99 σεντς ανά μετοχή από 2,1 δισ. δολάρια ή 84 σεντς ανά μετοχή που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Εξαιρουμένων ορισμένων έκτακτων αποτελεσμάτων, διαμορφώθηκαν στα 1,14 δολάρια ανά μετοχή. Οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 8% στα 30,8 δισ. δολάρια.

Η διοίκηση της HP επανέλαβε την πρόβλεψή της για προσαρμοσμένα κέρδη 4,25-4,35 δολαρίων και έσοδα 118-119 δισ. δολαρίων το οικονομικό έτος 2010.

Στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης των αποτελεσμάτων της, η HP ανακοίνωσε πως τριπλασιάζει το μέγεθος του προγράμματος επαναγοράς μετοχών στα 12 δισ. δολάρια, εξαιτίας των υψηλότερων πωλήσεων στην Κίνα και των βελτιωμένων περιθωρίων κερδοφορίας στον τομέα των υπηρεσιών.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι προχωρά στην εξαγορά της 3Com, έναντι 2,7 δισ. δολαρίων. Με την απόκτηση της 3Com, η οποία ασχολείται με την παροχή εξοπλισμού δικτύωσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, η HP σχεδιάζει να κινηθεί δυναμικά σε έναν τομέα, στον οποίο σήμερα κυριαρχεί η Cisco.

naftemporiki

1 στους 2 χωρίς ασφάλεια ζωής

1 στους 2 χωρίς ασφάλεια ζωής


Ένας στους δύο Κύπριους δηλώνουν να μην έχουν ασφάλεια ζωής, σύμφωνα με έρευνα του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κύπρου.

Η έρευνα, που φέρνει στο φως τα προβλήματα προώθησης αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης που παρουσιάζει ο κλάδος ζωής, δείχνει πως το 50% των ερωτηθέντων δεν έχουν συνεργασία με οιαδήποτε ασφαλιστική του κλάδου ζωής.

Χωρίς ασφάλεια ζωής είναι κυρίως οι συνταξιούχοι, με το ποσοστό αυτών που δεν έχουν συνεργασία με ασφαλιστική ζωής να φθάνει το 84%.


Ανεπαρκή κάλυψη ζωής έχουν επίσης τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, όπου το ποσοστό φθάνει το 79%, όπως και άτομα με μόνο πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με το ίδιο ποσοστό.

Σε αντίθεση με το κλάδο ζωής, η κατάσταση στο γενικό κλάδο είναι καλύτερη, αφού το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 20%.

Παράγοντες του κλάδου αποδίδουν τη μειωμένη κάλυψη που παρατηρείται στον κλάδο ζωής στις αδυναμίες που παρουσιάζει η προώθηση ασφαλιστικών προϊόντων.

«Δυστυχώς η ασφάλεια δεν αγοράζεται, πωλείται. Και αν δεν πάει ο ασφαλιστικός σύμβουλος να προσεγγίσει και να προβληματίσει τους ενδιαφερόμενους, πώς να προχωρήσουν σε ασφάλεια», διερωτήθηκε ο αντιπρόεδρος του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Χαράλαμπος Χαμπουρής.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, γύρω στο 46% του δείγματος δήλωσαν ότι δεν είχαν καμία επίσκεψη κατά το προηγούμενο έτος από ασφαλιστές.

Η οριακή πλειοψηφία (52%) των ερωτηθέντων δήλωσαν να δέχθηκαν μόλις μία επίσκεψη από ασφαλιστή τον τελευταίο χρόνο.

«Αν υπήρχε η σωστή ενημέρωση από μέρους των ασφαλιστικών συμβούλων ο κλάδος της ασφάλειας είναι πεδίον λαμπρό», επανέλαβε ο κ. Χαμπουρής.

«Δεν μπορεί κάποιος να ξοδεύει €150 το μήνα στο κινητό του και €200 στο αυτοκίνητο του ή στα τσιγάρα του και να μη θέτει στις προτεραιότητες την ασφάλεια ζωής ή υγείας του».

«Οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι θα πρέπει να λειτουργούν ως χρηματοοικονομική σύμβουλοι», σημείωσε. «Η σχέση με τους πελάτες πρέπει να είναι αμφίδρομη και συνεχής», κατέληξε

Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2009, ανάμεσα σε 1000 άτομα με τυχαία πολυσταδιακή, στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Κάλυψε παγκύπρια άνδρες και γυναίκες από 18 ετών και άνω και πραγματοποιήθηκε με προσωπικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου από την εταιρεία Cypronetwork Consultancy Group εκ μέρους του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κύπρου.

stockwatch.com.cy

Γερμανία: Αύξηση 0,7% για το ΑΕΠ στο γ΄ τρίμηνο


Γερμανία: Αύξηση 0,7% για το ΑΕΠ στο γ΄ τρίμηνο


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones)--Επιταχύνθηκε η οικονομική ανάκαμψη της Γερμανίας στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας Destatis, που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές προβλέψεις.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, ο επίσημος προσδιορισμός όλων των αγαθών και των υπηρεσιών που παράγονται από μία οικονομία, αυξήθηκε 0,7%, σε εποχιακά και ημερολογιακά αναπροσαρμοσμένη βάση έναντι του προηγούμενου τριμήνου, στο δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο ανάπτυξης μετά από τέσσερα τρίμηνα συρρίκνωσης που προκάλεσε η παγκόσμια κρίση και τα επακόλουθά της.

Η Destatis επίσης επιβεβαίωσε ότι το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου αυξήθηκε 0,4% αντί για 0,3% που αρχικά είχε ανακοινωθεί. Τα στοιχεία είναι ανάλογα των μέσων εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Σε ετήσια βάση, ωστόσο, η οικονομική παραγωγή εμφανίστηκε μειωμένη σε ποσοστό 4,8%, σε απόδειξη της σφοδρότητας της ύφεσης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Η συνολική παραγωγή βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το πρώτο τρίμηνο του 2006, όπως ανακοίνωσε η Destatis.

Η μεγαλύτερη συμβολή στην αύξηση προήλθε από την αναδόμηση των αποθεμάτων από τις εταιρείες. Η συομβολή τους ήταν της τάξης του 1,5% στο ΑΕΠ. Αντιθέτως, οι καθαρές εξαγωγές και η ιδιωτική κατανάλωση, παράγοντες που είχαν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιστροφή της Γερμανίας στην ανάπτυξη στο τρίμηνο της άνοιξης, συνέβαλλαν κατά -0,5%.

capital.gr

Επιβεβαιώνει η MIG το "Κεφάλαιο"


Επιβεβαιώνει η MIG το "Κεφάλαιο"


Επιβεβαιώνει με σημερινή της ανακοίνωση η MIG δημοσίευμα της εφημερίδας «Κεφάλαιο», σύμφωνα με το οποίο ο όμιλος σχεδιάζει επενδύσεις από κοινού με ξένο επιχειρηματικό όμιλο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της MIG έχει ως εξής:

«Σε απάντηση της από 23.11.2009 επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου με αντικείμενο την επένδυση της Εταιρίας σε τομείς που σχετίζονται με το περιβάλλον, η MARFIN INVESTMENT GROUP ανακοινώνει ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεις με κορυφαίο πολυεθνικό όμιλο με αντικείμενο την επίτευξη συμφωνίας που εμφανίζει ορισμένα κοινά σημεία με το περιεχόμενο του σχολιαζομένου δημοσιεύματος. Ως και στο παρελθόν επανειλημμένα έχει δηλώσει, η MARFIN INVESTMENT GROUP θα προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».

Υπενθυμίζεται ότι το δημοσίευμα του Κεφαλαίου της 21ης Νοεμβρίου ανέφερε τα εξής:

"Επενδύσεις-μαμούθ που θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ σε κρίσιμους τομείς που σχετίζονται με το περιβάλλον θα ξεκινήσει να υλοποιεί ο όμιλος MIG, που για το σκοπό αυτό έχει έρθει σε κατ΄ αρχήν συμφωνία με γαλλικό κολοσσό.

Τις επενδύσεις θα πραγματοποιήσει νέα κοινή εταιρεία στην οποία ο ελληνικός επιχειρηματικός όμιλος θα ελέγχει ποσοστό 49%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα ελέγχουν οι Γάλλοι που έχουν και την ανάλογη τεχνογνωσία. Το portfolio των επενδύσεων θα εκτείνεται σε δραστηριότητες από φωτοβολταϊκά και άλλες μορφές ΑΠΕ μέχρι διαχείριση αποβλήτων και ανακύκλωση απορριμμάτων.

