Tuesday, November 24, 2009

King της BoE: "Καθ΄ οδόν η οικονομική ανάκαμψη"


King της BoE: "Καθ΄ οδόν η οικονομική ανάκαμψη"


Την οικονομική ανάκαμψη καθ΄ οδόν “βλέπει” μέσα από τα ενθαρρυντικά σημάδια η Τράπεζα της Αγγλίας, προειδοποιεί ωστόσο για “βαθιές προκλήσεις” που θα συνεχίζει να αντιμετωπίζει στο μέλλον η βρετανική οικονομία.

Παρουσιάζοντας στοιχεία για την Έκθεση Πληθωρισμού ενώπιον των Βρετανών νομοθετών, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Mervyn King ανέφερε πως η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα θα παρασύρει χαμηλότερα τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα, παρά την πιθανή έκρηξη των τιμών στο βραχυπρόθεσμο μέλλον. Παράλληλα, επανέλαβε την άποψή του πως ένα αξιόπιστο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής είναι ξεκάθαρα απαραίτητο.

“Η τεράστια μείωση παραγωγής φαίνεται πως έχει φτάσει στο τέλος της και θεωρούμε ενθαρρυντικά τα σημάδια που δείχνουν πως η ανάκαμψη βρίσκεται καθ΄ οδόν”, ανέφερε ο King.

“Ωστόσο, ύφεση σημαίνει πως το επίπεδο δαπάνης είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2008. Και κοιτώντας μπροστά, βλέπουμε πως η οικονομία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει βαθιές προκλήσες”, συμπλήρωσε.

Ξεχωριστά, ο King τόνισε την ανάγκη για επιβολή μεγαλύτερης πειθαρχίας στις τράπεζες και υποστήριξε πως θα έπρεπε να επιτρέπεται η χρεοκοπία αυτών.

Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, ο King έκανε λόγο για έντονες ανοδικές τάσεις των επιτοκίων έπειτα από μία ισχυρή ύφεση.

Στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής, ο διοικητής της τράπεζας είπε πως πιθανότατα τα έσοδα από φόρους θα είναι χαμηλότερα για πέντε έως δέκα χρόνια, ενώ είναι σημαντικό να εξαλειφθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα έως τη συγκρότηση της επόμενης Βουλής.

Ο King πάντως καθησύχασε πως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης "AAA" του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η πιο δύσκλολη απόφαση που καλείται πλέον να λάβει η βρετανική κυβέρνηση είναι ο χρόνος εξόδου από τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

capital.gr

No comments:

Share |