Tuesday, November 24, 2009

ΦΠΑ σε δικηγόρους και έπεται συνέχεια...


ΦΠΑ σε δικηγόρους και έπεται συνέχεια...


Φωτιά στο διάλογο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση βάζει η κυβέρνηση με ένα εκρηκτικό σχέδιο που πέφτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ σειρά επαγγελματιών που, εκ του νόμου, εξαιρούνται σήμερα.

Ο υπουργός Οικονομικών άρχισε να κάνει γνωστές τις προθέσεις τους για γενικευμένη επιβολή του ΦΠΑ, σε συνάντηση που είχε χθες με τον δικηγορικό σύλλογο, πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις από τους δικηγόρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέλη του προεδρείου του δικηγορικού συλλόγου, τόνιζαν σε δημοσιογράφους μετά από τη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών ότι εάν η κυβέρνηση τους υποχρεώσει να καταβάλουν ΦΠΑ για τις υπηρεσίες και τις παραστάσεις τότε θα κλείσουν τα δικαστήρια για... 7 μήνες!

Ας δούμε τι ισχύει σήμερα με την φορολόγηση των δικηγόρων. Για την απλή επίσκεψη ο δικηγόρος κόβει μια απλή απόδειξη για την αμοιβή του χωρίς να χρεώνει ΦΠΑ. Σε περίπτωση παράστασης σε δικαστήριο τότε ο πελάτης πληρώνει ένα παράβολο υπέρ του δικηγορικού συλλόγου που περιλαμβάνει την αμοιβή του δικηγόρου, τον παρακρατούμενο φόρο 15% και τις κρατήσεις για το ταμείο πρόνοιας των δικηγόρων.

Το σχέδιο που φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση είναι να επιβληθεί ΦΠΑ σε κάθε δικηγορική πράξη. Την ίδια ώρα εξετάζονται αντίστοιχες προτάσεις για την επιβολή ΦΠΑ και στους γιατρούς που σήμερα εξαιρούνται από το καθεστώς.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών άφηνε ανοικτό κάθε ενδεχόμενο, τονίζοντας στο Capital.gr πως "όλες οι προτάσεις για φορολόγηση και απαλλαγές θα εξεταστούν κατά τον διάλογο για την φορολογική μεταρρύθμιση".

Τι λένε οι δικηγόροι

Ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός τονίζει ότι: "ο υπουργός μας υποσχέθηκε ότι καμία απόφαση δεν θα ληφθεί πριν γίνει δημόσια διαβούλευση, με συμμετοχή και εκπροσώπων του κλάδου". Και συμπληρώνει ότι "δεν υπάρχει προστιθέμενη αξία στους δικηγόρους" για να φορολογηθεί.

Εάν πάντως η κυβέρνηση καταφέρει τελικά να επιβάλει ΦΠΑ στους δικηγόρους τότε εκτιμάται ότι το μέτρο πολύ σύντομα θα επεκταθεί και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες.

Βάσει της νομοθεσίας καθεστώς ΦΠΑ μπορεί να επιβληθεί όπου δεν υποκρύπτεται μισθωτή ή εξαρτημένη εργασία, καθώς και υπηρεσίες προς το δημόσιο. Δηλαδή στο καθεστώς μπορεί να υπαχθεί:

- η παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφους,
- οι υπηρεσίες υγείας από γιατρούς, μαίες, νοσοκόμους και φυσιοθεραπευτές,
- η παροχή υπηρεσιών από οδοντοτεχνίτες και οδοντογιατρούς.
- ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, εφόσον υπερβαίνουν κρατικά τιμολόγια,
- η παροχή υπηρεσιών από κτηνίατρους,
- ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, φροντιστήρια και η παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Ερώτημα παραμένει εάν, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση βάλει τελικά "στο στόχαστρο", εν μέσω της χειρότερης χρηματοπιστωτικής κρίσης, και άλλες κατηγορίες υπηρεσιών όπως:

- ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εργασίες,
- ασφαλειομεσίτες και ασφαλιστικούς πράκτορες,
- εργασίες διαπραγμάτευσης μετοχών, ομολογιών κλπ
- διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων.

capital.gr

No comments:

Share |