Η νέα επιχειρηματική δραστηριότητα του υπερδραστήριου επενδυτικού ομίλου αναμένεται να αλλάξει τις ευαίσθητες ισορροπίες στον τομέα των περιβαλλοντικών επενδύσεων που ήδη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του συνόλου των εγχώριων ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, ενώ κομμάτι από τη γιγάντια πίτα διεκδικούν και οι περισσότεροι παγκόσμιοι κολοσσοί. Ταυτόχρονα προσεγγίζεται με τον πιο ευθύ τρόπο η πολιτική της κυβέρνησης για πράσινη ανάπτυξη, την ώρα μάλιστα που κορυφαίοι υπουργοί εμφανίζονται να βρίσκονται σε ρήξη με τον κ. Ανδρέα Βγενόπουλο".

capital.gr

Ιαπωνία: Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την οικονομία η Bank of Japan


Ιαπωνία: Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την οικονομία η Bank of Japan


Στην αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την οικονομία της Ιαπωνίας το Νοέμβριο, προχώρησε η Bank of Japan, στην τρίτη διαδοχική αναβάθμιση, αποδίδοντας παράλληλα την ανοδική αναθεώρηση στα ποικίλα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο.

“Οι οικονομικές συνθήκες στην Ιαπωνία αναμένεται να συνεχίζουν να βελτιώνονται , αν και η βελτίωση αυτή θα είναι ήπια στην παρούσα φάση”, αναφέρει στην μηνιαία της έκθεση η Bank of Japan.

Τα νέα ακολουθούν report της τράπεζας που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή μέσω του οποίου επισήμως ανέφερε ότι η οικονομία βρίσκεται σε αποπληθωρισμό. Επίσης την Παρασκευή, η Bank of Japan διατήρησε το διατραπεζικό επιτόκιο στο 0,1% όπως αναμενόταν.

capital.gr

ΦΠΑ σε δικηγόρους και έπεται συνέχεια...


ΦΠΑ σε δικηγόρους και έπεται συνέχεια...


Φωτιά στο διάλογο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση βάζει η κυβέρνηση με ένα εκρηκτικό σχέδιο που πέφτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ σειρά επαγγελματιών που, εκ του νόμου, εξαιρούνται σήμερα.

Ο υπουργός Οικονομικών άρχισε να κάνει γνωστές τις προθέσεις τους για γενικευμένη επιβολή του ΦΠΑ, σε συνάντηση που είχε χθες με τον δικηγορικό σύλλογο, πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις από τους δικηγόρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέλη του προεδρείου του δικηγορικού συλλόγου, τόνιζαν σε δημοσιογράφους μετά από τη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών ότι εάν η κυβέρνηση τους υποχρεώσει να καταβάλουν ΦΠΑ για τις υπηρεσίες και τις παραστάσεις τότε θα κλείσουν τα δικαστήρια για... 7 μήνες!

Ας δούμε τι ισχύει σήμερα με την φορολόγηση των δικηγόρων. Για την απλή επίσκεψη ο δικηγόρος κόβει μια απλή απόδειξη για την αμοιβή του χωρίς να χρεώνει ΦΠΑ. Σε περίπτωση παράστασης σε δικαστήριο τότε ο πελάτης πληρώνει ένα παράβολο υπέρ του δικηγορικού συλλόγου που περιλαμβάνει την αμοιβή του δικηγόρου, τον παρακρατούμενο φόρο 15% και τις κρατήσεις για το ταμείο πρόνοιας των δικηγόρων.

Το σχέδιο που φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση είναι να επιβληθεί ΦΠΑ σε κάθε δικηγορική πράξη. Την ίδια ώρα εξετάζονται αντίστοιχες προτάσεις για την επιβολή ΦΠΑ και στους γιατρούς που σήμερα εξαιρούνται από το καθεστώς.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών άφηνε ανοικτό κάθε ενδεχόμενο, τονίζοντας στο Capital.gr πως "όλες οι προτάσεις για φορολόγηση και απαλλαγές θα εξεταστούν κατά τον διάλογο για την φορολογική μεταρρύθμιση".

Τι λένε οι δικηγόροι

Ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός τονίζει ότι: "ο υπουργός μας υποσχέθηκε ότι καμία απόφαση δεν θα ληφθεί πριν γίνει δημόσια διαβούλευση, με συμμετοχή και εκπροσώπων του κλάδου". Και συμπληρώνει ότι "δεν υπάρχει προστιθέμενη αξία στους δικηγόρους" για να φορολογηθεί.

Εάν πάντως η κυβέρνηση καταφέρει τελικά να επιβάλει ΦΠΑ στους δικηγόρους τότε εκτιμάται ότι το μέτρο πολύ σύντομα θα επεκταθεί και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες.

