Tuesday, November 24, 2009

Η ύφεση τινάζει αποταμιεύσεις

Η ύφεση τινάζει αποταμιεύσεις


Χέρι στις αποταμιεύσεις τους βάζουν δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες τους υποχρεώσεις την ίδια στιγμή που τα εισοδήματα τους παραμένουν στάσιμα. Έρευνα του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κύπρου, που κυκλοφόρησε χθες, αποτυπώνει με μελανά χρώματα τις επιπτώσεις της εγχώριας ύφεσης στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, που καλείται να καλύψει αυξημένες δαπάνες με τους ίδιους μισθούς.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τη Cypronetwork το προηγούμενο δίμηνο με δείγμα χιλίων ατόμων, δείχνει πως η κρίση έχει επηρεάσει δυσμενώς τα εισοδήματα μεγάλης μερίδας των νοικοκυριών. Το 27% όσων συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι τα εισοδήματα τους έχουν μειωθεί τον τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μείωση είναι μεγαλύτερη σε άτομα μεταξύ 45-54 ετών και στα μεσαία εισοδηματικά στρώματα.


Τα εισοδήματα της πλειοψηφίας των νοικοκυριών παρέμειναν στάσιμα, με το 60% των ερωτηθέντων να δηλώνουν πως τα εισοδήματα τους είναι τα ίδια τους τελευταίους 12 μήνες. Ανάμεσα στους συνταξιούχους, το ποσοστό είναι 90%, δείχνοντας ότι τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω έχουν επηρεαστεί λιγότερο από την κρίση.

Η ύφεση δεν ανέδειξε μόνο χαμένους: Το 13% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι τα εισοδήματα τους αυξήθηκαν.

Στη διάβρωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών συνέτεινε και η αύξηση των δαπανών. Με βάση την έρευνα, επτά στα δέκα νοικοκυριά δηλώνουν ότι τα έξοδα τους έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο. Το ποσοστό είναι μεγαλύτερο (80%) σε νεαρά κυρίως άτομα μεταξύ 35-44 ετών.

Μόνο 5% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τα έξοδα μειώθηκαν, ενώ ένα τέταρτο περίπου απάντησαν ότι έμειναν στα ίδια επίπεδα.

Για να αντιμετωπίσουν την επιδεινούμενη οικονομική τους κατάσταση, μεγάλη μερίδα των ερωτηθέντων άρχισε να εκταμιεύει καταθέσεις, ελπίζοντας ότι η κρίση θα είναι παροδική. Στο κόκκινο βρίσκονται οι αποταμιεύσεις του 26% όσων συμμετείχαν στην έρευνα.

Η μείωση των αποταμιεύσεων μεγάλης μερίδας των ερωτηθέντων είναι συμβατή και με στοιχεία από το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα που δείχνουν ότι οι καταθέσεις των κυπριακών νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν μειωθεί από την αρχή του χρόνου, καθώς αρκετοί καταθέτες χρησιμοποιούν τις αποταμιεύσεις τους για αντιμετώπιση της εγχώριας ύφεσης.

Παρά τις δυσκολίες των καιρών, ένας στους είκοσι ερωτηθέντες είπε ότι αυξήθηκαν οι αποταμιεύσεις του, ενώ το 54% είπαν ότι έμειναν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Ανησυχητικό είναι ότι ένας στους έξι ή 15% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν έχουν αποταμιεύσεις.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |