Tuesday, November 24, 2009

Γερμανία: Αύξηση 0,7% για το ΑΕΠ στο γ΄ τρίμηνο


Γερμανία: Αύξηση 0,7% για το ΑΕΠ στο γ΄ τρίμηνο


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones)--Επιταχύνθηκε η οικονομική ανάκαμψη της Γερμανίας στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας Destatis, που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές προβλέψεις.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, ο επίσημος προσδιορισμός όλων των αγαθών και των υπηρεσιών που παράγονται από μία οικονομία, αυξήθηκε 0,7%, σε εποχιακά και ημερολογιακά αναπροσαρμοσμένη βάση έναντι του προηγούμενου τριμήνου, στο δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο ανάπτυξης μετά από τέσσερα τρίμηνα συρρίκνωσης που προκάλεσε η παγκόσμια κρίση και τα επακόλουθά της.

Η Destatis επίσης επιβεβαίωσε ότι το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου αυξήθηκε 0,4% αντί για 0,3% που αρχικά είχε ανακοινωθεί. Τα στοιχεία είναι ανάλογα των μέσων εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Σε ετήσια βάση, ωστόσο, η οικονομική παραγωγή εμφανίστηκε μειωμένη σε ποσοστό 4,8%, σε απόδειξη της σφοδρότητας της ύφεσης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Η συνολική παραγωγή βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το πρώτο τρίμηνο του 2006, όπως ανακοίνωσε η Destatis.

Η μεγαλύτερη συμβολή στην αύξηση προήλθε από την αναδόμηση των αποθεμάτων από τις εταιρείες. Η συομβολή τους ήταν της τάξης του 1,5% στο ΑΕΠ. Αντιθέτως, οι καθαρές εξαγωγές και η ιδιωτική κατανάλωση, παράγοντες που είχαν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιστροφή της Γερμανίας στην ανάπτυξη στο τρίμηνο της άνοιξης, συνέβαλλαν κατά -0,5%.

capital.gr

No comments:

Share |