Βάσει της νομοθεσίας καθεστώς ΦΠΑ μπορεί να επιβληθεί όπου δεν υποκρύπτεται μισθωτή ή εξαρτημένη εργασία, καθώς και υπηρεσίες προς το δημόσιο. Δηλαδή στο καθεστώς μπορεί να υπαχθεί:

- η παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφους,
- οι υπηρεσίες υγείας από γιατρούς, μαίες, νοσοκόμους και φυσιοθεραπευτές,
- η παροχή υπηρεσιών από οδοντοτεχνίτες και οδοντογιατρούς.
- ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, εφόσον υπερβαίνουν κρατικά τιμολόγια,
- η παροχή υπηρεσιών από κτηνίατρους,
- ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, φροντιστήρια και η παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Ερώτημα παραμένει εάν, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση βάλει τελικά "στο στόχαστρο", εν μέσω της χειρότερης χρηματοπιστωτικής κρίσης, και άλλες κατηγορίες υπηρεσιών όπως:

- ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εργασίες,
- ασφαλειομεσίτες και ασφαλιστικούς πράκτορες,
- εργασίες διαπραγμάτευσης μετοχών, ομολογιών κλπ
- διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων.

capital.gr

Πέμπτη διαδοχική ημέρα απωλειών για το Nikkei


Πέμπτη διαδοχική ημέρα απωλειών για το Nikkei


Σε αρνητικό έδαφος κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Τρίτης. Με απώλειες 1% επιστρέφει ο Nikkei μετά την αργία, στο -3,45% ο Shanghai Composite στην Κίνα.

Οι επενδυτές στην Ιαπωνία ανησυχούν ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε πωλήσεις νέων μετοχών με σκοπό να ενισχύσουν την κεφαλαιακή του επάρκεια, ενώ παράλληλα επιλέγουν πιο ασφαλείς τίτλους καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας Hirohisa Fujii δήλωσε σήμερα ότι η νομισματική πολιτική είναι παράγοντας κλειδί για την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού, υποδεικνύοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα λάβει νέα μέτρα για να περιορίσει την πτώση των τιμών.

Η αγορά της Ιαπωνίας μονοπωλεί το ενδιαφέρον σήμερα μετά τη χθεσινή αργία. Η κεντρική τράπεζα της χώρας αναβάθμισε τις προβλέψεις για την οικονομία το Νοέμβριο, στην τρίτη διαδοχική αναβάθμιση, παρέχοντας ακόμη ένα στοιχείο ενίσχυσης της άποψης ότι τα μέτρα στήριξης ανά τον κόσμο έχουν αποδώσει.

“Οι οικονομικές συνθήκες στην Ιαπωνία αναμένεται να συνεχίζουν να βελτιώνονται , αν και η βελτίωση αυτή θα είναι ήπια στην παρούσα φάση”, αναφέρει στην μηνιαία της έκθεση η Bank of Japan.

Εξάλλου, στο χρηματιστήριο του Τόκιο, χαμηλό έτους κατέγραψε η μετοχή της Japan Airlines, καθώς σημείωσε πτώση της τάξης του 10% μετά την είδηση ότι η Mitsui & Co πούλησε το σύνολο των μετοχών που κατείχε την περίοδο Απριλίου-Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για 11,73 εκατ. κοινές μετοχές της JAL, που αποτελούν το 0,43% της ιαπωνικής αεροπορικής εταιρείας, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires. Εξάλλου, οι επενδυτές ανησυχούν για το κυβερνητικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας με σκοπό να αποφευχθεί η πτώχευση.

Στα ταμπλό, ο δείκτης MSCI Asia Pacific Ex Japn Index, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,7% στις 410,19 μονάδες στο Τόκιο.

Πέμπτη διαδοχική ημέρα απωλειών για το Nikkei ο οποίος ολοκληρώνει τις συναλλαγές στις 9.401,58 μονάδες καταγράφοντας πτώση 1,01%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί σε ποσοστό 1,45%.

Σημαντικές απώλειες στην Κίνα όπου ο Shanghai Composite καταγράφει πτώση 3,45%, ενώ ο Shenzhen Composite υποχωρεί κατά 4,25%. Ο ευρύτερος CSI 300 σημειώνει απώλειες 3,20%.

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi υποχωρεί σε ποσοστό 0,78%, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex καταγράφει κέρδη 0,36%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX 200 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με πτώση 0,68%, ενώ στη Νέα Ζηλανδία ο NZX 50 υποχώρησε σε ποσοστό 0,17%.

Στην Σιγκαπούρη ο Straits Times σημειώνει απώλειες 0,42%, ενώ στην Ινδία ο δείκτης Sensex κινείται πτωτικά σε ποσοστό 0,64%.

capital.gr
Share |